- Μπήκατε δυναμικά χθες απ΄ ότι είδα από τον κ. Δραγασάκη στη συζήτηση στη Βουλή και θα έλεγα ότι θα μπούμε σε μια συζήτηση που θα κυριαρχήσει η πόλωση και από τη δική σας πλευρά και από την πλευρά της κυβέρνησης… ..
Όταν μιλάμε για πόλωση στις μέρες μας δεν πρέπει νάχουμε κατά νου την έννοια της πόλωσης όπως την γνωρίσαμε σε άλλες εποχές, τις προηγούμενες δεκαετίες που είχε τα χαρακτηριστικά σε αρκετές περιπτώσεις της τεχνητής πόλωσης. Εδώ μιλάμε για μια πόλωση στο πλαίσιο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης η οποία έχει πραγματικό επίδικο. Δηλαδή δεν θεωρεί κανείς ότι αυτά που ζούμε ως κοινωνία και η σύγκρουση των διαφορετικών πολιτικών σχεδίων είναι κάτι τεχνητό κι ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Έχουμε αλλαγές οι οποίες έχουν διαλύσει τη ζωή των περισσοτέρων, έναν ακραίο νεοφιλελευθερισμό, μια ακραία πολιτική λιτότητας και μια εναλλακτική πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μ΄ αυτή την έννοια, η σύγκρουση βεβαίως είναι σκληρή, αν εννοείτε αυτό;….
- Ναι, προφανώς, και βλέπω και την κυβέρνηση να μπαίνει στο παιχνίδι στην προσπάθειά της να αποδομήσει ουσιαστικά αυτό που εσείς πάτε να φτιάξετε, την κυβερνησιμότητα, ότι μπορείτε δηλαδή να κυβερνήσετε αύριο στη βάση ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προγράμματος. Αυτό καταλαβαίνω ότι κάνει η κυβέρνηση ή θα προσπαθήσει να κάνει και τις επόμενες δύο μέρες. Αλλά χθες δεχθήκατε και μια κριτική και για κάτι άλλο. Μια καταγγελία αόριστη από τον κ. Δραγασάκη, ότι κάποιοι φίλοι του πρωθυπουργού παίρνουν τηλέφωνο και παρεμβαίνουν στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Σ΄ αυτό, αν δεν ακολουθήσετε και μια πιο συγκεκριμένη διαδικασία, καταλαβαίνω ότι αυτό θα πλήξει και εσάς και όλο τον πολιτικό βίο της χώρας, όλο τον πολιτικό κόσμο. Επειδή τα έχουμε ξαναδεί, γι αυτό σας το λέω αυτό…
Κατ΄ αρχήν ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Η κυβέρνηση δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι σε θέση να αποδομήσει τις προτάσεις που με τεκμηριωμένο τρόπο παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Θα έλεγα μάλιστα ότι της έχει γίνει εφιάλτης και ουσιαστικά προσπαθεί να παρακολουθήσει αυτή την πολιτική ατζέντα, αλλά δεν μπορεί γιατί είναι όμηρος μιας πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής, της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονιακού προγράμματος. Και γι αυτό παρουσιάζει αυτή την κατάσταση αφασίας, αμηχανίας και εκνευρισμού. Και βέβαια, πάνω απ΄ όλα, αισθάνεται πολύ πιο έντονα πλέον αυτό που ονομάζουμε λαϊκή κατακραυγή. Και γι αυτό παρουσιάζεται αυτή η εικόνα. Μας λένε ότι σήμερα, για παράδειγμα, θα βγει ο πρωθυπουργός και θα εξαγγείλει φοβερές φοροελαφρύνσεις. Να το δούμε, γιατί το έχει πει άλλες τρεις φορές τον προηγούμενο μήνα και αποδείχθηκε φιάσκο αυτή η υπόθεση.
Τώρα ως προς το άλλο που είπατε. Όλοι ζούμε σε αυτή τη χώρα και γνωρίζουμε τι σημαίνει διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο πολιτικό χρήμα, ρουσφέτια, δικομματισμός και δικομματικό πολιτικό σύστημα. Μέσα στο DNA του δικομματικού πολιτικού συστήματος ήταν και είναι τέτοιου είδους πρακτικές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Δραγασάκης. Το πότε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάτω από ποιες συνθήκες θα αποφασίσει να συγκρουστεί, πέρα από το να κάνει αναφορές, θα το επιλέξει εκείνος.
- Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι αύριο, όταν εσείς γίνετε κυβέρνηση, θα έρθει η τότε αντιπολίτευση, θα είναι η Ν.Δ., δεν ξέρω ποιος θα είναι και θα πει.. ότι στον κ. Σκουρλέτη, που παίρνουν οι φίλοι του κ. Τσίπρα και κάνουν… και κείνο και το άλλο.. Αυτό δεν σας φοβίζει ότι θα είναι ένα γαϊτανάκι που δεν θα έχει τέλος;…
Όχι. Γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις προθέσεις μας, θα έλεγα «στο καλό και αγαθό» του χαρακτήρα μας, διότι είμαστε διαφορετικοί από τις δυνάμεις του δικομματισμού. Η αριστερά, πέρα από όλα τα άλλα, η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει και ως μια καθαρτήρια δύναμη και να το ξέρετε αυτό.
- Ναι ξέρετε τι έχει συμβεί;.. Και ο κ. Καραμανλής όσο ήταν αντιπολίτευση τα έλεγε στον κ. Σημίτη και ο κ. Παπανδρέου στον κ. Καραμανλή… Θέλω να πω, μήπως είναι μια πεπατημένη αυτή την οποία ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα; Να καταγγέλλει την κυβέρνηση για σχέσεις διαπλοκής και αδιαφάνειας ας πούμε με κάποιους;
Θα θέσω ένα ρητορικό ερώτημα, γιατί πραγματικά δεν θέλω να σας βάλω να μου απαντήσετε. Πιστεύετε ότι αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή απλώς κάποιες τεχνικές επικοινωνιακής αντιπαράθεσης; Υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαφθορά; Μα ο κ. Ρακιντζής το είπε πριν μια βδομάδα, αν δεν κάνω λάθος..
- Από το αόριστο στο συγκεκριμένο γίνεται όλη η συζήτηση. Κανείς δεν σας είπε ότι κακώς το είπατε. Αυτό που σας κατηγορούν είναι ότι δεν είπατε ότι υπάρχει στην πολεοδομία του Ν. Ηρακλείου πέντε υπάλληλοι οι οποίοι κάνουν αυτό.. Δηλαδή μ΄ αυτή την έννοια σας το λέω..
Δεν νομίζω ότι μιλάμε για τη μικρή διαφθορά …
- Και για τη μεγάλη.. Ξέρω γω με πήρε ο κ, Σκουρλέτης και είπε αυτό… για παράδειγμα..
Υπήρξε και μια συγκεκριμένη αναφορά, νομίζω…
- Για τον κ. Μπαλτάκο, λέτε…
Ναι.. Για τις προτάσεις του, τροπολογίες που έρχονταν τελευταία στιγμή μέσω του κ. Μπαλτάκου… Αλλά αυτή τη στιγμή..
- Ο κ, Μπαλτάκος εκ της θέσεως που είχε, νομίζω ότι απαιτείτο η υπογραφή για όλες τις τροπολογίες, για τα πάντα. Από, το δασολόγιο μέχρι το οτιδήποτε. Εσείς λέτε ότι ο κ. Μπαλτάκος έκανε μόνος του την πολιτική αυτή; …..Δηλαδή παρενέβαινε ή κατ΄ εντολή άλλων…
Το ακριβώς αντίθετο. Ο κ. Μπαλτάκος ήταν ο επιστήθιος πολιτικός φίλος και συνεργάτης του κ. Σαμαρά. Σε όλα τον ενημέρωνε, τον επηρέαζε, αντάλλασσαν απόψεις. Αλίμονο, συμπύκνωνε την κοινή βούληση της κυβέρνησης ο κ. Μπαλτάκος.. ακόμα πιο μεγάλο το πρόβλημα λοιπόν.
- Απ΄ ότι άκουσα τον κ. Δραγασάκη στη Βουλή χθες έλεγε να ελεγχθούν όλες οι τροπολογίες που υπέγραφε ο κ. Μπαλτάκος, αλλά ξέρω ότι ο κ. Μπαλτάκος υπέγραφε τα πάντα, γιατί ήταν γραμματέας της κυβέρνησης… Και ο δικός σας γραμματέας της κυβέρνησης δηλαδή, αύριο, μεθαύριο, πότε θα είναι.. θα υπογράφει τα πάντα. Δεν σημαίνει ότι έχει και ευθύνη…
Μιλάμε για τροπολογίες φωτογραφικές της τελευταίας στιγμής.
- Μάλιστα.. Να υποθέσω ότι θα υπάρξει συνέχεια στο αμέσως προσεχές διάστημα; Δηλαδή θα εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με δέκα τροπολογίες και θα πει, ιδού τι εννοούσαμε;…
Σας είπα, αφήστε αυτό το πράγμα να το κρίνουμε εμείς..
- Θα επιλέξετε το χρόνο, το κατάλαβα…
Άρα δεν έχω να προσθέσω κάτι αυτή τη στιγμή περισσότερο.
- Ένα τελευταίο.. Δώσατε μεγάλη έμφαση στην απουσία του πρωθυπουργού χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας και απάντησε η Ν.Δ. ότι ο πρωθυπουργός θα είναι από σήμερα παρών και αύριο θα απαντήσει και θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα. Γιατί για σας είναι τόσο κομβικό σημείο το ότι ο κ. Σαμαράς δεν ήταν χθες στη Βουλή, ενώ ήταν στο Μιλάνο, θέλω να πω, δεν ήταν σπίτι του. Ήταν στη σύνοδο κορυφής..
Μπορεί να δικαιολογηθεί πολιτικά ο πρωθυπουργός, ο προϊστάμενος της κυβέρνησης που με δική του πρωτοβουλία ξεκινάει μια συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης να μην είναι παρών; Και μάλιστα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για κάποιον άλλον. Για τον κ. Σαμαρά δικαιολογείται όμως ο οποίος έχει κάνει πλέον συνήθειά του το να μην παρίσταται στις συζητήσεις στη Βουλή. Το αποφεύγει.. Τι δείχνει δηλαδή; Ανωτερότητα δείχνει ή φόβο για το διάλογο;
- Ναι αλλά δεν ήταν στο γραφείο του. Εκεί θέλω να καταλήξω. Να το πω έτσι: ήταν δικαιολογημένα απών.
Ήταν απολύτως γνωστό ότι μπορούσε αυτή τη συζήτηση να πάει ή λίγο πριν ή μια μέρα μετά, να ξεκίναγε σήμερα. Ποια θα ήταν η διαφορά; Να μας δώσει εμάς το δικαίωμα να λέμε ότι δεν παρευρίσκεται; Για ποιο λόγο να το κάνει; Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς πραγματικά σνομπάρει το Κοινοβούλιο, υποτιμάει το διάλογο. Το έχει δείξει και άλλες φορές.
- Έχω την εικόνα ότι την άλλη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει αυτές τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία και τα ταμεία. Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια δικιά του συγκεκριμένη πρόταση απέναντι σε αυτό. Έχουμε πει ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα του κάθε οφειλέτη αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεών τους σε ασφαλιστικά ταμεία, δάνεια και εφορία. Διότι δεν είναι απλώς και μόνο το να κάνεις δόσει, αν δεν ξέρεις τι συνολικά χρωστάει κάποιος. Άρα, να εξαγγέλλονται ρυθμίσεις στις οποίες δεν μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί, είναι μια τρύπα στο νερό. Με αυτή την έννοια, χρειάζεται να γίνει μια πολύ εμπεριστατωμένη κατά περίπτωση επεξεργασία. Να φτιαχτούν και ειδικές γραμματείες σε κάθε εφορία, σε κάθε περιφέρεια για να δούμε εξατομικευμένα πώς μπαίνει κάποιος στη ρύθμιση και πόσες είναι οι δόσεις,\. Γιατί το λέμε αυτό; Για να μπορεί έτσι να κινείται το χρήμα στα ταμεία ή τα ληξιπρόθεσμα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη…. Τα γνωρίζετε όλα αυτά. Άρα, να μην λέμε προτάσεις στον αέρα.
- Το εμπάργκο με τον κ.Γεωργιάδη θα συνεχιστεί; Κατ’ αρχήν εσείς, ως άνθρωπος των μίντια, εννοώ που συνεργάζεστε με ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης, συμφωνείτε με αυτό; Δηλαδή, με τη γραμμή σας να μην πηγαίνουν εκπρόσωποί σας με έναν πολιτικό;
Κατ’ αρχήν έχω παρακολουθήσει τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος θέλει να βγει και ήρωας μέσα από αυτήν την υπόθεση. Όλοι γνωρίζουν τον τρόπο που κινείται στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου. Εγώ προσωπικά, ατομικά το έχω κάνει εδώ και δύο χρόνια αυτό πράξη. Δεν έχω παραστεί. Δεν θέλω να αναφερθώ σε προσωπικές συγκεκριμένες στιγμές που βρέθηκα. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, πλήρως όλους εκείνους από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - και φαίνεται ότι είναι σχεδόν το 100% - που λένε: «ως εδώ πλέον. με τον κ. Γεωργιάδη δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση». Δεν είναι κανενός είδους, λοιπόν, αποκλεισμός μιας διαφορετικής άποψης ή κανένα εμπάργκο. Αλλά, τι να κάνουμε… ο καθένας «όπως στρώσει θα κοιμηθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου