ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

28.6.17

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς

Τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας έχουν κάνει τέχνη η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προκειμένου να θολώνουν τα νερά για τις τεράστιες ευθύνες τους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με αφορμή την απάντηση της Ευρ. Επιτροπής στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη που προειδοποιούσε για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών και φέτος από τους παιδικούς σταθμούς.

Την ώρα που σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, η Ευρ. Επιτροπή δηλώνει προκλητικά ότι «τα παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες και οικογένειες της εργατικής τάξης δεν αποκλείονται, και υπάρχει ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών τους». Στις ίδιες διαβεβαιώσεις περί δήθεν σχεδόν πλήρους κάλυψης των αναγκών των παιδιών επιδίδεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να κάνει το άσπρο - μαύρο και να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της.
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Οι αυξημένες ανάγκες για παιδικούς σταθμούς που υπάρχουν και καταγράφηκαν έφεραν στην επιφάνεια και φέτος την αγωνία που βιώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς που τα παιδιά τους αποκλείονται από τους παιδικούς σταθμούς και καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την προσχολική αγωγή, αλλά και τη δυσκολία όσων γονιών τα παιδιά τους γίνονται δεκτά αφού πληρώνουν αδρά στις ιδιωτικές δομές που τους κατευθύνει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για  μια σειρά υπηρεσιών, από το  φαγητό έως τη μεταφορά τους και άλλες παιδαγωγικές δραστηριότητες, όπως αυτές των αθλητικών και  πολιτιστικών δράσεων, που θα έπρεπε οργανικά να εντάσσονται σ΄ ένα σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από πέρσι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με προηγούμενη ερώτησή της είχε καταγγείλει την αλλαγή του τρόπου υλοποίησης  του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές (που σε αυτή τη φάση για τη χώρα μας περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα εθνικούς πόρους και ελάχιστους από το ΕΣΠΑ), το γεγονός δηλαδή ότι η χρηματοδότηση δεν δίνεται πλέον στις δημόσιες δομές, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο. Η αλλαγή αυτή οδήγησε στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών σε βάρος των δημοσίων δομών και της διεύρυνσής τους, με αποτέλεσμα περίπου 10.000 κουπόνια του προγράμματος πέρσι να μείνουν αδιάθετα, επειδή οι γονείς δεν έβρισκαν δομές στην περιοχή τους.
Γίνεται φανερό ότι από την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν εξαιρούνται ούτε η φροντίδα και η  αγωγή των παιδιών.
Η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού και κατάλληλων δομών, που θα έπρεπε να υλοποιούνται  υπό την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, η παντελής έλλειψη εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, τα πολυάριθμα τμήματα, τα συνολικότερα προβλήματα της εκπαίδευσης, αλλά και η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε άλλους τομείς, όπως ιδίως στην υγεία, είναι η άγρια αντιλαϊκή πραγματικότητα που στηρίζουν και προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα το κεφάλαιο συνεχίζει να απολαμβάνει μια σειρά από ευρωενωσιακές και κρατικές χρηματοδοτήσεις - προερχόμενες από τη φορολογία του λαού - και ποικίλες φοροαπαλλαγές.
Η αγανάκτηση των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων ζευγαριών για την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που κατακλύζουν τη ζωή τους, πρέπει να εκφραστεί μέσα από τον οργανωμένο αγώνα τους, διεκδικώντας:
Αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Σίτιση για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. Όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους).
Οι διεκδικήσεις αυτές απαιτούν σύγκρουση με την εξουσία και οικονομία που έχει ως κριτήριο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέονται με την πάλη για μια κοινωνία που στο επίκεντρο της θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου