ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

26.7.17

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ»

_DIM7983.jpgΕπισκέπτομαι, σήμερα, τη Θάσο 10 μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου του 2016, στην οποία καταστράφηκαν σχεδόν 70.000 στρέμματα δάσους και δασικού πλούτου. Δυστυχώς, η κατάσταση την οποία αντικρίζω δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, πολύ λίγα έργα

αποκατάστασης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος έχουν προχωρήσει. Και αυτό, προφανώς, όχι με ευθύνη του Δήμου, ο οποίος δεν είναι και ο υπεύθυνος για την υλοποίηση των έργων αυτών. 

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη σημασία, μετά από κάθε δασική πυρκαγιά, να ολοκληρώνονται γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά έργα. Μιλάμε για πευκοδάση. Η αναγέννηση θα είναι φυσική. Αλλά για να έχουμε φυσική αναγέννηση, θα πρέπει να έχουμε χώμα. Και για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε χώμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Δυστυχώς, βλέπω πολύ λίγα από αυτά να έχουν γίνει. Και, βέβαια, θα πρέπει να προστατευθούν και οι οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα. Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα αυτή τη φορά, αλλά τίποτα δεν μας εγγυάται ότι θα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς ακραία φαινόμενα, και του χρόνου. 

Επομένως, θέλω να επισημάνω, και πάλι, ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε επισκέψεις των αρμοδίων αμέσως μετά τις πυρκαγιές, με ανακοινώσεις, οι οποίες  γίνονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Η αποκατάσταση των ζημιών χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση και φροντίδα σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο Κράτους, δασικών υπηρεσιών, Περιφέρειας, αλλά και Δήμων. Για να μπορέσει το φυσικό περιβάλλον να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, θα χρειαστεί χρόνος, αλλά και φροντίδα. Για τον χρόνο δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Θα το ρυθμίσει η ίδια η φύση. Αλλά, τουλάχιστον, ας δώσουμε τη δυνατότητα στη φύση να αναγεννηθεί από μόνη της».
 
Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Λιμένα της Θάσου. Περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες, εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και καταστηματάρχες.  
 
Οι κάτοικοι του Λιμένα ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη για τα προβλήματα της καθημερινότητας στο νησί και εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον του τόπου.
 
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, όπου ξεναγήθηκε στις αίθουσες με τα εκθέματα, προτού αναχωρήσει με προορισμό την Κεραμωτή για να συνεχίσει την περιοδεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου