ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

9.4.20

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη βουλή

Μπορεί από το χθεσινό Γιούρογκρουπ να μην έχει βγει ακόμα λευκός καπνός, και τα παζάρια ανάμεσα στα κράτη μέλη να συνεχίζονται, μπορεί οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη να είναι μεγάλες και στο
τραπέζι να έχουν πέσει διάφορα σχέδια. Όμως το σίγουρο είναι ότι κοινός παρανομαστής όλων των διαφορετικών σχεδίων από τα επιτελεία της ΕΕ και των κρατών – μελών, υπό την ονομασία “Σχέδιο Μάρσαλ”, είναι ότι και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι λαοί της Ευρώπης.
Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε εάν οι δανειοδοτήσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας γίνουν μέσω ESM, μέσω ενός ευρω-ομολόγου ή κορωνο-ομόλογου όπως λένε κάποιοι και στη χώρα μας, ούτε εάν προκύψει κάποιος άλλος συμβιβασμός, όπως κι αν τον ονομάσουν αυτόν, προκειμένου να μπορεί ο καθένας να λέει στη χώρα του τα δικά του, για να αποκοιμίσει το λαό του. Γιατί, εκτός των άλλων, είναι και τέτοιο το παιγνίδι που παίζεται.
Γιατί τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, για τη στήριξη του κεφαλαίου και ο “λογαριασμός” θα σταλεί πάλι στους λαούς, με νέους αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις. Όροι και δεσμεύσεις που ήδη προχωράνε στις διάφορες χώρες της ΕΕ, και δοκιμάζονται σήμερα, μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα της “υγειονομικής κρίσης”, ο οποίος έχει φτιαχτεί και εξελίσσεται, μόνο με αφορμή τον κορονοϊό.
Η συζήτηση βέβαια για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας έχει ανοίξει και στη χώρα μας με τα διάφορα σχέδια να έχουν κι εδώ πέσει στο τραπέζι. Είναι πρώτα απ΄ όλα το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ, αλλά και το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρά τις επιμέρους διαφορές τους κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση.
Οι διαφορές των προτάσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα αφορούν μόνο τον χρόνο και τον τρόπο σφαγής του λαού για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Τέτοια π.χ είναι η αποπληρωμή των φόρων και των εισφορών από τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους μετά την περίοδο αναστολής, όπως και η εκ νέου αποπληρωμή των νέων δανείων και των νέων μνημονίων για να συνεχιστούν οι κρατικές ενισχύσεις και η κάλυψη των υποχρεώσεων του κρατικού χρέους.
Αποτελεί όμως προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης η προβολή δήθεν δυνατότητας εξόδου από μια καπιταλιστική κρίση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε το κεφάλαιο ούτε οι εργαζόμενοι, ο λαός.
Έτσι για παράδειγμα, δεν ήταν αποτέλεσμα της χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το πολυδιαφημιζόμενο «μαξιλάρι». Γιατί αυτό το δήθεν θαυματουργό μαξιλάρι πρόκυψε από την πολιτική των μνημονίων, τη φορολογική αφαίμαξη του λαού, των ματωμένων πλεονασμάτων, του νόμου - λαιμητόμου Κατρούγκαλου, των ιδιωτικοποιήσεων και πάει λέγοντας.
Τι προτείνουν με το σχέδιο «μένουμε όρθιοι»;
Ένα πρόγραμμα με ορίζοντα εξαμήνου, το οποίο κοστολογούν στα 26 δισ. Και προβάλλουν μάλιστα ως δήθεν προοδευτικό μέτρο την πρόνοια της κυβέρνησης για εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας.
Όμως, κανένα μέτρο κρατικής παροχής ρευστότητας -μικρότερο ή μεγαλύτερο- δεν μπορεί τελικά να ματαιώσει την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να αναιρέσει την αιτία της.
Στη σημερινή συγκυρία του κορονοιού, η υποχρεωτική διακοπή της παραγωγής και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύει την τάση συρρίκνωσης των επενδύσεων που προϋπήρχε λόγω της επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.
Ούτε και η λεγόμενη πολιτική των εθνικοποιήσεων ή της νέας συμμετοχής του κράτους σε επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους, που λένε τόσο νεοφιλελεύθεροι, όσο και σοσιαλδημοκράτες και τα ασπάζονται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να λύσουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, αφού μετακυλίουν απλώς τις ζημιές σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους που σηκώνουν μονίμως το κύριο βάρος, για να παραδοθούν ξανά στη συνέχεια στους ιδιώτες μετόχους, δηλαδή μόλις «εξυγιανθούν» από το κράτος, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν.
Δεν είναι και καμιά ουσιαστική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο χρόνος που θα ληφθούν τα μέτρα.
Οι μεν λένε, ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και ως μεγάλο συνολικό πακέτο, το οποίο ονομάζουν «εμπροσθοβαρές πρόγραμμα», γιατί διαφορετικά θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα και θα αυξηθούν οι δυσκολίες επιστροφής στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Οι δε αντιτείνουν, ότι η πρόταση αυτή δεν υπολογίζει την αναμενόμενη απώλεια κρατικών εσόδων που θα ξεπεράσει τα 12 δις, δεν υπολογίζει τη συρρίκνωση της παραγωγής και του εμπορίου, την καθίζηση του τουριστικού τομέα, την επιδείνωση της θέσης των τραπεζών και την αναμενόμενη αύξηση του κρατικού χρέους κλπ.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει τον κίνδυνο ότι αν εξαντληθεί γρήγορα το «μαξιλάρι», η Ελλάδα να αναγκαστεί να προσφύγει σε νέο δανεισμό με βαρύ επιτόκιο και νέο επώδυνο μνημόνιο.
Τα όσα λέτε και οι κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παροχή ρευστότητας, αφορούν κυρίως την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τη στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων που θα βγουν απ’ την κρίση κατακτώντας μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, αφού εκεί κατευθύνεται η μερίδα του λέοντος που τους προορίζετε.
Η πρόταση επίσης για κάποια αναβολή των οφειλών δεν αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση για χιλιάδες νοικοκυριά που θα αντιμετωπίσουν το νέο κύμα φτώχειας – ανεργίας. Η μόνη πρόταση που πραγματικά ανακουφίζει είναι η πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, για απαλλαγή απαλλαγή από τις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών, η οποία είναι η μόνη πρόταση που θα δώσει πραγματική ανάσα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ:
α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων,
β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.
Ταυτόχρονα έχουμε προτείνει για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές
Η προχθεσινή μέρα, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, ήταν και ταυτόχρονα μέρα δράσης για την υγεία όπως οι ίδιοι οι υγειονομικοί, οι οποίοι μέσω της ΟΕΝΓΕ, των σωματείων τους αποφάσισαν για να αναδείξουν τα κρίσιμα ζητήματα προστασίας της υγείας του λαού μας.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, όλα τα στελέχη του Κόμματος σε όλη τη χώρα, και εγώ προσωπικά με την παρουσία μου στο Θριάσιο, εκφράσαμε την αλληλεγγύη, τη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα τους. Ενώσαμε τη φωνή μας με τη δική τους φωνή απαιτώντας:
- μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών,
- πλήρη επίταξη ιδιωτικών κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων, του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας,
- μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς μας.
Αυτή την θεωρούμε μια μικρή, δική μας συνεισφορά στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες γιατροί και νοσηλευτές για να σώσουν ζωές συνανθρώπων μας.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση που στα δίκαια αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών, πότε απαντά μόνο με χειροκροτήματα και ευχαριστίες και πότε στέλνει την ομάδα ΔΙΑΣ μέσα στα νοσοκομεία όπως έκανε στον Ευαγγελισμό.
Όσο για τις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, αυτές ξέρετε πολύ καλά πως είναι πίσω από τις ανάγκες όχι της πανδημίας, ακόμα και τις τρέχουσες ανάγκες.
Ορισμένοι μάλιστα νομίζουν πως βρήκαν την ευκαιρία να συκοφαντήσουν τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, το δίκαιο αγώνα τους. Η χυδαιότητα και η καταστολή ευτυχώς δεν πέρασε, παρά την αντίθετη προσπάθεια διαφόρων ανεγκέφαλων σαλτιμπάγκων!!!
Η γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας αποκαλύπτει τις ευθύνες όλων όσων κυβερνήσατε μέχρι σήμερα αυτό τον τόπο. Και με αυτή τη γύμνια ο λαός μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί.
Και μην προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από την ευθύνη, την ωριμότητα, το υψηλό επίπεδο και την επιστημοσύνη της ιατρικής κοινότητας, των επιτελείων που μοχθούν με αυταπάρνηση, προστατεύοντας μέχρι τώρα ακόμα κι εσάς.
Ξέρετε και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λέμε και τι εννοούμε. Ξέρετε επίσης πολύ καλά ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί έχουν ακυρωθεί ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, θεραπείες για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, γιατί όταν λέτε σε πολλούς απ' αυτούς να μην πάνε στα νοσοκομεία πρέπει να τους πείτε και που να πάνε, δώστε λύση τώρα!
Κυρίες και κύριοι,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου