ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

26.7.17

Δημ. Παπαδημούλης: Έχουμε υποχρέωση να θεραπεύσουμε τις παθογένειες που έφεραν τη χρεοκοπία

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Γ. Τραπεζιώτη) ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Όσο εμείς προχωρούμε με σχέδιο στον συλλογικό μας στόχο, τόσο θα εντείνεται από την αντιπολίτευση και όσους τη στηρίζουν η καταστροφολογία
Χθες έγινε ένα ακόμα θετικό βήμα για την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει και αποτελεί εντολή του ελληνικού λαού, για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του ’18 και την επιστροφή της χώρας σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Όσο εμείς προχωρούμε με σχέδιο, χωρίς πανηγυρισμούς, χωρίς καμία επανάπαυση στον συλλογικό μας στόχο, τόσο θα εντείνεται από την αντιπολίτευση και όσους τη στηρίζουν η καταστροφολογία. Αυτή τη στάση θα πρέπει να τη συνηθίσουμε, γιατί δεν πρόκειται να σταματήσει. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ρέπει ολοένα και περισσότερο προς την άκρα Δεξιά, τη μίζερη καταστροφολογία και την επιλογή της προβοκάτσιας και της αποσταθεροποίησης, ως μεθόδου φθοράς της κυβέρνησης.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό και το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση και η χώρα κάνουν, με καθυστέρηση αρκετών ετών, κάποια βήματα εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και διαφάνειας. Στα θέματα του φορολογικού συστήματος, με τη χρήση του πλαστικού χρήματος και των POS, στο θέμα του «πόθεν έσχες» με το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» και την υποχρέωση όλων -βουλευτών, υπουργών, ανώτατων δικαστικών- να υποβάλλουν τη δήλωσή τους.
Σε αυτά, λοιπόν, τα θέματα, που θεωρούνται αυτονόητα και επιβεβλημένα σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στην Ελλάδα έχουμε από συνδικαλιστές ορισμένων κλάδων, εκ των οποίων οι περισσότεροι -όλως τυχαίως- ανήκουν στο κόμμα της ΝΔ, μία αντίσταση συντεχνιακού χαρακτήρα, που διεκδικεί είτε το «δικαίωμα» στη φοροδιαφυγή -δείτε τη στάση πολλών δικηγορικών και ιατρικών συλλόγων, που αρνούνται να βάλουν POS, με επιχειρήματα που δεν αντέχουν στη βάσανο μιας σοβαρής κριτικής- είτε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε μια ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η πλειοψηφία των ανώτερων δικαστικών δεν έχει υποβάλει δήλωση «πόθεν έσχες», ως οφείλει εκ του νόμου.
Αυτά τα πράγματα είναι τελείως λάθος και αναντίστοιχα με το πώς σκέφτεται και τι θέλει για τη χώρα η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ό,τι κόμμα κι αν ψηφίζει. Ως εκ τούτου, η υποχρέωσή μας δεν είναι απλώς μια βιώσιμη ανάπτυξη και η έξοδος από το μνημόνιο, αλλά και να θεραπεύσουμε όλες αυτές τις παθογένειες που έφεραν τη χρεοκοπία. Και ανάμεσά τους, ψηλά στη λίστα, είναι η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, η συμπεριφορά ορισμένων «ελίτ», που θεωρούν ότι θα πρέπει να πληρώνει μόνο ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, ο κοινωνικά αδύναμος και αυτοί να παραμένουν στο απυρόβλητο.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κάνει αποτελεσματικά τις σωστές μεταρρυθμίσεις
Δεν πρέπει να τρομάζουμε με τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ο κ. Μοσκοβισί ζητάει να συνεχιστούν, παρότι η λέξη «μεταρρύθμιση» έχει γίνει συνώνυμη της περικοπής και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου. Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα για την κυβέρνηση: Να κάνει αποτελεσματικά τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Αν περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, με μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος, με αποτελεσματικότερους ελέγχους εκεί που υπάρχουν μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής, αν καταφέρουμε να μαζέψουμε περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο από αυτήν τη χρονιά-ρεκόρ για τον τουρισμό, αν πατάξουμε αντικοινωνικές και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές, όπως του επιχειρηματία που ξυλοφόρτωσε τον φοροελεγκτή στην Πάτμο και καμάρωνε μετά για την πράξη του στα κανάλια που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της ελάφρυνσης αυτών που υπερφορολογούνται.
Εάν δεν καταφέρουμε να εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση, δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση και διάρκεια στον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς αναλύσεις για τα προβλήματα της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας, είναι η αργή απονομή της δικαιοσύνης, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη φορολογία, τη διοίκηση, τις επενδύσεις, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς, και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αρνησιδικία.
Επομένως, η κυβέρνηση οφείλει να είναι επισπεύδουσα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και στην προώθηση όσων έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δεσμεύσεις. Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε -μέσα στο επόμενο διάστημα και πριν τον Αύγουστο του 2018-, πρώτον την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και δεύτερον τον περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά τον Αύγουστο του 2018.
Για να πετύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο για έξοδο από τα μνημόνια και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε «το ποδήλατο να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» και να δώσουμε διαφορετικό νόημα στην έννοια των «μεταρρυθμίσεων», προβάλλοντας τις σωστές μεταρρυθμίσεις, στην εφαρμογή των οποίων πρέπει να επιμείνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου