ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

10.7.17

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΚΡΑΙΩΣ»»

Υπερασπιζόμαστε ενιαία την ιστορία του ΠΑΣΟΚ
 Υπερασπιζόμαστε την ιστορική μας διαδρομή και είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Όπως έχω πει πολλές φορές ότι το αποτύπωμα της πορείας μας είναι θετικό. Αυτή τη στιγμή  όμως το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ούτε να το εξαφανίσουμε θέλουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ να
αδικήσει κανένας την ιστορία του και την προσφορά του. Αντίθετα υπερασπιζόμαστε ενιαία και συνολικά τα θετικά της πορείας μας,  για όλες τις περιόδους και όλα τα πρόσωπα που είχαν θετική συμβολή στην ιστορική μας διαδρομή μέχρι σήμερα.
 Ενώνουμε τον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στον πολιτικό χάρτη 
 Ενώνουμε τον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί. Δημιουργείται μια κοινωνική δυναμική και αυτό εκφράστηκε στο τελευταίο Συνέδριό μας. Υπάρχει πια μια μεγάλη προσδοκία στο χώρο της κεντροαριστεράς που μπορεί να είναι το εφαλτήριο για την αλλαγή των συσχετισμών στον πολιτικό χάρτη και για τη Νέα Αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Ένα σχέδιο με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανατροπές και ρήξεις που, όπως έχει αποδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, μόνο εμείς η Δημοκρατική Παράταξη ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε πράξη..
 Σαφές ιδεολογικό στίγμα, σαφή πολιτική και προγραμματική πρόταση. Γι αυτό πάλεψα, γι αυτό δουλεύω
 Αυτό το Συνέδριο – για το οποίο δέχτηκα και πολύ μεγάλη κριτική – ήταν πολιτικό και προγραμματικό χωρίς εκλογικές διαδικασίες, χωρίς ίντριγκες και μηχανισμούς να κονταροχτυπιούνται στους διαδρόμους. Πολιτική και προγραμματικός λόγος ανακτούν τη χαμένη τους αξιοπιστία και αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος από αυτό το Συνέδριο. Σύνεδροι ήρθαν με δικές τους δαπάνες, πλήρωσαν συμμετοχή και δεν έφυγαν στιγμή από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή δείχνοντας αμείωτο ενδιαφέρον για την παραγωγή πολιτικής και προγραμματικού λόγου.
Μετά το Συνέδριο έχουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα και συγκεκριμένη προγραμματική ταυτότητα. Ενώνουμε την κοινωνική βάση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο και προχωράμε. Είμαστε οι μόνοι που με  το σχέδιο Ελλάδα διαθέτουμε μια νέα, καινοτόμο και συγκεκριμένη πρόταση. Φιλοδοξούμε αυτό το σχέδιο Ελλάδα να είναι η βάση για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία, που χρειάζεται ο τόπος για να υπερβεί τη κρίση.
 Η πολιτική του κ. Τσίπρα είναι μια πολύ συντηρητική, δεξιά πολιτική. Ουδεμία σχέση έχει με την Κεντροαριστερά
 Ο κ. Τσίπρας ούτε είχε, ούτε έχει καμία σχέση με την Κεντροαριστερά. Ούτε ως αντιπολίτευση με την αχαλίνωτη δημαγωγία και τα τερατώδη ψέματα ούτε ως κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει, με το ήθος και το ύφος που πολιτεύεται.
Ο ίδιος προσπαθεί να  περάσει αυτό το μήνυμα, τώρα που αισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πολιτική του κ. Τσίπρα είναι μια συντηρητική δεξιά πολιτική. Έχει προδώσει όλες τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς. Έχει προδώσει όλο τον κόσμο που τον πίστεψε, που τον εμπιστεύτηκε ότι μπορεί να εγγυηθεί  ένα εναλλακτικό δρόμο με λιγότερα βάρη για τον ελληνικό λαό, που δεν ακολούθησαν οι  μέχρι τότε «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες». Ο κ. Τσίπρας κερδοσκόπησε πολιτικά με την ελπίδα και απογοήτευσε τους πολίτες. Σήμερα υπάρχει μια τάση παραίτησης στην ελληνική κοινωνία με την οποία όμως δεν πρέπει να συμβιβαστούμε.  Δεν αξίζει η παραίτηση στον ελληνικό λαό.
 Η βάση της συνεννόησης είναι η ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές και συγκεκριμένο σχέδιο
 Έχουμε μια πάρα πολύ καθαρή θέση και είμαι αισιόδοξη ότι θα καταφέρουμε να επιβάλλουμε τη συνεννόηση για το καλό της χώρας. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να ενισχυθεί εκλογικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με σημαντική  αύξηση των δικών μας ποσοστών και μείωση των ποσοστών των δυο άλλων. Αυτό θα σημαίνει ότι μετά τις εκλογές τα τρία κόμματα κάθονται γύρω από το τραπέζι χωρίς αλαζονεία, και αναζητούν κοινό τόπο στη βάση της ειλικρίνειας. Όλοι πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη που έχουμε κάνει αυτό το διάστημα. Όμως μόνο εμείς έχουμε κάνει αυτοκριτική. Φτάσαμε μέχρι και στο αυτομαστίγωμα. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τη διακυβέρνησή του.
 Η ελληνική κοινωνία στέλνει το μήνυμα της συνεργασίας
 ΣΥΡΙΖΑ και  Νέα Δημοκρατία βολεύονται σε αυτή τη σημερινή καρικατούρα  δικομματισμού και έχουν επιλέξει την πόλωση και το διχασμό. Η ελληνική κοινωνία όμως  σταθερά σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στέλνει το μήνυμα ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας.
Όσο όμως παραμένουν σημερινοί πολιτικοί  συσχετισμοί, είναι φανερό ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δεν θα συνετιστούν για  να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι της συνεννόησης, δε θα υπάρξει λύση στα προβλήματα της χώρας. Αδύναμες κυβερνήσεις οδηγούν σε νέα αδιέξοδα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε για τον ελληνικό λαό ότι επιτέλους θα υπάρξει συνεννόηση, ότι δε θα μείνει κανείς  απ’ έξω να πετροβολά την εθνική προσπάθεια και να την αποδυναμώνει, να υπόσχεται διαρκώς τα πάντα στους πάντες και ν’ αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό.
 Θεσμικά εργαλεία χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για την συκοφάντηση και εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων
 Ζητάμε επιτακτικά να γίνει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία για να ερευνήσουμε από το 2000 μέχρι σήμερα τι ακριβώς συνέβη στον τόπο, τι έφταιξε. Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ. Όχι για να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή του τόπου, ούτε για να συνεχίσει η σκανδαλολογία και η σκανδαλοθηρία, ούτε για να ρίξουμε ευθύνες στους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά για να δούμε τι έφταιξε, τι πήγε λάθος σε αυτό τον τόπο. Τι δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ ξανά. Και αρνούνται πεισματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. το αρνούνται πεισματικά.
Όλα τα θεσμικά εργαλεία για να έρθουν τα πάντα στο φως και να μη μείνουν σκοτεινά σημεία στη συνείδηση του ελληνικού λαού και να υπάρξει πραγματική διαφάνεια, είναι νομοθετήματα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί ουσιαστικών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων χρησιμοποιεί την σκανδαλολογία για  να σπιλώσει και να εξοντώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους ακριβώς επειδή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
 Πασχίζουν ανεπιτυχώς να επαναφέρουν τη χώρα εκεί που τη βρήκαν
 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις και συμβιβασμοί και  τα προηγούμενα χρόνια. Όμως κρίνουμε δυο διαφορετικές περιόδους. Διότι όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε υπήρχε ένα έλλειμμα 35 δις. Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε πλεόνασμα, και μικρό μεν  αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του – αναφέρομαι στους πρώτους μήνες του 2015 και με όλα όσα συνέβησαν τότε με το δημοψήφισμα και με τα capital controls – οδήγησε τη χώρα πολύ πίσω.  Σήμερα πασχίζει ανεπιτυχώς να την επαναφέρει στο σημείο που την παρέλαβε. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας γι’ αυτό το μεγάλο πισωγύρισμα της χώρας και τα 100 δις που φορτώθηκε ο ελληνικός λαός.
Ακόμα και μέσα σε αυτό το τόσο σκληρό τοπίο – όπου οι εταίροι ζητούσαν μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή και δεν έδιναν χρόνο στις τότε κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση – ακόμα και τότε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετέπειτα σε όποια κυβέρνηση συμμετείχαν, προωθούσαν παράλληλα και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά σταμάτησαν τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά υλοποιεί τις πολιτικές που του επιβάλλουν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης.
 Χρειάζεται νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού
 Να σας θυμίσω ότι πριν κλείσει η προηγούμενη αξιολόγηση, το ’16, επειδή βλέπαμε πού πηγαίνουν τα πράγματα, βγήκα στη Βουλή και τους είπα «παραιτηθείτε, να σχηματιστεί τώρα απ’ αυτή τη Βουλή μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την αξιολόγηση γιατί πάτε τη χώρα στα βράχια». Δεν ακούστηκα. Και εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα, δεν υπάρχει πια καμία άλλη λύση. Είναι μια δύσκολη ισορροπία η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία. Η κυβέρνηση αυτή απομονώθηκε κατ’ αρχήν κοινωνικά, λόγω της πολιτικής της και το ύφος και  ήθος της  διακυβέρνησή τους, τα οποία είναι απολύτως προκλητικά για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαό και στη συνέχεια απομονώθηκε και πολιτικά. Τώρα η λύση περνά μέσα από τις εκλογές. Χρειάζεται νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
 Δεν είναι μόνο ψεύτες, είναι και ανίκανοι
 Από το 2015  τόνισα στον κ. Τσίπρα ποια είναι η κατάσταση και τί νομίζω ότι πρέπει να γίνει στον τόπο. «Κάνε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης τώρα για να μπορέσει να διαπραγματευθεί και να βελτιώσει αυτή την τόσο σκληρή, αντιπαραγωγική και υφεσιακή συμφωνία που έφερες επειδή ήσουν με την πλάτη στον τοίχο. Έχεις τη μεγαλύτερη στήριξη που είχε ποτέ κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης. Συνεννόηση 5 πολιτικών κομμάτων, 250 Βουλευτές, αξιοποίησέ το». Δεν το έκανε.
Έχει ακέραια την  ευθύνη που οδήγησε τη χώρα ξανά σ’ εκλογές, έχει ευθύνη που επέλεξε ξανά να κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμένου κι έχει  ευθύνη  μοιάζει ολοένα περισσότερο σε αυτός τελικά δίνει το πολιτικό στίγμα στη κυβέρνηση.
Για αυτό τώρα δεν είπα ποτέ «κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση», αλλά συνεχώς επεσήμαινα ότι έτσι με την καθυστέρηση μεγαλώνει ο λογαριασμός για τη χώρα και τον ελληνικό λαό
Δεν υπήρχε περίπτωση με αυτούς να κλείσει η αξιολόγηση με όφελος για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία. Οι άνθρωποι αποδεδειγμένα δεν μπορούν. Δεν είναι μόνο ψεύτες, είναι και εντελώς ανίκανοι. Πόσο λοιπόν θα τρώμε το χρόνο της χώρας, Πόσο θα πειραματιζόμαστε ακόμα; Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.
 Ο Π. Καμμένος – για άλλη μια φορά – κάτω από τις «φτερούγες» του κ. Τσίπρα
 Αυτό που βλέπω είναι έναν Πρωθυπουργό που έχει αγκαλιάσει το συγκυβερνήτη του. Τον προστατεύει και τον καλύπτει για  όλες τις ενέργειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ρώτησα πρόσφατα στη Βουλή τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Κοντονή: «Σπεύσατε να καλύψετε τον κ. Καμένο. Γνωρίζετε τί συζητήθηκε σε αυτά τα 21 λεπτά; Διότι εάν δε γνωρίζετε, πώς  τον καλύπτετε; Αν πάλι γνωρίζετε οφείλεται να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό μέσω της Βουλής για το τί ακριβώς έγινε σε αυτές τις συνομιλίες». Δεν πήρα καμία  απάντηση.
 Επισημαίνω την αγωνία του ίδιου του Πρωθυπουργού να καλύψει πλήρως την κατάσταση  και να  βάζει τον Συγκυβερνήτη του κάτω από τις φτερούγες του. Αναλαμβάνει έτσι για άλλη μια φορά πλήρως την ευθύνη. Ταυτίζεται πλήρως με τις ενέργειες του. Αυτό όμως δεν κλείνει το θέμα. Υπάρχουν ύποπτα αντιθεσμικές ενέργειες από τον κ. Καμένο, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν.
Όμως δεν δέχονται έρευνα για τίποτε που τους αφορά. Εμείς δεν έχουμε πει ούτε ένα «όχι» σε καμιά Εξεταστική. Αντίθετα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για κανένα θέμα που τους αφορά δεν έχουν δεχθεί να διερευνηθούν οι δικές τους ευθύνες. Βάζουν την ταμπέλα «είμαστε υπεράνω όλων», δεν σηκώνουν κριτική, είναι αυτοί οι μόνοι εξ’ ορισμού ηθικοί άνθρωποι στην πολιτική, οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν όλους τους άλλους.
 «Plan B»: εν κρυπτώ κυβερνητικοί σχεδιασμοί στα όρια της θεσμικής εκτροπής
 Το καλοκαίρι του ’15 έκανα ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το θέμα του «plan B». Ήρθε λοιπόν ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και μου απάντησε ότι ένα σοβαρό κράτος θα πρέπει με τις υπηρεσίες του να έχει κι ένα «plan B» αν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και ανέλαβε πλήρως τις πολιτικές ευθύνες για τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη και είπε ότι ήταν εν γνώσει του, ήταν πλήρως ενημερωμένος.
Υπάρχει εδώ μια λεπτή, διαχωριστική γραμμή. Είναι άλλο πράγμα οι υπηρεσίες του κράτους να ετοιμάζουν ένα «plan B» για παν ενδεχόμενο και είναι τελείως άλλο πράγμα, σε σπίτια ερήμην των υπηρεσιών και  της διοίκησης, να εξυφαίνονται, εν κρυπτώ, κυβερνητικοί σχεδιασμοί για θέματα μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την ίδια την υπόσταση της χώρας.. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Αυτά λοιπόν που έρχονται στη δημοσιότητα εκθέτουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που έσπευσε από τότε να αναλάβει πλήρως την ευθύνη.
Τα συμπεράσματα τα βγάζει όλος ο ελληνικός λαός που ακούει. Είναι όμως αναγκαίο όλα αυτά  να διερευνηθούν περαιτέρω και σε βάθος. Διότι εδώ είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για υπηρεσιακούς σχεδιασμούς ούτε για παρεκτροπές μεμονωμένων προσώπων. Πρόκειται για επικίνδυνους  κυβερνητικούς σχεδιασμούς εν κρυπτώ,  που φτάνουν στα όρια της θεσμικής εκτροπής, Έχουμε δρόμο μπροστά μας  για τα θέματα αυτά.
 Διεκδικώ την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ανοιχτές διαδικασίες από την κοινωνική βάση
 Θα διεκδικήσω την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι πρέπει να είναι με ανοιχτές διαδικασίες από την κοινωνική βάση.
Η Δημοκρατική Παράταξη ανακάμπτει, αποκτά δυναμική και ξανακερδίζει τον προοδευτικό χώρο που δεν προσφέρεται πια για λεηλασία ούτε από την  δεξιά ούτε από την δήθεν αριστερά. Επικοινωνούμε ξανά με τους προοδευτικούς ανθρώπους που εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα ψέματά του και σήμερα ζουν έναν εφιάλτη. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους εμείς έχουμε το χέρι απλωμένο, νοιαζόμαστε για τα προβλήματά τους και τους καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις τους μαζί μας.
Σε αυτή την πορεία αναγέννησης της παράταξης σημαντική παράμετρος είναι η ενότητα. Η ενότητα έδωσε τη δυναμική στο χώρο και άλλαξε την εικόνα για εμάς. Γιατί ο κατακερματισμός τί δείχνει; Δείχνει ότι είναι ένας χώρος που δεν έχει προοπτική και δε μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα των Ελλήνων.
 Νέα παιδιά με ορμή, φαντασία και όρεξη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη Νέα Αλλαγή
 Στο ιστορικό για εμάς κτίριο της Χ. Τρικούπη το πιο σημαντικό – παρά την υψηλή συμβολική και συναισθηματική αξία που έχουν για μας- δεν είναι τα κάδρα και αναμνήσεις αλλά τα νέα παιδιά που έρχονται εδώ πέρα με την ορμή τους, τις ιδέες τους, την αμφισβήτηση τους  και δίνουν μια νέα πνοή σ’ αυτό που  φιλοδοξούμε  να κάνουμε πράξη: τη Νέα Αλλαγή για τη χώρα και τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου