ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

15.11.18

Δημ. Παπαδημούλης: Τα «μαγειρεμένα» στοιχεία και τα ελλείμματα ανήκουν στο παρελθόν στην περίοδο που κυβερνούσαν τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Δημ. Παπαδημούλης: Τα «μαγειρεμένα» στοιχεία και τα ελλείμματα ανήκουν στο παρελθόν στην περίοδο που κυβερνούσαν τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - βίντεοO Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση με θέμα «Ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου - Δηλώσεις του
Συμβουλίου και της Επιτροπής». Το Συμβούλιο εκπροσώπησε η κα Κάρολιν Εντστάντλερ εκπροσωπώντας την Αυστριακή προεδρία και την Κομισιόν η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν.
Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Κυρία Πρόεδρε,
Για το έλλειμμα του 2009, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που ήταν 15,1% και όχι 6% όπως μας έλεγε με πλαστά στοιχεία και μαγειρεμένες στατιστικές η κυβέρνηση της ΝΔ, φταίνε οι τότε κυβερνώντες και όχι ο κος Γεωργίου.
Χαίρομαι, γιατί το Συμβούλιο και η Κομισιόν, αλλά και η Eurostat, το Eurogroup και ο ESM, επιβεβαιώνουν ότι και σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια από το 2010 και μετά, οι ελληνικές δημόσιες στατιστικές είναι απολύτως αξιόπιστες. 
Το βεβαίωσαν, κε Φέρμπερ, και ο κος Ραντεμάχερ όταν ήρθε και μας μίλησε στο ΕΚ και η κα Κότσεβα ως επικεφαλής της Eurostat. Μας είπαν ότι τα μαγειρεμένα στοιχεία και τα ελλείμματα ανήκουν στην περίοδο που κυβερνούσαν τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα ήθελα να σας πω ότι σεβόμαστε απολύτως και εγγυόμαστε απολύτως την ανεξαρτησία και της ΕΛΣΤΑΤ και της ελληνικής δικαιοσύνης.
Όσοι επιχειρούν σήμερα να αξιοποιήσουν τις δικαστικές περιπέτειες που ταλαιπωρούν τον κ. Γεωργίου για να πλήξουν τη χώρα μου, την Ελλάδα, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να υπενθυμίζουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα πλαστά στατιστικά στοιχεία, που ανάγκασαν τον Πρόεδρο Γιούνκερ το 2010 να πει το περίφημο ‘thegameisover’ για τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις».
Στη συνέχεια της συνεδρίασης και μετά την αγόρευση του Βαυαρού πολιτικού του CSU, Μάρκους Φέρμπερ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε χρήση της «μπλε κάρτας» με την οποία έχει δικαίωμα να θέσει ερώτημα σε κάποιον ομιλητή.
Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ με αντιδημοκρατικό τρόπο αρνήθηκε να δεχτεί το ερώτημα, με αποτέλεσμα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει χρήση του δικαιώματός του αυτού, με τον αμέσως προσεχή ομιλητή, τον επίσης Γερμανό, Ευρωσοσιαλιστή Τζέικομπ Βαϊτσέκερ, ο οποίος δέχτηκε ασμένως το αίτημα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ συνάδελφε Βαϊτσέκερ, διότι εσείς δεν φοβόσαστε τα ερωτήματα όπως ο κ. Φέρμπερ. Σας ερωτώ λοιπόν: Ποιο κόμμα ήταν αυτό που το 2009 εμφάνισε τις μαγειρεμένες στατιστικές; Αν ο κος Γεωργίου είχε δίκιο μετρώντας το έλλειμα στα 15,1%, ποιος ήταν στην κυβέρνηση το 2009 και εμφάνιζε εδώ πλαστά στατιστικά στοιχεία που έλεγαν 6%;»
Ο κ. Βαϊτσέκερ απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:
«Το θέμα δεν είναι το ποιος κυβέρνησε την Ελλάδα πότε, αυτά νομίζω ότι όλοι τα γνωρίζουμε, αλλά το αν μια στατιστική υπηρεσία μπορεί να κάνει τη δουλειά της με την απαραίτητη ανεξαρτησία. Κε Παπαδημούλη, νομίζω ότι θέσατε πολύ έξυπνα το θέμα... και γι’ αυτό δεν έχω να προσθέσω τίποτα».
Στις παρεμβάσεις τους, τόσο η εκπρόσωπος του Συμβουλίου κα Κάρολιν Εντστάντλερ όσο και η Επίτροπος κα Μαριάν Τίσεν, υπογράμμισαν με έμφαση ότι από το 2010 έως και σήμερα, οι ελληνικές δημόσιες στατιστικές είναι απολύτως αξιόπιστες, υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Στατιστικών Αρχών σε όλα τα κ-μ της ΕΕ και επανέλαβαν τον πλήρη σεβασμό τους στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Γεωργίου.
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη δευτερολογία της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν:
«Η υπόθεση του κ. Γεωργίου απασχολεί και εσάς και την Κομισιόν. Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και ακρίβεια των δεδομένων που παράγει η ελληνική στατιστική αρχή. Η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να μπορεί να εργάζεται χωρίς πολιτικές πιέσεις. Και οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων και των δημοσίων αρχών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, δεν θα πρέπει βέβαια να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν την έκβαση της δίκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου