ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

9.9.23

Σ. Φάμελλος: Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην προετοιμασία της χώρας για τις φυσικές καταστροφές και τις πλημμύρες

καλύτερο που μπορούν και φυσικά στους εθελοντές. Ωστόσο οφείλουμε να επισημαίνουμε τα ελλείμματα
πολιτικής. Λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις, ιδίως της τελευταίας τετραετίας, που όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, συνετέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή που ακόμη εξελίσσεται», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε χθεσινή του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στους δημοσιογράφους Κ. Ακριβοπούλου και Γ. Σμυρλάκη, μετά τη χθεσινή περιοδεία του ίδιου και του Χρήστου Γιαννούλη σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρχικά μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, όπου έγινε ενημέρωσή τους για την τρέχουσα κατάσταση, και στη συνέχεια στον Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας και κατόπιν στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Λάρισας: «Τόσο στο Συντονιστικό Κέντρο, όσο και σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Κικίλια, θέσαμε ως προτεραιότητα το ζήτημα του άμεσου απεγκλωβισμού των κατοίκων, και της άμεσης αποκατάστασης βασικών λειτουργιών: οδικό δίκτυο, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ πρωτευουσών νομών, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αλλά και στη στήριξη υγειονομικών δομών, όπου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον Βόλο και όχι μόνο. “Μεταφέραμε επίσης τη βούλησή μας να στηρίξουμε την κοινωνία στις έκτακτες αυτές συνθήκες, με εθελοντές, υλικοτεχνικά και με είδη άμεσης ανάγκης όπως εμφιαλωμένα νερά, είδη διατροφής και είδη διαβίωσης/διανυκτέρευσης, μέσω της Αλληλεγγύης για Όλους και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην επικοινωνία του με τον Δήμαρχο Παλαμά, Γ. Σακελλαρίου, όσον αφορά στους απεγκλωβισμούς και την παροχή βοήθειας, στην κατάσταση που επικρατούσε στην Ιτέα του Δήμου Παλαμά, αλλά και στη συνάντηση που είχε στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ, με τον Δήμαρχο, Θ. Νασιακόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Παραγωγών, αγρότες, και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε η εκτεταμένη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή, οι τεράστιες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και η προφανής και εύλογη αγωνία για την επόμενη μέρα.

Κατόπιν, αναφέρθηκε στα ζητήματα πολιτικής διαχείρισης: «Δεν υποτιμώ ούτε εγώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την πρωτόγνωρη ένταση της κακοκαιρίας και την έκταση του προβλήματος. Όμως, όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, η κλιματική κρίση δεν είναι ούτε για επικοινωνιακή κατανάλωση, ούτε για άλλοθι. Απαιτεί σοβαρή δουλειά, αλλαγή στον σχεδιασμό, αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε, και μια ισχυρή Πολιτεία, όπως επιμένουμε τόσον καιρό», υπογράμμισε.

Τόνισε παράλληλα ότι σήμερα, και παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις, όπως ο Ιανός το 2020, οι πυρκαγιές του 2021, ιδίως σε Αττική και Β.Εύβοια, η πυρκαγιά στη Δαδιά το 2022, η χώρα παραμένει στις ίδιες παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις, όπως αποδεικνύουν ξανά οι φετινές καταστροφές: «Δεν μπορεί να δίνονται οι μάχες με αδύναμη Πυροσβεστική, με αδύναμη Δασική Υπηρεσία, χωρίς ή με ελλιπή πρόληψη. Δεν έχουν επικαιροποιηθεί ακόμη ως όφειλαν έως το 2021 με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι χάρτες επικινδυνότητας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας, ούτε τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σχεδιασμού, το 2018, μετά από πολυετή καθυστέρηση, αλλά αυτός όφειλε να είχε αναθεωρηθεί. Ομοίως, πρέπει να αναθεωρηθεί η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση του 2016, αλλά ακόμη και τα Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής, που ήταν υποχρέωση των Περιφερειών από το 2016 δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη στο σύνολό τους. Ούτε αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ολοκληρωθεί, οπότε μας λείπει η βάση του σχεδιασμού», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ερώτημα για την επένδυση που έγινε σε τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και έργα, όπου ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και τέσσερα χρόνια επισημαίνει τις καθυστερήσεις: «Χωρίς να υποτιμώ το πρωτόγνωρο φαινόμενο, δεν γίνεται κάθε φορά η κυβέρνηση να περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Δεν μπορούμε πάντα να ισχυριζόμαστε ότι υπήρχε ένα φαινόμενο μεγαλύτερο από εμάς, και ο ΣΥΡΙΖΑ το επισημαίνει με συνέπεια εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως επίσης επισημαίνει και τα ελλείμματα, τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις και την υπαναχώρηση της πολιτείας. Για μια ακόμη φορά το πάθημα των προηγούμενων καταστροφών δεν έγινε μάθημα. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα, όπως θα είμαστε και για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου