ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

1.7.17

Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι στοίχημα εθνικό», τονίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνει ότι «δεν θα χρειαστούμε 4ο μνημόνιο» και ασκεί κριτική σε όσους μιλούν για κάτι τέτοιο «για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης και μικροκομματικής πολιτικής», ότι «κάνουν κακό στη χώρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει σενάριο εκλογών» και πως «η πολιτική πρόταση της ΝΔ και κάποιων στελεχών από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ταυτίστηκαν με τη συγκυβέρνηση 2012-2015 λέει κατ΄ ουσία να αποσταθεροποιηθεί η χώρα για να σταθεροποιηθεί το κόμμα της». Καταλογίζει στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μετά τη διάψευση των ελπίδων του για μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «δυναμιτίζει τη σταθερότητα της χώρας και επιδιώκει να την αποσταθεροποιήσει πολιτικά».
Ο κ. Ζαχαριάδης σημειώνει ότι από το 2012 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και πως επιδιώκει ως κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να παραμένει η κεντρική- κυρίαρχη δύναμη, ο ρυθμιστής των εξελίξεων σε αυτό τον πόλο του πολιτικού συστήματος. «Δεν καταλαβαίνω την πραγματική στόχευση της κ. Γεννηματά», σχολιάζει σχετικά με την αρνητική στάση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στην πολιτική εκτίμηση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο έναρξης ενός διαλόγου της κυβερνώσας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων.
Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρει ότι «η κ. Γεννηματά πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι σε αντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές ή όχι». Υποστηρίζει ότι η προοδευτική διακυβέρνηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της απλής αναλογικής δεν είναι και δεν μπορεί να είναι θέμα ενός κόμματος αλλά ενός μπλοκ δυνάμεων. Τονίζει ότι «οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, με την αυτονομία τους και με τον αυτόνομο πολιτικό τους λόγο και ρόλο πρέπει να ρίξουν γέφυρα επικοινωνίας όχι κατ` ανάγκη για να συμφωνήσουν σε κυβερνητικές λύσεις και σχήματα, αλλά για να διαμορφώσουν τουλάχιστον την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πολυετή κρίση».
Ολόκληρη η συνέντευξη του διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στον Νίκο Λιονάκη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δημιουργείται τώρα ο χώρος για να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα του πολίτη. Ποια είναι τα επόμενα βασικά βήματα που αναμένονται σε αυτή την κατεύθυνση;
Απ.: Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης περιόδου. Ξεκινά η πολυπόθητη διαδικασία της ανάκαμψης και της ανάπτυξης με εργαλείο την ενίσχυση των επενδύσεων για την παραγωγή νέου πλούτου και θέσεων εργασίας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για στοχευμένες κινήσεις στο δρόμο του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατικής θωράκισης των θεσμών, αλλά και προς στοχευμένες κινήσεις ανάταξης του κοινωνικού κράτους.
Ερ.: Αισιοδοξείτε ότι θα υπάρξει ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 και δεν θα χρειαστεί στη συνέχεια ένα τέταρτο μνημόνιο;
Απ.: Είναι στο χέρι μας να υπάρξει ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. Δεν θα χρειαστούμε 4ο μνημόνιο και όσοι για λόγους επικοινωνιακής κατανάλωσης και μικροκομματικής πολιτικής μιλούν για κάτι τέτοιο κάνουν κακό στη χώρα και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ύστερα από επτά χρόνια μνημονίων και δεκάδων δισεκατομμυρίων επιβαλλόμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο δανεισμός από τις αγορές και όχι από τα μνημόνια θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Φυσικά μετά τα μνημόνια θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους και εποπτεία (όχι επιτροπεία), αλλά αυτό ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από προγράμματα αναγκαστικού δανεισμού, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, καθώς και για χώρες οι οποίες δεν μπήκαν σε πρόγραμμα αλλά τέθηκαν γι΄ αυτές στόχοι, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ακόμα και η Γαλλία. Η ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018 και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι στοίχημα εθνικό.
Ερ.: Η συμφωνία και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης προσφέρει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Ωστόσο η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εκτιμούν ότι μπορούν να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις εντός του έτους και ζητούν εκλογές και «πολιτική αλλαγή». Θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση;
Απ.: Οι θέσεις ΝΔ και ΔΗΣΥ δεν είναι ίδιες, αλλά είναι δυστυχώς συγκλίνουσες. Μόνο η ΝΔ ζητάει μονότονα την προσφυγή στις κάλπες από τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές και με κάθε αφορμή. Δεν υπάρχει σενάριο εκλογών. Η πολιτική πρόταση της ΝΔ και κάποιων στελεχών από τη ΔΗΣΥ που ταυτίστηκαν με την συγκυβέρνηση 2012-2015 λέει κατ΄ ουσία να αποσταθεροποιηθεί η χώρα για να σταθεροποιηθεί το κόμμα της.
Ερ.: Οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχουν πυκνώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως και η στήριξή της προς την προσπάθεια της χώρας μας. Ωστόσο, η στάση της Φώφης Γεννηματά ήταν κατηγορηματικά αρνητική απέναντι στην πολιτική εκτίμηση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο έναρξης ενός διαλόγου της κυβερνώσας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Πώς κρίνετε τη στάση της επικεφαλής της ΔΗΣΥ;
Απ.: Δεν καταλαβαίνω την πραγματική στόχευση της κ. Γεννηματά. Η ευρωπαϊκή Αριστερά επιδιώκει συνεργασία σε όλη την Ευρώπη με Οικολόγους Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες πάνω σε σαφές πολιτικό σχέδιο, με προγραμματικό περιεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Γεννηματά πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να είναι σε αντιστοιχία με τους Ευρωσοσιαλιστές ή όχι. Αλλά και από τη δική μας την πλευρά, την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να συνεχιστούν και να προσδιοριστούν πιο αναλυτικά οι προτάσεις και τα πεδία για διάλογο, όπως άλλωστε κάνουμε στην Ευρώπη και την Ευρωβουλή μέσω του Progressive Caucus. Ας κοιτάξουμε το μέλλον: η επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτική κανονικότητα έχει πολλές παραμέτρους που χρειάζονται επεξεργασία και εμβάθυνση. Η προοδευτική διακυβέρνηση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της απλής αναλογικής δεν είναι και δεν μπορεί να είναι, κατά τη γνώμη μου, θέμα ενός κόμματος αλλά ενός μπλοκ δυνάμεων. Τελείωσε η περίοδος των θηριωδών bonus 40 και 50 εδρών που οδήγησαν μαζί με άλλα τη χώρα στη χρεοκοπία. Τώρα θα συζητήσουμε όλοι με όλους.
Από το 2012 και μετά είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, η κυρίαρχη επιλογή των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, κεντροαριστερών ψηφοφόρων και είναι αυτονόητο ότι επιδιώκει ως κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να παραμένει η κεντρική- κυρίαρχη δύναμη, ο ρυθμιστής των εξελίξεων σε αυτό τον πόλο του πολιτικού μας συστήματος.
Ερ.: Πού θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η επιθετική άρνηση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ; Είναι ζήτημα προσώπων, εσωτερικών συσχετισμών;
Απ.: Είναι θέμα μάλλον διατήρησης και ενίσχυσης του κομματικού ακροατηρίου του. Πιστεύω, όμως, ότι οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, με την αυτονομία τους και με τον αυτόνομο πολιτικό τους λόγο και ρόλο πρέπει να ρίξουν γέφυρα επικοινωνίας όχι κατ΄ ανάγκη για να συμφωνήσουν σε κυβερνητικές λύσεις και σχήματα, αλλά για να διαμορφώσουν τουλάχιστον την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για την ανάκαμψη της χώρας μετά την πολυετή κρίση.
Ερ.: Η βασική θέση της ΔΗΣΥ για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», δηλαδή ένα σχήμα συνεργασίας που θα περιλαμβάνει -τουλάχιστον- και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ. Αποκλείει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο;
Απ.: Εμείς πιστεύουμε στη διάκριση Δεξιάς- Αριστεράς και στο δίπολο πρόοδος- συντήρηση. Πιστεύουμε στη συμμετοχικότητα, στον διάλογο, στη δημιουργία συμμαχιών και συμπράξεων. Αλλά βάση για εμάς είναι οι ιδεολογικές και κοινωνικές συμμαχίες. Σε αυτό το σχήμα είναι προφανές ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η ΝΔ ούτε πρόσωπα ή κόμματα που ρητά ή άρρητα λειτουργούν ως δορυφόροι της. Αυτή άλλωστε είναι η διαχωριστική γραμμή που βάζουν στην Ευρώπη οι προοδευτικές δυνάμεις. Όταν συγκρούεται ο Πιτέλα με τον Βέμπερ για τον στρατηγικό προσανατολισμό των οικονομιών και των κοινωνιών στην Ευρώπη, η πρόταση της ΔΗΣΥ είναι να είμαστε στο ίδιο τραπέζι με τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη;
Ερ.: Με τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, οπότε και αναμένεται -βάση των κυβερνητικών δηλώσεων- να γίνουν οι επόμενες εκλογές, παύουν να συντρέχουν οι λόγοι της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ; Δηλαδή η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων αφορά ή όχι τον νυν κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν διαφορετική προέλευση και διαφορετική αφετηρία. Η συνάντησή μας η κυβερνητική και η καλή συνοδοιπορία με τον κ. Καμμένο προφανώς δεν σημαίνουν ούτε ιδεολογική ταύτιση ούτε σύγκλιση. Τα πάμε καλά σε πολύ σημαντικούς τομείς για τη χώρα. Μετά την κρίση πιστεύω ότι θα μπούμε σε εποχή αναδιαμόρφωσης και μετεξέλιξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η ρευστότητα των τελευταίων ετών δεν μας επιτρέπει ούτε κατηγορηματική βεβαιότητα ούτε απόλυτες προβλέψεις.
Ερ.: Με αφορμή τις απεργίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και την υπόθεση του Noor1, είδαμε μια σφοδρή αντιπαράθεση της ΝΔ με την κυβέρνηση. Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Απ.: Η ΝΔ επιθυμούσε και ευχόταν να μην κατορθώσει η κυβέρνηση να επιτύχει θετική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και να μην κλείσει η αξιολόγηση. Όμως οι ελπίδες της διαψεύστηκαν. Έτσι τώρα δυναμιτίζει τη σταθερότητα της χώρας και επιδιώκει να την αποσταθεροποιήσει πολιτικά. Στην υπόθεση του Noor1 έβαλλε εναντίον του Υπουργού Άμυνας, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι υπερασπίζεται επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ, παράλληλα, ο καθένας αντιλαμβάνεται τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που υπήρξαν στην επικοινωνιακή διαχείριση της απεργίας της ΠΟΕ- ΟΤΑ από πλευράς ΝΔ.
Η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο μείζον αυτό θέμα που αφορά και το εργατικό δυναμικό αλλά και τη δημόσια υγεία. Η λύση βρέθηκε και για άλλη μία φορά φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ, που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων με το αναπόφευκτο βέβαια κόστος και την αυτονόητη ζημιά στον ΟΤΑ και τα εργασιακά δικαιώματα.
Ερ.: Σε ποιο σημείο του πολιτικού φάσματος θα κατατάσσατε τη σημερινή ΝΔ;
Απ.: Η ΝΔ είναι η ηγεμονική δύναμη της Δεξιάς στην Ελλάδα στην οποία συναντήθηκαν διάφορα πολιτικά ρεύματα και δημιούργησαν ένα sui generis κόμμα. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Κώστας Καραμανλής δημιούργησε την εικόνα του κόμματος του «μεσαίου χώρου», ενώ υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά το κόμμα έκανε μια στροφή προς τα δεξιά προσθέτοντας και το λαϊκιστικό στοιχείο. Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε τη δημιουργική ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των δομών του κόμματος καθώς και τη διεύρυνση της επιρροής του προς το Κέντρο, στην πράξη όμως η ρητορική του, η συνθηματολογία του και ο τρόπος που αντιπολιτεύεται θυμίζουν έντονα την εποχή Σαμαρά με αναβαθμισμένο τον ρόλο του κ. Γεωργιάδη και ό,τι αυτός εκπροσωπεί ιδεολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου