ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

15.10.18

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά , Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυρία Γεννηματά σε ένα μήνα, κλείνετε ένα χρόνο στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Από τότε μέχρι σήμερα, ποιο είναι κατά την άποψή σας το πιο σημαντικό επίτευγμα; Και τι θα θέλατε να αποτρέψετε;
Το Κίνημα Αλλαγής γεννήθηκε μέσα από την κοινωνία. Στέριωσε και καθιερώθηκε στη συνείδηση
του ελληνικού λαού ως η παράταξη της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Εμείς ανταποκριθήκαμε στην εντολή που πήραμε από τους 212.000 προοδευτικούς πολίτες και δώσαμε το πολιτικό μας στίγμα.  Ενός  πραγματικού Κινήματος Αλλαγής, μακριά από την δήθεν αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και την βαθιά συντηρητική, παραδοσιακά δεξιά παράταξη της ΝΔ. Δίνουμε τη μάχη για την πολιτική αλλαγή αλλά και με  αλλαγή πολιτικής. Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, το σχέδιο Ελλάδα. Για μια κοινωνία ασφάλειας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, με το κράτος να εγγυάται υψηλής ποιότητας δημόσια Παιδεία,  Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση. Είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης, στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται να λυτρωθεί πια η Ελλάδα και κάθε Έλληνας από την κρίση και την διαιώνιση των αιτίων και των συνεπειών της.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως ναι μεν δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί σταθερή εικόνα, αλλά δεν προβλέπουν – λένε οι αντίπαλοί σας- απαραίτητα την τρίτη ισχυρή εντολή. Πως το σχολιάζετε;
Οι αντίπαλοί μας λένε αυτά που θέλουν και αυτά που τους βολεύουν. Ανησυχούν επειδή το Κίνημα Αλλαγής τους χαλάει τα σχέδια, τους χαλάει τη σούπα.  Που δεν είναι άλλη από την διατήρηση της σημερινής καρικατούρας δικομματισμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στην δεξιά συντήρηση και την αριστερή εκδοχή της. Είναι άνοστη αυτή η συνταγή. Η πραγματική δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία για το κίνημα μας, θα μας δώσει ισχυρή εντολή.  Εμείς το βλέπουμε καθημερινά παντού όπου πηγαίνουμε. Εμείς κυκλοφορούμε στην κοινωνία, άλλοι κρύβονται . Είναι αυτοί που δίχασαν την κοινωνία, αυτοί που μας έλεγαν «δοσίλογους» και «γερμανοτσολιάδες», αυτοί που γέμισαν την πολιτική ζωή με ψέματα, αυτοί που αλλοίωσαν  ακόμη και την έννοια την λέξης ελπίδα. Αλλά και αυτοί που δεν έχουν  πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες τους για την κρίση. Τους προκαλώ λοιπόν να αφήσουν οι μεν την προπαγάνδα και την ασφάλεια των υπογείων τους, οι δε  την αλαζονεία της σιγουριάς και να βγουν στην κοινωνία. Εκεί θα μετρηθούμε. Εμείς κρατάμε την σημαία μιας μεγάλης προοδευτικής πολιτικής κληρονομιάς και πιστεύουμε πως θα σηκώσουμε ξανά τη σημαία της παράταξης και τη χώρα ψηλά.
Βέβαια η πολιτική σύγκρουση μεταφέρεται και πάλι στο πεδίο της οικονομίας. Σημειώθηκε βουτιά στις τραπεζικές μετοχές και επίκειται η κατάθεση του προϋπολογισμού. – Ανησυχείτε για ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία- ακόμη και για ένα κούρεμα καταθέσεων- λόγω Ιταλίας;
Η ιδιαίτερα αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται για τη χώρα μας στις χρηματαγορές, αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα, την αστάθεια, που επικρατεί στην Οικονομία και το έλλειμμα αξιοπιστίας της σημερινής Κυβέρνησης. Το παραμύθι περί καθαρής εξόδου καταρρέει παταγωδώς πριν κλείσουν δυο μήνες. Η χώρα παραμένει ευάλωτη σε εσωτερικές και διεθνείς δυσκολίες. Καμία μέριμνα δεν λήφθηκε αυτά τα τρία χρόνια, για την θωράκισή της. Η περαιτέρω παραμονή αυτής της Κυβέρνησης στην εξουσία επαυξάνει τους κινδύνους.
Προβλέπετε ακύρωση ή αναστολή του ψηφισμένου μέτρου για την περικοπή των συντάξεων;
Αυτό που ξέρω και το έχουμε πει πολλές φορές, είναι πως δεν ήταν καθόλου αναγκαία η  περικοπή των παλαιών συντάξεων την οποία έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία. Και λέω για τις παλαιές συντάξεις γιατί τις νέες συντάξεις τις έχουν ήδη πετσοκόψει με τον νόμο Κατρούγκαλου, τις έχουν κάνει φιλοδωρήματα. Εμείς έχουμε καταθέσει ήδη πρόταση νόμου για να καταργηθεί άμεσα ο  νόμος Κατρούγκαλου και να ακυρωθούν οι περικοπές. Ο κ. Τσίπρας δεν την έκανε δεκτή. Ας σταματήσουν επιτέλους να παίζουν με την αγωνία των συνταξιούχων μικροκομματικά παιχνίδια.
Με τα κόκκινα δάνεια και χωρίς παράταση του νόμου Κατσέλη τι θα γίνει;

Το οριστικό τέλος στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου  που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα οδηγήσει σε απόγνωση όσους δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Ο κ. Τσίπρας παραδίδει, σε ξένα funds, «στα κοράκια», όπως έλεγε ο ίδιος, ακόμη και τις πρώτες κατοικίες κάτω των 140.000 ευρώ, οδηγώντας στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Η δική μας πρόταση έχει κατατεθεί από το 2016,  είναι ξεκάθαρη και στηρίζεται σε μία αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με προστασία των έντιμων δανειοληπτών και εξαίρεση από την όποια προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Περιλαμβάνει την προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, το πάγωμα των οφειλών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την αναδιάρθρωση των Στεγαστικών Δανείων, με χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής, θα συνεπάγεται αντίστοιχη διαγραφή της παγωμένης οφειλής.
Τέλος οι οφειλές των επιχειρήσεων και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, σε Τράπεζες και Δημόσιο θα περιέλθουν στη διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank), με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια  με σκοπό μία συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Ζητήσατε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και κάνατε λόγο για ασφαλιστικό Πινοσέτ πυροβολώντας τη ΝΔ. Οφείλεται στην γραμμή του διμέτωπου;
Εμείς είμαστε απέναντι στη συντηρητική πολιτική των δυο. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ έχουν ουσιαστικά και στο ασφαλιστικό την ίδια συνταγή. Ο κ. Τσίπρας την έχει εφαρμόσει με τον νόμο Κατρούγκαλου και ο κ. Μητσοτάκης την επαγγέλλεται με ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. Μοιάζουν «σαν δυο σταγόνες νερό»… αποτελούν τις δυο όψεις ενός νομίσματος, μιας πολιτικής, με την οποία διαφωνούμε ριζικά.
Μιλάτε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και μετεκλογικές προγραμματικές συγκλίσεις. Σας κατηγορούν πάντως ότι ενώ τάσσεστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης και μιας κυβέρνησης με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Κινήματος, δεν ψηφίσατε υπέρ της απλής αναλογικής…
Είμαστε σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Αυτό υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον. Όσο αφορά τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν τον έφεραν  για να πετύχουν συγκλίσεις, να ενώσoυν, αλλά για να διχάσουν. Ο πρωθυπουργός παραμένει φανατικός οπαδός του «ή εμείς ή αυτοί». Εμείς επιμένουμε σε  ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που οδηγεί σε ισχυρές  κυβερνήσεις συνεργασίας. Η δική μας θέση είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή Κυβέρνηση (ευρείας πλειοψηφίας)  με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Που θα έχει ως πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπραιδιαίτερα όσο αφορά το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ( από 3,5% στο 2%)και να εξασφαλιστούν πόροι για κίνητρα ανάπτυξης αλλά και  εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να καταθέσουν την πρόταση τους για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Εμείς αυτό κάνουμε.
Οι προτάσεις περί της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου έχουν ρεαλιστική βάση στην χώρα μας;
Είμαστε ενάντια στη λογική των μετώπων, εκτός από το μέτωπο εναντίον του φασισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με τις θεωρίες των μετώπων καλλιεργούν διχαστικές λογικές. Εκπροσωπούν τις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Γι αυτό βολεύονται τόσο πολύ να μονομαχούν στο κενό, ερήμην των προβλημάτων και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε σε όλα τα επίπεδα και απέτυχε παντού. Επιδείνωσε την οικονομία, εξασθένισε τους θεσμούς και την χώρα, άφησε ανυπεράσπιστους τους πολίτες σε καταστροφές , όπως στο Μάτι. Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε υποχωρητικός στα μείζονα εθνικά συμφέροντα . Οι πολιτικές του κ. Τσίπρα, οδηγούν με βεβαιότητα σε νέα επιδείνωση της θέσης της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη, δέσμιος ποικίλων ισορροπιών, ούτε τις αιτίες της κρίσης τολμά να ονοματίσει, ούτε σχέδιο εξόδου συγκεκριμένο και συνεκτικό κατέθεσε. Το “φύγε εσύ, έλα εσύ”, δεν είναι πολιτική αλλαγή, αλλά εγγύηση στασιμότητας και αναπαραγωγής της κρίσης.

  • Όμως δεν αισθάνεστε με κάποιο από τα δυο κόμματα πιο κοντά;

Απαντώ, κοιτώντας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα στα μάτια:  Δεν είμαι και δεν είμαστε με κανέναν από τους δύο πιο κοντά ή πιο μακριά. Δεν υπάρχει δίλλημα στις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Είμαστε κάτι άλλο. Είμαστε με την Ελλάδα που μπορεί και θέλει να ζήσει διαφορετικά. Είμαστε με τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα που ξέρει ότι μας αξίζει και μπορούμε, όλοι μαζί να ζήσουμε καλύτερα. Για να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας που ξενιτεύτηκαν.
Για να είναι η Ελλάδα ισχυρή, σεβαστή και με κύρος, σε φίλους και αντιπάλους, στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Είμαστε επομένως μόνον με τον Ελληνικό λαό. Με τις ελπίδες του, τις ανάγκες του, τις προσδοκίες και τις αξίες του. Για τον ελληνικό λαό υπάρχουμε, αυτόν μόνο υπηρετούμε.

  • Άρα, λοιπόν, θα πάτε μόνοι σας, εσείς του Κινήματος Αλλαγής;

Η απάντηση μου είναι απλή: όποιος υπηρετεί τον ελληνικό λαό και όχι το προσωπικό του συμφέρον ή το συμφέρον του κομματικού του στρατού, όχι απλώς δεν είναι μόνος, αλλά εκφράζει τους πολλούς. Άλλωστε, αυτή είναι η ιστορία τιμής της δημοκρατικής παράταξης. Αυτή την κληρονομιά έχουμε, αυτή την παρακαταθήκη υπηρετούμε. Αυτή η παράταξη, είναι πάντοτε ένα Κίνημα Αλλαγής, που σφράγισε την πρόοδο και την προκοπή της ελληνικής κοινωνίας.  Αυτό το ιστορικό ρεύμα, που συνθέτει διαφορετικές δυνάμεις, του κοινωνικού και πολιτικού Κέντρου, κινήσεις της  κοινωνίας των πολιτών, της οικολογίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, την δυναμική του ΠΑΣΟΚ και την γόνιμη σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, βρίσκεται πάντα στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Δεν μάθαμε ποτέ να είμαστε “τσόντα” κανενός. Άλλοι ήταν μια ζωή “τσόντα” και όταν έγιναν κυβέρνηση από “σπόντα”, μέθυσαν από την εξουσία και διέλυσαν την χώρα. 
Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό, τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα και ζητώ να σπάσει το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Να στηρίξει αποφασιστικά το Κίνημα Αλλαγής. Να ανοίξουμε δρόμο ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για την πατρίδα και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Εμείς και ξέρουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε την διέξοδο. 
Και θα το πετύχουμε, με τους Έλληνες και πάλι στο κέντρο της ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου