ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

4.8.17

Τα capital controls, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το δωμάτιο του Χότζα

Το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 με τις εκροές καταθέσεων €47 δισ. και την απόφαση για το δημοψήφισμα έβαλαν τη χώρα στο καθεστώς των capital controls. Σήμερα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με
περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων. Τα βήματα για να γίνουμε μια κανονική χώρα είναι πολύ αργά και οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανεπαρκείς.
Με τη χθεσινή απόφαση του κ. Τσακαλώτου ξαναζήσαμε το μύθο του Χότζα, όταν έβαλε στο δωμάτιο του χωρικού όλα τα ζώα και άρχισε να τα βγάζει ένα-ένα για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα. Η αύξηση του συνολικού ποσού σε μηνιαία βάση είναι θετική αλλά επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την πλήρη άρση των περιορισμών. Επίσης, με βάση την απόφαση, το συνολικό ποσό αναλήψεων σε ετήσια βάση θα είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα.
Έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις βαρύγδουπες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι επίκειται πλήρης άρση των capital controls. Στην αρχή μάς είπαν ότι τα capital controls θα κρατήσουν λίγες ημέρες. Ο κ. Παππάς το 2015 υποσχόταν ότι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί». Ο κ. Τσίπρας αργότερα υποσχόταν ότι θα υπάρχει πλήρης άρση μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Διανύουμε τον τρίτο χρόνο με περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αντεπεξέλθουν. Η ζημιά που έχει γίνει στη χώρα και την οικονομία είναι τεράστια. Με την παρούσα κυβέρνηση η εμπιστοσύνη δεν θα έρθει ποτέ. Έχουν μονιμοποιήσει την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου