ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

6.4.14

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Καλό μεσημέρι σε όλους, σας ευχαριστούμε που είσαστε σήμερα εδώ στη συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Θα πει δυο λόγια ο Πρόεδρος και θα ξεκινήσουμε μετά τις ερωτήσεις, που σας παρακαλώ να είναι σύντομες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουν πάρα πολλοί συνάδελφοί σας το λόγο. Ευχαριστώ.  ..


Ευ. Βενιζέλος: Καλό μεσημέρι, σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας και την παρουσία σας στη συνέντευξη αυτή και εύχομαι το καλύτερο σε όσους μας παρακολουθούν. Θα μιλήσουμε στη συνέντευξη για όλα, θα μου επιτρέψετε όμως στη σύντομη εισαγωγή που θα κάνω για να τροφοδοτήσω τη συζήτησή μας να επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου στο μεγάλο πολιτικό ζήτημα της χώρας, που είναι η ανάκαμψή της, η αλλαγή της σελίδας, η έξοδος από την κρίση, καθώς οι επόμενοι δύο μήνες, για την ακρίβεια οι 50 μέρες που έχουμε έως τις ευρωεκλογές και το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είναι δύο μήνες εξαιρετικά πυκνοί, στην πραγματικότητα κρίνεται η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας.
Είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις σκληρές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε και υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, γιατί η χώρα πραγματικά μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιογνωμία της, να γίνει ξανά ένα ουσιαστικά ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, να κερδίσει το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο.
Κι επειδή τρώμε πάρα πολύ χρόνο στη δημόσια συζήτησή μας για δευτερεύοντα και επουσιώδη ζητήματα, είναι καλό να επανέλθουμε στα τρία βασικά σημεία που έθεσα και με τη δήλωση που έκανα μετά την τελευταία συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά προχθές την Παρασκευή:
Η σταθερότητα της χώρας είναι ένα εθνικό αγαθό που κανείς δεν μπορεί να το θέσει υπό αμφισβήτηση, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Όλοι θέλουν η χώρα να παραμείνει σταθερή, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, ακόμη και οι πιο σκληροί αντίπαλοι της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα των οπαδών και ψηφοφόρων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης θέλει και αυτή σταθερότητα, η σταθερότητα είναι άλλωστε η βασική προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο.
Δεύτερο, νομίζω ότι τώρα και με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου και όλη αυτή την αναζωπύρωση της συζήτησης για τη Χρυσή Αυγή, φαίνεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ο ρόλος του προοδευτικού πόλου μέσα στην Κυβέρνηση, φαίνονται οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα που συνεργαζόμαστε για λόγους εθνικής ανάγκης και οι διαφορές οι ιδεολογικές, ιστορικές, αισθητικές, θεσμικές, διαφορές σε σχέση με τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, είναι στην εποχή μας εξαιρετικά σημαντικές, παντού σε όλη την Ευρώπη. Εάν στηριχθεί ο προοδευτικός πόλος και αυτό θα φανεί στις εκλογές που έρχονται, οι εσωτερικοί συσχετισμοί στην Κυβέρνηση θα είναι καλύτεροι για τον τόπο, για το λαό. Και βέβαια φαίνεται ότι έχουμε μία εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί πλήρως, αυτό φάνηκε και από την υπόθεση Μπαλτάκου και είναι θλιβερό το γεγονός ότι υπήρξε κυβερνητικό στέλεχος σε υψηλή θέση που φέρθηκε όπως φέρθηκε ο κ. Μπαλτάκος, αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε.
Για μένα σημασία έχει να πούμε σήμερα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας παρακολουθούν, ότι μπροστά μας ανοίγεται ο δρόμος της ανάκαμψης τώρα. Αυτό το λένε όλοι οι ξένοι, το πιστοποίησα στις επαφές μου με τους Υπουργούς Εξωτερικών χθες και προχθές στις Βρυξέλες με τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων που είχαν έρθει στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης–Αφρικής. Οι Ηγέτες των αφρικανικών χωρών γνωρίζουν την αλλαγή στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο το γνωρίζει η κα Μέρκελ και οι άλλοι Ευρωπαίοι Ηγέτες, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συζητήσω. Διαβάστε τη σημερινή συνέντευξη του κ. Ρέγκλινγκ στο Βήμα. Θα δείτε πως παρουσιάζει το πλήρες σχέδιο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πως πιστοποιεί αυτός ο απολύτως αρμόδιος τεχνοκράτης τη θετική ιδιορρυθμία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με προοπτική δεκαετίας.
Άρα λοιπόν ας πούμε πολύ συνοπτικά ποιοι είναι οι πυλώνες της ανάκαμψης:
1. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πολιτικός, σταθερότητα, εθνική ενότητα. Είναι κρίμα να διαταράσσεται η εθνική ενότητα, να μην υπάρχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση στα θεμελιώδη. Να αναδειχθεί ξανά η έννοια της υπευθυνότητας, ο λόγος μας να είναι αληθινός και όχι δημαγωγικός όπως ήταν πριν την κρίση. Νομίζω ότι αν υπάρχει κάτι πραγματικά νέο στην πολιτική, αυτό είναι η δύναμη της αλήθειας και η ικανότητα ανάληψης ευθύνης και βέβαια αναδεικνύεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς τώρα, που το νέο σχήμα μας που συσπειρώνει τη δημοκρατική παράταξη είναι η Ελιά. Δεν είναι το πλήρες σχήμα, είναι όμως ένα πρώτο βήμα πολύ σημαντικό κι ένα όχημα που επιτρέπει να κινηθεί όλη η παράταξη μαζί, αν όχι όλοι μαζί στις ευρωεκλογές, αμέσως μετά με βάση τα μηνύματα που θα στείλει ο ελληνικός λαός.
2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο δημοσιονομικός. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάτι αδιάφορο για τους Έλληνες πολίτες και για τα νοικοκυριά, αλλάζει τη ζωή τους πρακτικά όχι άμεσα, έμμεσα. Γιατί δεν είναι μόνον η κατανομή του πλεονάσματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, δεν είναι μόνον η δυνατότητά μας να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές και να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και άρα την απασχόληση. Δεν είναι μόνον η δυνατότητά μας να καλύψουμε τους ανασφάλιστους, να μην υπάρχει ανασφάλιστος στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα υγείας. Είναι η πιστοποίηση της αλλαγής της σελίδας, γιατί μαζί με το πρωτογενές πλεόνασμα έρχεται η βιωσιμότητα του χρέους για την οποία μίλησα προηγουμένως.
Είναι τραγικό λάθος να αμφισβητούμε οι ίδιοι μέσα στην Ελλάδα ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Θα σας εξηγήσω στη συζήτησή μας για ποιους λόγους αυτό τεχνικά επαληθεύεται, αλλά τι να μιλήσω εγώ, όταν μίλησε ένας τεχνοκράτης Γερμανός που έχει υπογράψει το δάνειο με την Ελλάδα και διευθύνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, ο κ. Ρέγκλινγκ.
Και βέβαια βλέπετε τους οίκους αξιολόγησης που αναβαθμίζουν την Ελλάδα, αυτοί που μας είχαν τσακίσει το 2009-2010 και βλέπετε ότι ετοιμαζόμαστε για μία επάνοδο στις αγορές σταδιακή προστατευμένη, μία επάνοδο που δεν μας χρειάζεται γιατί έχουμε τα αναγκαία κεφάλαια, αλλά είναι χρήσιμη γιατί μας επιτρέπει να επανατοποθετηθούμε στις αγορές, οι αγορές είναι πιο έξυπνες, πιο γρήγορες, από ότι τα πολιτικά όργανα. Θα υποδεχθούν υποδέχονται με χαρά την αλλαγή στην Ελλάδα, το έκαναν και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.
3. Ο τρίτος πυλώνας είναι ο αναπτυξιακός. Αναπτυξιακός σημαίνει πολλά πράγματα, σημαίνει από μεγάλες επενδύσεις, όπως τα οδικά έργα που έχουν αρχίσει και προσλαμβάνεται και δουλεύει κόσμος σε πολλές περιοχές της χώρας, μέχρι τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αλλά σημαίνει και απλά πράγματα για κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση: Πρόσβαση στο δανεισμό, καλύτερα επιτόκια, μικρές επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας. Δε θα λύσουμε το θέμα της ανεργίας μόνον με τα μέτρα του ΟΑΕΔ, μόνο μέσα από τους Δήμους, μόνο μέσα από τα ειδικά προγράμματα, θα λύσουμε το θέμα της ανεργίας μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας.
Έχουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δίνουν έναν τόνο πολύ σημαντικό επενδύσεων, έχουμε την παρουσία του ξένου κεφαλαίου των ξένων επενδυτών στον τραπεζικό μας τομέα, αλλά όχι μόνον, αυτό είναι η πρώτη φάση ο πρόλογος. Αλλάζει το κλίμα στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας, για πρώτη φορά ο δείκτης οικονομικής αισιοδοξίας αρχίζει κάπως και ανεβαίνει.
Φυσικά δεν έχουμε περάσει την κρίση, αλλά είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο, πάμε στη στροφή, αλλάζουμε σελίδα. Και βέβαια φτάνει και η ώρα των φορολογικών ελαφρύνσεων, ιδίως από τα έκτακτα μέτρα, γιατί έχουμε τη δυνατότητα τώρα με ένα μικρότερο κράτος από πλευράς δαπανών να έχουμε και μια πιο λογική φορολογική νομοθεσία.
Και φυσικά όταν μιλάμε για ανάπτυξη μιλάμε για όλα αυτά που αφορούν το μοντέλο παραγωγής. Η συζήτηση για το γάλα που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντική και η συμβολή του ΠΑΣΟΚ τεράστια στη λύση που προστατεύει και την κτηνοτροφία και την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και τον Έλληνα καταναλωτή και την τιμή του προϊόντος αλλά και την υγεία του καταναλωτή.
Αυτό που κάναμε με τον κ. Τσαυτάρη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ήμουνα πάνω από το κεφάλι του σε όλες τις συσκέψεις, είναι ένα πολύ σημαντικό δείγμα για το μοντέλο ανάπτυξης, πρωτογενής παραγωγή, βιομηχανία τροφίμων, επώνυμο προϊόν. Αγωνιζόμαστε για τον τουρισμό να μην επηρεαστεί από την κρίση στην Ουκρανία και στις ευρωρωσικές σχέσεις. Αγωνιζόμαστε να ανοίξουμε την αγορά, να την κάνουμε πιο φιλική στον καταναλωτή, τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια, τη συγκράτηση των τιμών. Δεν είναι κάτι το μεταφυσικό το μοντέλο ανάπτυξης. Είναι μια δέσμη πραγματικών, πρακτικών μέτρων καθημερινών.
4. Ο τέταρτος πυλώνας είναι ο κοινωνικός. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά ως ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας. Χαίρομαι γιατί τελικά ιδρύθηκε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης και θα συνεδριάζει σε λίγες μέρες. Αλλά είπαμε ότι χωρίς την ανάπτυξη δεν γίνεται τίποτα.
Είναι σημαντικό να μην υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα χωρίς ασφάλιση υγείας. Είτε είναι επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και έχει μείνει χωρίς να πληρώσει τις εισφορές του, είτε είναι μακροχρόνια άνεργος, είτε είναι ανασφάλιστος υπερήλικας. Όλοι είναι και θα είναι ασφαλισμένοι. Χτυπάμε την απόλυτη φτώχια με μια σειρά από μέτρα και χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα. Δείχνουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για τους αναπήρους. Προχωράμε στο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης πειραματικά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το ασφαλιστικό σύστημα εξυγιαίνεται μακροπρόθεσμα και θα μειωθεί σταδιακά η ανασφάλεια που υπάρχει και για τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία και λειτουργεί βλέπετε με μεγάλες δυσκολίες, αλλά λειτουργεί το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
5. Ο πέμπτος πυλώνας της ανάπτυξης είναι ο θεσμικός. Όλοι θέλουνε ένα κανονικό κράτος. Κανονικό κράτος σημαίνει δημόσια διοίκηση. Να μην υπάρχει το άγχος των απολύσεων. Η κινητικότητα χωρίς απολύσεις είναι κάτι καλό, γιατί συνιστά αξιοποίηση των προσόντων όλων των υπαλλήλων, αλλά με ηρεμία στο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης.
Θεσμικός πυλώνας είναι το αίσθημα ασφάλειας. Μια αστυνομία που λειτουργεί, που προσφέρει την εγγύηση της καθημερινής και πρακτικής ασφάλειας στον πολίτη. Και βέβαια θα έλεγα ότι το σημαντικότερο θεσμικά είναι να σταματήσει ο γκεμπελισμός. Να σταματήσουν τα μεγάλα επαναλαμβανόμενα ψέματα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι πραγματικά σύγχρονο.
6. Και θα μου επιτρέψετε να πω ο έκτος πυλώνας, ο διεθνής και ευρωπαϊκός. Η Προεδρία πηγαίνει καλά. Εντυπωσιακά καλά. Εισπράττουμε από παντού επαίνους. Θα μου πείτε, τι ενδιαφέρει αυτό το πολίτη; Τον ενδιαφέρει εάν δει ποιες είναι οι πράξεις που ψηφίζονται για την προστασία του καταναλωτή για παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επί Ελληνικής Προεδρίας, αλλά είναι σημαντικό η Ελλάδα της κρίσης να προεδρεύει στις 28 χώρες και να έχει αποτελέσματα που δεν είχαν άλλες χώρες.
Η κυρία Ρέντινγκ η Επίτροπος η αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου, χωρίς να θέλω να θίξω τους φίλους μας τους Λιθουανούς δεν θα το έλεγα εγώ ποτέ αυτό, αλλά το είπε η ίδια. Είπε ήρθε η ελληνική άνοιξη μετά τη χειμέρια νάρκη που είχαμε περάσει. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποκαταστήσουμε τη θεσμική μας ισοτιμία και στην εξωτερική πολιτική, θα σας πω μια φράση μόνο. Η Ελλάδα τοποθετείται και πρέπει να τοποθετείται στα διεθνή ζητήματα Ουκρανία, Συρία, με κριτήριο το τι την ενισχύει στα δικά της ανοιχτά μέτωπα. Τι την ενισχύει στο Κυπριακό; Στο Αιγαίο; Στην Ανατολική Μεσόγειο; Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Στα Δυτικά Βαλκάνια; Σε σχέση με τα Σκόπια; Τι είναι αυτό που της δίνει κεφάλαιο; Ποια στάση; Και σας διαβεβαιώ ότι όλο αυτό τον καιρό έχουμε ακολουθήσει μια γραμμή που μας καθιστά διεθνώς αξιόπιστους και μας δίνει κεφάλαιο στα δικά μας θέματα, γιατί εκεί κρινόμαστε τελικά, εκεί κρίνεται η υπόστασή μας και η εθνική μας προοπτική σε σχέση με όλο τον ελληνισμό, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Κύπρου και των αποδήμων Ελλήνων.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαι στην διάθεσή σας.
Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, την προηγούμενη εβδομάδα με αυτό το σκοτσέζικο ντους που είχαμε από το ένα στο άλλο θέμα και με βάση το βίντεο αυτό που κυκλοφόρησε για τον κ. Μπαλτάκο και για τις εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ είπε, ή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι μόνο η παραίτηση του κ. Μπαλτάκου δεν φτάνει. Και υπήρχαν και στελέχη σας και γενικώς η θέση του κόμματος ήταν ότι μέσα στην Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν πια να υπάρχουν οι ακροδεξιοί φύλακες. Αυτό πώς μπορεί να μεταφραστεί; Δηλαδή υπάρχει μέσα στην Κυβέρνηση, κρατικό στέλεχος που έχει διοριστεί και το οποίο έχει σχέση με την ακροδεξιά; Είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή; Είναι μέσα στο κράτος, το βαθύ κράτος, που πρέπει να απομακρυνθούν; Αυτά τα έχετε συζητήσει με τον κ. Σαμαρά; Δηλαδή κάτι πρακτικό.
Και επίσης, υπάρχουν νομοσχέδια που θα ζητήσετε εσείς τα οποία μπλόκαρε ο κ. Μπαλτάκος και θα ζητήσετε τώρα να έρθουν προς ψήφιση;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που συνέβη με τον κ. Μπαλτάκο είναι ακραίο και αδιανόητο. Αλλά μην ξεχνάμε ότι το φαινόμενο είναι διπλό. Έχουμε τη συμπεριφορά του κ. Μπαλτάκου η οποία είναι απαράδεκτη, καταδικαστέα, αδιανόητη, αλλά έχουμε και τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, όχι του κόμματος, της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτοί υποκλέπτουν συνομιλίες, καταγράφουν, μπορεί να εκβιάζουν. Είναι μια εγκληματική οργάνωση εν λειτουργία και εν δράση.
Φανταστείτε πόσο επιβαρυντικό είναι αυτό, για την ανοιχτή ανάκριση που διενεργούν οι δυο εφέτες ανακριτές, δυο κυρίες εφέτες ανακριτές οι οποίες κάνουν, όπως φαίνεται, εντυπωσιακά συστηματική δουλειά. Και σκεφτείτε πόσο τραγικό είναι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το φαινόμενο αυτό να έχεις κόμματα, ή στελέχη κομμάτων τα οποία ακολουθούν μια επαμφοτερίζουσα στάση, όχι Πόντιου Πιλάτου, αλλά στην πραγματικότητα φιλική για τη Χρυσή Αυγή και υιοθετούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής.
Είναι τραγικό αυτό το οποίο συνέβη με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες μέρες, ώσπου να ισορροπήσει κάπως το πράγμα, να το σκεφτούν καλύτερα, να καταλάβουν ότι εκτίθενται σε αυτή τη συνάφειά τους με τη Χρυσή Αυγή, γιατί υπάρχει το ετερόκλητο μέτωπο της αντιπολίτευσης, της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποβάλει πρόταση δυσπιστίας και ψάχνει να βρει 151 ψήφους στη Βουλή για να ρίξει την Κυβέρνηση, υπολογίζει προφανώς και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Αλλιώς δεν βγαίνει αριθμητικά το σχήμα αυτό.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείτε τι λένε σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και σκεφτείτε ποια σχήματα έχουμε μπροστά μας. Το ένα σχήμα που κυβερνά τώρα είναι το σχήμα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, το σχήμα που προτείνουν στον ελληνικό λαό είναι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μπορείτε να κάνετε την επιλογή.
Εμείς έχουμε συνεργαστεί στην Κυβέρνηση, όπως ξέρετε, το Νοέμβριο του 2011 ως ΠΑΣΟΚ και με τη Ν.Δ. και με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και ήταν οι υπουργοί της Κυβέρνησης και ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης ως στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού τότε με το ΠΑΣΟΚ να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτά τα κάνεις για λόγους εθνικής ανάγκης μέσα σε ένα προγραμματικό πλαίσιο.
Άρα λοιπόν η υπόθεση Μπαλτάκου είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Είχα προειδοποιήσει, είχα ειδοποιήσει, γι’ αυτό είχα πει ότι είναι μια παλιά ιστορία. Χαίρομαι γιατί ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε προχθές με τους AHEPANs πολύ καθαρά για κάθε στέλεχος. Θεώρησε απαράδεκτη και αδιανόητη τη συμπεριφορά αυτή, άρα ανέλαβε και την ευθύνη παρακολούθησης όλων των στελεχών και πολιτικής οριοθέτησης όλων των στελεχών και σημασία έχει ότι είμαστε οι δυο επικεφαλείς των κομμάτων που συνεργάζονται, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. υπεύθυνοι για όλο το σχήμα και εγγυητές της τήρησης της προγραμματικής συμφωνίας. Από εκεί και πέρα εάν υπάρχει στέλεχος που διαφωνεί δεν έχει παρά να φύγει. Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαλτάκος τυπικά παραιτήθηκε. Το ΠΑΣΟΚ αμέσως είχε ζητήσει την παύση του.
Τώρα σε σχέση με το νομοθετικό έργο, ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε καμία δυνατότητα και καμία αρμοδιότητα να μπλοκάρει τίποτα. Το νομοθετικό έργο το καθορίζουμε μαζί με τον Πρωθυπουργό, οι δυο που έχουμε την ευθύνη και κανείς δεν μπορεί να μπλοκάρει τίποτα. Μπορεί να πει μια άποψη, μπορεί να έχει μια ιδέα, αλλά τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνουμε εμείς. Και το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει ορισμένα νομοσχέδια τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και όλα θα έρθουν στη Βουλή. Δεν υπάρχει πρόταση του ΠΑΣΟΚ η οποία να μην έρθει στη Βουλή. Θα έρθει και θα ψηφιστεί.
B. Κεχαγιά (Τα Νέα): Κύριε Πρόεδρε καλημέρα. Σας έχω ακούσει επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια να λέτε πως το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει πλάτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για τη διάσωση της χώρας. Κι αυτό βεβαίως είχε και τεράστιο πολιτικό κόστος για το κόμμα σας. Τους τελευταίους μήνες μας λέτε ότι βρισκόμαστε πάνω στη στροφή για να μπούμε στην τελική ευθεία για έξοδο από την κρίση. Και ρωτώ, μεταφέροντας και την αγωνία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πότε θα σώσετε το ΠΑΣΟΚ και με ποιο τρόπο μετά και τα τελευταία γεγονότα που αφορούν τη σχέση σας με τον κ. Παπανδρέου. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ έκανε μια επιλογή το 2010, ανέλαβε όλο το βάρος, όλο το κόστος δυσανάλογα μεγάλο. Θυμάστε ότι είχα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών και να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους αλλά δεν επεκράτησε η δική μου άποψη τότε, σηκώσαμε ένα τεράστιο βάρος μόνοι, μπήκαμε πλησίστιοι στην προσπάθεια αυτή, σηκώνοντας και προσωπικό κόστος δυσανάλογο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τι ευθύνη έχουν οι νέοι Βουλευτές μας που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2009 ή αυτοί που εξελέγησαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012, τι ιστορική ευθύνη έχουν;
Και όμως, έχουν βάλει το κεφάλι κάτω και σηκώνουν το βάρος αυτό αγόγγυστα οι περισσότεροι, ελάχιστες περιπτώσεις διαμαρτυρίας ή διαφοροποίησης είχαμε. Εν πάση περιπτώσει αν ανέβει η χώρα, που ανεβαίνει η χώρα, πιστεύω ότι θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ. Δε ζητάμε να μας τιμήσουν για την προσπάθεια, κανείς δεν κρίνει με βάση το παρελθόν, υπάρχει όμως ένα ζήτημα τώρα: Η προσπάθεια ολοκληρώνεται αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, η στροφή γίνεται αλλά δεν έχει συντελεστεί, οι επόμενοι μήνες, η επόμενη φάση είναι πολύ κρίσιμη.
Οι Έλληνες πολίτες ας κάνουν μία επιλογή, σε ποιον θα εμπιστευτούν τη διαχείριση της χώρας, της τελικής φάσης της προσπάθειας; Θέλουν να παίξουν, θέλουν να διακινδυνεύσουν την πορεία της χώρας; Ελεύθερο είναι αυτό, είναι μια ελεύθερη επιλογή, την οποία θα τη σεβαστούμε απολύτως.
Ούτε είναι λογικό να βλέπεις μία Νέα Δημοκρατία να είναι σε ποσοστά τα οποία της επιτρέπουν να είναι στο παιχνίδι σε μεσαίο επίπεδο και να διεκδικεί την πρώτη θέση και το ΠΑΣΟΚ να είναι σε χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 με το ΠΑΣΟΚ να έχει σηκώσει το τεράστιο βάρος της προηγουμένης περιόδου, 18% πήρε η Νέα Δημοκρατία, 16,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ.
Βρισκόμαστε σε συνθήκες τεχνητής πόλωσης, είναι λογικό ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις παραδοσιακά εντεταγμένες στο ΠΑΣΟΚ να προτείνει το νέο υποσχόμενος το παλιό, δηλαδή την επάνοδο στη μεταπολίτευση, στις κακές όψεις της μεταπολίτευσης;
Αυτοί οι πολίτες τώρα που αλλάζουν τα δεδομένα της χώρας δεν καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν πρόκειται να επαναφέρει τη χώρα στις συνθήκες που ήταν πριν το 2009, ότι θα προχωρήσουμε μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο, με διαρθρωτικές αλλαγές, με άλλο τρόπο λειτουργίας του κράτους, της οικονομίας, της αγοράς, μέσα σε ένα άλλο δημοσιονομικό πλαίσιο για να είναι η χώρα πάντα σταθερή, πάντα ευρωπαϊκή, πάντα αυτοδύναμη, να μην ξαναζήσει την περιπέτεια;
Θέλει κανείς να ξαναζήσει την περιπέτεια, να διαγράψει τις θυσίες και να γυρίσουμε στο καθεστώς προ του 2009, να ξαναζήσουμε όλη αυτή την αγωνία; Δηλαδή αφού κάναμε την προσπάθεια να γλιτώσουμε την ασύντακτη χρεοκοπία, να ξαναβρεθούμε ξανά μπροστά στο φάσμα και τον κίνδυνο αυτών των υπαρξιακών καταστάσεων;
Όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Μπορεί να αντιδρούν, να μη μας χωνεύουν, να μας μισούν, επειδή το ΠΑΣΟΚ το οποίο είχε κάνει τις μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στο κοινωνικό κράτος, είχε δώσει παροχές, είχε ανεβάσει το επίπεδο όλων των λαϊκών στρωμάτων, των μεσαίων στρωμάτων, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο βρέθηκε στην ανάγκη να κάνει περικοπές, να επιβάλλει σκληρά μέτρα.
Αυτό δεν το δέχονται πάρα πολλοί, είναι έξω από το DNA της παράταξης και της κοινωνίας, η οποία είχε μάθει τελείως διαφορετικά, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, αυτό είναι το λιγότερο κακό που μπορούσε να γίνει, ώστε να βγούμε μέσα από την κρίση και την περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
Βλέπω κάποιους που λένε «μα είναι συνταγματικό και δίκαιο να κόβεις συντάξεις, είναι δυνατόν να κόβεις τους μισθούς των δικαστικών ή των στρατιωτικών, είναι δυνατόν να λες για τη διαθεσιμότητα»; Ναι, μπορεί να ελεγχθεί η συνταγματικότητα της πτώχευσης, της ασύντακτης χρεοκοπίας; Εάν είχαν καταρρεύσει τα πάντα και δεν υπήρχαν τράπεζες, δεν υπήρχαν λεφτά στο ταμείο, δεν υπήρχαν μισθοί, δεν υπήρχαν συντάξεις, δεν υπήρχε αγορά, τι θα συνέβαινε, ποιος θα ζητούσε ρέστα από ποιον;
Άρα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει και τα εσωκομματικά δεν υπάρχουν, ότι είχαμε να πούμε το είπαμε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, οι επιλογές μας είναι επιλογές ευθύνης, επιλογές εθνικές. Δεν πρόκειται να ανοίξουμε καμία συζήτηση εσωκομματική, γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο, τι εσωκομματική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη χώρα και στηρίζοντας τη χώρα στηρίζεται η παράταξη και η ύπαρξη της παράταξης και η ενίσχυσή της είναι όρος για τη στήριξη της χώρας.

Σ. Μουρελάτου (Antenna): Είπατε ότι «δεν έχει αντικείμενο η εσωκομματική συζήτηση», τη Δευτέρα όμως εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου κάνατε μία δήλωση η οποία πυροδότησε πάρα πολλές συζητήσεις. Είπατε ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκκρεμότητες»,. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Χαίρομαι γιατί επαναλαμβάνετε τη δήλωση πλήρως. Είπα «έχει άρρηκτους δεσμούς και εκκρεμότητες» οι οποίες είναι προφανώς πολιτικές. Ο κ. Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός τη στιγμή που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, αφού ήταν μια απόφασή μας ιστορικού χαρακτήρα, ο πρώτος που έχει ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, να βγούμε από το μνημόνιο και την κρίση, να καταλάβουν οι Έλληνες ότι υπάρχει αποτέλεσμα και υπάρχει αλλαγή, είναι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ συνολικά βεβαίως. Αυτή είναι η μεγάλη μας εκκρεμότητα με τη χώρα, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια.
Φ. Γιωτάκη (Έθνος): Κύριε Πρόεδρε η έξοδος στις αγορές έχει πια σχεδόν προαναγγελθεί, ακούγεται ωστόσο από την πλευρά των δανειστών ότι ναι μεν το επιτόκιο έχει μειωθεί αρκετά, αλλά παρόλα αυτά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υποστηρίζουν επομένως ότι ο δανεισμός υπό τέτοιες συνθήκες θα επιβαρύνει το χρέος, ποια είναι η άποψή σας;
Ευ. Βενιζέλος: Αν διαβάσετε προσεκτικά τη συνέντευξη που έχει δώσει ο κ. Ρέγκλινγκ σήμερα, τα έχει πει κατ΄ επανάληψη και σε όλες τις συνεντεύξεις του τα λέει ο άνθρωπος, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο κι έχει μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα.
Το 80% του ελληνικού χρέους δε βρίσκεται στις αγορές, δεν το κατέχουν επενδυτές ή κερδοσκόποι, το κατέχουν πολιτικοί θεσμοί: Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Έχουμε μεγάλη περίοδο χάριτος, έχουμε πάρα πολύ χαμηλό επιτόκιο, το μέσο επιτόκιο του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι κοντά στο 2%, 2,1%, το επιτόκιο από το δάνειο του ESM είναι εντυπωσιακά χαμηλότερο είναι κοντά στο 1,2 και επιπλέον έχουμε μία περίοδο χάριτος η οποία μας επιτρέπει να έχουμε μπροστά μας μία περίοδο δεκαετίας με εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης ετήσιο κι αυτό επιτρέπει να έχουμε πιο εύκολα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Άρα λοιπόν όταν έχουμε ένα χρέος τέτοιο και ένα μέσο επιτόκιο τόσο μικρό, μπορούμε με άνεση να βγούμε στις αγορές για ποσά της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων λέω, προκειμένου να γίνει μία νέα έκδοση ομολόγων ελληνικών, μετά την κρίση, να επανατοποθετηθεί η χώρα στις αγορές με υψηλότερο επιτόκιο βεβαίως από ότι το μέσο επιτόκιο που πληρώνουμε στους θεσμικούς εταίρους και δανειστές, αλλά αυτό χάνεται μέσα στο χρόνο.
Μέσα στη συνολική προσέγγιση του χρέους, στο συνολικό μέγεθος του χρέους και στη διαχρονική του εξέλιξη το να κάνεις μία έκδοση με κάπως μεγαλύτερο επιτόκιο δε σημαίνει τίποτα, αυτό απλώνεται και χάνεται. Άρα το κέρδος ποιο είναι;
Το κέρδος είναι ότι ξαναμπαίνεις στις αγορές, νοιώθεις τη δυνατότητα να δανείζεσαι ισότιμα και σε τοποθετούν οι αγορές σε μία θέση που συνιστά την πιο καλή αξιολόγηση. Τι να κάνει μετά η τρόικα, τι να πει στην έκθεσή της, στην έκθεση αξιολόγησης; Τι πολιτική συζήτηση να κάνεις, όταν σε αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι αγορές με θετικό τρόπο;
Αυτό είναι το νόημα της επανόδου στις αγορές, πρόκειται για μία επάνοδο σταδιακή, προστατευμένη, η οποία ενισχύει την εθνική οικονομία, δηλαδή επιτρέπει να έρθουν οι επενδυτές, επιτρέπει να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία, γι΄ αυτό όλη η προσπάθεια που γίνεται σε σχέση με το έλλειμμα και το χρέος, η δημοσιονομική προσπάθεια συνδέεται με την πραγματική οικονομία, με επενδύσεις, με θέσεις εργασίας, με εισοδήματα.
Τώρα έχουμε ξανά συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προχθές είχαμε ξανά γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, είχαμε συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό, αρχίζει και λειτουργεί φυσιολογικά το σύστημα, βέβαια μέσα σε ένα πλαίσιο ορθολογικό, διαφανές, σοβαρότητας, χωρίς υπερβολές, χωρίς τα λάθη της μεταπολιτευτικής υπερβολής, για να χρησιμοποιήσω έναν ευγενικό όρο.

Δ. Κρουστάλλη (Το Βήμα): Το προηγούμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία είχε επιδοθεί σε μία διπλή απόπειρα απομοίωσης των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής και τόνωσης του ευρωπαϊκού της προφίλ. Αυτό βλέπουμε ότι έχει οδηγήσει σε ένα εσωτερικό διχασμό, πιστεύετε ότι μπορεί να οδηγήσει και σε απονομιμοποίηση της Νέας Δημοκρατίας; Και ήθελα να σας ρωτήσω κι ένα γενικότερο πράγμα, η δημοκρατία μας αντέχει αυτές τις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται τώρα και σε θεσμικό επίπεδο και σε οικονομικό, είναι επαρκώς οχυρωμένη;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι έχουμε ένα πρόβλημα πολιτικό θεσμικό δημοκρατικό στη χώρα. Όταν έχεις ένα κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή που εμφανίζει σημαντικά ποσοστά και κρύβει στα σπλάχνα του μία εγκληματική οργάνωση όπως έχει πει η δικαιοσύνη σύμφωνα με το κατηγορητήριο που απήγγειλε, όταν έχεις κόμματα που υποστηρίζουν ακροδεξιές συνωμοσιολογικές θεωρίες, από τον ψεκασμό που μας κάνουν, μέχρι τη συνωμοσία η οποία έχει γίνει για την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο,.
Όταν έχεις κόμματα τα οποία φλερτάρουν με άνεση με ακροδεξιές τάσεις και ιδέες κι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις ιδέες αυτές, όταν έχεις πολίτες οι οποίοι είναι αποστασιοποιημένοι, όταν έχεις πολίτες που νοιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται από τα υπάρχοντα κόμματα, όταν με ευκολία φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στην περιοχή των παλαιών και συμβατικών Κομμάτων και γηράσκει πριν ενηλικιωθεί.
Γιατί τίποτε δεν πείθει και όλα αλέθονται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατίας, νομιμοποίησης, αντιπροσωπευτικότητας, αλλά βλέπετε κανείς δεν μιλάει γι' αυτό. Όλοι μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ, για το τι έγινε στη δεκαετία του ’80, του ’70, το ΠΑΣΟΚ είναι ο αμνός ο αίρως τας αμαρτίας του κόσμου και είναι ως ένα βαθμό λογικό. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν η βασική δύναμη της μεταπολίτευσης, αυτή που ενέπνευσε συνολικά τη μεταπολίτευση και επηρέασε και τη Νέα Δημοκρατία στη στάση της και στη συμπεριφορά της τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης.
Αλλά από ένα σημείο και μετά υπάρχει ένα αίσθημα δυσαναλογίας και αδικίας γιατί πρέπει να σκεφτείς πως λειτουργεί η δημοκρατία. Χωρίς Συνδικάτα; Χωρίς Μέσα Ενημέρωσης; Χωρίς διανοούμενους; Χωρίς αντιπολίτευση; Δηλαδή όλη αυτή η περίοδος των 40 ετών από το 1974 μέχρι το 2010 πως λειτούργησε; Λειτούργησε μόνο με κάποιες Κυβερνήσεις οι οποίες έπαιρναν την ψήφο του ελληνικού λαού;
Δεν υπήρχαν αιτήματα κοινωνικά; Δεν υπήρχε μια νοοτροπία; Δεν υπήρχε μια αντιπολίτευση που πίεζε; Δεν υπήρχαν όλοι αυτοί που την εξέφραζαν την περίοδο αυτή θεωρητικά, ακαδημαϊκά, επικοινωνιακά, καλλιτεχνικά, θα σας πω εγώ. Πως λειτουργεί μια κοινωνία; Μόνο με μια Κυβέρνηση και άρα φταίνε τα Κόμματα της Κυβέρνησης και από τα δύο Κόμματα που Κυβέρνησαν, φταίει κυρίως το ΠΑΣΟΚ που έτυχε να κερδίσει τις εκλογές του 2009. Γιατί αν είχαμε χάσει τις εκλογές του 2009, θα ήταν τα πράγματα τελείως διαφορετικά.
Αυτή είναι συνοπτικά η κατάσταση και πιστεύω ότι οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να προστατεύσουν τη δημοκρατία. Να ξανασκεφτούμε γύρω από τις βασικές αυτές έννοιες. Δεν μας αφήνουν όμως οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης, η μιζέρια, η αδικία, η εχθρότητα η οποία φτάνει στα όρια του συμβολικού εμφυλίου πολέμου.
Όταν συνεχώς σου κουνάνε ένα δάχτυλο απειλητικό, εισαγγελικά «εάν κάνετε αυτό, θα πάτε φυλακή, αν κάνετε το άλλο θα πάτε φυλακή. Όχι, αν ιδιωτικοποιήσετε το οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, τη ΔΕΠΑ θα πάτε φυλακή. Εάν παραχωρήσετε το Ελληνικό θα πάτε φυλακή». Τώρα το νέο είναι «αν ανακεφαλαιοποιήσετε τις Τράπεζες θα πάτε φυλακή».
Προσέξτε, έχει σημασία αυτό και με την ευκαιρία επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: λένε «να κουρέψετε το χρέος, το επαχθές χρέος». Δεν θυμάται κανείς στην Ελλάδα ότι έχουμε πετύχει ένα κούρεμα του χρέους μοναδικό παγκοσμίως, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά; Ότι έχουμε απαλλάξει τις γενιές των Ελλήνων που έρχονται από 130 δις χρέους; 130 δις χρέους! 65% του ΑΕΠ χρέους.
Επειδή έτυχε να είμαι Υπουργός Οικονομικών όταν έγινε αυτή η συγκλονιστική μείωση του χρέους, έχω μια υποχρέωση ιστορική να το αναδείξω αυτό και σε όρους καθαρά παρούσης αξίας, δηλαδή αν υπολογίσει κανείς μέχρι την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, τη μείωση των επιτοκίων, η μείωση του χρέους υπερβαίνει τα 160 δις, το 80% του ΑΕΠ σε όρους καθαρά παρούσης αξίας.
Από αυτά έχουμε δαπανήσει για να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα συνολικά, δηλαδή τις καταθέσεις των Ελλήνων και τη δυνατότητα λειτουργίας της οικονομίας, 14 δις. Δηλαδή λιγότερο από το 7% του ΑΕΠ. Όταν σε όρους καθαρά της παρούσης αξίας έχουμε μειώσει 80% σε ονομαστικούς όρους 65%.
Θέλετε να πούμε ότι δεν έχουμε μειώσει 65 αλλά 60%. Μάλιστα. όχι 80% σε όρους καθαρά της παρούσης αξίας, στο τέλος όταν εξοφληθεί το χρέος, αλλά 75% του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεστε για τι μεγέθη μιλάμε;
Και τώρα από τα 50 δις που είχαμε στη διάθεσή μας για τις Τράπεζες όλα τα υπόλοιπα μένουν σε εμάς, είτε τα έχουμε στο Ταμείο και δεν τα έχουμε δαπανήσει, τα 11, είτε θα πάρουμε πίσω τα 25 και παραπάνω που έχουν μπει στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Γιατί τα υπόλοιπα 14 πήγαν για να λυθεί το πρόβλημα της κακής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος πέρα των συστημικών Τραπεζών.
Αλλά είναι πολύ μικρό αυτό το μέγεθος σε σχέση με το όφελος γιατί έτσι προστατέψαμε 180 δις καταθέσεων που είχαν αντέξει και δεν είχαν φύγει από το τραπεζικό σύστημα, είτε στα μπαούλα, είτε στο εξωτερικό. Για να έχουμε το Κόμμα της δραχμής και τους μάγκες οι οποίοι ήθελαν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για να φέρουν πίσω τα δικά τους ευρώ από το εξωτερικό, να αγοράσουν φτηνά τη χώρα. Και βέβαια τους διαψεύσαμε και τους οδηγήσαμε σε απόγνωση.
Αυτό ψηφίσαμε στη Βουλή. Ψηφίσαμε αυτό προχθές, το ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί ξέραμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτή την τεράστια προσπάθεια. Βέβαια με καταναγκασμούς κοινοτικούς γιατί υπάρχει η νομοθεσία περί των κρατικών ενισχύσεων, υπάρχει το κοινοτικό Δίκαιο του ανταγωνισμού, υπάρχει η υποχρέωσή μας να λειτουργούμε ως προστάτες του δημόσιου χρήματος και όχι ως επενδυτές. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι κερδοσκόπος, είναι θεσμός που διασφαλίζει τη λειτουργία του συστήματος.

Γ. Κούτρας (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε επειδή μιλήσατε και για την ψηφοφορία, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλετε να ανακυκλώνετε τα εσωκομματικά ζητήματα, όμως θέλω να σας ρωτήσω αν αιφνιδιαστήκατε και με δεδομένα όσα είχαν προηγηθεί, αναφέρομαι και στις ενημερώσεις που είχαν γίνει τον κ. Παπανδρέου και από τον κ. Στουρνάρα και εσωτερικά από το ΠΑΣΟΚ και τις τοποθετήσεις του κ. Κακλαμάνη στα όργανα του ΠΑΣΟΚ, αν αιφνιδιαστήκατε από την καταψήφιση ουσιαστικά του νομοσχεδίου για τις Τράπεζες.
Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να βγάλει εθνικές εκλογές.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα έχετε κάνει δύο τελείως διαφορετικά ερωτήματα, αλλά χαλάλι σας! Σας απαντώ στο πρώτο: το ζήτημα δεν είναι αν αιφνιδιάζομαι εγώ, πρέπει να σας πω ότι δυστυχώς δεν αιφνιδιάζομαι από τίποτε, πλέον. Μετά τα όσα έχω ζήσει! Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό Κόμμα, δεν έχω επιβάλλει προσωπικά ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καμία απόφαση και καμία συμπεριφορά στους βουλευτές, πάντα λειτουργεί συλλογικά με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατικότητα η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Έτσι λειτούργησε και τώρα, πήρε μια απόφαση και οι βουλευτές μας ψήφισαν με φάση την απόφαση που οι ίδιοι έλαβαν συλλογικά. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο σε αυτό. Τιμώ τη στάση των βουλευτών μας, οι οποίοι ενήργησαν με μόνο στόχο και μόνο κριτήριο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Και αν δεν υπήρχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχαμε ούτε τη ρύθμιση για το γάλα, ούτε τη ρύθμιση για τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, ούτε τα μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας, ούτε τη σωστή κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να στηρίξουμε τις ευπαθείς ομάδες, τους ανάπηρους, τους ανασφάλιστους, ούτε τη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων που τώρα ενισχύονται για να μειωθούν οι εισφορές εργοδοτικές και εργατικές και άρα να βοηθηθεί η απασχόληση, να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις αλλά να αυξηθεί και το εισόδημα του εργαζόμενου, έστω λίγο, 1 κόμμα κάτι τοις εκατό. Αλλά αυξάνεται.
Είναι πολύ μεγάλη η συμβολή των βουλευτών μας και θέλω πραγματικά και με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης να τους στείλω ένα χαιρετισμό αναγνώρισης και αγάπης γι' αυτό που κάνουν και ιδίως προς τους νεώτερους οι οποίοι δεν έχουν και καμία ευθύνη προσωπική για το παρελθόν, για καμία φάση του παρελθόντος.
Και τι να πω για τους υποψηφίους της Ελιάς που έχουμε 42 νέα πρόσωπα, είναι ζήτημα αν από τους 42 οι 5 είχαν βάλει υποψηφιότητα στο παρελθόν. 42 νέα φρέσκα πρόσωπα, νέα σε ηλικία ή νέα σε ιδέες και σε δημόσια παρουσία, που στρατεύονται στην υπόθεση της Ελιάς και των ευρωεκλογών που θα μπορούσαν να έχουν μείνει σπίτι τους, να έχουν πάει σε ένα άλλο πιο «συμπαθητικό» Κόμμα, αλλά μπαίνουν αλληλέγγυοι σε μια προσπάθεια η οποία έχει το στοιχείο της ευθύνης.
Γιατί σου λέει «ναι, σταθερότητα να προχωρήσει η χώρα, να βγούμε από το Μνημόνιο και την κρίση» και αυτοί εκφράζουν το νέο και το ανανεωτικό στην πολιτική ζωή. Πάρτε τα πρόσωπά τους, τα ονόματά τους, τα βιογραφικά τους, τις εικόνες τους και δείτε το πρόσωπο της ανανέωσης το πραγματικό.
Αλλά προσέξτε με τι ήθος πολιτικό, τι ήθος δημοκρατικό. Λένε «Ναι, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις άλλες δυνάμεις και τα Κόμματα της Ελιάς στην Κεντροαριστερά της ευθύνης». Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να τιμήσουμε; Δεν είναι σημαντικό; Και δεν πρέπει να τους λάβουμε υπόψη; Να τους σεβόμαστε όλους αυτούς τους ανθρώπους; Για εμένα το βασικό καθήκον είναι ο σεβασμός μας απέναντι στους υποψηφίους της Ελιάς και τους νέους βουλευτές που δίνουν τη μάχη στο όνομα της Δημοκρατικής Παράταξης μέσα στη Βουλή.
Τώρα ως προς τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψελλίσει την ιδέα του δημοψηφίσματος όπως ξέρετε παλαιότερα, αλλά η στρατηγική της εφόδου «άντε βούρια να ρίξουμε την Κυβέρνηση να κάνουμε εκλογές να ‘ρθούμε την εξουσία», έχει αποτύχει από τα αποδυτήρια. Δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Τα ποσοστά είναι περιορισμένα. Υπάρχει οροφή. Υπάρχει το συνδυαστικό αποτέλεσμα δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές βλέπω τις τοπικές κοινωνίες να εκφράζονται και να υπερβαίνουν τα κόμματα, αλλά η δημοκρατική παράταξη στην οποία ανήκουμε εμείς έχει μια υπεροχή εντυπωσιακή, έχει πάρα πολλά στελέχη στους δήμους, πολλούς δημάρχους, πολλούς δημοτικούς συμβούλους καταξιωμένους ή νέους, με δεσμούς, με ρίζες. Στις περιφέρειες το ίδιο. Πρόσωπα τα οποία μπορούν να εκφράσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και τις δυνατότητες κάθε περιφέρειας και στις ευρωεκλογές έχουμε αυτή την εικόνα που βλέπετε. Όλα μαζί αυτά.
Πού είναι η έφοδος, πού είναι η μετωπική σύγκρουση, πού είναι το πρόβλημα κυβερνησιμότητας; Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ένα ποσοστό στις ευρωεκλογές και χαίρεται με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την οροφή του και φαίνεται να μην έχει καμία ρίζα πουθενά. Στους δήμους, στις περιφέρειες, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, στις ομοσπονδίες, στους συλλόγους, το ΠΑΣΟΚ όμως εκεί υπάρχει.
Η δημοκρατική παράταξη υπάρχει σε τελείως διαφορετικά επίπεδα γιατί είναι παράταξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας, αυτών που ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο και τις περικοπές. Σεβαστό, κατανοητό, αλλά αυτό είναι μια έκφραση στιγμιαίας διαμαρτυρίας. Δεν είναι παράταξη.
Άρα λοιπόν πώς θα υπάρξει θέμα εκλογών; Ο κόσμος θέλει σταθερότητα. Θέμα εκλογών δεν υπάρχει. Δεν το θέλει ο κόσμος κι αυτό φαίνεται στη συνολική εικόνα μέσα στην οποία πορευόμαστε προς τις εκλογές αυτές τριών επιπέδων που κανένα από αυτά δεν είναι βουλευτικές εκλογές.
Κ. Μακρή (Real): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω λίγο στο θέμα Μπαλτάκου. Χαρακτηρίσατε πριν από λίγες μέρες τον κ. Μπαλτάκο ως παλιό πρόβλημα. Είπατε μόλις τώρα ότι είχατε εγκαίρως προειδοποιήσει. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω. Σε μια από αυτές τις κρίσεις που υπήρξαν πράγματι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είτε για το αντιρατσιστικό, είτε για το νόμο για την ιθαγένεια, είχατε ζητήσει από τον κ. Σαμαρά την απομάκρυνση του κ. Μπαλτάκου και σας το αρνήθηκε;
Και ένα δεύτερο υποερώτημα στο ίδιο θέμα. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Σκανδαλίδης σήμερα στη Real News με δήλωσή τους, μιλούν ευθέως για πολιτικές ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού στην υπόθεση Μπαλτάκου. Θέλω να ρωτήσω. Θεωρείτε κι εσείς ότι ο κ. Σαμαράς έχει πολιτικές ευθύνες;
Ευ. Βενιζέλος: Σε σχέση με το κ. Μπαλτάκο. Ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε την ικανότητα να επηρεάσει το νομοθετικό έργο. Οι παρεμβολές του ήταν διαδικαστικές. Τόπος και χρόνος κατάθεσης τροπολογιών ή νομοσχεδίων. Τα πολιτικά θέματα είναι αντικείμενο της συνεργασίας και της συζήτησης που έχουμε οι αρχηγοί των δυο κομμάτων. Άρα δεν μπορούσε να υπαγορεύσει πολιτικές ο κ. Μπαλτάκος. Είχα προειδοποιήσει σε σχέση με τη στάση του στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής.
Κ. Μακρή (Real): Θα μου επιτρέψετε, γιατί αυτό που λέτε χρήζει μιας διευκρίνισης. Είχατε προειδοποιήσει γιατί κάτι είχατε καταλάβει, για προνομιακές του σχέσεις, ή ότι ήταν προνομιακό…
Ευ. Βενιζέλος: Ήταν η εκτίμησή μου η πολιτική. Εγώ δεν ξέρω σχέση. Εγώ δεν κάνω αστυνομική προσέγγιση των πραγμάτων. Ξέρω όμως πολιτικές απόψεις, προτιμήσεις. Για να είμαστε πολύ καθαροί. Οι μεγάλες παρατάξεις, οι παραδοσιακές μέσα σε ένα πλειοψηφικό κοινοβουλευτικό σύστημα στέγαζαν διαφορετικές εκδοχές πολιτικού λόγου. Δηλαδή η Ν.Δ. όταν διεκδικούσε να έχει πλειοψηφίες του 40% ή 45%, ή όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε το 1974 54%, μέσα είχε κόσμο και κοσμάκη διαφορετικών αντιλήψεων. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του 48% ή του 42% σας λέω εγώ, στέγαζε διαφορετικές αντιλήψεις, από απολύτως παλαιοκομματικές, έως τελείως εκσυγχρονιστικές, από τελείως προοδευτικές έως σχεδόν συντηρητικές.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στο χώρο της λεγόμενης δεξιάς, κάποιοι οι οποίοι δεν θέλουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θα προτιμούσαν μια συνεργασία με το χώρο της ακροδεξιάς. Δεν είναι αυτή η άποψη του κ. Σαμαρά και της ηγεσίας της Ν.Δ. προφανώς.
Εδώ υπάρχουν έντυπα τα οποία είναι αφιερωμένα στις επιθέσεις εναντίον μου από καθαρά ακροδεξιές θέσεις και ο κοινός παρονομαστής των επιθέσεων είναι ότι τι θέλουμε το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Εδώ πρέπει να στραφούμε στις πηγές της ακροδεξιάς η οποία εν πάση περιπτώσει μπορεί να μας σώσει από οποιοδήποτε πολιτικό πρόβλημα. Ε, αυτό δεν πείθει. Αυτό δεν είναι μια σύγχρονη αντίληψη ούτε για τη συντηρητική παράταξη. Αυτό λοιπόν δεν αποτυπώνεται στη συνεργασία τη δική μας που έχουμε με τον κ. Σαμαρά, ούτε στην προγραμματική σύμβαση.
Εμείς έχουμε μια προγραμματική συμφωνία την οποία πρέπει να τιμήσουμε και την τιμάμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο κ. Σαμαράς νομίζω ότι έχει δείξει πως μιλάει καθαρά και με θάρρος και αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Έκανε μια δήλωση προχθές για το θέμα Μπαλτάκου που συνιστά απάντηση στο ερώτημά τους.
Και θα πάμε και στη Βουλή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση να μιλήσουμε, να δούμε ποιος έχει πολιτικές ευθύνες. Τι είπε οκ. Τσίπρας για το γεγονός ότι βουλευτές του δεν ψηφίζουν την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής;
Τι είπε ο κ. Τσίπρας για βουλευτή του που παραδέχτηκε ότι έχει συνομιλήσει με τον κ. Κασιδιάρη; Τι είπε ο κ. Τσίπρας για το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που έχει μεγάλη διαδρομή αγωνιστική και τον ξέρω 40 χρόνια, από το φοιτητικό κίνημα, είπε στη Βουλή μέσα ότι συνιστά πολιτική σκοπιμότητα η δίωξη της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή αυτό που λέει η Χρυσή Αυγή. Ότι γίνεται για να πάρει η Ν.Δ. τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
Τι λένε αυτοί; Τι λέει ο κ. Καμμένος ο οποίος στην πραγματικότητα αποδέχεται όλη τη θεωρία; Οι βουλευτές του βγαίνουν και αποδέχονται όλη τη θεωρία της Χρυσής Αυγής; Αυτό είναι το νοσηρό ζήτημα. Εμείς στην Κυβέρνηση είμαστε εγγυητές. Πρέπει να ενισχυθούμε.
Βεβαίως και πρέπει να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερους ψήφους στις ευρωεκλογές. Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική παράταξη για να έχουμε προοδευτικό πόλο. Εγγυητή της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, των προοδευτικών λύσεων, της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί αλλιώς αλλάζει ο συσχετισμός. Γίνεται η ισορροπία δυσμενής για τις προοδευτικές δυνάμεις.
Γιατί έλεγα στον κ. Κουβέλη να συνεργαστούμε με τη ΔΗΜΑΡ, να κάνουμε ένα πόλο, να μην έχουμε τρίγωνο στην προηγούμενη φάση της Κυβέρνησης. Δηλαδή Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά να είναι η Ν.Δ. ως ένας συντηρητικός πόλος και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ ως ένας προοδευτικός πόλος. Αλλά πέσαμε, υποτίθεται, θύματα της ΕΡΤ όπου είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς είχε υποχωρήσει σχεδόν στο σύνολο των απαιτήσεών μας. Έτσι δεν είναι;
Α. Μπελεγρής (Πρώτο Θέμα): Πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν τη σύνθεση του κοινωνικού σχήματος και κάποιες αλλαγές που ενδεχομένως να υπάρξουν πιέσεις να γίνουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;
Ευ. Βενιζέλος: Αν εννοείτε, για να μιλάμε πιο καθαρά, εννοείτε εάν μπορεί να υπάρξει ανασχηματισμός και ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος μετά τις ευρωεκλογές;
Α. Μπελεγρής (Πρώτο Θέμα): Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας έλεγα ότι κάθε Κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο και τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ανανεώνεται, να αλλάζει, να χρησιμοποιεί δυνάμεις πολιτικές, κοινωνικές, προσωπικές για να κάνει το καλύτερο. Εμείς θέλουμε εθνική συστράτευση.
Κατ’ αρχάς ποτέ δεν έχει πάψει να ισχύει η πρόσκλησή μας να επανέλθει η ΔΗΜΑΡ και από πλευράς ΠΑΣΟΚ μπήκαμε στην Κυβέρνηση αυτή τον Ιούνιο του 2012, θέλαμε να γίνει Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων από το Μάιο του 2012. Μπορούσε να γίνει, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και το ΣΥΡΙΖΑ θέλαμε εάν αυτοπροσδιορίζεται ως φιλοευρωπαϊκή και υπεύθυνη δύναμη.
Βεβαίως εάν δεν θέλει να έχει σχέση με εμάς και θέλει να έχει σχέση με τον κ. Καμμένο, ας έχει σχέση με τον κ. Καμμένο. Άρα λοιπόν αυτές οι προσκλήσεις εθνικής ενότητας, συστράτευσης, ανανέωσης, ενδυνάμωσης, είναι ανοιχτές. Τώρα αλλαγές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τι εννοείτε; Εάν θα αμφισβητήσουν εμένα και θα θέλουν να γίνει άλλος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Α. Μπελεγρής (Πρώτο Θέμα): Και οι σχέσεις που μπορούν να υπάρξουν.

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά τα ακούω που γράφονται, τα θεωρώ τελείως αστεία. Με συγχωρείτε που το λέω. Τα θεωρώ κατώτερα των περιστάσεων και της σοβαρότητας της περιόδου που ζούμε, λες και ήθελα ποτέ να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό τέτοιες συνθήκες, ή να γίνω Υπουργός Οικονομικών, ή να τρέχω να λύνω προβλήματα εθνικού επιπέδου, ιστορικών εκκρεμοτήτων δεκαετιών και να σηκώνουμε όλο αυτό το βάρος.
Το ίδιο βάρος σηκώνουν και οι βουλευτές μας όλοι. Το ίδιο βάρος σηκώνουν οι υπουργοί μας, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά μέσα στην Κυβέρνηση. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στο γάλα χωρίς τον Τσαυτάρη.
Φανταστείτε ότι ο Χρυσοχοϊδης έκλεισε τους οδικούς άξονες, μια διαπραγμάτευση που ήταν ανοιχτή επί χρόνια. Δείτε τι δουλειά κάνει ο Μανιάτης σε σχέση με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Δείτε ποιος στήριξε το άρθρο 19 τη σωστή ρύθμιση στο Υπουργείο Εσωτερικών, που έκανε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Δείτε τη δουλειά που κάνει η Εύη Χριστοφιλοπούλου για τη δημόσια διοίκηση. Ο Συμεών Κεδίκογλου στην παιδεία αθόρυβα. Ο Βασίλης Γκεγκέρογλου που αγωνίζεται συνεχώς για την κοινωνική προστασία των αδύναμων, για την πρόνοια, για τις εργασιακές σχέσεις.
Να μην ξεχάσω το Δημήτρη Κούρκουλα που τον έχω μαζί μου και σηκώνει όλο το βάρος της Προεδρίας και βέβαια η Φώφη Γεννηματά που είναι ένα προβεβλημένο πρόσωπο της Παράταξης είναι μια εγγυητική παρουσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρήκαμε λύσεις για την αμυντική βιομηχανία χάρις στην προσπάθειά της.
Τώρα να σας πω τι κάνουν οι βουλευτές μας; Τι μάχη δίνουν όλοι τους κάθε μέρα στη Βουλή και πριν τη Βουλή σε συνεργασία με την ομάδα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου για να φτιαχτούν λύσεις; Αλλά ξέρετε όλοι αυτοί που κάνουν τον έξυπνο, δεν έχουν πάει να διαπραγματευτούν με την τρόικα. Έχουν την ιδέα ότι εμείς διαπραγματευόμαστε με τον Σαμαρά, με τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το θέμα μας; Η διαπραγμάτευση με τη Νέα Δημοκρατία; Αυτό είναι πάρα πολύ εύκολο να λυθεί.
Και ποιος έχει αντίρρηση στα προοδευτικά φιλολαϊκά μέτρα; Ποιος έχει αντίρρηση στην τόνωση της οικονομίας; Τη στήριξη των αδύναμων; Αλλά πήγαινε να διαπραγματευτείς με την τρόικα! Πήγαινε, να σε απειλούν ότι δεν έχει δόση εάν δεν πάρεις αυτό ή το άλλο μέτρο. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να κάνει τη διαπραγμάτευση καλύτερα, μπορεί να έρθει να μας βοηθήσει. Τους φωνάξαμε. Γιατί δεν βλέπει η αντιπολίτευση την τρόικα ώστε να συμβάλλει με πρακτικά μέτρα στη διαπραγμάτευση;
Θυμάστε την ιδέα μου για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης από τον Ιούνιο του 2012 ώστε να στρατευτούμε όλοι; Και αν έλεγαν όλοι αυτοί οι εταίροι μας ότι «εμείς δεν αρκούμεθα στον Σαμαρά και στον Βενιζέλο, ή στον Κουβέλη (παλαιότερα) θέλουμε τη δέσμευση και του Τσίπρα και του Καμμένου και όλων», πάντως σίγουρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τι θα συνέβαινε; Για πείτε μου, τι θα συνέβαινε; Θα πήγαινε ο καθένας στα κιλά του! Αυτό θα συνέβαινε. Θα ήταν αποστομωτικό για τη δημαγωγία και την ανευθυνότητα.
Β. Νέδος (Καθημερινή): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω αν θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πια όχι μόνο στην Ελλάδα, σε περίπτωση που αναδείξει ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις ειδικά στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Είδαμε ήδη στις τοπικές εκλογές στη Γαλλία ότι η κα Λεπέν έχει πάρει υψηλότατα ποσοστά. Αν θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Και το λέω αυτό και σε συνάρτηση με τη σημερινή συνέντευξη του κ. Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι δεν θέλει να ακούει τη λέξη κούρεμα, περίπου. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Μου θέσατε δυο ερωτήματα στην πραγματικότητα. Οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις υπάρχουν στην Ευρώπη, έχουμε πολλές ειδών ευρωσκεπτικιστές: παλιά είχαμε τους εθνικιστές ευρωσκεπτικιστές, που εξακολουθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό να υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε αριστερούς ριζοσπάστες ευρωσκεπτικιστές που θέλουν την προστασία του εθνικού κράτους, το οποίο είναι αντιφατικό αλλά υπάρχει, έχουμε ακροδεξιούς ευρωσκεπτικιστές οι οποίοι συνασπίζονται σε πολλές χώρες και έχουμε και ευρωσκεπτικιστές της συγκυρίας και της ανάγκης, που λένε «δεν είναι δυνατό η Ευρώπη να είναι ταυτισμένη με τις πολιτικές λιτότητας και την ανεργία, θέλουμε μια άλλη Ευρώπη».
Αλλά γενικώς μια πλειοψηφία συντριπτική άνω του 80% στο νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφράζει τις παραδοσιακές μεγάλες πολιτικές οικογένειες του Ευρωπαϊκού ή Σοσιαλιστικού Κόμματος και του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Άρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στους κρίσιμους συσχετισμούς. Οι κρίσιμοι συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν είναι οι συσχετισμοί μέσα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι οι διακρατικοί συσχετισμοί.
Η Γερμανία έχει μια τοποθέτηση όπως και η Ιταλία και η Γαλλία η οποία είναι λίγο πολύ ίδια, ανεξαρτήτως αλλαγής Κυβερνήσεων. Υπάρχουν πάγιες εθνικές στρατηγικές, πολύ δύσκολοι οι συσχετισμοί και οι κρίσιμες αποφάσεις είναι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup, του Ecofin του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι διακυβερνητικές στην ουσία τους οι αποφάσεις.
Όλα τα μεγάλα θέματα κρίνονται εκεί. Αρα αυτό που είπαμε για το χρέος τι είναι τώρα; Ότι κουρέψαμε το χρέος σε εντυπωσιακά μεγάλο βαθμό και το ζήτημα είναι να πας να πεις στο φιλανδικό Κοινοβούλιο ή στο σλοβένικο Κοινοβούλιο ή στο ολλανδικό ότι «Ξέρετε, έχω μια λύση η οποία θα επιβαρύνει το δικό σου χρέος και το δικό σου έλλειμμα», θα σου πουν αυτοί «Άντε πήγαινε παραπέρα….»!
«Είμαι έτοιμος να σε βοηθήσω, σε βοηθώ, σε στηρίζω αλλά δεν θέλω να φορτωθώ στο δικό μου χρέος και στο δικό μου έλλειμμα, το δικό σου πρόβλημα. Κουρέψαμε το 65% του χρέους του ελληνικού το 80% σε όρους καθαράς παρούσης αξίας, που το κατείχαν Τράπεζες, funds, ο ιδιωτικός τομέας διεθνώς και το κάναμε εθελοντικά χωρίς προβλήματα, συναινετικά, με τη βοήθεια των εταίρων μας. Σου δίνουμε περίοδο χάριτος, χαμηλά επιτόκια, μπορούμε να κάνουμε roll over να αλλάξουμε τις λήξεις, να παρατείνουμε την ισχύ του δανείου, μπορούμε να κάνουμε και βελτίωση επιτοκίων, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο, είναι βιώσιμο το χρέος.
Αλλιώς πάμε και χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο των εθνικών Κοινοβουλίων και τα βάζουμε με λαούς, με μικρούς λαούς δε. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι οι μικροί και μεσαίοι λαοί στην Ευρώπη, οι οποίοι σου λένε «Εντάξει είμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε, αλλά για δες τι πρόβλημα έχουμε κι εμείς στην Ιταλία, στην Ισπανία;». Οι Πορτογάλοι μας έχουν δανείσει, οι Ιρλανδοί μας έχουν δανείσει, οι Κύπριοι μας έχουν δανείσει εμάς, είναι δανείστριες χώρες της Ελλάδας στο πρώτο δάνειο, το δάνειο του 2010.
Σκεφτείτε τι συζήτηση κάνουμε εδώ. Κάνουμε μια συζήτηση η οποία είναι μια συζήτηση που παρασύρει τμήματα της κοινής γνώμης στην πιο λανθασμένη και αδιέξοδη κατεύθυνση. Ενώ αυτό που λέμε εμείς είναι το εφικτό, το συγκεκριμένο, το άμεσο για να βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο και την κρίση.
Καταλαβαίνετε τι λένε; Λένε να πάμε να πούμε τους Κύπριους, να πάμε να πούμε στους Ιρλανδούς και στους Πορτογάλους να πάρουν μέρος του χρέους πάνω τους, του δικού μας. Που δεν χρειάζεται. Πείτε μου εσείς τώρα και ο κάθε καλόπιστος Έλληνας αν αυτό που λέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και διάφορους οι οποίοι λένε διάφορα απίθανα απεύθυνα πράγματα στα Μέσα Ενημέρωσης, αν αυτό έχει μια λογική.
Α. Καββαδία (Star): Κύριε Πρόεδρε επειδή κάνατε αναφορά στη Δημοκρατική Αριστερά θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μια σημερινή δήλωση του Φώτη Κουβέλη. Ερωτηθείς σχετικά, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας, ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς χαίρομαι για την ερώτηση. Γιατί ήδη η ερώτηση μας πηγαίνει 10 μήνες μετά, ένα χρόνο μετά. Τέλη Μαρτίου – Απρίλιος του 2015 τίθεται θεσμικά το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα χρόνο μετά. Άρα έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο και σε ένα χρόνο θα είναι τέτοια τα δεδομένα, που η Αντιπολίτευση δεν θα θέλει εκλογές και στα δεδομένα αυτά η συμβολή του ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι τεράστια.
Ζητάω συγνώμη γιατί αναφέροντας τα ονόματα των Υπουργών μας, δεν ανέφερα τον Παντελή Καψή προηγουμένως που έκανε μια τεράστια προσπάθεια για την ανασύσταση της Δημόσιας Τηλεόρασης και πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι γιατί κάνουμε αυτή τη συζήτηση, έχοντας και την εμπειρία της υπόθεσης Μπαλτάκου, γιατί φαίνονται τώρα πολύ καθαρά όλες οι διαφορές με τις οποίες πάμε στις εκλογές.
Τώρα σας θυμίζω ότι πηγαίνουμε στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μα οι διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι τεράστιες, ιστορικές, βαθιές, ιδεολογικές, αξιακές και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Και η υπόθεση Μπαλτάκου είναι μεγάλο πρόβλημα για την Κυβέρνηση, για την πολιτική ζωή, για τη δημοκρατία. Εκφράζω την απέχθειά μου απέναντι στην εικόνα αυτή που είδα, αλλά από την άλλη μεριά ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πω ότι: να, τι σημαίνει να είσαι στο ΠΑΣΟΚ και να έχεις πεποιθήσεις δημοκρατικές, προοδευτικές, σοσιαλιστικές.
Είπε ο Κασιδιάρης «έχουμε μιλήσει με τους βουλευτές σχεδόν όλων των Κομμάτων, πλην του ΠΑΣΟΚ». Πλην του ΠΑΣΟΚ.

Γ. Πιτταράς (Alpha): Ο κ. Κασσιδιάρης μπορεί να είπε δεν έχει μιλήσει με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ουσιαστικά και ο πολιτικός κόσμος και ο δημοσιογραφικός και οι πολίτες είμαστε περίπου εν αναμονή νέων αποκαλύψεων, τουλάχιστον αυτά που έχουν προαναγγείλει τα στελέχη της Χρυσής Αυγής για video, για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ακόμη του Πρωθυπουργού και με δικαστικούς. Αυτό το πράγμα πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Κατ' αρχήν η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει κάτι; Μπορεί να παρέμβει ο εισαγγελέας; Κάποιος;
Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να σας πω ότι με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός αυτό. Εδώ υπάρχει μια ανοιχτή ανάκριση από Εφέτες Ανακριτές για βαριά κακουργήματα, για μια εγκληματική Οργάνωση, για πράξεις οι οποίες περιλαμβάνουν και ανθρωποκτονία του μακαρίτη Φύσσα.
Και έρχονται κάποιοι και λένε «ξέρετε, εμείς κάνουμε και υποκλοπές, κάνουμε και παρακολουθήσεις, παραβιάζουμε το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα, δηλαδή έχουμε κάνει και καμιά δεκαριά νέα βαριά κακουργήματα, δοξάστε μας» και επηρεάζουμε την πολιτική ζωή και τροφοδοτούμε και την πολιτική συζήτηση και μετά έχουμε και υποστηρικτές στο χώρο της Αντιπολίτευσης, στο ΣΥΡΙΖΑ, στους ΑΝΕΛ, δεξιά, αριστερά.
Αυτή είναι η εικόνα, καταλάβατε τι μου περιγράφετε; Μου περιγράφετε αυτό το κωμικοτραγικό φαινόμενο. Και φυσικά η δικαιοσύνη πρέπει να επιληφθεί και θα επιληφθεί φαντάζομαι. Η δικαιοσύνη, η οποία κινείται ανεξάρτητα στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών και η οποία πήρε πρωτοβουλίες τις οποίες ποτέ δεν είχαμε πει εμείς πολιτικά.
Μιλούσα μόνος μου, επί ένα χρόνο, για τη Χρυσή Αυγή, κανείς δε συμφωνούσε μαζί μου, θα μου επιτρέψετε να πω ότι και ο κ. Σαμαράς είπε κάποια στιγμή ότι «διαμορφώσαμε την πολιτική βούληση καθυστερημένα, τώρα πλέον έχουμε την πολιτική βούληση» και το σέβομαι αυτό, είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ζητούσα τη συσπείρωση του συνταγματικού τόξου, δεν είπα ποτέ να ληφθεί το ένα ή το άλλο ποινικό ή δικονομικό μέτρο, η δικαιοσύνη το κρίνει αυτό και πώς να μην το κρίνει, όταν έχεις τέτοια φαινόμενα, όπως δολοφονία; Και τώρα πώς να μην το κρίνει, όταν έχεις τέτοια κακουργήματα σωρηδόν μπροστά σου, ομολογημένα με πανηγυρικό τρόπο, από τους ίδιους τους δράστες;
Δ. Μποτώνης (ΔΤ): Κύριε Πρόεδρε, είπατε ότι «σηκώνετε ένα πολύ μεγάλο βάρος ως παράταξη, ως ΠΑΣΟΚ, να στηρίζετε την Κυβέρνηση για να πάρει στροφή η χώρα να βγει μπροστά».
Πώς μπορεί να γίνουν όλα αυτά όμως όταν η Κυβέρνηση πέρασε οριακά ένα σπουδαίο νομοσχέδιο κατά την Κυβέρνηση, το πρόσφατο, με απώλειες, με Βουλευτές δικούς σας οι οποίοι δεν ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο, πως θα έχουμε τώρα την ψήφιση των προαπαιτουμένων για τις δύο επόμενες δόσεις και αν έτσι με τις στάσεις αυτές, με τις επιλογές αυτές των Βουλευτών σας στηρίζεται η πολιτική σταθερότητα και η κυβερνητική συνοχή.
Θέλω να σας πω δε, κατά παράδοση Κούτρα -να πάρω μόνο μία φράση- ότι ο κ. Κουβέλης στη Δημόσια Τηλεόραση σήμερα απάντησε στην πρόσκλησή σας λέγοντας ότι «ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει καταστροφικές πολιτικές δεν μπορούμε να κάνει αυτή την πρόσκληση και να συμμετάσχουμε στην Κυβέρνηση». Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, να ξεκινήσω από αυτό, καταστροφικές πολιτικές, ποιες πολιτικές, αυτές που στήριξε η ΔΗΜΑΡ επί ένα ολόκληρο χρόνο, έχοντας κορυφαίους Υπουργούς, τον Υπουργό του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και τον Υπουργό της Δικαιοσύνης;
Μια προγραμματική συμφωνία που την κάναμε και την υπογράψαμε τον Ιούνιο του 2012; Ξέρετε, είχα προτείνει να κάνουμε συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Νέας Δημοκρατίας το Μάιο και θα ήμασταν πάρα πολύ ισχυροί, θα είχαμε μια μικρή πλειοψηφία, αλλά πλειοψηφία και θα ελέγχαμε την Κυβέρνηση απολύτως, αλλά δεν έγινε αυτό, θέλανε να πάνε όλοι στην πόλωση των δεύτερων εκλογών.
Πότε ανακαλύφθηκαν οι καταστροφικές πολιτικές; Όταν έλεγα πώς να γίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα το καλοκαίρι του 2012, να γίνει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να συμφωνήσουμε το μακροοικονομικό πλαίσιο και μετά τα μέτρα, αλλά εμείς ήμασταν τότε οι αποσυνάγωγοι, κανείς δε μας άκουγε, όλοι μας βρίζανε, όλα τα μέσα ενημέρωσης διαφήμιζαν τον νέο αριστερό συμπαθή εταίρο που είναι η ΔΗΜΑΡ, τη νέα Κυβέρνηση η οποία έχει νέο Πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ ήταν ο παρίας της υπόθεσης και δε γινόταν δεκτές οι αντιλήψεις μας.
Έγινε η συμφωνία, με δικές μας αποκλίσεις και διαφωνίες και προτάσεις και πήγαμε το Νοέμβριο του 2012 να ψηφίσουμε τα μέτρα και τα ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και δήλωσε παρών η ΔΗΜΑΡ, αλλά έμεινε στην Κυβέρνηση, είχε τους Υπουργούς, έχει τα στελέχη και τώρα είναι καταστροφικές οι πολιτικές. Ποια είναι η άλλη πολιτική; Η πολιτική του κ. Τσίπρα; Η συνεργασία με τον κ. Καμμένο; Ποια είναι η άλλη πολιτική η μη καταστροφική;
Τώρα θέλετε απάντηση και στο πρώτο ερώτημα; Ποιο ήταν αυτό;
Δ. Μποτώνης (ΔΤ): Ότι πως μπορεί μια Κυβέρνηση με μια πολιτική σταθερότητα να εδράζεται σε συμπεριφορές να μην ψηφίζονται τα νομοσχέδια από τους Βουλευτές τους είκοσι μέρες..
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, αλλά δε χρειάζεται να δώσω κάποια περαιτέρω απάντηση.

Β. Μούρτης (ΑΠΕ): Κύριε Πρόεδρε με είπατε και σήμερα ότι «η χώρα μάλλον έχει πάρει το δρόμο της ανόδου», είπατε πάλι επίσης σήμερα και επαναλάβατε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα», ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν σας επιβεβαιώνουν σε αυτό.
Και θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω ποια είναι η βάση ανόδου του ΠΑΣΟΚ, το 12% που πήρε στις εθνικές εκλογές, το 5% ή 6% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις; Και ανεξάρτητα από το αν κάποιος άλλος στο ΠΑΣΟΚ προτίθεται ή είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος, εσείς υπάρχει κάποιο ποσοστό που θα θεωρήσετε ήττα του ΠΑΣΟΚ και θα αποχωρήσετε από την ηγεσία του;
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Μούρτη, εμείς επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα δεν απαντάει ο μισός κόσμος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είμαστε χωρισμένοι σε δύο κόσμους. Κανονικά υπάρχουν και δύο Κυβερνήσεις, μία Κυβέρνηση με άξονα τη Νέα Δημοκρατία και μία Κυβέρνηση με άξονα το ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά είναι σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά, εντυπωσιακά χαμηλά, είναι ο μικρός διπολισμός, είναι η οροφή της πόλωσης.
Εάν λαμβάναμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις του Μαΐου του 2012 κάποιοι θα έκαναν αυτοδύναμη πλειοψηφία, κάποιοι άλλοι θα έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και θα έκαναν την αριστερή Κυβέρνηση στην Ευρώπη και τελικά βρεθήκαμε να έχουμε διαφορές 5 μονάδων μεταξύ μας, με το ΠΑΣΟΚ να έχει στο κεφάλι του όλη τη φθορά και την υπόθεση Τσοχατζόπουλου τότε και είχαμε απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας 5 μονάδων 13,5 με 18. Λοιπόν αφήστε, θα τα δούμε αυτά.
Τώρα σε σχέση με το τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ και τα λοιπά, ο ρόλος ο δικός μου είναι πολυσύνθετος και ιστορικά προσδιορισμένος. Δεν είναι ο ρόλος μου να είμαι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τελεία. Έτσι με αντιλαμβάνεστε; Αυτό είναι, έτσι με ορίζετε, ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τελεία;
Β. Μούρτης (ΑΠΕ): Όχι δε σας ορίζω έτσι, σας γνωρίζω χρόνια.
Ευ. Βενιζέλος: Μη με ορίζετε έτσι. Λοιπόν άρα δεν μπαίνουμε σε αυτές τις συζητήσεις, είναι συζητήσεις άλλων εποχών, όταν δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα κι ήταν όλοι στα πρόθυρα της κατάληψης της εξουσίας, ράβανε τα κοστούμια τους τα υπουργικά, τους έφτιαχνε το κόμμα και η παράταξη από το πουθενά. Δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία, προέρχομαι από την κοινωνία, από τον κόσμο της εργασίας και της διανόησης και έχω άλλη διαδρομή και άλλο ρόλο, τα κριτήριά μου είναι εθνικά, είναι παραταξιακά ευρύτερα.
Τώρα θα μου πείτε επικοινωνείτε με την ιστορία και όχι με το λαό; Με το λαό επικοινωνούμε και προσπαθούμε να πείσουμε τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι γράφουμε ιστορία, ας τη γράψουμε σωστά όλοι μαζί, ενωμένοι, με μία εθνική ενότητα που είναι απολύτως αναγκαία για να ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο έργο.
Μας μισούν, δε μας χωνεύουν, επειδή ανατρέψαμε καταστάσεις, επειδή διαψεύσαμε προσδοκίες, επειδή πήραμε σκληρά μέτρα εμείς που δώσαμε τα πάντα στη μεταπολίτευση και ήμασταν οι δημοφιλέστεροι, οι συμπαθέστεροι και είχαμε ποσοστά δημοφιλίας τα οποία κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει τώρα; Ξέρετε πόσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν δημοφιλία 70% και 75%; Λοιπόν, τι να κάνουμε; Αυτή είναι η σκληρή επιλογή, τα μεγάλα ιστορικά διλήμματα.
Θα συζητήσουμε κάποια στιγμή πολύ σύντομα στον τόπο αυτό, όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός θα συζητήσουμε ψύχραιμα. Ξαναγνωριζόμαστε, θα γνωριστούμε. Φυσικά όταν υπάρχουν ολόκληρα συστήματα τα οποία σε βρίζουν, σε λοιδορούν, σε υπονομεύουν, σε συκοφαντούν, εντάξει, κάτι μένει, αλλά και τι έγινε τελικά, θα σώσουμε την υπόθεση αυτή, θα σώσουμε την παρτίδα για τη χώρα, για την πατρίδα; Αυτό έχει σημασία, αυτό θα μείνει.

Γ. Κουβαράς (Action 24): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του κ. Παπανδρέου για το οποίο ερωτηθήκατε βέβαια δύο φορές, αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ο κ. Παπανδρέου είναι ο Πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο, αλλά καταψήφισε πριν από μία εβδομάδα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία εσείς προηγουμένως είπατε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί με φυλακές» και μιλήσατε μάλιστα για «εχθρότητα που φτάνει στα όρια του εμφυλίου πολέμου».
Θέλω λοιπόν να ρωτήσω ευθέως, εάν θα τον διαγράφατε στην περίπτωση που η Κυβέρνηση είχε ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και επίσης εάν θεωρείτε ότι με τη στάση του μπορεί να κάνει ζημιά στην εκλογική προοπτική της Ελιάς, διότι θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν και στενοί πρώην συνεργάτες του οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι στο ευρωψηφοδέλτιο ή τέλος πάντων στελέχη ευρύτερα της ΔΗΜΑΡ.
Ευ. Βενιζέλος: Ωραία τα λέτε κ. Κουβαρά ως ερώτηση, δεν έχω λόγο να δώσω καμία άλλη απάντηση, δεν είναι το θέμα αυτό, δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, δε θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου θέτει ζήτημα πλειοψηφίας ή σταθερότητας. Νομίζω ότι έχει εκφραστεί επ΄ αυτού και σίγουρα έχει πλήρη συνείδηση των ιστορικών αναγκών της χώρας, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Από κει και πέρα σε σχέση με τις τράπεζες σας απάντησα, κινούμαστε σε ένα σχήμα το οποίο το είχαμε αποφασίσει μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση το 2011, το σχήμα αυτό διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του πακέτου που σώζει τη χώρα τώρα, δεν κάνουμε τίποτα άλλο, η νέα ρύθμιση αφορά μόνον τη Eurobank και το δημόσιο συμπεριφέρεται εκεί όπως έχει συμπεριφερθεί κατά αποτέλεσμα και πρακτικά και στις άλλες τράπεζες.
Τους αριθμούς σας τους είπα, νομίζω ότι θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αριθμητικό αποτέλεσμα υπέρ του λαού και υπέρ του δημοσίου χρέους, αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας το πρακτικό. Στο πρώτο, το πολιτικό και το προσωπικό, δεν έχω λόγο να πω τίποτα άλλο.
Δ. Κουκλουμπέρης (Εφημερίδα των Συντακτών): Κύριε Πρόεδρε καλό μεσημέρι. Μας είπατε ότι «ο Πρωθυπουργός τήρησε μία καθαρή στάση στην υπόθεση Μπαλτάκου», μας είπατε όμως ως προς τις απαντήσεις που έδωσε, ως προς τις εξηγήσεις, ότι «ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε καθαρά και με θάρρος για το συγκεκριμένο θέμα», είπατε όμως και εσείς και ως ΠΑΣΟΚ ότι «η παραίτηση του κ. Μπαλτάκου και μόνο δεν αρκεί». Συγκεκριμένα θα ήθελα να ρωτήσω...
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Κουκλουμπέρη, αναφέρθηκα σε μία συγκεκριμένη δήλωση του κ. Σαμαρά, δεν εκφράζω τον κ. Σαμαρά.
Δ. Κουκλουμπέρης (Εφημερίδα των Συντακτών): Ναι για το συγκεκριμένο θέμα.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ εκφράζω το ΠΑΣΟΚ και στον προοδευτικό χώρο. Θα μιλήσει ο ίδιος και προφανώς θα μιλήσει με ευθύτητα και καθαρότητα. Άλλωστε η αποπομπή Μπαλτάκου και η απέχθεια που εκδηλώθηκε εκ μέρους του σε σχέση με τον Μπαλτάκο, κάτι σημαίνει. Θα μου πείτε, έπρεπε να έχουμε αφήσει να εξελιχθεί το φαινόμενο; Η απάντηση είναι όχι.
Δ. Κουκλουμπέρης (Εφημερίδα των Συντακτών): Ωραία, να ολοκληρώσω το ερώτημα. Συγκεκριμένα κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό που το ΠΑΣΟΚ είπε, να εκκαθαριστεί δηλαδή η Κυβέρνηση από τους ακροδεξιούς θύλακες, με ποιο τρόπο θα πιέσετε κι αν μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποιες είναι αυτές οι πιέσεις.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν αναφερθήκαμε σε ακροδεξιούς θύλακες της Κυβέρνησης, μιλήσαμε γενικά για ακροδεξιούς θύλακες. Τώρα στην Κυβέρνηση μέσα είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιοσδήποτε ακροδεξιός θύλακας, η Κυβέρνηση υπηρετεί μία πολιτική, η πολιτική αυτή είναι μία πολιτική που προσδιορίζεται από την προγραμματική συμφωνία. Εμείς θέλουμε να υπάρχει καθαρό προοδευτικό πρόσημο και σίγουρα δημοκρατικό και δικαιοκρατικό.
Όποιος εμφανιστεί να διαφωνεί με αυτό ή να το υπονομεύει, θα βγει αμέσως έξω, σε οποιοδήποτε επίπεδο και να είναι, αλλιώς δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Αυτό το έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά πεντακάθαρα. Πεντακάθαρα, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός και καμία αμφιβολία γι΄ αυτό. Θα μιλήσει ο ίδιος φυσικά, δε θα τον εκφράσω εγώ, αλλά μπορώ να πω τι είπαμε.

Δ. Κουκλουμπέρης (Εφημερίδα των Συντακτών): Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εγώ σας ρώτησα για τις συγκεκριμένες ενέργειες που ζητάτε.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι ακατέβατο, όπου εντοπισθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, φυσικά τώρα με αυτό που έχει συμβεί δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί οποιοδήποτε θέμα, δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει η θετική όψη των εξελίξεων, υπάρχει μία ενίσχυση και ισχυροποίηση των αντιλήψεων των δημοκρατικών, των προοδευτικών, των δικαιοκρατικών.
Δ. Κουκλουμπέρης (Εφημερίδα των Συντακτών): Και για να ολοκληρώσω και να τελειώσω, η τοποθέτησή σας για το προοδευτικό πρόσημο στην Κυβέρνηση ενδεχομένως αφορά και τη συμμετοχή περισσότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο σχήμα, σε περίπτωση ανασχηματισμού;
Ευ. Βενιζέλος: Το περισσότερο είναι αριθμητικά. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές. Και πάντως να σας πω κάτι; Η Κυβέρνηση αυτή δεν εκφράζει το αριθμητικό άθροισμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να εκφράσει κάτι πολύ παραπάνω, έτσι δεν είναι; Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους, εμείς θέλουμε μία συστράτευση εθνικών δυνάμεων, μία ενότητα. Είναι λάθος να βλέπει κανείς στενά την Κυβέρνηση αυτή ως μία Κυβέρνηση συνεργασίας δύο κομμάτων με τους Βουλευτές τους.
Η Αντιπολίτευση κάνει μία λυσσώδη προσπάθεια να εμφανίσει τα πράγματα έτσι κι αρχίζουν οι θεωρίες: Αλληλοστήριξη, αλληλοκάλυψη, ο Σαμαράς στηρίζει το Βενιζέλο, που δεν ξέρω πως με στηρίζει, ο Βενιζέλος στηρίζει το Σαμαρά. Αυτό βεβαίως, αφού δέχθηκα να κάνουμε συνεργασία και οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμοι. Αλλά να σας πω κάτι, αυτό είναι το θέμα; Ποια είναι η άλλη λύση, ποια είναι η άλλη πολιτική;
Λοιπόν υπάρχει μία εθνική στρατηγική, ποιος τη χάραξε την εθνική στρατηγική; Το ΠΑΣΟΚ τη χάραξε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Νέα Δημοκρατία προσχώρησε εκ των υστέρων, είχε περάσει μία αντιμνημονιακή φάση πολύ σκληρή. Υπάρχει το επιχείρημα ότι ναι, αλλά αυτό αφορούσε το πρώτο μνημόνιο, ενώ τώρα μιλάμε για το δεύτερο.
Επειδή συμβαίνει να είμαι αυτός που διαπραγματεύθηκε το δεύτερο ως Υπουργός Οικονομικών, τι να πω, ότι μπορούσαμε να πάμε στο δεύτερο χωρίς να υπάρχει το πρώτο; Όσα προβλήματα και κενά κι αν είχε, υπό τις συνθήκες και τις πιέσεις; Δε θα υπήρχε χώρα η οποία θα προλάβαινε να πάει στο δεύτερο.
Α. Βιτάλης (Δημόσιο Ραδιόφωνο): Κύριε Πρόεδρε ενδεχομένως την ώρα που βγήκα έξω για να δώσω ένα μέρος από τη συνέντευξή σας να καλύψατε την ερώτηση, αλλά εγώ θα τη θέσω. Δε διέκρινα στα όσα είπατε προηγουμένως, δε διέκρινα, εκτός αν καλύφθηκε την ώρα που είχα βγει έξω, να βάζετε ένα όριο, έναν πήχη, να την πω αυτή την έκφραση, από πού κι έπειτα στην αναμέτρηση που έρχεται το Μάιο θα αρχίσετε να κάνετε ταμείο ως πολιτικός σχηματισμός.
Τι θα μπορούσατε να αποτιμήσετε ως ένα θετικό αποτέλεσμα, να διατηρήσετε ας πούμε τους δύο Περιφερειάρχες, τον κ. Σγουρό ενδεχομένως και κάποιον άλλον, να κερδίσετε ένα μεγάλο Δήμο, στις ευρωεκλογές να πάρετε έναν-τρεις Ευρωβουλευτές; Αυτό το πράγμα με το οποίο θα μπορούσατε να τροφοδοτήσετε μια δημόσια συζήτηση αυτοκριτικής καταρχήν, ότι ξέρετε δεν πήγαμε πολύ καλά, γιατί κάναμε ενδεχομένως ένα δύο λάθη ή πήγαμε καλύτερα από αυτό που έχουμε υπολογίσει, έχετε βάλει;
Ευ. Βενιζέλος: Μου φαίνεται ότι η περιγραφή σας δεν έχει πολύ μεγάλη σχέση με την κατάσταση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σας θυμίζω απλώς ποια είναι η κατάσταση στους μεγάλους Δήμους, ποιες είναι οι δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχει καμιά παρουσία της Αντιπολίτευσης στους μεγάλους Δήμους κι επίσης στις Περιφέρειες. Το ΠΑΣΟΚ έχει τώρα 8 Περιφέρειες στα χέρια του, αν τις μετρήσουμε κομματικά και περιμένετε να δείτε το αποτέλεσμα, μη βιάζεστε.
Εδώ γίνεται μία ανατροφοδότηση της συζήτησης με βάση έναν συγκεκριμένο τύπο δημοσκοπήσεων. Εντάξει, ας περιμένουμε λίγο. Και νομίζω ότι υποτιμάται, όχι εσείς, υποτιμάται η δυναμική της Ελιάς, έτσι; Και του ψηφοδελτίου μας, το οποίο τώρα κάνει την εμφάνισή του.
Σ. Μουρελάτος (Αθήνα 9,84): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω πως αξιολογείτε έως τώρα την πολιτική συμπεριφορά ενός νέου κόμματος, του Ποταμιού του κ. Θεοδωράκη κι αν σας ανησυχεί η δημοσκοπική του εκτόξευση, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται μέχρι τώρα.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν με ανησυχεί τίποτα. Όπως έχετε αντιληφθεί παρακολουθώ τα γεγονότα, αυτό που εγώ βλέπω να συμβαίνει είναι η εύκολη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από το δήθεν νέο στο απολύτως παλιό, με τόσο εύκολο τρόπο, επειδή κάποιος σήκωσε το χέρι και είπε, όπως έχει δικαίωμα ως πολίτης και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα αυτό «είμαι κι εγώ εδώ» και ξαφνικά έγινε αυτή η μετατόπιση. Αυτό δείχνει τη ρευστότητα, την αγωνία, την αβεβαιότητα, την ασάφεια, την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσωπευτικότητας.
Από εκεί και πέρα με ρωτάτε για το πώς κρίνω μια πολιτική στάση. Δεν έχω δει κάποια πολιτική στάση. Επικοινωνιακά θα κρίνετε εσείς. Πολιτική στάση δεν έχω δει. Αλλά ξέρετε υπάρχουν δυο κατηγορίες πολιτικής. Υπάρχει η πολιτική της ευθύνης, της πράξης, των δύσκολων αποφάσεων, της διαχείρισης κινδύνων, της σύγκρουσης με τα προβλήματα της φθοράς του κόστους για να σωθεί ο τόπος.
Και υπάρχει και η πολιτική της επικοινωνίας, των εύκολων λόγων, της συμπάθειας, της γενικολογίας. Ή η πολιτική της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας. Αυτή είναι μια άλλη κατηγορία πολιτικής.
Εμάς μας έλαχε η σκληρή μοίρα να μετέχουμε στην πρώτη μορφή πολιτικής. Πρέπει να διαπραγματεύεσαι, να έχεις την αγωνία για το εάν η χώρα υπάρχει, ή δεν υπάρχει, εάν μένεις στο ευρώ ή δεν μένεις. Βρίσκεσαι αντιμέτωπος με πιέσεις, με εκβιασμούς, με συμφέροντα.
Ο καθένας ζητάει τα πάντα ανά πάσα στιγμή. Όλοι δυσαρεστούνται με τεράστια ευκολία, όλοι διαμαρτύρονται και αυτό πρέπει να το μαζεύεις και να το εμφανίζεις ως χώρα, ως κοινωνία, ως δημοκρατία και να πορεύεσαι, παρ’ ότι υπάρχει μείωση του επιπέδου ζωής, μείωση των εισοδημάτων, κρίση, έλλειψη εμπιστοσύνης, απαισιοδοξία.
Και να λένε εμείς τώρα έχουμε να πούμε μια άλλη άποψη. Σεβαστό. Αλλά ελάτε να βοηθήσετε. Να μετάσχετε. Να πάρετε ένα μερίδιο του βάρους. Σηκώστε κι εσείς λίγο από αυτό το βάρος, από το σταυρό. Πώς θα γίνει; Θα πάμε πού; Εσείς έχετε ακούσει καμία διαφωνία με την ευρωπαϊκή μας πολιτική, ή γενικότερα με τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας; Εγώ δεν έχω ακούσει πέραν των γνωστών στερεότυπων διαφωνιών, που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος, το ΚΚΕ πάντα με ευπρέπεια. Δεν έχω δει τίποτα.
Όλα σεβαστά. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται, ο καθένας μπορεί με ευκολία να εμφανιστεί ως νέος. Θα μου επιτρέψετε να δηλώσω τον δικό μου σεβασμό και την δική μου προτίμηση, το λέω ξανά, στα νέα πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα καθαρά και φρέσκα πρόσωπα του ψηφοδελτίου της Ελιάς. Ο καθένας από αυτούς θα μπορούσε να είχε σηκώσει το χέρι και να έχει πει κάνω ένα κόμμα, μια κίνηση, ένα δικό μου δίκτυο. Ο καθένας από αυτούς.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόιραση Κρήτης): Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στην εκτίμησή σας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα φέρει την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς μεγάλες αλλαγές στο συσχετισμό φιλελεύθερων σοσιαλδημοκρατών. Παράλληλα όμως συνέχεια υπενθυμίζεται τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και στους φιλελεύθερους.
Ευ. Βενιζέλος: Το Λαϊκό Κόμμα, τις συντηρητικές δυνάμεις.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόιραση Κρήτης): Τις συντηρητικές δυνάμεις. Μέσα στην ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών ενδέχεται να συζητηθεί η αλλαγή των όρων του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ; Γιατί μόνο έτσι ίσως μπορεί να υπάρξει μια πιο χαλαρή πολιτική που θα αποτρέπει τις χώρες στην κρίση. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα της αναθεώρησης των συνθηκών, άρα δηλαδή κυρίως της συνθήκης της Λισαβόνας, τίθεται από διάφορες πλευρές. Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν μια αναθεώρηση των συνθηκών στο σημερινό πολιτικό ευρωπαϊκό τοπίο θα είναι προς το καλό, ή προς το κακό. Θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική. Μια Ευρώπη που να είναι πιο έξυπνη, να αντιδρά πιο γρήγορα, να εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες είναι πολιτικές ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, αλλά και κοινωνικής προστασίας.
Τέτοιες πολιτικές με τόσο χαμηλό κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν γίνονται, γιατί πρέπει να χρηματοδοτούνται με ίδιους πόρους της Κοινότητας μόλις 0,90% του ΑΕΠ δεν κάνεις ομοσπονδιακές δομές, ούτε εσωτερική αναδιανομή. Για να τα χρηματοδοτήσεις αυτά πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.
Δεν βλέπω πολλά κράτη ισχυρά διατεθειμένα να μπουν στη λογική αυτή. Υπάρχουν έντονοι οικονομικοί εθνικισμοί. Υπάρχουν έντονα εθνικά συμφέροντα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, αλλά δεν υπάρχει και κανένα καλύτερο γήπεδο από το ευρωπαϊκό.
Με όλα τα προβλήματα, με όλες τις δυσκολίες, με όλες τις αντιφάσεις, με μεγάλη ανεργία, με κρίση του κοινωνικού κράτους, το επίπεδο ζωής στην Ευρώπη είναι καλύτερο από παντού. Η δημοκρατία, οι θεσμοί, η σταθερότητα, τα δικαιώματα, ο πολιτισμός, πουθενά αλλού δεν είναι καλύτερα από την Ευρώπη. Η Ευρώπη, ξέρετε, δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Είναι μια μικρή περιφερειακή οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τι είναι η Ευρώπη μπροστά στην Κίνα, μπροστά στην Ινδία, ακόμη και μπροστά στη Βραζιλία; Είναι συγκρίσιμα μεγέθη πληθυσμιακά με τη Βραζιλία.
Άρα πρέπει να δούμε τι γίνεται. Τι γίνεται στην Ασία. Πώς αναδύεται η Αφρική; Αυτό που κάναμε προχθές στις Βρυξέλλες με τα 55 κράτη της αφρικανικής ηπείρου, είναι εντυπωσιακά σημαντικό. Περιμένουν την Ελλάδα εκεί, περιμένουν την Ευρώπη πολύ περισσότερο, αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήταν αποικιοκρατικές δυνάμεις εκεί. Η Ελλάδα δεν ήταν. Είναι αθώα. Μπορεί να έχει μεγάλη παρουσία. Είναι η ήπειρος του μέλλοντος, είναι το πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ Ευρώπης και Κίνας σε πάρα πολλά θέματα.
Άρα λοιπόν πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτά. πρέπει να φύγουμε από το μυωπικό ορίζοντα της μιζέριας μας της ελληνικής για να μιλήσουμε για όλα αυτά.

Κ. Πολύζου (Νέα Τηλεόιραση Κρήτης): Αν μου επιτρέπετε, τα 25 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρώπη όμως και τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας, που 1 στα 3 παιδιά έχουν δυσκολία στο να βρουν φαγητό, δεν πρέπει να σταθούν εστία προβληματισμού για να γίνει …..

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς και αυτό είναι το καθήκον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Κανείς άλλος όμως δεν λέει κάτι συγκεκριμένο. Μόνο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με το μανιφέστο του έχει μια αντιπρόταση.
Α. Φωτάκη (Creta TV»): Κύριε Πρόεδρε στην εισαγωγή σας αναφερθήκατε στην πολιτική της Ελλάδας όσον αφορά ζητήματα όπως η Συρία. Η καταστροφή των χημικών της Συρίας στην Κρήτη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πάρα πολύ το νησί. Εσείς στην επιστολή σας προς τους φορείς εγκαλείτε, εντός εισαγωγικών, για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με την καταστροφή των χημικών της Συρίας. Θα μπορούσατε να μας απαντήσετε πότε και πού ακριβώς θα γίνει η καταστροφή; Για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται σε Έλληνες επιστήμονες να πραγματοποιούν κατά το επιχειρησιακό σκέλος δειγματοληπτικούς ελέγχους; Για ποιο λόγο επιλέγει μια κλειστή θάλασσα που και γεωγραφικά αλλά και πολιτικιά δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του πολέμου της Συρίας; Και τέλος, πώς μπορείτε και μιλάτε για εγγυήσεις, όταν η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω θα γίνει για πρώτη φορά και τι θα συμβεί σε περίπτωση ναυαγίου ή απλής διαρροής;
Ευ. Βενιζέλος: Όλα αυτά που λέτε τα έχω εξηγήσει σε μια επιστολή που έστειλα στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και όλους τους παραγωγικούς φορείς της Κρήτης. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή κατέβαλε τεράστιες πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες να μην γίνει τίποτα στη Μεσόγειο. Να γίνουν όλα σε ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή στον Ατλαντικό.
Και μάλιστα υπήρχε και πρόταση της Πορτογαλίας να χρησιμοποιηθούν οι Αζόρες ως λιμάνι αναφοράς. Επειδή δεν υπήρξε όμως συμμετοχή των άλλων ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών σε αυτή την αντίδραση και επειδή η Συρία παραδίδει τα χημικά της όπλα στη Μεσόγειο και επειδή οι θάλασσες της Μεσογείου κρίθηκαν από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων πιο ήρεμες και πιο κατάλληλες, είπαν ότι θα κάνουν αυτή την επιχείρηση στη Μεσόγειο, στα διεθνή ύδατα.
Ξέρετε, δεν έχουμε τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε στα διεθνή ύδατα τίποτα. Δεν κινείται κανείς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Μιλάμε για τα διεθνή ύδατα. Εκφράζεται από κάποιους μια δυσπιστία απέναντι σε ποιον; Απέναντι στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έχει βραβευτεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης πέρσι. Δηλαδή απέναντι στη διεθνή κοινότητα η οποία λέει εμείς θα κάνουμε την επιχείρηση καταστροφής με τον απολύτως τέλειο και ασφαλή τρόπο.
Έχουν εξηγήσει σε όλους τους Έλληνες επιστήμονες που είναι αρμόδιοι τα τεχνικά δεδομένα, έχουν γίνει τηλεδιασκέψεις με το Γενικό Χημείο του Κράτους, υπάρχει Έλληνας επιστήμονας Καθηγητής απολύτως εξειδικευμένος, ο Καθηγητής Σεϊμένης που πηγαίνει στον Οργανισμό Απαγόρευσης των χημικών όπλων και διεκδικεί μάλιστα και τη θέση του Διευθυντού Επαλήθευσης, ο οποίος θα είναι εγκατεστημένος ως παρατηρητής στο πλοίο, υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο που θα παρακολουθεί διαρκώς την κίνηση του πλοίου και την εξέλιξη της επιχείρησης αυτής.
Καμία άλλη ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα δεν δημιουργεί πρόβλημα, η Ιταλία το διευκολύνει αυτό δίνοντας το λιμάνι της στην Καλαβρία και κάποιοι επιμένουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο στην Ελλάδα και ιδίως στην Κρήτη λέγοντας «έχουμε πρόβλημα». Τι πρόβλημα έχουμε εμείς που δεν το έχει η Ιταλία, η Σικελία, η Μάλτα, η Κύπρος; Γιατί το έχουμε εμείς το πρόβλημα;
Είμαστε πιο ευαίσθητοι. Μάλιστα και γι' αυτό αγωνιζόμαστε. Αλλά φανταστείτε να στέλνουμε μηνύματα ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κρήτη, ενώ δεν υπάρχει. Ο καθένας κινείται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο με φορτία πετρελαίου, δεν σας λέω τίποτε χειρότερο. Και προχθές είχαμε ένα ατύχημα με ένα πλοίο, το οποίο ευτυχώς είχε κοντέινερ και ξηρό φορτίο στη Μύκονο.
Αν αυτό το πλοίο ήταν πετρελαιοφόρο πλοίο, θα είχε μολυνθεί όλη η Μύκονος, ο σημαντικότερος τουριστικός προορισμός των Κυκλάδων. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων στη Μεσόγειο, τα οποία μπορούν πράγματι να μολύνουν την ατμόσφαιρα με άμεσες τουριστικές επιπτώσεις στα διεθνή ύδατα, ούτε καν στα χωρικά με αβλαβή διέλευση. Γιατί φυσικά υπάρχει ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Εδώ τώρα μιλάμε για μια επιχείρηση που θα γίνει υπό τον έλεγχο του Ο.Η.Ε. και του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων που είναι ο Οργανισμός του Ο.Η.Ε., με τέτοιες εγγυήσεις όλης της διεθνούς κοινότητας… Ξέρετε ποιες άλλες Κυβερνήσεις μετέχουν; Η Δανία και η Νορβηγία. Ξέρετε εσείς πιο ευαίσθητες οικολογικά Κυβερνήσεις από τη Νορβηγία και τη Δανία;
Δεν πρόκειται να ριχτεί τίποτε στη θάλασσα, όλα μεταφέρονται προς καταστροφή στην ξηρά. Αυτή τη στιγμή μεγάλες ποσότητες μεταφέρονται στην ξηρά και καταστρέφονται χωρίς υδρόλυση, ένα περιορισμένο τμήμα χρειάζεται υδρόλυση. Έχουμε καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια ώστε η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνιζόμενοι μας αλλά από ένα σημείο και μετά η αγωνία μας μετατρέπεται σε πρόβλημα.
Διότι οι Ιταλοί που είναι μείζον δύναμη της περιοχής, έχει δώσει το λιμάνι της για να γίνει η δουλειά αυτή και εμείς δείχνουμε τον εαυτό μας με το δικό μας δάχτυλο και λέμε «α, μπορεί να έχουμε πρόβλημα». Τι πρόβλημα; Ποιος ελέγχει τη μαφία άμα ρίχνει κατάλοιπα στη Μεσόγειο σε οποιαδήποτε θάλασσα;
Εδώ μιλάμε για τον Ο.Η.Ε. Μα αν η Ελλάδα δείχνει τέτοια δυσπιστία που δείχνουμε, διότι τους ζητάμε συνεχώς εγγυήσεις. Ποιος θα μας προστατεύσει εμάς αν δεν μας προστατεύσει ο Ο.Η.Ε. και Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων;
Εδώ έχω ακούσει κατά καιρούς στην Ελλάδα ειδικούς επιστήμονες να λένε ότι «έχουμε μολυνθεί από το Τσέρνομπιλ, ότι μας ψεκάζουν, ότι υπάρχει απεμπλουτισμένο ουράνιο το οποίο μολύνει την Ελλάδα επειδή βομβαρδίζεται το Βελιγράδι, ότι καταστρεφόμαστε από την υδρόλυση και εμφανίζονται ως επιστήμονες.
Το «ειδικός επιστήμονας στην υδρόλυση» είναι πολύ βαριά κουβέντα! Λοιπόν υπάρχει εθνική Επιτροπή απαγόρευσης των χημικών όπλων στην οποία επιστημονικά κυριαρχεί το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι αρμόδιοι επιστήμονες ενημερώθηκαν από τους τεχνικούς του πλοίου και από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και ο μόνος Έλληνας Καθηγητής που έχει πραγματική επαφή με τις διαδικασίες καταστροφής χημικών όπλων, είναι υποψήφιός μας για τη Διεύθυνση Επαλήθευσης και θα είναι εθνικός παρατηρητής και επιπλέον πλοίο του Πολεμικού Στόλου του Ελληνικού…
Και τι πλοίο; Υποβρύχιο, ώστε να βλέπεις τι γίνεται στο βυθό, γιατί μπορεί να σου πει κάποιος «δεν βλέπεις από την επιφάνεια τι γίνεται στο βυθό», θα παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία. Ας ησυχάσουμε και ας είμαστε σοβαροί.

Ν. Μπελογιάννη (Best TV Καλαμάτας): Κύριε Πρόεδρε τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, ζούμε με την ελπίδα της ανάκαμψης που όπως αναφέρατε βρίσκεται στα πρώτα στάδιά της, καθώς και του ονείρου να σταματήσουμε να φεύγουμε μετανάστες, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σας ζητά να ρίξετε την Κυβέρνηση με την αποχώρησή σας. Εμείς λοιπόν όλοι οι Έλληνες τι πρέπει να περιμένουμε με αυτές τις ενέργειες και αν τελικά θα υπάρχει τέλος σε αυτή την κρίση.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είδα να μου έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Οπότε δεν υπάρχει και κανένα θέμα. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι.
Π. Τζανετάτος (Kontra Channel): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο δεν θίχτηκε σήμερα αλλά κατά καιρούς έχει δει το φως της δημοσιότητας κυρίως με δημοσιογραφικές διαρροές. Θα έχουμε κάποια στιγμή μια σαφή εικόνα επίσημη για το τι συμβαίνει με τα οικονομικά του Κόμματος και ποιο είναι το πόρισμα τελικά των ελεγκτικών εταιρειών, το οποίο έχετε ζητήσει και αναμένουμε όλοι κάποια στιγμή να δούμε;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, ισχύουν αυτά που έχουμε πει. Υπάρχουν οι θεσμικοί έλεγχοι που είναι οι ίδιοι για όλα τα Κόμματα και μάλιστα ετοιμάζουμε και πρόταση ολοκληρωμένη ενίσχυσης και αυστηροποίησης των θεσμικών ελέγχων. Άρα ό,τι ισχύει για όλα τα Κόμματα, ισχύει και για μας και υπάρχουν όλα τα στοιχεία στη διάθεση του αρμοδίου οργάνου.
Ν. Λιονάκης (Αυγή): Κύριε Πρόεδρε είπατε και στην εισαγωγική σας τοποθέτηση ότι η Ελιά είναι ένα όχημα για να πάει όλη η Παράταξη μαζί. Προς το παρόν στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν πάει όλη μαζί, ελπίζεται ότι θα γίνει αυτό αργότερα, επίσης αισιοδοξείτε ότι θα πάει ανέλπιστα καλά η Ελιά στις εκλογές και θα ήθελα να σας ρωτήσω …
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα ανέλπιστα καλά.

Ν. Λιονάκης (Αυγή): Ότι θα πάει εντυπωσιακά;
Ευ. Βενιζέλος: Ούτε εντυπωσιακά, ούτε ανέλπιστα.
Ν. Λιονάκης (Αυγή): Θα πάει καλύτερα από ό,τι νομίζουμε.

Ευ. Βενιζέλος: Ότι θέλουμε να πάει όσο γίνεται καλύτερα. Είπα κάτι πολύ απλό και πολύ ρεαλιστικό.
Ν. Λιονάκης (Αυγή): Σωστά. Αν δεν πάει καλά θεωρείτε ότι κινδυνεύει το εγχείρημα να σταματήσει σε αυτές τις εκλογές; Υπάρχει περίπτωση να σταματήσει μετά τις εκλογές; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Η Ελιά δεν σταματάει με τίποτε γιατί η Δημοκρατική Παράταξη είναι μια πραγματικότητα ιστορική και κοινωνική. Υπάρχει στη συζήτησή μας μια λανθασμένη υπόθεση. Όλοι υποθέτετε ότι το πρόβλημα στις ευρωεκλογές το έχει το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
Το μεγάλο πρόβλημα στις ευρωεκλογές το έχει η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταρρέει η στρατηγική της εφόδου, η επομένη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για την αντιπολίτευση, θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα Δήμο μεγάλο, χωρίς καμία Περιφέρεια και με μια οριοθετημένη δύναμη στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό θα είναι το μεγάλο γεγονός της 18ης και 25ης Μαΐου και γράψτε το, να το συζητήσουμε σε μια μετεκλογική συνέντευξη.

Α. Διαμαντής (Δημοκρατία): Κύριε Πρόεδρε είπατε ότι «το χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο». Εγώ καταλαβαίνω από αυτό ότι δε στοχεύει η Ελληνική Κυβέρνηση σε κάποιο κούρεμα. Κι ένα δεύτερο, μιλήσατε για ακροδεξιούς θύλακες, αλλά είπατε ότι «δεν υπάρχουν αυτοί στην Κυβέρνηση».
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είπα ότι δεν υπάρχουν, είπα ότι δε βλέπω και μόλις εμφανιστεί κάποιος θα κοπεί αμέσως.
Α. Διαμαντής (Δημοκρατία): Δηλαδή μου λέτε ότι υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, μόλις εκδηλωθεί πολιτική διαφωνία ή ύποπτη συμπεριφορά, θα παταχθεί, το είπε και ο κ. Σαμαράς, εγώ το λέω με τόνο αυτό.

Α. Διαμαντής (Δημοκρατία): Να ρωτήσω και το εξής, ο κ. Πρωτόπαππας τις προάλλες μίλησε για τον κ. Κρανιδιώτη, δεν ξέρω αν εσείς..
Ευ. Βενιζέλος: Η πρώτη ερώτηση ποια είναι;

Α. Διαμαντής (Δημοκρατία): Η πρώτη ερώτηση είναι αν το χρέος είναι βιώσιμο. Είπατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, που σημαίνει ότι δεν στοχεύετε σε νέο κούρεμα.
Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας κ. Κρανιδιώτης σε καμιά Κυβέρνηση, έτσι;

Α. Διαμαντής (Δημοκρατία): Ναι αλλά υπάρχει στη Ν.Δ. με την οποία κυβερνάτε, έτσι;
Ευ. Βενιζέλος: Τι να κάνουμε; Κι εγώ ξέρω αυτή τη στιγμή τι υπάρχει σε οποιοδήποτε κόμμα;
Α. Διαμαντής (Δημοκρατία): Όχι απλά αναρωτιέμαι αν εσείς ασπάζεστε τη γνώμη του..

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς δεν κάνουμε ιδεολογικό έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας, εμείς κάνουμε έλεγχο της προγραμματικής συμφωνίας και της φυσιογνωμίας της Κυβέρνησης. Με τη Νέα Δημοκρατία είμαστε ιστορικοί αντίπαλοι και έχουμε διαφοροποίηση, έχουμε δύο διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες, δεν κάνουμε εμείς έλεγχο φρονημάτων της Νέας Δημοκρατίας, εμείς κάνουμε έλεγχο καλής συνεργασίας στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και αναδεικνύουμε τις διαφορές μας, μάλιστα προεκλογικά κατά μείζονα λόγο.
Τώρα, σε σχέση με το χρέος απάντησα, ξανά θα πούμε τα ίδια; Με ρωτήσατε κάτι το οποίο θα μου επιτρέψετε να πω με κάθε ευγένεια ότι το έχω απαντήσει ήδη δια μακρόν.
Θ. Μπαλοδήμας (Ριζοσπάστης): Κύριε Πρόεδρε φαντάζομαι παρακολουθείτε κι εσείς διάφορα σενάρια που δημοσιεύονται και αφορούν στη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε μια νέα φιλελεύθερη μεγάλη αστική παράταξη με καθαρό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Είπατε βέβαια πριν ότι «η Ελιά δε σταματάει» και απευθύνατε αν δεν κάνω λάθος και μια πρόσκληση για την επομένη των εκλογών προς τις άλλες δυνάμεις τις εγχώριες της σοσιαλδημοκρατίας. Εάν παρά τις φιλοδοξίες σας η Ελιά δε δείξει ότι προχωράει και δεν ανταποκριθούν οι άλλες δυνάμεις, πως θα βλέπατε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μια συνεργασία με αυτή τη νέα Νέα Δημοκρατία;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν αυτά, ανήκουμε σε δύο διαφορετικές ιστορικές παρατάξεις, σε δύο διαφορετικές οικογένειες. Έχουμε την υποχρέωση να συνεργαστούμε κι αυτό το κάναμε όχι τώρα, το κάναμε από το Νοέμβριο του 2011, το κάναμε με το ΠΑΣΟΚ να έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ο κ. Παπανδρέου το πρότεινε αυτό στον κ. Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011, συνεργαστήκαμε και με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του κ. Καρατζαφέρη. Αυτό σημαίνει ότι υποστείλαμε την αξιακή και ιδεολογική μας σημαία ή ότι πρόκειται να ενωθούν οι παρατάξεις;
Όποιοι τα λένε αυτά καταρχάς δεν αντιλαμβάνονται ότι τέτοιου είδους σχήματα τεχνητά μειώνουν τη δύναμη και τη δυναμική, δεν την πολλαπλασιάζουν, είναι μία παραφθορά, είναι μία υπέρβαση ορίων που είναι ιστορικά και ιδεολογικά.
Τώρα από κει και πέρα εμείς θέλουμε στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να εκφράσουμε τις απόψεις μας, να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, να του εξηγήσουμε τι έχει γίνει, να μειώσουμε το θυμό του και την αντίδρασή του, να επικοινωνήσουμε με τις κοινωνικές δυνάμεις που ανήκουν παραδοσιακά στην παράταξη.
Και ιδίως με έναν πολύ μεγάλο ενδιάμεσο χώρο, που εκφράζεται σα να είναι μέλος της δικής μας παράταξης στις δημοτικές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές, στα συνδικάτα, στα σωματεία, στα επιμελητήρια, δημοσκοπικά μπορεί να έχει μία άλλη άποψη, μπορεί να ψήφισε στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα, αλλά ποτέ δεν έκοψε τους δεσμούς με την παράταξη αυτή.
Με αυτόν τον κόσμο έχουμε σχέσεις συναισθητικές, ηθικές, ιστορικές, αυτός ο κόσμος θέλουμε να καταλάβει ότι κάναμε το καλύτερο, με μεγάλη δυσκολία, με μεγάλο κόστος, αλλά εάν δεν παίρναμε αυτό το βάρος θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες. Είναι λοιπόν αυτές οι εκλογές μια ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε με τον κόσμο μας και θα το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Μ. Ιγνατίου (Λόγος): Κύριε Πρόεδρε συχνά αναφέρεστε στη συμβολή του ΠΑΣΟΚ κι εσάς προσωπικά στο κούρεμα του χρέους, κάτι που αποτελεί αγαθό για τις επόμενες γενιές, στην αδυναμία να υπάρξει σχέδιο β΄, συχνά λέτε «φέρτε σχέδιο β΄» στις άλλες δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα μιας και αναφερθήκατε και στην ιστορία, αυτό δε γίνεται κατανοητό από στους ψηφοφόρους, από τον ελληνικό λαό, ο οποίος ιστορικά έχει δείξει ότι σε δύσκολες στιγμές βγαίνει μπροστά και μπορεί να δεχτεί και θυσίες χάριν της πατρίδας.
Το ερώτημα είναι: Τι φταίει και δε γίνεται αυτό κατανοητό και το δεύτερο γιατί δε γίνεται κατανοητό και σε στελέχη πρωτοκλασάτα του ΠΑΣΟΚ τα οποία ή πάνε σε άλλους χώρους ή ιδρύουν κόμματα, πρόσφατα μάλιστα και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ πήγε στη ΔΗΜΑΡ και δεν μπορούν να κατανοήσουν. Που οφείλεται αυτό, έχουμε να κάνουμε με μια νοοτροπία οπορτουνισμού ή δεν έχουν την ευφυΐα να το αντιληφθούν; Τι συμβαίνει, τι απαντάτε σε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Ή συνδυασμός των δύο παραπάνω, το οποίο είναι κι αυτό μια θεμιτή ερώτηση. Γιατί ξέρετε ο τυχοδιωκτισμός από ένα σημείο και μετά υπονομεύει και την ευφυΐα σου.
Δεν υπάρχει πιο προοδευτικό αγαθό από την αξιοπρέπεια, αυτό που σε καθιστά πραγματικά προοδευτικό είναι το βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, κοινωνικής, πολιτικής, θεσμικής αξιοπρέπειας. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία, όχι μόνο γιατί αυτή στερεί εισόδημα, αλλά γιατί αυτή στερεί αξιοπρέπεια. Καταπολεμούμε τη φτώχια γιατί η φτώχια σου στερεί την αξιοπρέπεια.
Κι όταν μετέχεις στην πολιτική πρέπει να μετέχεις στο όνομα αξιών, ιδεών, να έχεις μια συνέπεια, πρέπει να είσαι αξιοπρεπής, δεν μπορεί να είσαι ζήτουλας μιας θέσης ή απλώς της ύπαρξής σου μέσα στο πολιτικό σύστημα.
Αλλά θα μου πείτε δεν το καταλαβαίνει αυτό ο λαός και για ποιο λόγο δεν το καταλαβαίνει; Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα αναπάντητο ιστορικό ερώτημα, για τον ίδιο λόγο που κάποτε οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν τον Γουλιμή αντί για τον Χαρίλαο Τρικούπη και ο Τρικούπης είπε «ανθ΄ ημών ο Γουλιμής». Για τον ίδιο λόγο που κάποτε ρίξανε τον Ελευθέριο Βενιζέλο φωνάζοντας «κάτω οι κλέφτες», είναι τα ίδια πράγματα, τα ίδια φαινόμενα.
Δε θέλουμε να μας δοξάσει κανείς, ούτε να μας αγαπήσει, μακάρι να ήταν άλλοι στη θέση μας και να παίρνανε άλλοι τις δύσκολες αποφάσεις. Μας έτυχε τώρα αυτό και θυσιάσαμε πολλά. Θυσιάσαμε τη σχέση μας με τον κόσμο, τη συναισθηματική, θυσιάσαμε τη δημοφιλία μας, θυσιάσαμε την άνεσή μας.
Και σας είπα, αυτό γι΄ αυτούς που είχαν προσωπική ευθύνη στη διαχείριση των κυβερνητικών αποφάσεων της οικονομικής πολιτικής, εντάξει, είχε ένα νόημα διαχρονικά. Εμείς το αναλάβαμε αυτό χωρίς να έχουμε σχέση, μπήκαμε στα βαθειά για να σώσουμε καταστάσεις και το αποτέλεσμα μετράει και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό.
Η χώρα προχωράει στο μέλλον σε πολύ στέρεες βάσεις, κάναμε κάτι δύσκολο που έπρεπε να είχε γίνει τα προηγούμενα 40 χρόνια κι αυτό το κάναμε μέσα σε 4 χρόνια. Εντάξει, ο χρόνος πυκνώνεται, οι καταστάσεις είναι πάρα πολύ δύσκολες, αλλά η Ελλάδα ξαναγίνεται ισχυρή, θεσμικά ισότιμη, ευρωπαϊκή, ανταγωνιστική, δίκαιη με τα παιδιά της.
Αυτό θέλει μια προσπάθεια ακόμη και πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί. Εν πάσει περιπτώσει, ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα πάρει την ευθύνη των αποφάσεών του κι εμείς με μεγάλο σεβασμό θα δεχθούμε τις αποφάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου