ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

22.6.17

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ

article thumbnailΟ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος επισκέφτηκε σήμερα το εργοστάσιο της ΕΒΓΑ, όπου μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων του εργοστασίου. Αμέσως μετά συναντήθηκε με το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στους εργαζόμενους.

Για την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση
Θα ακούσατε αυτές τις ημέρες αρκετά -και θριαμβολογίες μάλιστα από τον πρωθυπουργό- απ' την κυβέρνηση, απ' τους υπουργούς για το τέλος της διαπραγμάτευσης που ανοίγει φως στο βάθος του τούνελ και άλλα σχετικά. Όμως η δική σας πείρα, όπως και όλου του εργαζόμενου λαού, λέει ότι κάθε διαπραγμάτευση, που γίνεται, συνδυάζεται μόνο με νέα μέτρα, με μνημόνια τα οποία πλέον έχουν γίνει διαρκείας. Χθες ο κ. πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαμε, υποτίθεται, για να μας ενημερώσει για τις θέσεις του και για όλες τις εξελίξεις, επιβεβαίωσε αυτό το ζήτημα, ότι βρισκόμαστε ως χώρα - μέλος της ΕΕ σε μόνιμη επιτροπεία, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεταρρυθμίσεις, που εμείς ξέρουμε βέβαια ως εργατική τάξη, ως εργάτες ότι αυτό μεταφράζεται σε αντεργατικά μέτρα, σε νέο γονάτισμα του λαού, σε ματωμένα πλεονάσματα, που σημαίνει ότι ο λαός ματώνει για να δημιουργήσει αυτά τα πλεονάσματα και όχι βέβαια οι μεγαλοκαρχαρίες, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια.
Για την καπιταλιστική ανάπτυξη
Ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα θα ακούσετε πολλά περί της ανάπτυξης που θα έρθει, που την περιμένουμε κ.λπ. Μια ανάπτυξη που σύμφωνα και με τα λόγια των κυβερνώντων, το πολύ - πολύ θα  μας φέρει σε λίγα χρόνια σε μια κατάσταση «ευπρεπούς χρεοκοπημένης χώρας» όπως είναι η Πορτογαλία και άλλες χώρες, που επίσης έχουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας, αντιλαϊκά μέτρα, όπου κι εκεί ισχύουν τα μνημόνια που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια και σ' αυτές τις χώρες.
Εμείς κρατάμε μικρό καλάθι. Μπορεί να υπάρξει μια μικρή ανάπτυξη, όμως το ερώτημα που πρέπει η εργατική τάξη κι ο καθένας μας να απαντήσει είναι: Θα είναι ανάπτυξη για ποιόν; Θα είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο, για αυτούς που είναι μονίμως κερδισμένοι, που έχουν την πραγματική ιδιοκτησία και εξουσία των πάντων; Ή θα είναι ανάπτυξη σε όφελος των εργαζόμενων, του λαού, των εργατικών λαϊκών στρωμάτων; Εκεί είναι το ερώτημα. Και βέβαια σε αυτή την απάντηση πρέπει η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα να είναι κατηγορηματικό και απόλυτο, ότι αυτή η ανάπτυξη, αν έρθει και όποτε έρθει, θα ωφελήσει μόνο τους ομίλους, θα ωφελήσει μόνο το κεφάλαιο, δεν έχει να προσφέρει τίποτα για τον εργαζόμενο λαό.
Γιατί εμείς την ανάπτυξη, θα πρέπει να την μετράμε συγκεκριμένα. Δηλαδή θα καταργηθούν οι νόμοι των μνημονίων που μας μείωσαν το εισόδημα; Θα καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι, που μας αφαίρεσαν εργασιακά δικαιώματα, που έκαναν τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο», που ουσιαστικά κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα του εργάτη στη διαπραγμάτευση; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να θέσουμε εμείς και αυτά τα κριτήρια, μαζί με άλλα φυσικά, που αφορούν τη φορολογία, τη ζωή του κάθε εργαζόμενου για το τι θεωρούμε εμείς ανάπτυξη και ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Κρίση και πόλεμος
Κρίση και πόλεμος είναι δίδυμα αδέλφια. Η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, είναι δίδυμα αδέλφια, πάνε μαζί και ως τέτοια θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε και σαν εργατικό κίνημα. Το ΚΚΕ ως τέτοια τα αντιμετωπίζει. Και βέβαια απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να ορθώσουμε ισχυρή αντίσταση, ισχυρή οργάνωση της πάλης, με καθαρό σχέδιο, το σύνολο της εργατικής τάξης ή τουλάχιστον της πρωτοπορίας της, που κατανοεί αυτά τα ζητήματα και θέλει να ανοίξει ένα δρόμο καλύτερο για το μέλλον, ο οποίος πραγματικά θα είναι με ειρήνη, αλλά πραγματική ειρήνη κι όχι η ειρήνη, με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών...
Μας ανησυχούν όλες οι εξελίξεις στην περιοχή. Έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια, οι ενεργειακές πηγές στην περιοχή είναι τεράστιες, που σημαίνει ότι και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή είναι επίσης πάρα πολύ μεγάλα. Εδώ συγκρούονται μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Μ. Βρετανία, η ΕΕ ως σύνολο, άλλες δυνάμεις. Αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως είναι η τούρκικη αστική τάξη για παράδειγμα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, άλλες αραβικές χώρες, που έχουν ισχυρούς ανταγωνισμούς και συμφέροντα και θέλουν να ελέγξουν και το δρόμο μεταφοράς της ενέργειας και το δρόμο μεταφοράς των εμπορευμάτων και τις ενεργειακές πηγές, αλλά και τις αγορές της περιοχής. Και γι' αυτό δημιουργούνται οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι κλπ. Και βέβαια πολλές φορές ακούμε ότι «η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε όλα αυτά, η Ελλάδα έχει μια πολυπολική προσέγγιση του ζητήματος» -αυτά είναι λόγια των κυβερνώντων και του πρωθυπουργού, δεν τα λέμε εμείς- η οποία «θα λύσει αυτό το πρόβλημα με πολυμερείς και πολύπλευρες συνεργασίες με άλλα κράτη και άρα θα έχουμε ειρήνη»... Λένε ψέματα. Διότι η Ελλάδα συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε αποστολές εκτός συνόρων, με στρατεύματα, αξιωματικούς και στρατιώτες, σε 13 χώρες, που είναι για τα συμφέροντα των Αμερικανονατοϊκών και όχι για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν υπερασπίζονται δηλαδή τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αυτοί που βρίσκονται εκεί.
Η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει σε εξοπλισμούς, οι οποίοι δεν είναι για την άμυνα και την υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας. Είναι εξοπλισμοί που υπαγορεύονται από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Με αποτέλεσμα να πληρώνει ο ελληνικός λαός για πράγματα τα οποία δεν είναι για να αμυνθεί και να υπερασπίσουμε, για παράδειγμα, τα σύνορα της χώρας, να υπερασπίσουμε το λαό μας. Η Ελλάδα επίσης συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, σε όλες τις αποφάσεις που πήραν και αποτελεί βασικό ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με τις στρατιωτικές βάσεις που διαθέτει, όπως είναι της Σούδας, όπως είναι άλλες στρατιωτικές βάσεις, που χωρίς αυτές οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τους βομβαρδισμούς για παράδειγμα στη Συρία, πιο πριν στη Λιβύη ή σε άλλες χώρες της Μ. Ανατολής κλπ.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες αυτές τις αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της, άρα λοιπόν δεν είναι άμοιρη ευθυνών και έχει ανταγωνισμούς με την τούρκικη αστική τάξη. Ο Γιλντιρίμ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προχτές, στην ουσία υπεράσπισε και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, λέγοντας ότι γίνονται τέτοιες αμφισβητήσεις και από τις δυο πλευρές, στην ουσία έβαλε το ζήτημα της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και της συγκυριαρχίας. Είπε όμως και κάτι σοβαρότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο, έβαλε ζήτημα και ΑΟΖ, ελληνικής και κυπριακής. Μίλησε για μια ενιαία θάλασσα, που εκεί μπορούμε μαζί να αγωνιστούμε, να παλέψουμε, έχουμε κοινό πολιτισμό, αλλά έχουμε και κοινά ενεργειακά αποθέματα, σε αυτές τις περιοχές, σε αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα, αυτό είπε στην ουσία. Άρα συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων και στην ελληνική ΑΟΖ και στην κυπριακή ΑΟΖ. Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καθαρά σε αυτά.
Η εργατική τάξη και ο λαός μας συνολικά, το κίνημα, πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Δεν μπορεί να κρατάς το λαό στον ύπνο ή να κρύβεις ζητήματα, έστω κι αν πολλές φορές αυτά φοβίζουν ή δυσκολεύουν μια κατάσταση. Πρέπει να ανοίγεται αυτός ο δρόμος και κυρίως να ανοίγεται αυτή η συζήτηση με ποια γραμμή πάλης πρέπει να πάμε. Γιατί «ειρήνη» λένε όλοι, ακόμη και οι αντίπαλοι, ακόμα και οι πολεμοκάπηλοι. Θα ακούσεις τον Τραμπ ή άλλους τέτοιους ηγέτες που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και βομβαρδίζουν λαούς και παιδιά, αθώα θύματα, να σου μιλάνε για ειρήνη, ότι παλεύουν για την ειρήνη. Το πρόβλημα δεν λύνεται με το να λες «ειρήνη», πρέπει να λες σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτή η ειρήνη. Πρέπει να πεις «έξω το ΝΑΤΟ», πρέπει να πεις ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση, είναι η σημερινή κυβέρνηση, οι χτεσινές και οι αυριανές. Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτούς; Γιατί το ΚΚΕ για παράδειγμα λέει ότι είναι η αστική τάξη, είναι το κεφάλαιο, που για τα δικά του συμφέροντα, για να παίρνει μέρος στην ενεργειακή μοιρασιά και θέλουν οι επιχειρήσεις τους, εγχώριες και ξένες να συμμετέχουν εκεί.
Το κίνημα πρέπει να προετοιμάζεται για το που θα στρέψει την πάλη του. Γιατί ο εχθρός τελικά δεν είναι μόνο έξωθεν, ούτε μόνο πρέπει να βλέπουμε τον εξωτερικό εχθρό, που, κάποια στιγμή μπορεί να γίνεται κύριο ζήτημα αν προσπαθεί να αλλάξει σύνορα και τα σύνορα όπως ξέρουμε όλοι αλλάζουν μόνο με πόλεμο. Ο εχθρός βρίσκεται και στο εσωτερικό και είναι οι εκμεταλλευτές και αυτοί που σιγοντάρουν, που χρηματοδοτούν, που ενισχύουν τους πολέμους και θέλουν για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα του λαού ή της πατρίδας όπως λένε, να χύσουν το αίμα τους οι λαοί και να εμπλακούν σε τέτοιες επεμβάσεις, σε τέτοιους πολέμους.
Για την ανασύνταξη του κινήματος και την κοινωνική συμμαχία
Εμείς οι κομμουνιστές πρωτοστατούμε στο πιο απλό πρόβλημα, να υπάρχουν καλές εργασιακές συνθήκες, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να υπάρχουν μισθοί, συλλογικές συμβάσεις, σταθερή δουλειά για όλους, να μην απολύεται κανένας συνάδελφος. Παλεύουμε για τα πάντα, ακόμα και για ένα πάρκο στη γειτονιά, για ένα δρόμο που πρέπει να γίνει. Όμως αυτά, αν μείνουν έτσι αποσπασμένα, έχουν πολλή λίγη ζωή, γιατί το κράτος αυτό που υπάρχει, η καπιταλιστική εξουσία, αυτοί που έχουν την ιδιοκτησία θα μας τα πάρουν και τα έχουν πάρει, την άλλη μέρα το πρωί κιόλας. Μετά από έναν αγώνα που κέρδισε θα στα πάρει, θα περάσει ένας μήνας, δυο μήνες θα βρει μια άλλη ευκαιρία να χτυπήσει το κίνημα και να στα πάρει πίσω. Άρα για να έχεις σταθερή λύση σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να έχεις και το δρόμο, να τον ακολουθείς σταθερά που θα σε οδηγεί με σχέδιο και αγώνα σε αυτό που λέμε αλλαγή τάξης στην εξουσία. Αλλαγή συνολικά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, με την κοινωνικοποιημένη παραγωγή.
Άρα, αυτό το ζήτημα όσο κι αν δεν φαίνεται επειδή ο συσχετισμός δυνάμεων, η διεθνής κατάσταση είναι δύσκολη, αρνητική, τουλάχιστον πρέπει να συζητιέται, μέσα στους χώρους δουλειάς, να δείχνει το δρόμο, να βλέπει με ποιες δυνάμεις πρέπει να συμπορευτεί το εργατικό κίνημα και ποιες να αφήσει πίσω. Και πρώτα απ' όλα πρέπει να ανασυνταχθεί το ίδιο καλύτερα, να δουλέψουν καλύτερα τα σωματεία, οργανώνοντας την καθημερινή πάλη. Να παλέψει να κερδίσει συμμάχους, γιατί η αστική τάξη οργανώνει κι αυτή τις συμμαχίες της μέσα στο λαό, στα λαϊκά στρώματα, προσπαθεί να προσεταιριστεί με το μέρος της τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματίες που μπορεί να έχουν περισσότερες αυταπάτες απ' ότι οι εργάτες και οι εργάτριες. Άρα και ο εργάτης, το εργατικό κίνημα πρέπει να κοιτάξει πρώτα απ' όλα να τραβήξει σε συμμαχία την αγροτιά. Ιδιαίτερα για τον κλάδο σας είναι κρίσιμο ζήτημα αυτό, να οργανώσετε με τη φτωχή αγροτιά τη συμμαχία και με κοινές δράσεις με αγροτικούς συλλόγους κλπ, αλλά και με αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες κλπ και μέσα σ' αυτούς βέβαια είναι όλες οι λαϊκές οικογένειες. Είναι οι γυναίκες, που έχουν ειδικά προβλήματα. Είναι τα παιδιά μας, άλλος μπορεί να είναι μαθητής, άλλος φοιτητής, άλλος σπουδαστής, άλλος να είναι νέος εργαζόμενος. Όλοι αυτοί θα πρέπει να φτιάξουν μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, αυτή είναι η πρόταση η δική μας. Όχι όμως συμμαχία κορυφών πολιτικών κομμάτων, σε αυτή τη συμμαχία έχουν θέση όλοι αν είναι εργάτες, αν είναι αγρότες, αν είναι επαγγελματίες, γυναίκες, νέοι και νέες των λαϊκών οικογενειών κι εκεί να συζητήσουν, να χαράξουν σχέδιο. Μια συμμαχία που θα είναι μέσα στο κίνημα, αλλά θα έχει πολιτικούς στόχους κι εκεί τα κόμματα και το δικό μας, το ΚΚΕ, δουλεύουν μέσω των μελών μας, των στελεχών μας, των φίλων του κόμματος για να εδραιώσουμε τη συμμαχία και να γίνεται και η διαπάλη να χαράσσονται οι στόχοι ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός με αυτούς που δημιουργούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Και σήμερα από δω θέλω να κάνω αυτό το κάλεσμα, εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος, ιδιαίτερα σε όλο αυτό τον κόσμο που είναι εργάτες, εργαζόμενοι, κοινωνικά - ταξικά απευθυνόμαστε κυρίως, αλλά που ψήφιζαν άλλα κόμματα, μπορεί να ψήφιζαν ΝΔ, άλλοι ΠΑΣΟΚ, άλλοι ΣΥΡΙΖΑ, άλλες δυνάμεις. Τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα. Ιδιαίτερα έναν κόσμο που νιώθει αριστερός, που είναι προοδευτικός, έχει παλέψει, νιώθει και θέλει να αντισταθεί, νιώθει αυτή την καταπίεση, και που είχε αυταπάτες ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ -επειδή έδινε προεκλογικά κάποιες ελπίδες- μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του, ότι μπορεί να πάει καλύτερα η κατάσταση. Αλλά αποδείχτηκε ότι όχι μόνο είπε ψέματα, πήρε πίσω ακόμα και απλά πράγματα που έλεγε ότι θα κάνει. Και αυτός ο κόσμος σήμερα είναι απογοητευμένος, μπορεί να είναι οργισμένος αλλά έχει πάει σπίτι του, δεν θέλει να παλέψει και πρέπει να μιλήσουμε μαζί του, του λέμε η λύση δεν είναι η ατομική απομόνωση, δεν είναι να κάτσεις σπίτι σου, αλλά να συμπορευθείς με το ΚΚΕ, σε όλους αυτούς τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, έτσι ώστε πραγματικά να ξαναδυναμώσει η ελπίδα, να ξαναδυναμώσει το εργατικό κίνημα και κυρίως να γίνει αυτή η μεγάλη κοινωνική συμμαχία του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου