ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

18.5.18

Δημ. Παπαδημούλης: Επιταχύνεται η διαδικασία για να έχουμε τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση πριν τις 24 Μαΐου

Δημ. Παπαδημούλης: Επιταχύνεται η διαδικασία για να έχουμε τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση πριν τις 24 ΜαΐουΣυνέντευξη  στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Όλα δείχνουν ότι επιταχύνεται η διαδικασία για να έχουμε τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση πριν τις 24 Μαΐου - Όλοι εργάζονται, ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί όλο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένης

και της ελάφρυνσης του χρέουςΕίμαστε κοντά σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στις Βρυξέλλες οι πάντες εκτιμούν ότι αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί

Η μικροπολιτική επηρεάζει τις αντιπολιτευτικές συμπεριφορές και ΝΔ στο Μακεδονικό γυρνάει διαρκώς προς διαφορετική κατεύθυνση. Θέλω να πιστεύω ότι η μπίλια στη ρουλέτα της ΝΔ θα κάτσει για τον Κυρ. Μητσοτάκη στη γραμμή του πατέρα του και του Κώστα Καραμανλή και όχι στη γραμμή Σαμαρά και Γεωργιάδη


Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» (Κ. Παπαδάκη - Σ. Παπαδοπούλου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Είμαστε κοντά σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στις Βρυξέλλες οι πάντες εκτιμούν ότι αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί

Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά βαδίζουμε προς τα εκεί. Στις Βρυξέλλες οι πάντες εκτιμούν -συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ κι ο Κυρ. Μητσοτάκης- ότι αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί. Αν υπάρξει λύση -και το «κλειδί» εδώ είναι το ergaomnes για τη σύνθεση ονομασία έναντι όλων των χρήσεων, για όλους τους τρόπους και λόγους- τότε θα υπάρξουν οφέλη και για τις δύο χώρες, και γεωπολιτικά και οικονομικά. 
Και τα οικονομικά οφέλη θα αφορούν κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα παρά την κρίση και τη μεγάλη υποχώρηση που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια παραμένει η πιο ισχυρή οικονομία της περιοχής, το πιο παλιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση στη θάλασσα, με πιο αναπτυγμένα δίκτυα. 
Θεωρώ θετική συγκυρία το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πάμε να λύσουμε μια μακρά διαμάχη για το Μακεδονικό με θετικό τρόπο, που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, μια διαμάχη που βαστάει 25 χρόνια, και πάμε πια και στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Εδώ το «κλειδί» είναι να πραγματοποιηθεί η υπεσχημένη και δεσμευτική με ομόφωνη απόφαση του Eurogroupελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.


Η μικροπολιτική επηρεάζει τις αντιπολιτευτικές συμπεριφορές και ΝΔ στο Μακεδονικό γυρνάει διαρκώς προς διαφορετική κατεύθυνση. Θέλω να πιστεύω ότι η μπίλια στη ρουλέτα της ΝΔ θα κάτσει για τον Κυρ. Μητσοτάκη στη γραμμή του πατέρα του και του Κώστα Καραμανλή και όχι στη γραμμή Σαμαρά και Γεωργιάδη

Το θέμα αυτό στην Ελλάδα δεν το έχουμε αντιμετωπίσει με την εθνική συνεννόηση και ομοψυχία που του αρμόζει, γιατί πολλές φορές η μικροπολιτική επηρεάζει τις αντιπολιτευτικές συμπεριφορές. Η ΝΔ σε ό,τι αφορά στο Μακεδονικό γυρνάει διαρκώς προς διαφορετική κατεύθυνση. 
Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε σε αυτό που είχε πει στην αρχή, δηλαδή στη γραμμή του Βουκουρεστίου, σύνθετη ονομασία ergaomnes, και πλησίασε τη γραμμή της κυβέρνησης, τη γραμμή Τσίπρα. Αλλά στο μεταξύ έχει πει και όλα τα άλλα, ότι δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία κι ότι δεν είναι ώρα να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε του Σκοπιανούς. 
Θέλω να πιστεύω ότι η μπίλια στην εσωτερική ρουλέτα της ΝΔ θα κάτσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη γραμμή του πατέρα του και του Κώστα Καραμανλή και όχι στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε εμείς, θα το κρίνουν αυτοί. Αν η ΝΔ επιλέξει σε αυτό το θέμα τη στείρα αντιπολίτευση, θα καταστεί ένα κόμμα ανάδελφο εντός του ΕΛΚ, γιατί η συντριπτικότατη πλειοψηφία -για να μην πω όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανεξαρτήτως κόμματος και χρώματος- στηρίζει τη συνομιλία Τσίπρα-Ζάεφκαι τη λύση στο Μακεδονικό, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί. 
Προχθές δε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρέτησαν και στηρίζουν ομόφωνα τις διαπραγματεύσειςγια την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό και ελπίζω αυτό να το ακούσει και η Φώφη Γεννηματά, γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης σε αυτό το θέμα έχει καθαρή και θετική θέση. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε αυτά τα θέματα το εθνικό συμφέρον να προτάσσεται της μικροπολιτικής αντιπολίτευσης, καθώς πάμε να λύσουμε το θέμα με βάση μια πάγια εθνική γραμμή.


Όλα δείχνουν ότι επιταχύνεται η διαδικασία για να έχουμε τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση πριν τις 24 Μαΐου και όλοι εργάζονται, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί όλο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους

Χθες, απαντώντας σε ερώτησή μου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, διέψευσε τις Κασσάνδρες των Αθηνών, που παρερμήνευσαν μια δήλωσή του όταν είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους και η υλοποίησή του είναι θέμα λίγων μηνών. Του μετέφερα, λοιπόν, ότι οι εγχώριες Κασσάνδρες θεώρησαν ότι με τη δήλωσή του παραπέμπει στις καλένδες την ελάφρυνση του χρέους. Και η απάντησή του ήταν ότι κόλαφος για τις Κασσάνδρες των Αθηνών, τονίζοντας ότι η Κομισιόν είναι δεσμευμένη και εργάζεται για λύση υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους στο άμεσο μέλλον, επισημαίνοντας πως όταν είπε για λίγους μήνες εννοούσε για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι επιταχύνεται η διαδικασία για να έχουμε τεχνική συμφωνία για την 4η και τελευταία αξιολόγηση, πριν τις 24 Μαΐου -μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτιμώ- και όλοι εργάζονται επιταχύνοντας βηματισμό, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί όλο το πακέτο, συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους.
Κι αυτό θα είναι πολύ καλό νέο για την Ελλάδα και πρέπει να επιταχύνουμε -αυτή τη διάθεση εισπράττω και από τις Βρυξέλλες- γιατί στη γειτονιά υπάρχουν σύννεφα -γεωπολιτική αστάθεια, κρίση στη Μέση Ανατολή- και έχει προστεθεί ένας παράγοντας αβεβαιότητας με τη νέα υπό διαμόρφωση κυβέρνηση στην Ιταλία, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να βγει αποφασιστικά από τη μέγγενη των μνημονίων και να προχωρήσει στη μεταμνημονιακή εποχή. 
Χθες είχαμε καλά νέα στην Αθήνα, γιατί επιτέλους ακόμη και το ΔΝΤ αποδέχθηκε τις εκτιμήσεις που είχαν εδώ και καιρό και η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Που σημαίνει ότι ακυρώνονται όλα τα κασσανδρικά σενάρια ότι δήθεν θα χρειαστεί να έλθουν πιο νωρίς τα μέτρα του 2020 να έλθουν το 2019 ή ότι δεν θα εφαρμοστούν τα προγραμματισμένα και ψηφισμένα θετικά αντίμετρα για το 2019 και το 2020. 
Αντιθέτως, αν κάτι προκύπτει από αυτή την εξέλιξη -αλλά προτιμώ να το ανακοινώσει όταν έρθει η ώρα ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο- είναι ότι όχι μόνο θα εφαρμοστούν τα προγραμματισμένα θετικά αντίμετρα, αλλά ενδεχομένως και κάτι παραπάνω, καθώς στο τραπέζι που βάλανε κάτω τους αριθμούς δέχθηκαν όλοι πια ότι το προγραμματισμένο για το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα που είναι 3,5%, όχι μόνο θα πιαστεί, αλλά ενδεχομένως θα το υπερκεράσουμε και με δημοσιονομική υπεραπόδοση. Οπότε μπορούμε να περιμένουμε και πρόσθετα μέτρα ελαφρύνσεων, αλλά στην ώρα τους και να τα ανακοινώνουν οι αρμόδιοι.


Συμφέρον και υποχρέωση όλων των πολιτικών, ανεξαρτήτως κόμματος και χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά της σκοπιμότητας, να ζητήσουν το θέμα της Novartis να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη και να μην κουκουλωθεί

Γνώμη μου είναι ότι έχει συμφέρον η χώρα και έχουν συμφέρον και υποχρέωση και όλοι οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος και χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά της σκοπιμότητας,να ζητήσουν το θέμα της Novartisνα διαλευκανθείαπό τη Δικαιοσύνη και να μην κουκουλωθεί. Και η Δικαιοσύνη να κρίνει ποιος θα πρέπει να δικαστεί και ποιος όχι, ποιος είναι ένοχος και ποιος είναι αθώος.
Χωρίς αντιμετώπιση της συστημικής διαφθοράς αυτή η χώρα δεν μπορεί να προκόψει. Και είναι ανάγκη σε αυτό το κομμάτι να δώσουμε ως πολιτικό σύστημα ένα σήμα, γιατί στο παρελθόν υπήρξαν ντροπιαστικές στιγμές. Θυμόσαστε τη Βουλή κατά πλειοψηφία να αποφασίζει ότι ο Τσοχατζόπουλος είναι αθώος, με υπογραφές βαριές από κάτω;


Η παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, είναι θλιβερή και ως μεθόδευση και ως σκηνικό καθόλου πειστική

Η παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, είναι θλιβερή και ως μεθόδευση και ως σκηνικό καθόλου πειστική. Νομίζω ότι κάνει ζημιά και στον ίδιο και στη Δικαιοσύνη καιο τρόπος με τον οποίο σκηνοθετήθηκε και εκδηλώθηκε συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αν ο κ. Σακελλαρίου πραγματικά αγανάκτησε για τις διαρροές και παραιτήθηκε λόγω διαρροών θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2016, όταν διέρρευσε πολύ πιο νωρίς η απόφαση για τα κανάλια και τους καναλάρχες. Αλλά τότε ήταν από αυτούς που σιώπησαν στο θέμα και λυπάμαι γι` αυτό . 
Νομίζω ότι την καλύτερη απάντηση στην παραίτηση Σακελλαρίου την έδωσαν οι ίδιοι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση που εξέδωσαν χθες, σύμφωνα με την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, ούτε καν ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου