ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

15.1.19

Κ. Μπάρκας: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνουμε το ιστορικά σωστό

Κ. Μπάρκας: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνουμε το ιστορικά σωστό«Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορέσαμε να φτάσουμε σε μια καταρχήν συμφωνία. Κάνουμε αυτό που είναι ιστορικά σωστό» επισημαίνει στην «Αυγή» (Κυριακή 13/11) σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών ο Κώστας Μπάρκας. Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν υφίσταται φθορά λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών «αλλά, αντιθέτως, ενδυναμώνεται ως κυβέρνηση που κυβερνά έχοντας
επίγνωση της θέσης της και οδηγείται από τις αρχές και τις αξίες της».
Σε σχέση με την ενδοκυβερνητική κρίση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., ο Κώστας Μπάρκας υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία μας αποτιμάται ως επιτυχημένη κρίνοντας και από τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι πλέον η χώρα δεν βρίσκεται στον κλοιό των Μνημονίων, επιπρόσθετα δε, το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής έχει αρχίσει να διαλύεται».
Ο Κώστας Μπάρκας τονίζει ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι «υπέρ της μισθωτής εργασίας και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το βάρος του ξεπεράσματος της κρίσης» κι αυτό «μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θέλουμε να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα».
Όσον αφορά την στάση της Ν.Δ. σε σχέση με την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, ο Κ. Μπάρκας παρατηρεί ότι «απέναντι στις κραυγές άγχους και φόβου εμείς προτάσσουμε τη διαφάνεια και το φως».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κώστα Μπάρκα στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαγιάννη:

Η Συμφωνία των Πρεσπών οδεύει προς τη χώρα μας. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αξιολογήσει τόσο ψηλά στο πρόγραμμά του την επίλυση του “Μακεδονικού”, δεδομένης και της φθοράς που έχει υποστεί η κυβέρνηση γι’ αυτό;
Το “Μακεδονικό” είναι θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες για πάρα πολλά χρόνια. Και δεν είναι ένα πρόβλημα ελάσσονος σημασίας. Αντιθέτως, δεν επιτρέπει στους δύο λαούς μας να αναπτύξουν ειλικρινείς σχέσεις, ενώ σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση γύρω από το “Μακεδονικό” τροφοδοτεί εθνικιστικές τάσεις και στις δύο χώρες. Μας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία η οποία σέβεται και τους δύο λαούς. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορέσαμε να φτάσουμε σε μια καταρχήν συμφωνία. Κάνουμε αυτό που είναι ιστορικά σωστό. Και αυτή είναι η διαφορά μας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το κριτήριό μας είναι το τι είναι καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες της. Με αυτό ως δεδομένο, δεν θα έλεγα ότι η κυβέρνηση υφίσταται φθορά αλλά, ότι αντιθέτως, ενδυναμώνεται ως κυβέρνηση που κυβερνά έχοντας επίγνωση της θέσης της και οδηγείται από τις αρχές και τις αξίες της.


Πώς αξιολογείτε τη στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο ζήτημα της στήριξης της κυβέρνησης; Πώς αποτιμάτε την τετράχρονη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η συνεργασία μας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. έγινε σε συγκεκριμένα κοινωνικά και πολιτικά πλαίσια. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να βάλουμε ένα τέρμα στις πολιτικές των Μνημονίων αλλά και να ξεριζώσουμε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που είχε κυριαρχήσει στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες συνεργασίας και από αυτά θα κριθούμε. Ξέρουμε σε ποια σημεία συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε. Η διακυβέρνησή μας είχε δύσκολες στιγμές, κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις αλλά ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη συνεργασία μας είναι η ειλικρίνεια. Ολοκληρώνοντας, στο τέλος της διακυβέρνησης, αυτή τη συνεργασία είναι σημαντικό να κριθούμε από αυτά. Παρότι, κάποια χρόνια πριν, αυτό μπορεί να φάνταζε περίεργο, προσωπικά θεωρώ πως η συνεργασία μας αποτιμάται ως επιτυχημένη κρίνοντας και από τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι πλέον η χώρα δεν βρίσκεται στον κλοιό των Μνημονίων, επιπρόσθετα δε το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής έχει αρχίσει να διαλύεται. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανύσουμε, αλλά κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.


Γιατί είναι σημαντικό η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της τον Οκτώβριο; Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες του κυβερνητικού προγράμματος;
Από τον Αύγουστο του 2018, με την ολοκλήρωση των Μνημονίων, έκλεισε ένας κύκλος. Είναι εμφανές πλέον ότι η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της μια δύσκολη και τραυματική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από θυσίες και περιορισμούς. Είναι ωστόσο σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν ήταν δεδομένη. Γι’ αυτό και δεν συνέβη στο παρελθόν από κάποια άλλη κυβέρνηση.
Καταφέραμε να οδηγήσουμε τη χώρα στην έξοδο από τα προγράμματα, τόσο γιατί στοχεύαμε σε αυτό, στην ανάκτηση δηλαδή της δυνατότητας της χώρας να χαράσσει μόνη της συλλογικά το μέλλον της, όσο και γιατί μπορέσαμε να ασκήσουμε κυβερνητική εξουσία απαλλαγμένοι από μια σειρά παθογένειες και συμφέροντα που χαρακτήριζαν το πολιτικό προσωπικό προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι η πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα δεν είναι δεδομένη, επειδή απλώς τέλειωσε το πρόγραμμα. Το δίλημμα είναι μπροστά μας και είναι ξεκάθαρο. Από τη μια εκείνοι που υιοθετούν μνημονιακές πολιτικές ακόμα και απόντος του Μνημονίου και από την άλλη το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης υπέρ της μισθωτής εργασίας και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το βάρος του ξεπεράσματος της κρίσης. Και αυτό μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θέλουμε να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα. Και στο τέλος αυτής της πορείας θα θέλαμε να μας κρίνει ο λαός.


Πώς κρίνετε τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ερευνάται για το σκάνδαλο Novartis;
Υπάρχει ένα προσωπικό της χώρας που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και για να το κάνει αυτό είχε στήσει ένα περίεργο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς. Βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι αυτό το σύστημα να αποκαλυφθεί και να ξεριζωθεί. Δεν μας κάνει εντύπωση που αυτή μας η προσπάθεια έχει τουλάχιστον αγχώσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, καθώς αυτοί είναι που υπηρέτησαν αυτό το σύστημα και συνεχίζουν να το υπηρετούν. Απέναντι στις κραυγές άγχους και φόβου εμείς προτάσσουμε τη διαφάνεια και το φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου