ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

12.7.17

Χρειάζονται άλλα μυαλά

Σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να συστήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το κλείσιμο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τη χώρα μας. Η γενική κυβέρνηση είχε έλλειμμα 15,1% το 2009 το οποίο μείωσε σε
πλεόνασμα 0,7% το 2016, την ώρα που η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ανώτατο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.
H δημοσιονομική ισορροπία που είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το 2014 και διαταράχθηκε ξανά το 2015 αποκαθίσταται ξανά αφού οι Έλληνες χρειάστηκε να φορτωθούν και το κόστος των πειραματισμών Τσίπρα-Βαρουφάκη. Oι πολίτες πλήρωσαν με πολλά χρόνια θυσιών, υπερφορολόγηση, απώλεια μισθών και συντάξεων το γύρισμα της ελληνικής οικονομίας από τα ελλείμματα στα πλεονάσματα.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν αποσιωπώντας ότι χωρίς τις αντιμνημονιακές αυταπάτες τους, τις καταστροφικές επιλογές τους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις συνεχείς καθυστερήσεις τους, η έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος προβλέπει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ή έλλειμμα έως 3%.Η χώρα μας έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και τουλάχιστον 2% ως το 2060. Στόχοι που πρέπει να αλλάξουν. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν.
Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι το πρώτο βήμα. Επενδύσεις, παραγωγή και ανάπτυξη παραμένουν το μεγάλο στοίχημα. Και σε αυτούς τους τομείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά, από εκείνους που σκέφτονται με όρους κρατισμού της δεκαετίας του '80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου