ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

18.10.18

Δημ. Παπαδημούλης: Όποιος αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών και επιδιώκει να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια, τα βάζει με τον Τσίπρα

Δημ. Παπαδημούλης: Όποιος αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών και επιδιώκει να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια, τα βάζει με τον ΤσίπραΣε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7  ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:
Α.Σ.: Πώς υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι συνομιλητές σας την παραίτηση Κοτζιά;
Δ.Π.: Δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη και δεν ήταν αναμενόμενη από κανέναν, γιατί ο Νίκος Κοτζιάς είχε,
μαζί με τον πρωθυπουργό, ενεργό πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός, όμως, ότι το πόστο του το αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, με μια σαφή δήλωση πλήρους και μέχρι τέλους στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ακολούθησε και επικοινωνία με τον Ζάεφ, νομίζω ότι δίνει ένα ισχυρό σήμα σταθερότητας, συνέχειας και συνοχής, που το χρειάζεται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η χώρα. 
Και ουδείς εδώ στις Βρυξέλλες δεν συμμερίζεται τις αναλύσεις που κάνει η ΝΔ και τα φιλικά σε αυτή ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του Καμμένου. Αυτές οι θεωρίες μπορεί να βολεύουν το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ, αλλά σε καμία περίπτωση η χθεσινή εξέλιξη δεν αποτελεί ομηρία του Τσίπρα από τον Καμμένο, κάθε άλλο. 
Αν διαβάσει κανείς τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού και θελήσει να ερμηνεύσει και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Τσίπρα, αλλά και την ταχύτητα αντίδρασης, με ηγετική πυγμή, έχει σαφή μηνύματα προς τον Πάνο Καμμένο. Γιατί πλέον, όποιος αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών και επιδιώκει να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια, τα βάζει με τον Τσίπρα.
Β.Σ.: Αυτή είναι η θέση όμως του Πάνου Καμμένου, θα την αλλάξει για να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών;
Δ.Π.: Ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει διαφορετική γνώμη και είναι σεβαστή. Αλλά η κυβέρνηση έχει θέση και είναι μία: Η στήριξη της συμφωνίας και η απόλυτη προσήλωση σε αυτή. Επ’ αυτού δεν υπάρχει plan b. Όλοι οι υπουργοί όταν βρίσκονται σε διεθνείς συναντήσεις, οφείλουν να στηρίζουν την κυβερνητική θέση.
Β.Σ.: Κι αν δεν το πράξει;
Δ.Π.: Νομίζω ότι μετά το Υπουργικό Συμβούλιο είναι σαφές ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να διευκολύνει τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά κι ότι σέβεται, επίσης, τη θεσμική ευθύνη που απορρέει από τον υπουργικό του ρόλο. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ένα σαφές σήμα για τα όρια, προς κάθε κατεύθυνση, με τη χθεσινή του δήλωση. 
Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα για τη χώρα, που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που δίνουν μια ανάσα στην κοινωνία, και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον περάσει -με τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται- από τα Σκόπια. 
Εκτιμώ ότι τους επόμενους μήνες δεν πρόκειται να διαταραχθεί αυτός ο σχεδιασμός από τον Πάνο Καμμένο.

Α.Σ.: Αυτό που συνέβη πάντως στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν στήριξε τον υπουργό Εξωτερικών στην κριτική που δεχόταν από τον υπουργό Άμυνας. Αυτό είναι γεγονός, το είπε και ο κ. Κοτζιάς.
Δ.Π.: Σέβομαι τον κ. Κοτζιά, θεωρώ ότι υπήρξε ένας πολύ καλός υπουργός Εξωτερικών και δεν έχω καμιά αμφιβολία για την ακεραιότητά του σε ό,τι αφορά όσα ακούγονται περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων κ.λπ., γιατί έχει μια διαδρομή στον δημόσιο βίο. 
Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι εκτιμήσεις για την πετυχημένη πορεία του στο υπουργείο και την ακεραιότητά του στην άσκηση του δημόσιου καθήκοντός του τη συμμερίζεται όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, που αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, και ιδίως ο πρωθυπουργός, που τον επέλεξε γι’ αυτή τη θέση και τον τίμησε με τη χθεσινή του δήλωση.
Β.Σ.: Για να καταλάβω, ουσιαστικά ζητάτε από τον Π. Καμμένο να αλλάξει τη θέση του και να υπερασπίζεται τη συμφωνία των Πρεσπών. Διαφορετικά, ισχύει η προειδοποίηση του πρωθυπουργού, με τη χθεσινή του δήλωση, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας από οποιονδήποτε.Που σημαίνει ότι αυτομάτως θα τεθεί εκτός κυβέρνησης, αυτό λέει η ανάγνωση. 
Δ.Π.: Νομίζω ότι η δήλωση του πρωθυπουργού είναι σαφής και υπενθυμίζει, θέτοντας τα όρια, τη θεσμική ευθύνη που έχουν όλοι οι υπουργοί-μέλη της κυβέρνησης, οι οποίοι οφείλουν να εκφράζουν την κυβέρνηση, όταν την εκπροσωπούν. 
Είναι άλλο θέμα η συζήτηση μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ή τη Βουλή, κι άλλο η εκπροσώπηση της χώρας με την ευθύνη του υπουργού. Ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ δεν πήγε ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αλλά ως υπουργός Άμυνας, μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, που έχει μία γραμμή στη συμφωνία των Πρεσπών. 
Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι ήξερε ότι ο πρωθυπουργός διαφωνεί με τις ιδέες του περί plan b, δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε και νομίζω ότι το έχει καταλάβει.

Β.Σ.: Το έχει καταλάβει και έφυγε ο Κοτζιάς...
Δ.Π.: Με βάση όσα έχω υπόψιν μου και αντιλαμβάνομαι, γιατί δεν ήμουν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός ήταν αναγκασμένος, έστω και με βαριά καρδιά, να κάνει δεκτή την παραίτηση Κοτζιά, γιατί αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα κι ο πρωθυπουργός οφείλει να κρατήσει με ηγετική πυγμή το τιμόνι. 
Κατά τη γνώμη μου, αυτά τα «δεν θα ανεχτώ προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία στα μεγάλα εθνικά μας θέματα», που είπε χθες ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, αφορούν όχι τον παραιτηθέντα υπουργό τόσο, όσο κυρίως τα μέλη της κυβέρνησης.

Β.Σ.: Όπως είναι τα πράγματα τώρα, φαντάζομαι ότι σημαίνει και η ολοκλήρωση της παρούσης Βουλής, αλλά και το τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βλέπω ότι δεν υπάρχει κοινή γλώσσα.
Δ.Π.: Έχουμε πολλά πράγματα μπροστά μας μέχρι τότε και προσωπικά παραμένω προσηλωμένος σε αυτά. Αναφέρομαι στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019, χωρίς περικοπή των συντάξεων, καθώς και στην ψήφιση κι εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών -εφόσον έρθει κυρωμένη από τα Σκόπια και για την οποία υπάρχει ήδη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Από εκεί και πέρα, για το εάν θα έχουμε διαφορετικές εξελίξεις και συμμαχίες μετά τις εκλογές, αυτό πρωτίστως θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. 
Ο δικός μας στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα και νικητής στις εκλογές, που το καλύτερο για τη χώρα είναι να γίνουν στο τέλος της 4ετίας, και στη συνέχεια ο λαός θα αποφασίσει ποια κόμματα θα είναι στην επόμενη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το πρόγραμμά του και με δεδομένο ότι οι πολίτες θέλουν πλέον κυβερνήσεις συνεργασίας, θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας με βάση προγραμματικές συγκλίσεις. 
Η δική μου επιθυμία και πρόταση, σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδιώξει προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο, που συνεπάγεται στο να αντιστοιχήσει και στην Ελλάδα την πολιτική συμμαχιών που έχει και υλοποιεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη.

Β.Σ.: Ο κ. Βορίδης τόνισε, αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Πολάκη, ότι μας απειλούν με φυλακή γιατί δεν έχουν να επιδείξουν έργο. Και όντως, το να λες ότι θα κλείσεις κάποιους στη φυλακή, φαντάζομαι ότι δεν είναι και η πιο εύστοχη δήλωση...
Δ.Π.: Με την άποψη ότι οι πολιτικοί και οι κυβερνώντες κλείνουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στη φυλακή διαφωνώ, είτε την εκφράζει ο Άδωνις Γεωργιάδης -τον έχω ακούσει καμιά δεκαριά φορές να το λέει-, είτε ο Παύλος Πολάκης, με μια διατύπωση που εγώ δεν θα επέλεγα. 
Η ευθύνη των κυβερνώντων είναι να αναδεικνύουν τα θέματα που απαιτούν διαλεύκανση και κάθαρση και να αποκαλύπτουν σκάνδαλα. Από κει και πέρα, είναι ευθύνη των ελεγκτικών θεσμών να επιβάλλουν κυρώσεις. Κι αν πρόκειται για ποινικές κυρώσεις, τότε είναι ευθύνη της δικαιοσύνης και μόνο. 
Θα περίμενα, ωστόσο, από τον Μ. Βορίδη να μην αντιδρά μόνο όταν αυτά τα λέει ο Πολάκης -και μάλιστα παραποιώντας και τη δήλωση Πολάκη-, αλλά να είχε αντιδράσει όταν τα έλεγε ο αδελφοποιτός του και ομοϊδεάτης του στην ακροδεξιά Άδωνις Γεωργιάδης. Τότε δεν τον είδα να αντιδρά. Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά, λοιπόν, δεν προσθέτουν αξιοπιστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου