ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

15.1.17

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 6 Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Π.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ήμασταν χθες όλοι μαζί εδώ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Τιμήσαμε την Ιστορία μας και δηλώνουμε περήφανοι για τα πρόσωπα που την έγραψαν στην πρώτη γραμμή των κοινών πολιτικών και κοινοβουλευτικών αγώνων...

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα από μια χώρα των ΝΔ Βαλκανίων σε χώρα της ΝΑ Ευρώπης.
Το τονίζω αυτό γιατί όσο πιο γρήγορα συμφιλιωθούμε ως κοινωνία με την ιστορία μας τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να βγούμε από την κρίση.
Χθες τα στελέχη που διαχρονικά έδωσαν τις πολιτικές μας μάχες στην Βουλή, έστειλαν με την μαζική παρουσία τους, με την διάθεσή τους για προσφορά στους νέους αγώνες μας, το μήνυμα της ενότητας και της συσπείρωσης.
Ανάλογα μηνύματα δόθηκαν πρόσφατα με τα σημαντικά ποσοστά που κατέγραψαν οι δυνάμεις μας στις εκλογικές διαδικασίες σε μεγάλες επαγγελματικές, επιστημονικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Το ίδιο αποτυπώνεται και με την μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας
 Το ΠΑΣΟΚ και πάλι δυνατό, ενωμένο, διεκδικεί μέσα από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ρόλο του καταλύτη, του αποφασιστικού παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας.
Ας το καταστήσουμε απόλυτα σαφές.
Δεν διεκδικούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεων μας.
Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας.
Που θα επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και θα εγγυηθεί ότι η πορεία εξόδου από την κρίση θα γίνει πράξη.
Χρέος μας είναι σήμερα να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα.
Να αναλάβουμε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις που αφορούν τα ελληνικά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους ανθρώπους.
Να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στην Ελληνική Κοινωνία, που θα αποκαθιστούν τους διαύλους επικοινωνίας μας με τα κινήματα, που θα ενισχύσουν τη  Δημοκρατική Συμπαράταξη, που πλέον μετά την διεύρυνση της, είναι η 3η δημοκρατική πολιτική δύναμη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
 Συνέχιση των προσπαθειών για να καμφθεί η αδιαλλαξία  της Τουρκικής πλευράς
 Τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, τα προβλήματα που η Τουρκική αδιαλλαξία προκαλεί στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού έχουν ήδη καταστεί ορατά.
Για το Κυπριακό υπάρχει Εθνική Γραμμή έστω και καθυστερημένα που οφείλει η Κυβέρνηση να στηρίξει ενιαία.
Η θέση μας είναι σαφής:
Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τριών χωρών και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Στεκόμαστε αυτή την κρίσιμη ώρα στο πλάι του Κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του, σταθερά στην θέση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα συμπαρίσταται». Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τόνισε με την παρουσία του Προέδρου Γιούνκερ, ότι η ένωση στηρίζει ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της, ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος.
Χρειάζεται όμως συνέχιση των προσπαθειών για να καμφθεί η αδιαλλαξία  της Τουρκικής πλευράς.
Και σε αυτό το σημείο θέλω  να τονίσω ότι η Ελλάδα δεν δέχεται δήθεν «συμβουλές» και παρεμβάσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά θέματα εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι η ανάπτυξη των νησιών μας.
 Προσφυγικό: Δεν μπορεί στο όνομα της εξυπηρέτησης της κυρίας Μέρκελ να παίζει κανείς με την Εθνική Ασφάλεια και τα συμφέροντα των νησιών μας
 Έρχομαι   στο προσφυγικό.  Εθνική Γραμμή υπήρξε όμως δεν την υπερασπίστηκε επαρκώς ο κ. Τσίπρας.
Όχι μόνο εγκλωβίστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων στα νησιά μας, αλλά με τα όσα αναδείχθηκαν πρόσφατα με τις καιρικές συνθήκες, αποδείχθηκε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν την περίθαλψη και την προστασία που ο ανθρωπισμός επιβάλλει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.
Εκτεθήκαμε ως χώρα διεθνώς. Ο ΟΗΕ μιλάει για «φρικτή κατάσταση στην Ελλάδα». Και την ίδια στιγμή οι κάτοικοι, η οικονομία των νησιών υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της Κυβερνητικής ανικανότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενημερώνει ότι στην Ελλάδα έχουν φθάσει 482 εκ. ευρώ από τις αρχές του 2015 για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Που πήγαν  αυτά τα χρήματα;
Με ποιες διαδικασίες διατίθενται τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από Ευρωπαϊκά Ταμεία, απευθείας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Αντιμετωπίζουν και το προσφυγικό με πελατειακή λογικά. Χιλιάδες προσλήψεις χωρίς σχεδιασμό.
Καλώ την Κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά τα πολιτικά κόμματα και την Βουλή γι’ αυτό το μείζον θέμα
Την ίδια στιγμή πληροφορούμαστε ότι ενώ η Τουρκία δεν δέχεται «επαναπροωθήσεις» μεταναστών, η χώρα μας θα δεχθεί κάτι ανάλογο από την Γερμανία.
Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί στο όνομα της εξυπηρέτησης της κυρίας Μέρκελ να παίζει κανείς με την Εθνική Ασφάλεια και τα συμφέροντα των νησιών μας.
 Η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας  νέας  συνθηκολόγησης ηττημένου
 Στο ζήτημα της Οικονομίας και της Β’ «αξιολόγησης» είναι σε εξέλιξη ένα έργο χιλιοπαιγμένο, που όλοι ξέρουμε το φινάλε.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας  νέας  συνθηκολόγησης ηττημένου.
Υπογράφει μέχρι σήμερα ότι της ζητηθεί χορεύοντας στο ρυθμό των πλέον συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.
Ήδη φαίνεται να συζητά νέα πρόσθετα μέτρα, επώδυνα που  προσπαθεί να τα σπρώξει για μετά το 18 υποθηκεύοντας το μέλλον.
Όμως ο κ. Τσίπρας και η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύσουν τη χώρα ούτε με Μνημόνιο 3 Plus, ούτε με 4ο Μνημόνιο, ούτε με μόνιμο κόφτη, ούτε με μόνιμη επιτροπεία.
Δεν έχει την νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ψέματα, ούτε μπορούν να βαφτίζουν το κρέας – ψάρι.
  • Έκαναν σημαία τους το κούρεμα του χρέους. Αρκέστηκαν σε πενιχρά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα αποδώσουν μετά από πολλά χρόνια.
  • Είπαν ότι θα «κλείσουν» γρήγορα την Β΄ αξιολόγηση. Και πάλι όμως καθυστερούν και παρατείνουν την επικίνδυνη αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά και στην οικονομία της χώρας.
  • Δήλωναν ότι δεν θα δεχθούν νέα μέτρα. Φαίνεται όμως ότι έχουν ήδη δεχθεί την νέα μείωση του αφορολόγητου, τον μόνιμο «κόφτη» και την νέα αύξηση του ΦΠΑ. Ελπίζω να μην δώσουν  και  την εξάλειψη της προσωπικής  διαφοράς στις συντάξεις όπως ακούγεται.
  • Εγγυήθηκαν ότι θα επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Τώρα φαίνεται  ότι αποδέχονται  τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις.
Προχωρούν χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική, αναξιόπιστοι ,ανίκανοι και αναποτελεσματικοί.
Είναι πια ορατό όμως ότι οδηγούν σε νέα αδιέξοδα.
Δείχνουν να τα έχουν χαμένα.
 Το 2017 είναι ένα έτος-στοίχημα: για την οριστική ήττα του λαϊκισμού, την επιστροφή στην ψύχραιμη πολιτική δράση και σκέψη
 Οι  πολιτικές  εξελίξεις  όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσουν.
Αλλά οι επόμενες εκλογές δεν θα πρέπει να αποδειχτούν ένα ακόμη “πείραμα”, μια ακόμη χαμένη ιστορική ευκαιρία.
Το 2017 είναι ένα έτος-στοίχημα: για την οριστική ήττα του λαϊκισμού, την επιστροφή στην ψύχραιμη πολιτική δράση και σκέψη.
Θέλουμε  στις επόμενες εκλογές, δύναμη  στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για να επιβάλλουμε  την εθνική συνεννόηση και την εθνική γραμμή.
Πάνω σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες: ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους -κάτι που εξ άλλου μας οφείλουν οι πιστωτές- , περιορισμό των ανεδαφικών και ασφυκτικών πλεονασμάτων μετά το 2018 και, φυσικά, ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο παρεμβάσεων και ριζικών ανατροπών στην οικονομία, την κοινωνία και το Κράτος, για τη θεραπεία χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση -σε τελική ανάλυση- των αιτίων που μας οδήγησαν ως εδώ.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, με επιταχυντές και όχι κόφτες , μόνο έτσι  μπορεί να μείνει όρθια και να εγγυηθούμε την ασφαλή πορεία της μακριά από τα μνημόνια.
Γιατί  η χώρα μας χρειάζεται την δυνατή Δημοκρατική Παράταξη, με πατριωτικά, ευρωπαϊκά, δημοκρατικά, προοδευτικά και μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά.
Γιατί η παράταξη μας είναι άρρηκτα συνδεμένη με την πολιτική σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας.
 Με τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η Ελλάδα είναι στο κόκκινο.                                                                 Ο λαός μας βιώνει με το χειρότερο τρόπο σήμερα τα αδιέξοδα της ανίκανης, τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης για τον τόπο διακυβέρνησης τους.
Φόροι, περικοπές συντάξεων, ανεργία, λιτότητα στην αγορά, διάλυση της Υγείας και της Παιδείας, έλλειψη κάθε αναπτυξιακής προοπτικής.
Το μόνο που ενδιαφέρει πια αυτή την Κυβέρνηση είναι η με κάθε μέσο παραμονή στην εξουσία.
Αυτό αποδεικνύει καθημερινά ο καθεστωτικός τους κατήφορος, οι αυταρχικές συμπεριφορές που θυμίζουν άλλα καθεστώτα και άλλες εποχές.
Η Παράταξή μας μέσα και έξω από την Βουλή θα αντισταθεί σ’ αυτές τις επιλογές.
Όχι μόνο αποκαλύπτοντας και καταψηφίζοντας.
Όχι μόνο με την στήριξή μας στις διεκδικήσεις των επαγγελματιών, των αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
Αλλά δείχνοντας με τις προτάσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας ότι υπάρχει και άλλος δρόμος που επαναφέρει την ελπίδα και την προοπτική για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.
Η χώρα χρειάζεται μια άλλη προοδευτική πολιτική, που θα αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες, τα μεσαία στρώματα που σήμερα φτωχοποιούνται από την κρίση και την πολιτική των Σύριζα/ΑΝΕΛ, τους οικονομικά ασθενέστερους που χρειάζονται την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη,  τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να εξελιχθούν στην χώρα τους.
Να κρατήσουμε επιτέλους τα παιδιά μας στον τόπο μας. Είναι εθνικός στόχος
 Αυτόνομη Πορεία, διακριτός ρόλος, προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός λόγος   Ακούγονται πολλά για τη γραμμή μας. Είναι ξεκάθαρη. Αυτόνομη Πορεία, διακριτός ρόλος, προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός λόγος.
Το ισχυρό αντιπολιτευτικό μας μέτωπο απέναντι στους Σύριζα/ΑΝΕΛ, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ανοιχτά τα ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπά του με την δεξιά.
Ότι αποτέλεσε διαχρονικά και θα αποτελεί και στο μέλλον, τον εκφραστή του Προοδευτικού πολιτικού πόλου και τον κύριο αντίπαλο της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα.
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν αλλάξει.
Μένουν προσκολλημένοι στο κομματικό κράτος.
Πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει από μόνη της η αγορά.
Δεν έχουν τίποτε να πουν, να προτείνουν για τις συντάξεις, τους άνεργους, τα Νοικοκυριά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Κοινωνική Πρόνοια.
Δεν δίστασε  μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης να μιλήσει για «μονομερείς ενέργειες» για τους φόρους.
Ξαναγυρίζει στην εποχή των Ζαππείων.
Το θαύμα  διήρκησε μόνο 3 ημέρες. Γιατί η ΝΔ έσπευσε -και εν όψει συνάντησης με την κα Μέρκελ- να συμμαζέψει τις ηρωικές δηλώσεις του αρχηγού της.
Γι αυτό λέμε ναι στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι αυτό λέμε όχι στην δεξιά παλινόρθωση.
Οφείλουμε να σπάσουμε το τεχνητό διχαστικό δίπολο Ν.Δ/Σύριζα που αποτελεί πια παγίδα για τη χώρα και το λαό.
 Καταθέτουμε προτάσεις και  συζητάμε σε όλη την χώρα με τους πολίτες και τους φορε                 της κοινωνίας, της παραγωγής, της Αυτοδιοίκησης
 Στο κείμενο – πλαίσιο που εισηγήθηκε η Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -και έχετε στα χέρια σας, μετά την απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου- αναλύονται οι νέες πολιτικές πρωτοβουλίες μας και το περιεχόμενό τους.
Η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέληξε ήδη στα «50 Βήματα για Αλλαγή Πολιτικής» στις ανατροπές και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα.
Εξειδικεύουμε, συζητάμε σε όλη την χώρα με τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας, της παραγωγής, της Αυτοδιοίκησης γι΄ αυτές.
Τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για το Αναπτυξιακό Σοκ που χρειάζεται η χώρα, για την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αλλά και για την ανακούφιση της Οικογένειας, την στήριξη των ανέργων, την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Με τις επερωτήσεις και τις Προτάσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας παρουσιάσαμε τις θέσεις μας για την Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πολιτική, την στήριξη των Μικρομεσαίων.
Συνεχίσαμε:
 Με τις 5 προτάσεις μας για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, και την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων.
  • Με την κατάθεση πρότασης για προ ημερησίας Διάταξης συζήτηση μεταξύ αρχηγών για τους Αγρότες και την αγροτική παραγωγή.
  • Με την διοργάνωση την Τετάρτη 18/01 ειδικής εκδήλωσης για την Οικονομία και την έξοδο από την κρίση με την συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.
  • Με τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων και την προστασία της Α΄ κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών.
 Η ΚΟ καταθέτει για τα κόκκινα δάνεια πρόταση νόμου. Προτάσεις νόμου καταθέτουμε και για κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και για την επιδότηση εργασίας, το εγγυημένο πρόγραμμα για νέους και τη ρήτρα απασχόλησης.
Οι Ευρωβουλευτές σταθερά προβάλλουν τις θέσεις μας για μια κοινωνική Ευρώπη, το τέλος της λιτότητας και αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας.
Εμείς οι σοσιαλιστές οφείλουμε να πρωταγωνιστήσουμε για την μεγάλη προοδευτική αλλαγή που χρειάζεται η ένωση.
Ετοιμάζουμε προτάσεις για τα Κόκκινα επιχειρηματικά Δάνεια, την Ενέργεια, και φυσικά τα μείζονα θέματα της Ασφάλειας των πολιτών.
 Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
 Εδώ επισημαίνω ότι: Η πρόσφατη δολοφονική τρομοκρατική επίθεση κατά των αστυνομικών που φρουρούν τα γραφεία μας, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας, αποδεικνύει πώς επιδεινώνει η Κυβερνητική ανεπάρκεια, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το  άβατο στην περιοχή των Εξαρχείων.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι γνωστές και τις έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Οι κίνδυνοι στρέφονται πρώτα απ’ όλα  εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής.
Γενικότερα υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα, το οποίο εντείνεται με την  έξαρση του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος που διασυνδέεται με την τρομοκρατία.
Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Καλέσαμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα.
Επειγόντως η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να ανακτήσει το δημόσιο χώρο.
Είμαστε οι κύριοι εκφραστές της μεγάλης  Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.      Μιας παράταξης που φιλοδοξεί να εκφράσει όλους τους πολίτες που ανήκουν στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, τον πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου.
Απευθύναμε πολλές φορές προσκλήσεις προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τα πολιτικά στελέχη του χώρου μας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.
Να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να συνδιαμορφώσουν τις πολιτικές μας, να συμβάλλουν στην νέα πορεία μας στην Ελληνική Κοινωνία.
Είναι θετικό ότι ανταποκρίθηκε ήδη στο κάλεσμα το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Είναι θετικό ότι ανταποκρίνονται όλο και πιο πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς, στελέχη των μαζικών κοινωνικών Κινημάτων, της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων.
Πιστεύω ότι είναι ώρα να κάνουν ανάλογο βήμα όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου που δεν είναι ακόμη μαζί μας.
Βήμα ενότητας, συσπείρωσης, κοινής δράσης για την Μεγάλη Κεντροαριστερά, την ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Και να διαμορφώσουν μαζί μας τους όρους, τις προϋποθέσεις, τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο μας – μέσα στο 2017 – που μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει την δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης.
Τους περιμένουμε. Τώρα και όχι αύριο.
Ελιτίστικες κινήσεις που διασπούν και αποδυναμώνουν, που αντιστρατεύονται και δεν υπηρετούν την συνοχή και την δυναμική της παράταξης, δεν έχουν καμιά απήχηση στην κοινωνία.
Δεν έχουν καμία τύχη.
Ιδιαίτερα στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών έχουν ηθική υποχρέωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί  μας.
Αν δεν το πράξουν αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι στόχοι τους . Και σταματώ σήμερα εδώ.
 Για ένα Συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό.
 Θα συγκροτηθεί  Επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -με συμμετοχή όλων των συλλογικοτήτων της- η οποία θα  επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί τον συγκεκριμένο ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ για το Συνέδριο και  όλες τις διαδικασίες του, ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Στην Επιτροπή μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι οι σύντροφοι από τα μέλη της ΚΠΕ, αλλά και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές οργανώσεις, και όποιο μέλος ή φίλος του ΠΑΣΟΚ το επιθυμεί.
Οι τελικές προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν στα όργανα του Κινήματος, όπως επίσης και στις άλλες συλλογικότητες της ΔΗΣΥ, και η τελική απόφαση θα έρθει από το Κεντρικό Συντονιστικό της.
Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ενεργά τη συγκρότηση των Ομάδων Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής συμπαράταξης σε κάθε Δήμο της χώρας.
Η χθεσινή επιτυχημένη διαδικασία με τους πρώην βουλευτές μας δεν θα μείνει εκεί.
Ειδικός τομέας δημιουργείται για  την ενεργοποίησή τους και τη συμμετοχή τους στην δράση μας σε όλη την Ελλάδα.
Ανάλογες πρωτοβουλίες θα παρθούν το επόμενο διάστημα και για την ενεργοποίηση των στελεχών μας που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τις Επαγγελματικές και Επιστημονικές Οργανώσεις, τις γυναίκες και τη νεολαία.
Όλο το ανθρώπινο δυναμικό μας , με την εμπειρία, την γνώση, τον ενθουσιασμό του, θα συμμετάσχει στην νέα προσπάθειά μας, μέσα στην Ελληνική Κοινωνία.
Είναι η ώρα της ενότητας της Κεντροαριστεράς.
Της ενότητας που μέσα από τις πρωτοβουλίες μας καθημερινά κατακτούμε.
Χρειάζονται γι’ αυτό υπερβάσεις.
Δεν μένουμε στο χθες, σε ότι μας χώρισε, στις διαφορές και τις αντιδικίες μας.
Ξεπερνάμε το εγώ μας για να θέσουμε το ΕΜΕΙΣ πάνω από όλα.
Όπως ακριβώς οφείλουμε στο κόσμο της παράταξής μας, που θέλει την Ενότητα και την κοινή πορεία μας.
Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανένα.
Όλοι έχουμε κριθεί και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τους πολίτες.
Πρέπει να δούμε το σήμερα και να διαμορφώσουμε το αύριο
Αυτό μας αξίζει και αυτό πρέπει να κάνουμε.
 Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που  έχει κάνει σκληρή αυτοκριτική.
Όμως δεν αισθανθήκαμε ποτέ ενοχικά, αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε ότι πράξαμε το εθνικό μας καθήκον απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό.
Ενοχικά θα πρέπει να αισθάνονται όσοι έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας το 2004-2009 και όλοι όσοι, στη συνέχεια, πούλησαν στην κοινωνία «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όσοι έβαλαν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό καλό, όσοι έχτισαν πολιτικές καριέρες με το ψέμα, τις συκοφαντίες και τις «αυταπάτες».
Ενοχικά πρέπει να αισθάνονται όσοι έσπειραν τον διχασμό, οι κάθε λογής λαθρέμποροι ιδεών και οι «πραματευτάδες της ψεύτικης ελπίδας».
Καμιά ανοχή και κανένας συμβιβασμός πια στην παραχάραξη της Ιστορίας.
Καμιά ανοχή και κανένας συμβιβασμός πια στην κατασυκοφάντηση της Παράταξης μας.
Καμιά ανοχή και κανένας συμβιβασμός πια στην απαξίωση του μεγάλου έργου του ΠΑΣΟΚ που σφράγισε θετικά την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου