ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

18.6.17

Βρούτσης στο TheCaller: «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη συντριβή του λαϊκίστικου μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως μια θλιβερή περίοδο οπισθοδρόμησης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο TheCaller ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

«Όλες οι θυσίες των Ελλήνων πήγαν χαμένες και η χώρα έχασε την προοπτική και την ελπίδα της», επισημαίνει ο πρώην υπουργός, «καταρρίπτοντας» παράλληλα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ανάπτυξη, ενώ εξαπολύει «δριμύ κατηγορώ» σε κυβέρνηση και πρόεδρο Βουλής, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων με διαδικασίες εξπρές και σε νομοσχέδιο για την Αλιεία, λέγοντας πως «ποτέ στο παρελθόν, από το 2010, δεν ευτελίστηκε τόσο πολύ η κοινοβουλευτική διαδικασία».
Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις σχολιάζει πως «αποτυπώνουν την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών» και δίνει το στίγμα για την επόμενη μέρα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση και συμμαχία για το καλό της χώρας».
Συν τοις άλλοις, ο κ. Βρούτσης εκφράζει την αισιοδοξία του πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα τα καταφέρει με ρεαλισμό, υπευθυνότητα, πατριωτισμό και χωρίς ιδεοληψίες» και τέλος καταθέτει την άποψή του για τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», ισχυριζόμενος πως «είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών, ενάντια στην κυβέρνηση και πέρα από κόμματα», αλλά όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: «Δεν στηρίζουμε συμπεριφορές, όπως αυτές που προκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, όπου μεθόδευε προπηλακισμούς, καλλιεργούσε τη διχόνοια και δηλητηρίαζε με μίσος την κοινωνία».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Βρούτση στο TheCaller:
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την επιβολή των capital controls. Ποιο είναι το αποτύπωμα της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία 2,5 χρόνια από την πρώτη εκλογή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως μια θλιβερή περίοδο οπισθοδρόμησης για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Δυόμιση χρόνια χαμένα, η Ελλάδα βρίσκεται -για πρώτη φορά- με κλειστές τράπεζες και capital control. Επιπλέον, “φορτωμένη” με 2 αχρείαστα μνημόνια και με ένα πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Όλες οι θυσίες των Ελλήνων πήγαν χαμένες και νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες τους. Οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί. Τα μετρητά στερεύουν και οι επιχειρήσεις κλείνουν. Η Ελλάδα έχασε την προοπτική και την ελπίδα της».
Μιλήσατε για «κοινοβουλευτική ταπείνωση» με αφορμή τη ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων με διαδικασίες εξπρές και σε νομοσχέδιο για την Αλιεία στη Βουλή. Ο αντίλογος, ωστόσο, ήταν πως τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι…
«Ποτέ στο παρελθόν, από το 2010, δεν ευτελίστηκε τόσο πολύ η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν τηρήθηκε, ούτε ο κανονισμός της Βουλής. Για πρώτη φορά δεν λειτούργησε, ούτε η Επιτροπή για μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική προσαρμογή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέσυρε το κύρος του εθνικού μας κοινοβουλίου με διαδικασίες τύπου “ψηφίζω-ξεψηφίζω”, για διατάξεις που η ίδια νομοθέτησε μόλις λίγες ημέρες πριν. Όλη αυτή η διαδικασία συνολικά, αποτέλεσε κοινοβουλευτική ταπείνωση χωρίς προηγούμενο!».
Πάντως, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο 2017 και μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο, καθώς και τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον Τουρισμό, με τον Αλέξη Τσίπρα να χρεώνει «χαιρεκακία» στην Αντιπολίτευση και «ταύτιση με τους πιο ακραίους από τους δανειστές».
«Η ισχνή ανάπτυξη 0,4% -σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- για το πρώτο 3μηνο του 2017, δεν απέχει μόνο σημαντικά από το 2,7% ανάπτυξη, που έχει τεθεί από τον προϋπολογισμό ως στόχος, αλλά απέχει επίσης και από την ανάπτυξη (0,7%) που είχε επιτευχθεί το 2014. Αρκεί, να συγκρίνει κανείς το ΑΕΠ το α’ 3μηνο του 2014 (44,3 δις), με το ΑΕΠ του 1ου 3μηνου του 2017 (43,9 δις).
Σίγουρα, δεν είναι ‘’χαιρεκακία’’ να αναδεικνύεις τη βλάβη που υπέστησαν εργαζόμενοι και άνεργοι από την ανεπάρκεια και την ιδεοληψία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θυμίζω, ότι είναι η πρώτη φορά στην αγορά εργασίας της χώρας όπου συντελείται η μεγαλύτερη ανατροπή, με την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έναντι της πλήρους απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, η ανεργία αντί να κλείσει στο 19,5% στο τέλος του 2016, έκλεισε τελικά στο 23,5%. Κάτι που ισοδυναμεί με απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας».
Η εύλογη απορία πολλών είναι τι διαφορετικό θα κάνει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τη στιγμή, που οι όποιες αποφάσεις εξαρτώνται από το Βερολίνο.
«Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι κάτι που ίσχυε και στο παρελθόν. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έκανε τη μεγάλη διαφορά και τα κατάφερε, παρότι διακόπηκε βίαια ο κυβερνητικός της βίος. Με τον ίδιο τρόπο θα τα καταφέρει και η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ρεαλισμό, υπευθυνότητα, πατριωτισμό και χωρίς ιδεοληψίες».
Με βάση τα στοιχεία σχεδόν όλων των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πολύ δύσκολο για τη ΝΔ να πιάσει το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιδιώξετε μια κυβέρνηση συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΣΥ, κάτι που έχει θέσει ως προϋπόθεση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει παντού. Η αποτυχία αυτή, δυστυχώς, είχε αντίτιμο. Συνοδεύτηκε από άδικα και επώδυνα μέτρα για κάθε πολίτη. Αντί για τα 12 δισ. ευρώ παροχών που υπόσχονταν το 2015, έφεραν 14,5 δις επώδυνα μέτρα σήμερα για όλους, κυρίως για τους πιο αδύναμους. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, υπήρξαν τα θύματα της πολιτικής εξαπάτησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ήδη οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την οργή και την αγανάκτηση τους. Από το φθινόπωρο, η χώρα μπαίνει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει πλέον την πολιτική συντριβή του λαϊκίστικου μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Ν.Δ. θα επιδιώξει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, θα αγωνιστεί ακόμη και για την τελευταία ψήφο και σίγουρα –την επόμενη μέρα- θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση και συμμαχία για το καλό της χώρας».
Ποια η γνώμη σας για τη θέσπιση –από την κυβέρνηση- της μηνιαίας εισφοράς από κάθε κύρια σύνταξη υπέρ των συνταξιούχων συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο Ν. 4387/2016;
«Πρόκειται για μια διάταξη, που η κυβέρνηση επέβαλλε με τρόπο αυθαίρετο και προκλητικό στο Ν.4387/2016, σε βάρος των 2,7 εκατ. συνταξιούχων της χώρας. Η μεθόδευση εμφανής, “δωράκια” 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως από την τσέπη των συνταξιούχων, για να αποσπάσει τη σιωπή και την εύνοιά των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Την προκλητική αυτή διάταξη, η Ν.Δ. την καταψήφισε –όταν ήρθε στη βουλή και θα την καταργήσει την επόμενη κιόλας μέρα. Η άδικη “αφαίμαξη” θα σταματήσει άμεσα, τα λεφτά θα μείνουν εκεί που ανήκουν, στους συνταξιούχους. Η Ν.Δ. στηρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, όμως, η χρηματοδότηση του θα πρέπει να γίνεται οικειοθελώς, με όρους διαφάνειας και συνειδητής επιλογής, από τους συνταξιούχους!».
Στις 20 Ιουνίου διεξάγεται στο Σύνταγμα η 2η αντικυβερνητική συγκέντρωση, μετά την περσινή, του κινήματος «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ». Σας βρίσκουν σύμφωνο η εν λόγω μορφή διαμαρτυρίας και το ομώνυμο σύνθημα προς τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
«Η συγκέντρωση της 20ης Ιουνίου είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών, ενάντια στην κυβέρνηση και πέρα από κόμματα. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ελεύθερη έκφραση και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κοινωνικών ομάδων και πολιτών, οι οποίες όμως θα πρέπει να εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, ευπρέπειας και χωρίς ίχνος βίας ή απρέπειας. Δεν στηρίζουμε συμπεριφορές, διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, όπως αυτές που προκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, όπου μεθόδευε προπηλακισμούς, καλλιεργούσε τη διχόνοια και δηλητηρίαζε με μίσος την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου