ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

13.8.18

Δημ. Παπαδημούλης: Οι εκλογές του 2019 θα κριθούν στην οικονομία

Δημ. Παπαδημούλης: Οι εκλογές του 2019 θα κριθούν στην οικονομίαΣε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ της ΕΡΤ-Πρώτο Πρόγραμμα ( Ανδρέας Παπασταματίου, Στεφανία Χαρίτου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Για το δήθεν κυβερνητικό SMS
«Ήταν ένα ακόμη δείγμα πάρα πολύ φτηνής αντιπολίτευσης από τη ΝΔ και από τα μέσα που τη στηρίζουν, απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν προφανές και αυτονόητο και έβγαζε μάτι ότι ήταν “φτιαγμένο”, ακόμη και από το λεξιλόγιό του. 
Η ουσία είναι ότι όσο η ηγεσία της ΝΔ και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπουν ότι η χώρα, αργά αλλά σταθερά, βγαίνει από την κρίση και μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης, τόσο τους πιάνει νευρική κρίση και μετέρχονται ακόμη πιο κακών μέσων στην αγωνία τους να μη βελτιωθούν τα πράγματα και να πέσει ο Τσίπρας, ει δυνατόν και αύριο. 
Αυτό όμως, δεν βλάπτει την κυβέρνηση, βλάπτει τη χώρα. 
Διότι αυτή την ώρα θα έπρεπε, ακριβώς επειδή τα πιο δύσκολα έχουν μείνει πίσω, αλλά και επειδή έχουμε μπροστά μας και δυσκολίες να υπερπηδήσουμε, να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Και αντί για αυτόν τον εθνικό διχασμό, τον ακραίο φανατισμό, που τροφοδοτεί αυτή η κακής ποιότητας αντιπολίτευση, να έχουμε έναν πιο εκλογικευμένο πολιτικό διάλογο».

Για το εξώδικο Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ

«Μου κοινοποίησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Σαμαρά αυτό το εξώδικο και δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή η κοινοποίηση. Αν θεωρεί δηλαδή ότι με αυτό με απειλεί, με εκφοβίζει, νομίζω ότι απατάται. 
Εγώ αυτό που έχω να πω, είναι ότι δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά, ο κόσμος και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν τα βάζει με το παιδί του, το οποίο υπέπεσε ενδεχομένως σε ένα παράπτωμα σχολικό, τα βάζει με την εκδικητικότητα του γονιού -ο οποίος χρησιμοποίησε τη δύναμή του ως προωθυπουργός και το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν πρόεδρος του κολλεγίου- για να απολύσει την καθηγήτρια λίγες μέρες μετά.
Τότε το θέμα δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, γιατί ούτε η καθηγήτρια ούτε το Συνδικάτο της δεν ήθελαν δημοσιότητα – πρότειναν το θέμα, δεδομένου ότι ο γιός του Αντώνη Σαμρά τότε ήταν ανήλικος, να εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή, και τώρα, με ευθύνη ενός από τα πρωτοπαλίκαρα του Αντώνη Σαμαρά, το θέμα ξαναζεστάθηκε. Επικοινωνιακά, για τον Σαμαρά και τη ΝΔ είναι ο κλασικός ορισμός του αυτογκόλ.
Η ουσία του θέματος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου αντί για την ισχύ του Δικαίου, επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού. Και αν θέλουμε μια χώρα που τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, όλα τα παιδιά στο σχολείο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο από τους δασκάλους, ανεξάρτητα από το αν είναι ο γιος του εργάτη ή ο γιος του πρωθυπουργού».

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και ανακάμπτει η οικονομία της, την ώρα που η γειτονική Τουρκία βυθίζεται σε μια τεράστια οικονομική κρίση. Αυτό επιβάλλει σε μας, λόγω της αστάθειας στη γειτονιά μας, τα μεταμνημονιακά βήματά μας, να στηρίζονται σε υγιή δημόσια οικονομικά, νοικοκυρεμένη διαχείριση, να χτίζουμε σε στέρεο έδαφος βήμα βήμα, και να αποφύγουμε τα λάθη που οδήγησαν στη χρεωκοπία και στα μνημόνια.
Η Τουρκία, νομίζω ότι θα περάσει χειρότερες μέρες το επόμενο διάστημα. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να εξάγει την κρίση του ο Ερντογάν και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής - ένας παραπάνω λόγος για να προσέχουμε και να έχουμε ήπιο πολιτικό κλίμα και εθνική συνεννόηση, τουλάχιστον σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και επειδή η Τουρκία είναι μια μεγάλη οικονομία, οι οικονομική κατάσταση στην Τουρκία επηρεάζει και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και στην Ευρώπη και πλανητικά».

Για τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να παρασυρθεί σε μια κλιμάκωση της έντασης των ελληνορωσικών σχέσεων. Εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να ασκούμε μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Θέλω να πιστεύω ότι η νευρικότητα που δείχνει αυτή τη στιγμή η ρωσική διπλωματία θα εκτονωθεί, διότι δεν πρέπει να ξεχνούν στο Κρεμλίνο και τη Μόσχα, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις Ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκει την ανάπτυξη των Ευρω-Ρωσικών σχέσεων και αυτό το θέλει πολύ η Ρωσία.
Κατά τα άλλα, θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος και επομένως, ενέργειες μη νόμιμες, που υπερβαίνουν τα όρια της δεοντολογίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό της χώρας, θα αντιμετωπίζονται όπως πρέπει».

Για την ανάγκη κυβερνητικού ανασχηματισμού

«Ο ανασχηματισμός και το ποιοι και ποιες και το πότε, είναι αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού. Από κει και πέρα είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός ακούγοντας και σχετικές εισηγήσεις, θα επιλέξει τα πρώτα βήματα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και η βελτίωση της καθημερινότητας και των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι και τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, να γίνουν από μια κυβέρνηση που θα βελτιώσει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητά της στην υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων. Αλλά γαι το ποιοι, πότε και αν, σας παραπάμπω στον Πρωθυπουργό και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που συνήθως ανακοινώνει τη σύνθεση των κυβερνήσεων όταν αυτές αλλάζουν σύνθεση».

Για την προεκλογική αντιπαράθεση

«Η ΝΔ ζητά εκλογές, από τότε που εκλέχθηκε πρόεδρός της ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τις αρχές του 2016. Και έχει λαχανιάσει και θα κουραστεί περιμένοντας κάθε μέρα τις εκλογές, που όμως θα γίνουν στην ωρα τους.
Η εκτίμησή μου είναι ότι τις περισσότερες πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα και νικητής των εκλογών, τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα, ό,τι και να σκαρφίζονται οι επικοινωνιολόγοι του Κυρ. Μητσοτάκη, νομίζω ότι η μάχη των εκλογών θα κριθεί στην οικονομία. Σε αυτά που επηρεάζουν το εισόδημα των πολιτών, την απασχόληση, και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. 
Στο ενεργητικό της κυβέρνησης Τσίπρα πιστώνεται ότι είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει τη χώρα από το καθεστώς μνημονίων και χρεωκοπίας που την έβαλαν οι ΝΔ και Πασόκ και ότι η σύγκριση της κατάστασης -σε ανεργία, ρυθμούς ανάπτυξης, πορεία ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους αντιμετώπισης παθογενειών κ.λπ.– ανάμεσα στο 2015 και το 2019, θα δείχνει μια πολύ σαφή βελτίωση. 
Κατά τα άλλα, το στοίχημα για την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η αντιμετώπιση μιας κακής, άθλιας, επιζήμιας για τη χώρα αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ, γεμάτης ακροδεξιά ρητορική μίσους, αλλά το να βελτιώνουμε διαρκώς την αποτελεσματικότητά μας, κυρίως στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου