ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

9.8.17

Απάντηση Φ. Μογκερίνι σε Δημ. Παπαδημούλη : «Να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, εντός ή εκτός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας»

«Πλήρης, συνεχής και ζωτικής σημασίας η δέσμευση της ΕΕ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν με αφορμή την ανησυχητική κατάσταση στα Δυτ. Βαλκάνια.

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια της Αντιπροέδρου της και Ύπατης Εκπροσώπου της κας Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην πΓΔΜ.
Η κα Μογκερίνι, σε ακολουθία με τις απευθείας επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες, επανέλαβε ότι «θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά» ενώ σημείωσε πως  «η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», καθώς και για την οικονομική ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα η Κομισιόν δια της κς Μογκερίνι, απαντά πως «οι πρόσφατες επισκέψεις της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση αποδεικνύουν σαφώς την πλήρη και συνεχή δέσμευση που έχει αναλάβει η ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, και την περιοχή στο σύνολό της».
Ο Δημ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, είχε αναδείξει το ζήτημα της συνεχιζόμενης πολιτικής αστάθειας στην πΓΔΜ καθώς και την σοβαρή αμφισβήτηση που δέχεται η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ στη γείτονα χώρα.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή «την ανησυχητική κατάσταση στην πΓΔΜ που επιδεινώνεται από την άκρως εθνικιστική και αλυτρωτική ρητορική του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και των πολιτικών του Κοσσυφοπεδίου», ζητούσε από τη Κομισιόν «να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης της κρίσης, εντός της πολιτικής εντολής της και με σεβασμό στις αντίστοιχες εντολές του ΟΗΕ», ενώ επίσης από την κ. Μογκερίνι, ζητούσε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την αρχή της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες των Δ. Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου