ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

2.11.21

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNBC

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επομένως έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούμε κατά 55% έως το 2030 και να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι έως το 2050. Και θα περάσουμε τον πρώτο μας
κλιματικό νόμο, ευελπιστώ πριν το τέλος του έτους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για όλα αυτά.

CNBC: Κάτι που γνωρίζετε εσείς, όπως κι εγώ, είναι ότι υπάρχουν κι άλλες κρίσεις, είτε μιλάμε για την πανδημία ή για την κρίση για την οποία είχαμε μιλήσει στην Πλατεία Συντάγματος πριν από πολλά χρόνια. Είναι αυτή η κρίση σημαντικότερη όλων τους αυτή τη στιγμή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόκειται αναμφίβολα για υπαρξιακή κρίση που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Βεβαίως, οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο γίναμε αυτόπτες μάρτυρες των όσων συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι, με τις τρομερές πυρκαγιές. Άρα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να δράσουμε, τόσο στο μέτωπο της άμβλυνσης των συνεπειών όσο και στο μέτωπο της προσαρμογής.

Θα αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές στο ορατό μέλλον, γι’ αυτόν τον λόγο συστήσαμε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε καλύτερα προστατευμένοι και ότι θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επόμενη φυσική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε διάφορα μέτωπα. Στη ναυτιλία για παράδειγμα, ελέγχουμε το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Θέλω οι πλοιοκτήτες μας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας όσον αφορά τη ναυτιλία. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η λύση (σε τεχνολογικό επίπεδο), αλλά πρέπει να επενδύσουμε σε εναλλακτικές τεχνολογίες τώρα.

Πρέπει να προστατεύσουμε τα νησιά μας. Πρόκειται για μοναδικά οικοσυστήματα. Το όραμά μας είναι να εξασφαλίσουμε πως τα νησιά μας θα γίνουν ουδέτερα όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα πριν από την ηπειρωτική χώρα. Έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρότερα νησιά που δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική: είναι εφικτή η παραγωγή πολύ φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στην ηλιοφάνεια, αλλά πρέπει να μεταφερθεί στην Ευρώπη με κάποιο τρόπο. Για αυτόν τον λόγο θα κατασκευάσουμε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου