ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

13.8.18

Ρ. Σβίγκου: Η κοινωνία ζητά τομές και ρήξεις

Ρ. Σβίγκου: Η κοινωνία ζητά τομές και ρήξειςΣυνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

- Ολοκληρώνεται σταδιακά η αποτίμηση της τραγωδίας των πυρκαγιών στην Αττική, ενώ ήδη έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για την επόμενη μέρα. Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττουν οι
οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία;
Το πρώτο είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για μην ξεχαστεί κανείς και τίποτα. Η αποκατάσταση των περιοχών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές συνοδεύεται αφενός από την ενδελεχή έρευνα για όσα συνέβησαν και, αφετέρου, από την ενίσχυση των πληγέντων, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακροπρόθεσμο επίπεδο. 
Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να έρθουμε σε ρήξη με όλες τις παθογένειες του παρελθόντος και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και βασική μέριμνα την ασφάλεια των πολιτών . Αυτό απαιτεί την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης, την αυστηρή τήρηση των κανόνων της πολεοδομίας και της χωροταξίας, τον επανασχεδιασμό, βεβαίως, της πολιτικής προστασίας. Η ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, με τη συνδρομή των επιστημονικών φορέων και την αυξημένη χρηματοδότηση , έρχεται να αναβαθμίσει ριζικά την προστασία της χώρας μας από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. 
Το κυριότερο μήνυμα, λοιπόν, που στέλνει η κοινωνία είναι σαφές: Προχωρήστε μπροστά, κάνοντας το συντομότερο δυνατό τις αναγκαίες τομές και ρήξεις.
- Πρωτοσέλιδα εφημερίδων παρουσιάζουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να αποφύγουν την απόδοση ευθυνών, να στήνουν επικοινωνιακά παιχνίδια και ταυτοχρόνως να “χτίζουν” τείχος πολιτικής προστασίας του πρωθυπουργού. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;
Από την πρώτη στιγμή, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν, ενώ ξεκαθάρισε πως τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο . 
Τα πρωτοσέλιδα στα οποία αναφέρεστε φάσκουν και αντιφάσκουν. Ζητούσαν μετ’ επιτάσεως παραιτήσεις και, όταν αυτές πραγματοποιήθηκαν, τους φάνηκαν υποκριτικές. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκουν διακαώς συγκεκριμένα μιντιακά συμφέροντα είναι την επιστροφή της χώρας στα χέρια των δυνάμεων που την οδήγησαν στην καταστροφή. Γι’ αυτό και όλο το διάστημα μετά τις πυρκαγιές έχουν επιστρατεύσει τα πάντα: από fake news και ανυπόγραφα κείμενα που επικαλούνταν νεκρούς, μέχρι “καταγγελίες” από ανύπαρκτους εθελοντές πυροσβέστες... Όλη αυτή βέβαια η επίθεση είναι σε πλήρη σύμπνοια με την αντίστοιχη της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Μετά τη μετριοπάθεια και το σιωπητήριο των πρώτων ημερών ακολούθησαν οι ακρότητες και μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία προπαγάνδας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με σκληρή δημοσιογραφική κριτική, ούτε με δριμεία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά με έναν “νυν υπέρ πάντων αγώνα ” για να πέσει ο Τσίπρας.
- O ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ως ακραίες ή ασύμβατες με τον δημοκρατικό διάλογο (π.χ. αναφορές σε “κλωτσιές” η την μεταφορά φυλακισμένων μελών της 17Ν). Πώς όμως τις εξηγείται πολιτικά; Ιδίως από την στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την ρητορική.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδιώκει να στήσει ένα προφίλ δήθεν “υπεύθυνο” για τον εαυτό του, γι’ αυτό κι έχει αναθέσει την πιο “βρώμικη δουλειά” στους βουλευτές και τα στελέχη του. Δεν είναι λίγες βέβαια οι φορές που και ο ίδιος έχει υιοθετήσει έναν ακραίο διχαστικό λόγο, αντίστοιχο του προκατόχου του κ. Σαμαρά. Σε ό,τι αφορά το θέμα των μεταγωγών κρατουμένων, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτός που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μια στάση που μόνο φιλελεύθερη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και δεν έχει καμία σχέση με το νομικό πολιτισμό που διέπει το ευρωπαϊκό σωφρονιστικό σύστημα. Αλίμονο αν οι αρχηγοί των κομμάτων επιφύλασσαν στον εαυτό τους το ρόλο του αρχιφύλακα! 
Αναφορικά με το γενικότερο ύφος και τον πολιτικό λόγο αρκετών στελεχών της ΝΔ, θα έλεγα ότι μόνο λύπη προκαλούν και εκθέτουν συνολικά τη συντηρητική παράταξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ούτε για τους τύπους δεν αποδοκιμάστηκαν οι “κλωτσιές” Οικονόμου, όπως και οι άθλιες αναφορές Γεωργιάδη για ΣΥΡΙΖΑ και Κουφοντίνα.
- Πώς κρίνετε την στάση του Κινήματος Αλλαγής αυτή την περίοδο και την λογική της “διμέτωπης” αντιπαράθεσης με κυβέρνηση και Ν.Δ που προβάλλει;
Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον αντίλαλο του Κυρ. Μητσοτάκη. Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και τη ΝΔ είναι η διαφορά ώρας: Απλώς περιμένουν τη ΝΔ να τοποθετηθεί και ακολουθούν λέγοντας τα ίδια, με λίγο διαφορετικό τρόπο. Τα ίδια είδαμε και στη συμφωνία με την FYROM. Θεωρώ ότι είναι μια στάση αναντίστοιχη των προσδοκιών του κόσμου της κεντροαριστεράς, ενός κόσμου που δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με την τυφλή αντιπολιτευτική ρητορική της κ. Γεννηματά.
- Πριν λίγες μέρες εκταμιεύθηκε η τελευταία δόση του προγράμματος προσαρμογής. Η κριτική της αντιπολίτευσης ήταν άμεση: “Δεν θα πέσει ούτε ένα ευρώ στην πραγματική οικονομία”. Υπάρχει παράλληλα και η αγωνία των πολιτών να διαπιστώσουν στην καθημερινότητά τους το τι σημαίνει αυτή η “καθαρή έξοδος” για την οποία μιλά η κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση αρνείται συστηματικά την πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν εκπλήσσει κανέναν. Η αγωνία των πολιτών, όμως, για την επόμενη μέρα είναι απολύτως κατανοητή. Σε αυτήν απαντάμε με ένα συγκροτημένο και επεξεργασμένο σχέδιο και όχι με αοριστίες και ευχολόγια. Για το αναπτυξιακό μοντέλο, τους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το φορολογικό σύστημα, το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 θα αποτυπώνουν αυτά που ανακτούμε μετά το τέλος των μνημονίων και θα επουλώνουν τις πληγές της κοινωνίας.
- Φημολογείται ανασχηματισμός. Αρμοδιότητα φυσικά που ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. Εάν τελικά επιβεβαιωθεί, ποιο θεωρείται ότι πρέπει να είναι το μήνυμα που θα πρέπει εκπέμψει στην κοινωνία; Ίσως νέα πρόσωπα; `Υπουργοποιήσεις που θα συνιστούν “άνοιγμα” προς όμορες πολιτικές δυνάμεις;
Η αρμοδιότητα του ανασχηματισμού, όπως είπατε, ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. Αυτός επιλέγει και τη χρονική στιγμή, αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα το συλλογικό σχέδιο κάθε φορά. Όσο για το μήνυμα που πιστεύω ότι πρέπει να εκπέμψει συνολικά η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, ανεξαρτήτως ανασχηματισμού, δεν είναι άλλο από αυτό της αποφασιστικότητας και της αυτοπεποίθησης για την επόμενη μέρα. Δίπλα στην κοινωνία και μαζί με την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου