ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

29.7.17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ 'ΣΚΑΙ' ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Κ. ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα κ. Πορτοσάλτε σε εσάς και τους ακροατές σας. Επέστρεψα από μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία. Στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ψαράδες και τους εμπόρους. Επιδιώκω, κ.
Πορτοσάλτε, όπου πηγαίνω να συναντώ τις παραγωγικές τάξεις, την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς - στην περίπτωση των ψαράδων, πολύ νωρίς - τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα υποφέρουν, πρωτίστως, από την υπερφορολόγηση. Από αυτό το διπλό τσουνάμι, φόρων και εισφορών, που γονατίζει πια την παραγωγική Ελλάδα. Καθώς προσθέτει πρόσθετα βάρη, στους ώμους των λίγων, οι οποίοι συντηρούν σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ξέρετε, αυτό το μήνυμα - ένα μήνυμα το οποίο, εισπράττω πια παντού, όπου κι αν πάω - είναι κι ένα μήνυμα το οποίο, με έναν άμεσο τρόπο, κατά την άποψή μου, συνδέεται και με όλη αυτήν τη συζήτηση, για το τι έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015. Γιατί, όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας, να μας πείσει ότι μηδένισε το κοντέρ του χρόνου τον Σεπτέμβριο του 2015, η πραγματικότητα είναι ότι οι φόροι του 2017, του 2018, του 2019 του 2020, του 2021, του 2022 - αναφέρομαι στα πέντε χρόνια στα οποία ο κ. Τσίπρας μας έχει δεσμεύσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% - είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καταστροφικού πρώτου επταμήνου του 2015. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ήταν αυτός, ο οποίος ομολόγησε ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Ο ίδιος το επέλεξε. Θυμίζω ότι όλοι του λέγαμε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ότι «αυτά που λες, δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις. Ή κοροϊδεύεις τον ελληνικό λαό ή θα μας οδηγήσεις σε πολύ βαθιά κρίση». Αυτός επέλεξε αυτήν την τυφλή σύγκρουση. Και την πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά: 100 δις, capital controls, απώλεια του εθνικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών. Και αυτές οι συνέπειες εξακολουθούν να μας καταδιώκουν.
 
Δημοσιογράφος: Η Νέα Δημοκρατία προστατεύει τον Γιάνη Βαρουφάκη; Δηλαδή τον πήρατε αγκαλιά; Δηλαδή, θα πάτε σε εκλογές με τον Γιάνη Βαρουφάκη; Γιατί βγαίνει μια τέτοια αίσθηση από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι έγινε προστατευόμενος μάρτυρας. Αυτή δε, η ατάκα είναι του κ. Βενιζέλου, που είπε προχθές, «μάλλον ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας προστατευόμενος μάρτυρας». Αλλά, ποια είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον κ. Βαρουφάκη; 
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα θέλαμε πάρα πολύ η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία θα γίνει κάποια στιγμή κ. Πορτοσάλτε - προφανώς όχι με αυτήν την Βουλή, αλλά με την επόμενη - να καλέσει ως πρώτο μάρτυρα τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, έχει βαρύτατες ευθύνες, για το τι έγινε το πρώτο επτάμηνο, του 2015. Αλλά, ο κ. Βαρουφάκης - θυμίζω - δεν δρούσε μόνος  του. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιό του για παράλληλο νόμισμα - κατά τα λεγόμενά του και δεν έχουν διαψευστεί αυτά - στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στον κ. Δραγασάκη και στον κ. Παππά πριν από τις εκλογές. Και αμέσως μετά, ανταμείφθηκε με το πόστο του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, όπως ο ίδιος λέει. Περιμένουμε, φυσικά, αυτά να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν. Αλλά, δεν έχουν διαψευστεί μέχρι στιγμής. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε το πρόγραμμά του για παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο ισοδυναμεί στην ουσία, με ένα παράλληλο νόμισμα και με την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και είναι απολύτως βέβαιο, ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπήρχε «σχέδιο Β», στο μυαλό του πρωθυπουργού. Λοιπόν, όλα αυτά, είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα, για να τα αφήσουμε να περάσουν έτσι.
 
Δημοσιογράφος: Δεν παραγράφονται αυτά; Δεν θα παραγραφούν με το κλείσιμο αυτής της Βουλής, κ. Μητσοτάκη;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό. Έχει μια σημασία. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όχι για το τι έγινε μετά, παραγράφονται λόγω της αποσβεστικής προθεσμίας του Συντάγματος. Όμως, κ. Πορτοσάλτε, αυτό θα αλλάξει κάποια στιγμή. Γιατί ξέρετε ότι υπάρχει πια, αν μη τι άλλο μια συμφωνία, σε όλο το πολιτικό σύστημα, ότι το περιβόητο άρθρο 86, το οποίο παρέχει μια υπερβολική προστασία στα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρέπει να τροποποιηθεί. Άρα, ναι,  σήμερα, ισχύει η αποσβεστική προθεσμία.
 
Δημοσιογράφος: Είναι προϋπόθεση μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ή θα υπάρξει συναίνεση από τα άλλα Κόμματα;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην αλλαγή του άρθρου 86 συμφωνούν όλα τα Κόμματα. Εκεί, δεν βλέπω κάποια διαφωνία. Αλλά το βασικό, κ. Πορτοσάλτε, είναι να μάθουμε ακριβώς τι έγινε αυτό το καταστροφικό επτάμηνο. Διότι, δεν είμαστε κλειδωμένοι, αυτήν τη στιγμή στο παρελθόν. Επαναλαμβάνω, το τι έγινε αυτό το επτάμηνο εξακολουθεί και μας καταδιώκει σήμερα. Πάρτε για παράδειγμα - γιατί νομίζω ότι θα με ρωτήσετε - το ζήτημα της εξόδου της χώρας στις αγορές…
 
Δημοσιογράφος: Αλλά, ο κ. πρωθυπουργός λέει το εξής: Κύριοι και κυρίες και κύριε Μητσοτάκη, Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εγώ, τα έβαλα όλα μπροστά στο λαό το Σεπτέμβριο του 2015. Άπλωσα τη συμφωνία. Και ζήτησα από το λαό, να με ξαναψηφίσει για να την εφαρμόσω ή όχι. Κι εσείς, ο ελληνικός λαός με ξαναψηφίσατε. Άρα, τα σβήνω όλα. Άρα, κολυμβήθρα του Σιλωάμ οι εκλογές του 2015.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές δεν είναι ποτέ η κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Διότι, ο κ. πρωθυπουργός μας είπε 10 φορές ότι η ζωή δίνει απαντήσεις σε αυτά, τα οποία έγιναν. Πράγματι, η ζωή έδωσε τις δικές της απαντήσεις. Η οικονομία το 2017 δεν έχει φθάσει ακόμα εκεί που ήταν στο τέλος του 2014. Επιβλήθηκαν 14,2 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα από το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, τα οποία ήταν παντελώς αχρείαστα. Η οικονομία δεν ανακάμπτει. Ουσιαστικές επενδύσεις δεν γίνονται στην χώρα. Και η Ελλάδα εξακολουθεί, σήμερα, να μην απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Θα το πω, τώρα, γιατί συνδέεται με την απάντησή μου. Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί βγήκε μετά από 3 χρόνια στις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας - μια χώρα με συγκρίσιμα δημοσιονομικά μεγέθη με την Ελλάδα - είναι σήμερα για το πενταετές ομόλογο αρκετά κάτω του 2%. Και εμείς δανειστήκαμε με ένα επιτόκιο κοντά στο 5%. Αυτή η διαφορά στο κόστος δανεισμού, είναι το κόστος του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Παππά και όλων όσων μας κυβερνούν σήμερα. Η χώρα έχασε 3 χρόνια. Και για αυτό, υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, που είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα αποδοθούν, κ. Πορτοσάλτε, στις επόμενες εκλογές. Ο λαός, προφανώς, επιλέγει και είναι κυρίαρχος. Δεν σημαίνει ότι έχει και πάντα δίκαιο. Εκ των υστέρων - και έχω δει πάρα πολλούς ανθρώπους στις περιοδείες μου - που μου λένε ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και έκανα ένα τεράστιο λάθος. Δεν σας λέω κάτι, το οποίο σας έχει εκπλήξει. Διότι, αυτό αποτυπώνεται. Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και σε όλες τις μετρήσεις. Δεν χρειάζεται, όμως, να κάνει κανείς μετρήσεις για να το διαπιστώσει αυτό. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Περπατάω στο δρόμο, δεν πηγαίνω σε προστατευμένες φιέστες με κομματικά στελέχη και με χιλιάδες αστυνομικούς να εξασφαλίζουν τη τάξη. Διότι, όπου πηγαίνει ο πρωθυπουργός σήμερα, τον ακολουθούν και καμία εικοσαριά διμοιρίες των Μ.Α.Τ. Δεν έχω δει τον πρωθυπουργό να περπατά μόνος του στο δρόμο για να δει εάν, πράγματι, υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα, όπως μας είπε. Διότι, τα χαμογελαστά πρόσωπα, προφανώς, δεν είναι χαμογελαστά, λόγω των εκκαθαριστικών της εφορίας και του  ΕΝΦΙΑ. Μπορεί να είναι χαμογελαστά, γιατί απολαμβάνουν τον ωραίο καιρό.
 
Δημοσιογράφος: H αλήθεια, βέβαια, είναι ότι και εκείνος περπατούσε πολύ ελεύθερος προ του 2015. Ποια είναι η διαφορά, αλήθεια, σε αυτά που λέτε εσείς και έλεγε κι εκείνος;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ εύκολο να περπατάει στο δρόμο το 2014 και το 2015 για έναν απλούστατο λόγο, κ. Πορτοσάλτε: Διότι αν λες ναι σε όλα, όταν ικανοποιείς όλα τα κοινωνικά αιτήματα, όταν υπόσχεσαι παροχές 12 δις ευρώ, τότε, προφανώς, είσαι αρεστός και συμπαθής σε όλους. Εγώ δεν το κάνω αυτό. Και στις συζητήσεις που έχω, σε όλες τις πόλεις που πηγαίνω, με παραγωγικούς φορείς, με εκπροσώπους κοινωνικών τάξεων, πολλές φορές διαφωνώ με τα αιτήματα τα οποία τίθενται. Και δεν έχω καμία δυσκολία, να το πω  αυτό.
Δημοσιογράφος: Για παράδειγμα;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μου είχαν ζητήσει, για παράδειγμα, σε μια συζήτηση, μια πολύ πιο επιθετική αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, από αυτή που προτείνω. Λυπάμαι, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορώ να το κάνω. Διότι δεν βγαίνει με βάση τα νούμερα, όπως εμείς τα έχουμε υπολογίσει. Ή μου τίθεται συχνά το ζήτημα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Τι θα κάνετε με τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου; Απαντώ ευθέως: Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι αυτό, το οποίο λέει η λέξη: σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όταν λήγει η σύμβαση, αποδεσμεύεται ο εργαζόμενος από την υποχρέωσή του να παρέχει υπηρεσίες στο ελληνικό Δημόσιο. Και δεν στοιχειοθετείται, σε καμία περίπτωση, δικαίωμα μονιμότητας. Μην νομίζετε ότι όλα αυτά, τα οποία λέω με κάνουν ιδιαίτερα συμπαθή σε αυτούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρουν σήμερα μια δουλειά στο Κράτος. Και ξέρετε, είναι πολλοί αυτοί. Και πολλές οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που περνούν και κλείνουν το μάτι σε διάφορες κοινωνικές τάξεις με πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Δείτε τι γίνεται σήμερα στη Βουλή. Είναι σκάνδαλο αυτό που γίνεται. Και είναι πραγματικά ντροπή της πλειοψηφίας και ντροπή του Προέδρου της Βουλής, που το ανέχεται. Λοιπόν, τελευταία στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι, έρχονται σωρηδόν τροπολογίες. Πάρτε τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όλες αναφέρουν ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την δημοσιονομική επίπτωση αυτών των τροπολογιών. Όταν θα έρθει ο λογαριασμός, όμως, ξέρετε ποιος θα τον πληρώσει; Ο φορολογούμενος πάλι. Διότι αυτό γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσίπρας οικοδομεί το δικό του κομματικό Κράτος. Κλείνει το μάτι σε διάφορες συντεχνίες. Κι όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος, κ. Πορτοσάλτε. Και το κόστος το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.
 
Δημοσιογράφος: H στάση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτόν τον καταιγισμό των τροπολογιών;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε καταγγείλει, με όλους τους τρόπους, αυτό το οποίο συμβαίνει. Και με πάρα πολύ μεγάλη ένταση. Είναι κάτι το οποίο θα  συζητήσουμε σήμερα. Έχουμε σύσκεψη, αμέσως μετά, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Γενικά δεν μου αρέσει να αποχωρώ. Πρέπει να σας το πω αυτό. Θέλω να δίνω τη μάχη, μέχρι την τελευταία στιγμή, στη Βουλή. Αλλά, αν αυτό είναι το ύστατο εργαλείο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για αυτά τα οποία γίνονται στη Βουλή, θα το αξιολογήσουμε και αυτό. Αλλά, θέλω να καταλάβουν σήμερα οι ακροατές που μας ακούν, ότι ουδέποτε το Κοινοβούλιο έχει λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Και βέβαια - μιας και μιλάμε για Κοινοβούλιο - δεν μπορώ να μην αναφερθώ, όχι απλά στην εισβολή του «Ρουβικώνα», που θέτει μείζον ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο φυλάσσεται το Κοινοβούλιο, αλλά, κυρίως στην αποχώρηση του «Ρουβικώνα». Και στην εντολή και τη συνεννόηση, μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι εισβολείς, επειδή ήταν δήθεν μια ακτιβίστικη ενέργεια. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε: Ο «Ρουβίκωνας» είναι ο ίδιος «Ρουβικώνας», ο οποίος - από ό,τι θυμάμαι - έκανε πορεία μέσα στα Εξάρχεια, κρατώντας καλάσνικοφ στο χέρι. Και δεν είναι δυνατόν, αυτήν τη στιγμή να σφυρίζουμε αδιάφορα απέναντι σε τέτοιες πρακτικές. Και στην ουσία, να κλείνουμε το μάτι και να το κλείνει ο Πρόεδρος της Βουλής με τη συμπεριφορά του, σε αυτές τις πρακτικές. Θα στείλω, σήμερα, μια επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής. Και θα του ζητήσω γραπτές εξηγήσεις - γραπτές όχι προφορικές - για το τι έγινε.
 
Δημοσιογράφος: Θυμάμαι τη συζήτηση που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία τον περασμένο Φεβρουάριο για την εγκληματικότητα. Τότε ήταν η περίφημη προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση. Και είπε ο κ. πρωθυπουργός, ότι «εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για την καταστολή, άλλη αντίληψη για την δράση της αστυνομίας». Τώρα, αυτό που καταλαβαίνουμε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό είναι ότι «εντάξει τους αφήνουμε να κάνουνε αυτά, αλλά στο Σύνταγμα, ας πούμε, δεν είχε ανοίξει ρουθούνι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ». Δηλαδή, θέλω να πω, αυτήν την οπτική πως την βλέπετε εσείς, κ. Πρόεδρε;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαντάζομαι ότι στην Ερμού δεν άνοιξε ρουθούνι. Απλά έσπασαν καμιά πενηνταριά τζαμαρίες. Προφανώς, κάποιος τις πλήρωσε. Και δεν ήταν οι ασφαλιστικές εταιρείες, που περίπου αρνούνται να ασφαλίσουν πια καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι τόσο ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια εξοργιστική ανοχή σε όλες αυτές τις ακροαριστερές, αναρχικές ομάδες, οι οποίες, σήμερα, πρακτικά έχουν καταλάβει τα Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια δεν υπάρχει Κράτος. Όταν ανεχόμαστε ένα  Κ.Ε.Π. αντιεξουσιαστών στη μέση της πλατείας Εξαρχείων και θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι γραφικό, ευχάριστο και αυτές είναι συλλογικότητες, οι οποίες εκφράζονται με αυτό τον τρόπο. Όταν ανεχόμαστε καταλήψεις ιδιωτικών και δημοσίων χώρων από όλες αυτές τις συλλογικότητες. Όταν ανεχόμαστε εμπόριο ναρκωτικών. Όταν ανεχόμαστε την κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων και φυσικά, την αλλαγή την νομοθεσίας του ασύλου, για να μπορούν αυτοί οι «κύριοι» εντός εισαγωγικών, να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Πανεπιστήμια ως ορμητήριο για να φτιάχνουν τις μολότοφ τους. Όλο αυτό μας βολεύει πάρα - πάρα πολύ. Διότι το θεωρούμε πια κανονικό. Αλλά, σας διαβεβαιώνω ότι για τους κατοίκους του κέντρου δεν είναι καθόλου κανονικό. Όπως δεν είναι κανονική η κατάσταση, που επικρατεί σε συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Και δεν αναφέρομαι πια μόνο στο  ζήτημα των Εξαρχείων. Και εκεί, υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Στο Ζεφύρι, στα Άνω Λιόσια, στο Μενίδι, σε όλο αυτό το τρίγωνο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ αυτών των Δήμων, οι πολίτες αισθάνονται έντονη πια την ανασφάλεια. Την ανασφάλεια την αισθάνεται, πρωτίστως, ο αδύναμος πολίτης.
 
Δημοσιογράφος: Άρα, η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση - ας πούμε ότι εκλέγεται - τι κάνει σε αυτόν τον τομέα;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εφαρμόζει τον νόμο και την τάξη. Και δίνει ξεκάθαρες εντολές στην αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Εντολές, που σήμερα η αστυνομία δεν παίρνει. Η μόνη εντολή που πήρε η αστυνομία τελευταία ήταν να κάνει τους ταξιτζήδες του «Ρουβίκωνα». Και αυτό από μόνο του είναι απαράδεκτο. Και προκαλεί, φυσικά - όπως καταλαβαίνετε - και πολύ έντονες αντιδράσεις μέσα στην ίδια την αστυνομία.
 
Δημοσιογράφος: Ρωτάει ο Βασίλης: Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη, αν εκτός από την πολιτική ευθύνη το εξάμηνο της καταστροφής, με capital controls κ.λ.π., θα υπάρξει κάποιο είδους ευθύνη νομική ή μήπως ομερτά τελικώς; 
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απάντησα σε αυτό το ερώτημα πριν. Θα ξεκινήσουμε με μια Εξεταστική Επιτροπή. Θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Και εάν, από εκεί και πέρα, προκύψει κάτι διαφορετικό, θα κινηθούμε ανάλογα. Αλλά, πρώτα από όλα, θα πρέπει να διερευνήσουμε ακριβώς τι έγινε το πρώτο επτάμηνο του 2015, ξεκινώντας με τον κύριο πρωταγωνιστή, ο οποίος είναι ο κ. Βαρουφάκης.
 
Δημοσιογράφος: Παρακολουθούμε τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης. Άλλη μια έγινε, χθες, από τον κ. Κοντονή με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να σταματά ο έλεγχος στα 5 χρόνια, αναφορικώς με τα ζητήματα των οικονομικών ελέγχων. Μήπως με αυτόν τον τρόπο, με αυτή την χειραγώγηση που πιθανώς επιχειρεί η Κυβέρνηση, θέλει να προϊδεάσει την κοινή γνώμη αναφορικά με τη στάση της Δικαιοσύνης στα ζητήματα που θα διερευνηθούν κύριε Μητσοτάκη;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Και είμαι πεπεισμένος ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι δικαστές θα επιτελέσουν το καθήκον τους, αγνοώντας τις κυβερνητικές προτροπές ή και ενίοτε τις κυβερνητικές απειλές. Αυτό το οποίο έχει συμβεί τελευταία στη Δικαιοσύνη, δεν έχει ξαναγίνει. Ουδέποτε είχαμε τις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων να χρησιμοποιούν τόσο σκληρή γλώσσα. Και να κατηγορούν ευθέως την Κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Και ουδέποτε, βέβαια, είχαμε πρωθυπουργό, ο οποίος - δεν ξέρω αν το είπε εν τη ρύμη του λόγου του ή συνειδητά, πάντως δεν το έχει διορθώσει - να χαρακτηρίζει θεσμικό εμπόδιο τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Ναι, κύριε Τσίπρα, είναι θεσμικό εμπόδιο η Δικαιοσύνη στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας. Διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμά μας. Αυτό ορίζει το Κράτος δικαίου. Και αυτό αποτελεί το θεμέλιο της αστικής Δημοκρατίας. Έτσι όπως αυτή έχει οικοδομηθεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον Δυτικό κόσμο. Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή. Και να αντιλαμβανόμαστε τι λέμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος - θέλω να είμαι ξεκάθαρος - δημόσια, να εκφράσει την επιφύλαξή του ή τον προβληματισμό του για μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Αλλά, εδώ δεν συζητάμε για αυτό. Εδώ συζητάμε για Υπουργούς, οι οποίοι βγαίνουν και υβρίζουν ανοιχτά τους δικαστές. Συζητάμε για τον πρωθυπουργό, ο οποίος χαρακτηρίζει θεσμικό εμπόδιο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο ίδιος πρωθυπουργός, που σας θυμίζω είχε σπεύσει να προαναγγείλει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Και συζητάμε για τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος, που δεν μπορεί να μιλάει και να σχολιάζει αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, να προαναγγέλλει άλλη σύνθεση σε μια απόφαση που δεν του άρεσε και άλλη απόφαση από διαφορετική σύνθεση. Και αναφέρομαι στην γνωστή, πια, περίπτωση της Ηριάννας. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, δεν έχουν ξανασυμβεί στην χώρα μας.
 
Δημοσιογράφος: Προχθές είπε και κάτι ακόμα κ. Μητσοτάκη. Είπε, «άλλο η διάκριση των εξουσιών», για να έρθουμε λίγο έτσι και στα ζητήματα Συντάγματος, «και άλλο η εξουσία των διακρίσεων».
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω ποιος λογογράφος του γράφει αυτά τα ευφυολογήματα. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Διότι μου φαίνεται μια απίστευτη κοινοτοπία αυτό, το οποίο είπε ο πρωθυπουργός. Τι πάει να πει, εξουσία των διακρίσεων; Η διάκριση των εξουσιών έχει στον πυρήνα της την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο, πρωτίστως, των αδύναμων πολιτών. Και, αν οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη - και, δυστυχώς, δεν έχουν επαρκή εμπιστοσύνη σήμερα στη Δικαιοσύνη - καταλαβαίνετε ότι γκρεμίζεται όλο το οικοδόμημα του Κράτους δικαίου στη χώρα μας.
 
Δημοσιογράφος: Μήπως θέλει να μας πει ότι εξουσία είναι μόνο ο ίδιος;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εάν ο κ. Τσίπρας φαντάζεται τον εαυτό του ως μονοπρόσωπη εξουσία, καλό είναι να ξυπνήσει από το όνειρο, στο οποίο βρίσκεται. Αλλά, ξέρετε, ο κ. Τσίπρας - τον έβλεπα και λίγο χθες στη Λαμία - κινδυνεύει να πιστέψει ο ίδιος τα παραμύθια του. Και, αυτό είναι το ανησυχητικό. Ο ίδιος μπορεί να πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει ανάπτυξη στον τόπο. Ότι δεν έχει καμία ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα. Αλλά, το σημαντικό δεν είναι τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας. Το σημαντικό είναι τι πιστεύουν αυτοί που τον ακούν. Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πια πολλοί, οι οποίοι ακούν τον κ. Τσίπρα και πιστεύουν είτε στην ειλικρίνεια των προθέσεών του - αυτό το θεωρώ δεδομένο - είτε στην αποτελεσματικότητά του ως πρωθυπουργός.
 
Δημοσιογράφος: Μήπως κέρδισε πολιτικό χρόνο κ. Μητσοτάκη, ο κ. πρωθυπουργός, με αυτήν την κίνηση; Εννοώ, να προσπαθήσει να πλησιάσει η Ελλάδα τις αγορές.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς, από την πρώτη στιγμή, ενθαρρύναμε την Κυβέρνηση να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση. Και εάν την είχε ολοκληρώσει 16 μήνες πριν, το κόστος για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες θα ήταν πολύ μικρότερο. Πάλι επέλεξε ο κ. πρωθυπουργός να φτάσει την τελευταία στιγμή. Πάλι παίχτηκε ένα παιχνίδι, δήθεν, σκληρής διαπραγμάτευσης. Το τελικό αποτέλεσμα ποιο ήταν; Να το θυμίσουμε κ. Πορτοσάλτε. Δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους τους οποίους είχε θέσει. Το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση, το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τίποτα από όλα αυτά δεν επιτεύχθηκε. Προφανώς και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βάζει τη χώρα, πάλι, σε μια ρότα κανονικότητας. Αλλά, ποια θα ήταν η εναλλακτική; Να ξαναζήσουμε το πρώτο επτάμηνο του 2015; Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις ανάπτυξης. Για να μπορέσει η οικονομία να «τρέξει» και να φύγει μπροστά χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή. Και μια Κυβέρνηση με τελείως διαφορετική λογική στο πως αντιμετωπίζει την ιδιωτική οικονομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
 
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά μας λέει ότι θα βγούμε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Άρα, έχει ένα χρόνο μπροστά του.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα βγούμε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, έχοντας, ήδη, ο πρωθυπουργός αναλάβει σκληρές δεσμεύσεις για το 2019 και το 2020. Και πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Αφού μας έχει, ήδη, δεσμεύσει σε μια σκληρή δημοσιονομική πολιτική. Το τι θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 δεν το γνωρίζουμε. Εκτίμησή μου είναι, ότι με αυτή την πορεία, αυτής της Κυβέρνησης, με τα συνεχή πισωγυρίσματα, με την έλλειψη οποιασδήποτε πραγματικής μεταρρυθμιστικής δυναμικής, δεν αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο βαθμό που η Ελλάδα να μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια στο τέλος του προγράμματος. Οπότε, είναι πιθανό να βρεθούμε πάλι, μπροστά σε άλλες περιπέτειες. Ο πρωθυπουργός έχει, ήδη, δεσμεύσει τη χώρα. Άρα, πως μιλάει για το τέλος του Μνημονίου; Εάν πραγματικά το Μνημόνιο θα τελείωνε το 2018, δεν θα είχαμε πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020. Σε αυτό το απλό ερώτημα, ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να απαντήσει.
 
Δημοσιογράφος: Λένε κάποιοι: Δεν ακούμε το θετικό αφήγημα του Κυριάκου. Δεν ακούμε το θετικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς μας λέτε ότι, ναι θα μειώσω τους φόρους, αλλά όχι στο βαθμό που μου το ζητούν οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνώ και συναντώ στους δρόμους. Και ο κ. πρωθυπουργός αρχίζει τώρα και λέει, κοιτάξτε, θα το φτάσω εγώ μέχρι το 2019 και εκεί, στο τέλος, θα σας υποσχεθώ και μείωση φόρων για την επόμενη φάση. Γιατί θέλω να υπάρχω. Δεν έχετε κάποια ανησυχία ότι μπορεί να σας προλάβει στη στροφή;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να σας το πω αλλιώς. Από τη μια πλευρά, θεωρώ θετικό το γεγονός, ότι μετά από τεράστιες περιπέτειες και εσωτερικές αναζητήσεις, ο λόγος του κ. Τσίπρα, είναι ένας λόγος, ο οποίος - για πρώτη φορά - προτάσσει τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μιας ανάπτυξης, η οποία δεν θα είναι κρατικοδίαιτη. Το ερώτημα είναι: Αυτή η ρητορική υποστηρίζεται από αυτά, τα οποία κάνει η Κυβέρνηση; Διότι αν κοιτάξετε λίγο κάτω από την επιφάνεια, θα δείτε ότι όλες οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, κινούνται πρακτικά στην αντίθετη κατεύθυνση. Πάρτε, για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Αυτό το έκτρωμα. Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να μιλήσω στη Βουλή για να εξηγήσω, με απλά λόγια, στους Έλληνες πολίτες, τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν συνδέεται, σήμερα, η Παιδεία μας με την ανάπτυξη; Προφανώς συνδέεται. Όταν εξοντώνουμε τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία κατεξοχήν είναι ο σύνδεσμος, μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, βοηθούμε ή δεν βοηθούμε την ανάπτυξη; Όταν εξοντώνουμε τη δυνατότητα των Πανεπιστημίων να προσελκύσουν ξένους φοιτητές - διότι στην ουσία ευνουχίζουμε όλα τα ξενόγλωσσα προγράμματα - προωθούμε ή δεν προωθούμε την ανάπτυξη; Η Παιδεία μας επιστρέφει στην δεκαετία του ‘80. Και αυτό δεν έχει απλά επιπτώσεις στην ίδια την λειτουργία των Πανεπιστημίων. Υπονομεύει, τελικά, την ίδια την αναπτυξιακή δυναμική. Για δείτε λίγο τι έχει καταφέρει να κάνει η Κύπρος στον τομέα της Παιδείας. Πως έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Πόσοι Έλληνες καθηγητές πηγαίνουν και διδάσκουν στην Κύπρο. Και πόσοι Έλληνες φοιτητές αφήνουν το δικό τους εισόδημα στην Κύπρο, όταν θα μπορούσαν να κάνουν, ακριβώς το ίδιο πράγμα, στην Ελλάδα.
 
Δημοσιογράφος: Θέλω να ακουστεί από εσάς τώρα αυτό. Δηλαδή, τι λέει η Νέα Δημοκρατία;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς έχουμε πρακτικά έτοιμο το καινούργιο νομοθετικό μας πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο είναι μια βελτιωμένη έκδοση του νόμου 4009, που είχε ψηφιστεί από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ το 2011. Πολύ μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, σκληρή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, ανάλογα με το παραγόμενο αποτέλεσμα, αποχώρηση του Υπουργείου Παιδείας από τον ασφυκτικό έλεγχο …
 
Δημοσιογράφος: Αξιολόγηση θα κάνει το ίδιο το Ίδρυμα μόνο του;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ανεξάρτητη Αρχή, η ΑΔΙΠ, η οποία υπάρχει σήμερα και φυσικά …
 
Δημοσιογράφος: Όχι ο Υπουργός. Δηλαδή, δεν θα είναι ο πολιτικός έλεγχος του Υπουργού.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δεν είναι πολιτικός. Η δυνατότητα των Πανεπιστημίων για αξιοποίηση της περιουσίας τους, μεγαλύτερη σύνδεση δυνατότητα να φτιάχνουν ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και να εισπράττουν έσοδα από αυτά. Να δώσω ένα παράδειγμα: Το Πολυτεχνείο Κρήτης επιχειρεί, εδώ και πολύ καιρό, να αξιοποιήσει ένα  πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει στο κέντρο των Χανίων, να το βγάλει σε έναν διαγωνισμό, να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Και δεν μπορεί να το κάνει. Ξέρετε γιατί;
 
Δημοσιογράφος: Είναι υπό κατάληψη.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι υπό κατάληψη από κάποια συλλογικότητα. Μόνο και μόνο αυτή η κίνηση του Πολυτεχνείου Κρήτης θα μπορούσε να του εξασφαλίσει επαρκή έσοδα για να καλύψει τις τακτικές του ανάγκες και να κάνει και επενδύσεις το ίδιο το Ίδρυμα. Αυτά μπορούν πολύ εύκολα να λυθούν. Επαναφορά - να πω και κάτι ακόμα - των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Θα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όλους αυτούς τους εξαιρετικά αξιόλογους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια και εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από το ΣΥΡΙΖΑ και από ένα κομμάτι του ελληνικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο λόγω της μετριότητάς του – λυπάμαι που χρησιμοποιώ τόσο σκληρή γλώσσα – δεν μπόρεσε να ανεχτεί κάποιους οι οποίοι έκαναν μια καλύτερη καριέρα από αυτούς στο εξωτερικό.
 
Δημοσιογράφος: Αυτά για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το μη δημόσιο;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλαγή του άρθρου 16, με δυνατότητα δημιουργίας, όχι απλά μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Δεν μασάω τα λόγια μου. Ξέρετε, η χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ιδρύει και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πάντα υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική εποπτεία. Και από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα είναι αμοιβαία ωφέλιμος. Αλλά θέλω να το τονίσω. Η έμφασή μου είναι στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καταρχάς θα χρειαστεί πολύ καιρός για να γίνει αυτή η διαδικασία για να ιδρυθούν, για να μπορούν να καταξιωθούν. Δεν καταξιώνεται εύκολα ένα Πανεπιστήμιο. Αλλά, ξέρετε, όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αναζητούν έδρες σε άλλες χώρες για να μεταφέρουν ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων τους. Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να αποτελεί ένα σημείο ενδιαφέροντος για κλασικές σπουδές, ας πούμε; Γιατί να μην έρθει ένα μεγάλο, ένα κορυφαίο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, αντί να έχει απλά μια μικρή παρουσία εδώ, να φτιάξει ένα campus κανονικό και να στέλνει τους φοιτητές του για κάποια εξάμηνα να σπουδάζουν στην Ελλάδα; Αυτά δεν πρόκειται να γίνουν με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Αυτό το οποίο με προβληματίζει πιο πολύ με αυτήν την Κυβέρνηση είναι ότι ο κόσμος αλλάζει με φοβερή ταχύτητα και στη σημερινή Κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όλα αυτά. Πραγματικά, λυπάμαι που το λέω. Νομίζω ότι είναι κολλημένοι σε ένα σύννεφο αριστερίστικων αγκυλώσεων, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό κόσμο.
 
Δημοσιογράφος: Όμως, ο κ. πρωθυπουργός ξεκίνησε περιοδείες. Άρχισε από τη Στερεά Ελλάδα. Φαντάζομαι θα πάει και σε άλλες περιφέρειες, για να πει, «ορίστε φέρνω την ανάπτυξη».
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ξεκίνησε από τη Δυτική Μακεδονία, όπου βρέθηκε απέναντι στους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η. Πήγε στη Λαμία, όπου βρέθηκε απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Έχει ενδιαφέρον η ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, διότι και εγώ πήγα ένα μήνα πριν και είδα τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η., με τους οποίους διαφώνησα κάθετα για το μέλλον και την πορεία της επιχείρησης. Αλλά ούτε με προπηλάκισε κανείς, ούτε διαμαρτυρήθηκε με πολύ μεγάλη ένταση. Είχαμε μια συζήτηση. Διαφωνήσαμε. Αποχώρησαν. Γιατί τέτοια ένταση απέναντι στον κ. Τσίπρα; Διότι όλοι θυμούνται τα ψέματα τα οποία είπε. Διότι σήμερα οι πολίτες δεν έχουν τόσο κοντή μνήμη όσο κάποιοι πιστεύουν. Και όλες αυτές οι περιοδείες του κ. Τσίπρα μόνο πραγματικά αναπτυξιακά συνέδρια δεν είναι αυτά τα οποία γίνονται. Μεταφερόμενη κουστωδία Υπουργών, οι οποίοι πηγαίνουν, συζητούν δήθεν με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Και καλά κάνουν - θέλω να είμαι ξεκάθαρος και σε αυτό - οι περιφερειάρχες και πηγαίνουν σε αυτά τα συνέδρια. Και επειδή είδα και διάφορες συζητήσεις γι’ αυτό: Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι τα κομματικά μας στελέχη δεν συμμετέχουν, οι βουλευτές μας και τα στελέχη των κομματικών οργανώσεων. Από εκεί και πέρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει ό,τι θέλει. Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά, πάντως, αυτά τα οποία γίνονται δεν είναι αναπτυξιακά συνέδρια.
 
Δημοσιογράφος: Εδώ, μου δίνετε την αφορμή να σας ρωτήσω το εξής: Προτάσσει τώρα ο κ. πρωθυπουργός ότι πάμε να κάνουμε την εθνική προσπάθεια. Δηλαδή, «να, ορίστε, ξεκινήσαμε με την προσέγγιση των αγορών, τώρα θέλουμε την ανάπτυξη». Και ζητάει - φαντάζομαι το παίρνετε το μήνυμα - αν θα βάλει πλάτη η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για να φύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την ιστορία των Μνημονίων και να φέρουμε την ανάπτυξη. Θα του δώσετε πλάτη; Θα τον βοηθήσετε; 
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, ουδέποτε ζήτησε οτιδήποτε από την Αντιπολίτευση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δεύτερον, εμείς - και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - λέμε στους επενδυτές, «επενδύστε στην Ελλάδα». Εγώ δεν είμαι Τσίπρας του 2014, να επιδιώκω την καταστροφή της χώρας για να γίνω πρωθυπουργός επί των ερειπίων της πατρίδας μου. Και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ εμού και του κ. Τσίπρα. Και ένας από τους λόγους που υπάρχει μια προοπτική σήμερα για την ελληνική οικονομία, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι επενδυτές - προεξοφλώντας ενδεχομένως την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές - γνωρίζουν ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Άρα, εμείς, μέσα από τη συμπεριφορά μας και μέσα από το δημόσιο λόγο μας, στηρίζουμε τη χώρα. Εγώ δεν βγήκα, για την έξοδο για τις αγορές, να πω τα ίδια πράγματα τα οποία είπε ο κ. Τσίπρας το 2014. Φαντάζομαι τα θυμάστε πάρα πολύ καλά. Και ο κ.  Τσίπρας έκανε τώρα ακριβώς το ίδιο πράγμα, το οποίο έκανε ο κ. Σαμαράς πριν από τρία χρόνια. Και, μάλιστα, δανείστηκε με επιτόκιο - να το πω και αυτό - το οποίο είναι ακριβότερο από το επιτόκιο του 2014. Διότι τα επιτόκια είναι πάντα συγκριτικά. Το sprend μια έννοια με την οποία ο μέσος ακροατής είναι εξοικειωμένος - είναι η διαφορά δανεισμού μεταξύ του επιτοκίου της Ελλάδος και του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Αυτήν τη στιγμή, το sprend με το οποίο δανειστήκαμε είναι μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο δανείστηκε η χώρα το 2014.
 
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Σκέφτεστε, έχετε κάτι διαφορετικό να προτείνετε στην κοινωνία;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία να είναι πραγματικά ακηδεμόνευτη και η οποία να έχει μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας. Να μπορεί να χειριστεί τα του οίκου της. Και έχω κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε ομιλία μου στην Κεντρική Ένωση Δήμων.
 
Δημοσιογράφος: Δεν θα προτείνει το κόμμα υποψήφιο Δήμαρχο, ας πούμε; 
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η ίδια η κοινωνία φεύγει πια από τη λογική των σκληρών … 
 
Δημοσιογράφος: Ποιον προτείνει το τάδε κόμμα, φερ’ ειπείν;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Βεβαίως, και ως Κόμμα, μπορεί να έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά χρίσματα, έτσι όπως τα γνωρίζαμε στο παρελθόν, πιστεύω ότι σήμερα δεν έχουν πια μεγάλο νόημα. Να σας πω και κάτι ακόμα: Η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είναι οι εθνικές εκλογές. Δεν είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.
 
Δημοσιογράφος: Παραμένει το αίτημα των εκλογών - θα ήταν η τελική μου ερώτηση - επιμένετε στο θέμα των εκλογών, κ. Μητσοτάκη;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιμένουμε να λέμε, με κάθε τρόπο, ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.
 
Δημοσιογράφος: Γιατί, κάποιοι πήραν την ατάκα σας χθες, στην Καβάλα, να αλλάξει η πολιτική;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ίδιο λέω. Πολιτική αλλαγή σημαίνει εκλογές.
 
Δημοσιογράφος: Κάποιοι, επειδή δεν άκουσαν την λέξη εκλογές, λένε, «α, το άλλαξε ο Μητσοτάκης».
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να μην μπλεκόμαστε. Ζητήσαμε εκλογές πριν από 15 μήνες. Δικαιωθήκαμε γι’ αυτό το αίτημά μας. Τις ζητήσαμε, γνωρίζοντας βέβαια από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε εκλογές. Ζητώντας, όμως, εκλογές, στέλναμε - και στέλνουμε - ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον ελληνικό λαό: Ότι όσο πιο γρήγορα γίνει πολιτική αλλαγή, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Και πιστεύω ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 15 μηνών μας δικαίωσαν απόλυτα σε αυτήν μας την επιλογή.
 
Δημοσιογράφος: Για τη συνταγματική αναθεώρηση, ποια είναι η γνώμη σας; Γιατί ακούω τώρα, παίζει ένα θέμα δημοψηφίσματος για να καταργηθεί το ΣτΕ και να πάμε σε ένα συνταγματικό δικαστήριο.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που με ρωτάτε γι’ αυτό. Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Το άρθρο 110 του Συντάγματος προσδιορίζει, με απόλυτη ακρίβεια, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει για το θέμα αυτό, με πολύ καθαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, σε προγενέστερο χρόνο, με την ιδιότητα του ως κορυφαίος συνταγματολόγος, αποκλείεται ποτέ να υπέγραφε ένα Προεδρικό Διάταγμα για δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Άρα, το ζήτημα αυτό είναι και παντελώς ανούσιο να το συζητάμε κιόλας. Αυτός ο συνταγματικός ακτιβισμός της Κυβέρνησης έχει πέσει στο κενό. Γιατί εγώ θυμάμαι τον κ. Τσίπρα, πριν από ένα χρόνο, τέτοιες μέρες ακριβώς, με ένα κόκκινο φόντο στη Βουλή - δεν ξέρω αν το θυμάστε - να προαναγγέλλει λαϊκές συνελεύσεις για το Σύνταγμα, μια εθνική κινητοποίηση. Βλέπετε τίποτα από όλα αυτά να έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο; Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, εφόσον το επιλέξει η Κυβέρνηση, θα ξεκινήσει στη Βουλή και θα τελειώσει στη Βουλή.
 
Δημοσιογράφος: Κλείνω με το εξής, κ. Πρόεδρε. Είναι μια ατάκα που τη γράφει σήμερα ο Μιχάλης Τσιντσίνης - με αυτήν ξεκίνησα ως πρόλογο - στη στήλη του στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή». Και με αυτό θέλω να σας το απευθύνω ως ερώτημα.  Λέει, λοιπόν, ο Μιχάλης Τσιντσίνης ότι αυτό που καταλαβαίνουμε τώρα από τον κ. Τσίπρα είναι ότι προτείνει στην κοινωνία «καλύτερα με τους ψεύτες, παρά με τους κλέφτες».
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ χαμηλά βάζει ο κ. Τσίπρας τον πήχη για το ρόλο του ως πρωθυπουργού. Είναι δυνατόν να λέει ο κ. Τσίπρα ότι «ωραία, είμαι ψεύτης, αλλά δεν είμαι κλέφτης;». 
 
Δημοσιογράφος: Το έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μας είπε ψέματα, αλλά το έκανε με ένα στιλ, ας πούμε, ότι «θυσιάζομαι για το παιδί μου». Δηλαδή, εντελώς Μάρθα Βούρτση και Νίκος Ξανθόπουλος.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μιας και είναι τα γενέθλιά του σήμερα, να του ευχηθώ δημόσια και χρόνια πολλά. Και σκέφτομαι να του στείλω και ένα μικρό δώρο, μιας και έχω μια προτίμηση – και το γνωρίζει και αυτός – μια μικρή κορνίζα από την τελευταία γελοιογραφία του ΑΡΚΑ, που είναι η συνηθισμένη φυσιογνωμία και λέει: «Είμαι ψεύτης, αλλά ορκίζομαι ότι δεν είμαι κλέφτης, με πιστεύετε έτσι δεν είναι;».
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.
 
Δημοσιογράφος: Διακοπές θα πάτε, γιατί σας άκουσα να λέτε ότι την άλλη βδομάδα θα είστε στη Βουλή για τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν έχει διακοπές φέτος;
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Λίγες διακοπές, στον Δεκαπενταύγουστο, στην Κρήτη, μαζεμένα και οικογενειακά, όπως συνήθως κάνουμε. Αλλά πολλή δουλειά μέχρι τότε και σίγουρα πολλή δουλειά μετά τις 20 Αυγούστου.
 
Δημοσιογράφος: Σας ομολογώ το εξής, κ. Πρόεδρε και κλείνουμε. Ότι, ξέρετε, λέμε και εμείς εδώ, α, φεύγουμε παιδιά, πάμε διακοπές, θα γυρίσουμε τότε κ.λ.π. Έρχονται μηνύματα από ανθρώπους που λένε, μπορείτε να το κόψετε αυτό; Διότι εμείς δεν θα πάμε διακοπές. Δεν πάω να δημιουργήσω κατάσταση «τσιπρέικη» όλο αυτό το παραμύθι, εννοώ, του 2013, κοινωνικής γενοκτονίας και ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά το παίρνω ως μήνυμα, καθημερινά.
 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μια πραγματικότητα και γι’ αυτό δεν θα πω δεν πάμε διακοπές, δεν κάνουμε. Και αυτά θεωρώ ότι είναι λαϊκισμός - και έχω πει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να κάνουμε διακοπές, αλλά δεν χρειάζεται να τις διαφημίζουμε κιόλας. Ειδικά για το πως κάποιοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν υπάρχει λόγος σε μια κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται να γίνεται αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου