ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

13.12.17

Ομιλία Εύης Χριστοφιλοπούλου για τον Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2018

Ακούγοντας τον Υπουργό κ. Φάμελλο να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις δήθεν για Μνημόνια που εξυπηρετούν τις τράπεζες και τις ιδιωτικές επενδύσεις σκέφτηκα:                                                  Πρώτον σκέφτηκα την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,
που συνοδεύθηκε από τον αφελληνισμό τους με ξένα Δ.Σ. και για τον οποίο οι πολιτικές μεν ευθύνες θα καταλογιστούν μετά τις επόμενες εκλογές, αλλά οι ποινικές θα παραμείνουν!
Δεύτερον, μου ήρθε στο νου ο γονυπετής κ. Τσίπρας -και όχι στα τέσσερα όπως θα έλεγε ο ακροδεξιός του συνεταίρος κ. Καμμένος-  που πριν δυο μέρες ικέτευε κυριολεκτικά τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα για μεγάλα κέρδη.
Τρίτον, σκέφτηκα τον κ. Σταθάκη να τρέμει και να μην τολμά να φέρει βελτιωτική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας παρά τις εκκλήσεις βουλευτών ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα έχετε δώσει όλα στα ξένα  “funds”…
Η λέξη είναι μία για σας: ΑΙΔΩΣ!!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα οικονομικά μεγέθη, η αντιπαραβολή των περσινών κυβερνητικών προβλέψεων με τη σημερινή διάψευσή τους, αλλά και τα επιμέρους αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση κρύβει σκοπίμως και θα εκτελεστούν από το 2018, δείχνουν δύο πράγματα:
  • Ότι με την πορεία που έχετε χαράξει η δήθεν «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε βιώσιμη και θα αποδειχθεί άλλη μια ουτοπία.
  • Η κυβέρνηση εκτός από τη διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας με σκοπό να δημιουργήσει το καθεστώς της, επιλέγει να πλήττει βάναυσα τα μεσαία στρώματα, να φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη όπως δείχνουν τόσο ο Προϋπολογισμός του 2017 όσο και αυτός του 2018.

Το μεγάλο θύμα του 2017 ήταν ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός από τον οποίο η κυβέρνηση εξοικονόμησε σε Ταμειακή Βάση 2,38 δισ. ευρώ! Έτσι δημιουργήθηκε λοιπόν, το πλεόνασμα και όχι από την πάταξη της φοροδιαφυγής όπως θέλετε να λέτε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς έσωσε ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός τον Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης;
Μα φυσικά με:
  • καθυστερήσεις σε αποδόσεις συντάξεων,
  • καθυστερήσεις σε πληρωμές ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων των δημόσιων νοσοκομείων και
  • με περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.
Αυτές βέβαια τις περικοπές που περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση επέλεξε ενσυνείδητα να τις κρύψει από τον προϋπολογισμό.
Ανάμεσα στα θύματα των περικοπών αυτών ξεχωρίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ, οι χήρες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και πολλοί άλλοι. Ρωτήστε τους εργαζόμενους στα Κοινωνικά Ιδρύματα να σας πουν πόσο στέναξαν από τις περικοπές που εσείς κάνατε φέτος για να δώσετε ψίχουλα με το κοινωνικό μέρισμα.
Στο ίδιο το Μεσοπρόθεσμο αναφέρετε ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ελλειμματικό λόγω της  αύξησης της ανεργίας και της ραγδαίας μείωσης των μισθών (σελ. 89). Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια πίσω από το κυβερνητικό αφήγημα ότι ελαττώθηκε έστω οριακά η ανεργία; Η καθίζηση των μισθών και η εκτόξευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το 54.67% των νέων προσλήψεων φέτος αφορά θέση εργασίας ελαστικής μορφής, με αποδοχές πενίας.
Την ίδια ώρα που οι άνεργοι αλλά και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ασφυξίας, η κυβέρνηση απεργάζεται,  με τροπολογίες νύχτας, σενάρια περικοπής κεκτημένων δικαιωμάτων όπως η απεργία, με άξιο συνεταίρο την Νέα Δημοκρατία. Προφανώς οδεύετε σε συγκυβέρνηση αφού «ακουμπιέστε» σε πολλά… Υλοποιείτε άλλωστε πολιτικές Σόιμπλε με άλλη φρασεολογία…
Ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει σήμερα ΤΟΜΥ στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που επί των ημερών του το μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων έχει μειωθεί κατά 7.000, οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών, σε κάθε κλινική έχει πια απομείνει ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς στη βάρδια, το επικουρικό προσωπικό είναι απλήρωτο, λείπουν φάρμακα, ιδίως χημειοθεραπευτικά αλλά και υλικά, όχι μόνο σεντόνια.

Ας δούμε, όμως, τι μας επιφυλάσσει το 2018 με βάση τα μεγέθη του προϋπολογισμού:
  • 600 εκατ. ευρώ  λιγότερα για το Υπουργείο Υγείας.
  • Λιγότερες δαπάνες για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
  • Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μόλις με 100 εκατ. Ευρώ (ενώ το 2014 ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 774 εκατ. Ευρώ).
  • 800 εκατ. ευρώ παραπάνω έσοδα από την αύξηση της υγειονομικής εισφοράς των συνταξιούχων, που όμως δεν καταλήγουν στον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία όπως θα έπρεπε, αλλά δίνονται για να καλυφθεί η τρύπα των συντάξεων. Κοροϊδεύετε νομίζετε έτσι τους πολίτες;
  • Μειωμένη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, των ΥΠΕ και του ΠΕΔΥ κατά 350 εκατ. . Σε βάθος τριετίας σύμφωνα με το (ΜΠΔΣ) 2018- 2021 οι μειώσεις φτάνουν τα 617 εκατ. ευρώ.
  • Στα οικονομικά των νοσοκομείων το παιχνίδι που κάνει το Υπουργείο Υγείας με τα νούμερα είναι εντυπωσιακό: Ενώ μειώνεται η επιχορήγηση, τα νοσοκομεία, διαβάζουμε, θα έχουν αυξημένα έξοδα κατά 135 εκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε έλλειμμα 97 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξελιχθεί σε πλεόνασμα 106 εκατομμυρίων, εξαιτίας της εκκαθάρισης σημαντικού ποσού από απλήρωτες υποχρεώσεις. Οι οποίες ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ, σύμφωνα με προβλέψεις!
  • Στα ληξιπρόθεσμα, το ποσό που οφείλετε προς τρίτους από τις δημόσιες δομές του ΕΣΥ ανήλθε στα 550 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιούλιο.
Ποιον κοροϊδεύει το Υπουργείο Υγείας. Σίγουρα όχι τους πολίτες που βιώνουν στα νοσοκομεία μια άλλη πραγματικότητα.
Πίσω από την υποστελέχωση και τις τραγικές ελλείψεις, πέρα από τη θυσία της μεσαίας τάξης, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων και όχι μόνο, υπάρχει ένα ακόμη θέμα που αφορά 210.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για τις εκλογές του νέου φορέα της κεντροαριστεράς.
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμενοι σε πανικό προσπαθούν να σπιλώσουν αυτό το εγχείρημα λέγοντας ότι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ θα κουκουλωθούν μέσω του νέου φορέα. Τι τραγικό!
Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τα χρέη του αλλά η μετεξέλιξη στο νέο φορέα θα γίνει ως ο νόμος ορίζει και τα εναπομείναντα χρέη θα μεταφερθούν.
Καταλαβαίνουμε γιατί ψεύδεστε και γιατί συκοφαντείτε. Γιατί ο κόσμος έχει καταλάβει ότι υπάρχει ένα κίνημα λαού, ένα «Κίνημα Αλλαγής»…
Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου