ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

5.7.19

Προτάσεις μας για την Παιδεία (με αφορμή την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων)

Η Ένωση Κεντρώων με σεβασμό στην προσπάθεια των υποψηφίων και παρά το ότι είναι προεκλογική περίοδος απέφυγε, κινούμενη με πολιτική ηθική, να αναφερθεί σε θέματα παιδείας. Πλέον όμως, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες πρέπει να ακουστούν κάποιες αλήθειες...
Ο λαός μας από τις εκλογές του 2009 παρακολουθεί τους πολιτικούς του ηγέτες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να διαγκωνίζονται για το έπαθλο του πρωθυπουργικού θώκου, για την κατάληψη του Μαξίμου αντί για το καλό της πατρίδας.
Ταυτόχρονα, παρακολουθεί τα εισοδήματά του να μειώνονται, τα παιδιά του να φεύγουν στο εξωτερικό, τη φορολογία να εκτοξεύεται, τον πλούτο της χώρας να υποθηκεύεται, την εθνική του υπερηφάνεια να πληγώνεται, την κοινωνική συνοχή να διαλύεται, τη φτωχοποίηση να καλπάζει.
Και στην παιδεία; Τι έγινε στην παιδεία; Όσα μέτρα ψηφίστηκαν από το 2009 έως το 2014, πήγαν στην άκρη από το 2015 έως το 2019 και ψηφίστηκαν άλλα και τώρα ετοιμαζόμαστε να ξαναγυρίζουμε σε όσα καταργήθηκαν το 2015, με αιχμές του δόρατος την τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις του λυκείου και τις διαγραφές φοιτητών.
Άραγε σε μια κοινωνία που με πόνο δαπανά πολύ πάνω από ένα δις ευρώ τον χρόνο για την εξωσχολική στήριξη των παιδιών της, που ένα πτυχίο σε πόλη μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής στοιχίζει πάνω από 30.000 ευρώ, η διαγραφή του σημερινού άριστου επιτυχόντα ως «άχρηστου» φοιτητή μετά από δύο χρόνια παράτασης των σπουδών του είναι το μόνο που αυτή η πολιτεία θεωρεί μέτρο αναβάθμισης σπουδών;
Και άραγε μόνη η τράπεζα θεμάτων, μετά μάλιστα και  την εμπειρία του 2014, θα λύσει το πρόβλημα στο λύκειο;
Η Ένωση Κεντρώων με συνείδηση ήσυχη και βλέμμα καθαρό μπορεί να κοιτά στα μάτια τους συμπολίτες μας και να δηλώνει πως από το 2015 μέχρι σήμερα τίμησε την ψήφο τους.
Δεν ψήφισε κανένα μνημονιακό μέτρο, αντίθετα υιοθέτησε κάθε μέτρο στήριξης της κοινωνίας, αγωνίστηκε για τα εθνικά θέματα, πάλεψε για πολιτική ομόνοια και συνεννόηση.
Ειδικά στα θέματα παιδείας ήταν το πρώτο κόμμα που κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα 45 μέτρων για όλο το φάσμα της εκπαίδευσης το 2016, ολοκληρωμένο πλαίσιο μετεγγραφών και φοιτητικής μέριμνας το 2018, που πρώτο ανέδειξε το brain drain, την ανάγκη τα μαθήματα στο γυμνάσιο να μη λήγουν αρχές Μαΐου αλλά να διαρκούν τουλάχιστον έως το τέλος του, πρόβαλλε τα θέματα των σχολείων των ομογενών μας,  την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών των εκπαιδευτικών, την εξάλειψη του απαράδεκτου για σύγχρονη κοινωνία καθεστώτος των αναπληρωτών, τη διαμόρφωση προσωπικού πτυχίου, την απαλλαγή των εκπαιδευτικών από γραφειοκρατικό έργο με άσκηση μόνο διδακτικού,  την ανανέωση των σχολικών βιβλίων που σήμερα μετρούν 23 χρόνια χρήσης,  την άμεση από την πρώτη ημέρα ειδικά στην Γ’ Λυκείου κάλυψη όλων των κενών διδασκόντων και πολλά άλλα.
Η Ένωση Κεντρώων είναι βέβαιη ότι κάθε πολίτης θα αναλογιστεί τα παραπάνω και την ώρα της κάλπης θα μας εμπιστευτεί μια νέα ευκαιρία για μια νέα δημιουργική τετραετία, ώστε το κόμμα μας να συνεχίσει να μάχεται, με τρόπο πού όλη η εκπαιδευτική κοινότητα γνωρίζει, στα θέματα παιδείας για συναίνεση, για μακρόπνοο σχεδιασμό, για επιβράβευση της προσπάθειας και την ανάδειξη της αριστείας με κοινωνική όμως ευαισθησία. Να συνεχίσει να αγωνίζεται για το παιδαγωγικό όφελος των παιδιών, του αύριο του τόπου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου