ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

20.9.16

Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Concordia

Με τιμά ιδιαίτερα η ευκαιρία που μου προσφέρετε να μιλήσω ενώπιον ενός τόσο διακεκριμένου κοινού στη φετινή Σύνοδο Concordia.
Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος για το γεγονός ότι ..
επιτυχημένα και διακεκριμένα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης της Concordia είναι ελληνικής καταγωγής.
Το πρίσμα της συνεργασίας στην αντιμετώπιση εγχώριων και παγκόσμιων προκλήσεων, που αποτελεί τη στρατηγική συμβολή της Concordia, είναι πολυτιμότερο από ποτέ. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, παρότι αποτελεί τον ιστορικό καρπό μιας πολιτικής συνεργασίας, έχει μεταφέρει το βάρος της επίλυσης υπερεθνικών κρίσεων επί εθνικών κυβερνήσεων. Και τούτο σε μια συγκυρία, κατά την οποία η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκοσμίων κρίσεων: της μεταναστευτικής κρίσης, της κρίσης ασφαλείας που επεκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και της οικονομικής κρίσης.
Ήταν, για την ακρίβεια, η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης του 2008 που σηματοδότησε τη μετάβαση στη λογική της εθνικοποίησης συλλογικών προβλημάτων. Η επιστροφή στη λογική του «όχι στη δική μου αυλή», και η αποφυγή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης στο κοινωνικό, οικονομικό και δημοσιονομικό πεδίο, είναι ο  λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμα να υπερβεί εκείνη την κρίση.
Για να το θέσω διαφορετικά, η Ευρώπη, εφαρμόζοντας μια δογματική ατζέντα με πρωτοβουλία των χωρών-δανειστών της Βόρειας Ευρώπης, απέτυχε σε αυτό που κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών: να περιορίσουν την κρίση.
Η ίδια λογική καθορίζει και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πρακτικά αρνηθεί τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου – κυρίως από την Ελλάδα.
Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο πεδίο αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταράξεων, η Ελλάδα παραμένει μια άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη για πέντε λόγους:
  • Παίζουμε σταθεροποιητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Κατέχουμε κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως χώρα πρώτης γραμμής στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, βρισκόμενοι στα πλέον ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
  • Εξελισσόμαστε σε σημαντικό ενεργειακό, διαμετακομιστικό και εμπορικό κόμβο, σε μία περίοδο στην οποία αναπτύσσονται νέες διαδρομές για το φυσικό αέριο, τις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή.
  • Ασκούμε μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, που προωθεί τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας και ευρύτερα. Ενισχύουμε τις σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, ενώ αναπτύσσουμε σχέσεις με αναδυόμενες οικονομίες.
  • Αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, στην οποία η κατάσταση ασφαλείας διαρκώς επιδεινώνεται. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη σχέσεων με χώρε της περιοχής σε διμερές, τριμερές – από κοινού με την Κύπρο – και πολυμερές επίπεδο.
Κυρίες και κύριοι,
κατά το περασμένο έτος η Ελλάδα έκανε γενναία και αποφασιστικά βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει την εσωτερική πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η χρονιά αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή της οικονομίας από την ύφεση στην ανάκαμψη. Το Grexit αποτελεί σενάριο της ιστορίας. Η ανάπτυξη είναι στον ορίζοντα. Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε το 2015. Εφαρμόζουμε όλες τις αναγκαίες, προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αναπτύξει θεσμικό περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, με σταθερούς για 12 χρόνια εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές, για επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ. Έχουμε νομοθετήσει έναν αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ξεφεύγοντας από τις πρακτικές του παρελθόντος, από το πελατειακό σύστημα και τη γραφειοκρατική απάθεια. Καταπολεμούμε κάθε μέρα τη διαφθορά και τα ολιγαρχικά συμφέροντα, που συνδέονται με το παλιό πολιτικό σύστημα και απέτρεπαν τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό.
Ωστόσο, προκειμένου η χώρα μας να εισέλθει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές μας θα πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μας. Βάσει της συμφωνίας μας, η ώρα να το πράξουν είναι τώρα.
Έως το τέλος αυτού του έτους, συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο σήμα σε επενδυτές και αγορές ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει· ότι τα χρόνια της κρίσης έχουν παρέλθει. Έως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας θα πρέπει να έχει καθαρίσει. Πριν το 2017, ένα εκλογικό έτος για σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό αποτελεί απαραίτητο όρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την επιστροφή στις αγορές το 2017. Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων των διεθνών δανειστών. Η ελάφρυνση του χρέους θα ρίξει την αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Για αυτό τον λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διατάζει ή να καθυστερεί.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Σας ευχαριστώ για τη διαρκή σας υποστήριξη στην προσπάθειά μας για ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου