ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

23.2.20

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα ¨Στο Καρφί¨

  1. Ποιο είναι, κύριε Χρηστίδη, το νόημα της επικείμενης Προγραμματικής  Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής; Τι σηματοδοτεί;
Όπου έχουμε πάει ανά τη χώρα, συναντάμε πολίτες, φίλους, μέλη και στελέχη του κινήματος αλλαγής
οι οποίοι μας ζητούν να αποσαφηνίσουμε ακόμα περισσότερο την ταυτότητα μας. Αυτό θα κάνουμε στην προγραμματική συνδιάσκεψη του κινήματος αλλαγής.
Θα συναποφασίσουμε τις δικές μας 10 εντολές. Άλλωστε, Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την Ελλάδα του αύριο. Η χώρα και οι πολίτες της χρειάζονται μία νέα εθνική στρατηγική, περήφανη και ουσιαστική.
Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο απαιτητικό παρόν και το προκλητικό μέλλον. Και Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, είμαστε υποχρεωμένοι να προσδιορίσουμε την έκφραση της σύγχρονης προοδευτικής παράταξης. Θέλουμε να γράψουμε τη δικιά μας 3Η Σεπτέμβρη. Να συγκρουστούμε με τις παθογένειες που μας έφεραν στην κρίση, γεμάτη ελπίδα για την Ελλάδα του 2030. Ν αφήσουμε πίσω τις χαμηλές προσδοκίες, να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της επιτυχίας.
  1. Πώς σχολιάζετε τα σενάρια των τελευταίων ημερών περί προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ; θα βλέπατε μία κάποια σύμπλευση, έστω σε επίπεδο αντιπολίτευσης;
Παραμύθια της χαλιμάς. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Δεν θέλουν σοβαρή συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα.
Πόσες φορές να το πούμε; Ήμασταν και είμαστε αυτόνομοι. Και θα είμαστε και οι πρωταγωνιστές του νέου πολιτικού σκηνικού, που θα ακολουθήσει τη φάση μακράς ρευστότητας. Γιατί έχουμε ισχυρό DNA αλλαγών, αξιακό πλαίσιο, λαϊκό αισθητήριο, πραγματικές ανησυχίες και συγκεκριμένες προτάσεις για όσα περνούν οι πολίτες.
Κάθε μέλος, φίλος και υποστηρικτής της παράταξης πρέπει να νιώθει περήφανος για όσα πιστεύει, για όσα έχουμε αφήσει ως παρακαταθήκη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, για την προσφορά μας, ακόμα και την περίοδο της κρίσης. Και κανένα εξωθεσμικό σύστημα δεν θα μας επιβάλλει το τι θα κάνουμε.
Προσωπικά, δεν πιστεύω στο ¨Αντί¨. Πιστεύω σε έναν πλήρη ιδεολογικό και πολιτικό αυτοπροσδιορισμό που διεκδικεί για όλους, δημιουργεί ευκαιρίες, σέβεται και εμβαθύνει τους θεσμούς, προστατεύει τους αδύναμους και επαναθεμελιώνει την κοινοβουλευτική δημοκρατία στη μετά κρίση εποχή.
  1. Υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ύπαρξη δεξιάς και αριστερής πτέρυγας στο Κίνημα Αλλαγής; Τι απαντάτε σε αυτό;
Οι αναλύσεις τέτοιου τύπου εξυπηρετούν το σχεδιασμό του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.
Οι πτέρυγες και οι βαρονίες αποτελούν παθογένειες άλλων κομμάτων για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Τα πολιτικά ρεύματα δίνουν ζωή και ενδιαφέρον στα πολιτικά κόμματα, όταν βάζουν τη συλλογικότητα πάνω από εγωισμούς.
Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει μία και μόνο κατεύθυνση: αυτή των χιλιάδων μελών και στελεχών του οι οποίοι αγωνιούν και μάχονται για την αυτονομία της παράταξης και για την ανάπτυξή της, την επανασύνδεση με τους πολίτες που μας γύρισαν την πλάτη τα προηγούμενα χρόνια, που μας ακούν, αλλά δεν μας έχουν στηρίξει ακόμα. Μαζί με εκείνους, θα φτιάξουμε τη μεγάλη Δημοκρατική παράταξη.
  1. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θεωρείτε εφικτό τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτική κατεύθυνση;
Αρκεί να προσδιορίσουμε τι είναι πρόοδος και συντήρηση. Διότι ως τώρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν χέρι χέρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το χαλί στην κυριαρχία της ΝΔ και σήμερα θεωρεί ότι το πρόβλημα ήταν οι αρμοί της εξουσίας. Εκτός τόπου και χρόνου. Και η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Όταν φτάσουμε στις επόμενες εκλογές, τα διλήμματα θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που σήμερα προκύπτουν στον πολιτικό διάλογο.
Ως τότε, εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη της χώρας, με το προγραμματικό μας πλαίσιο.
Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας, αγωνιζόμενοι να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε ακόμη πιο πολύ τον ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ακριβώς αυτή η αταλάντευτη απόφασή μας είναι που ενοχλεί και ανησυχεί τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο που έχουμε χαράξει.
  1. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι μεγάλο θέμα. Σας ανησυχεί; Πώς κρίνετε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αλλά και τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης;
Βρέθηκα στη Σάμο την προηγούμενη εβδομάδα και είδα από κοντά όσα περνούν εκεί οι νησιώτες μας.
Το μεταναστευτικό , προσφυγικό είναι η απόδειξη ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα σχέδιο.
Έταζε αποσυμφόρηση και κάνει επίταξη. Αυταρχικές Παλινωδίες. Σε μια περιοχή που στις τελευταίες εκλογές μάλιστα σάρωσε επειδή είχε υποσχεθεί άμεσες λύσεις. Οι κάτοικοι είναι εξαντλημένοι και αγωνιούν. Οι δήμαρχοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Αποσυμφόρηση δεν σημαίνει μεταφέρω από τη μια μεριά του νησιού χιλιάδες ανθρώπους και τους πηγαίνω στην άλλη μεριά.
Από την άλλη υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι για κλάματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την Ειδομένη, ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την Μόρια. Δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Αυτοί άφησαν την κατάσταση αυτή. Και η ΝΔ δεν δικαιούται να λέει ότι δεν ήξερε. Κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έφερε τον κ. Κουμουτσάκο, έφερε τον κ. Στεφάνη και ξανά τον κ. Μηταράκη. Όλοι οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ και αντί να κάτσουν να βρουν μια λύση και να πουν την αλήθεια, κάνουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μετέτρεψαν ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία.
Για εμάς χρειάζεται αλλαγή στην κοινή δήλωση ΕΕ Τουρκίας, γρηγορότερη απονομή ασύλου, άμεση αποσυμφόρηση, περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές και αστυνομικοί στα νησιά, και όχι κυνήγι μαγισσών. Και αν η ΕΕ δεν αναλάβει τις ευθύνες της, να εξετάσουμε ακόμα και το ενδεχόμενο βέτο σε απόφαση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου