ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

16.6.17

Ρ. Σβίγκου: Με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρακτορείο 104,9 FM 

Γυρίζουμε σελίδα;….
Γυρίζουμε σελίδα και με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αποφασιστικότητα μπορούμε να
σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, που είναι και τα ζητήματα που αφορούν περισσότερο στους πολίτες. Έγινε χθες ένα σημαντικό και θετικό βήμα. Δόθηκε ένα ισχυρό σήμα και στους επενδυτές. Από την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup μας απασχόλησε πώς η τελευταία πρόταση θα μπορούσε να βελτιωθεί, ώστε να αποτυπώνονται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και να υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι το οποίο το πετύχαμε. Όπως επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη ρητή δέσμευση των δανειστών ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα για την έξοδο στις αγορές.
Αυτά τα τρία στοιχεία, δηλαδή η σαφήνεια στα ζητήματα του χρέους, η έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις με τη σύνδεση ανάπτυξης και χρέους, όπως και η δέσμευση ότι η Ελλάδα θα βγει άμεσα στις αγορές με τη στήριξη των δανειστών δεν τα είχαμε στο τελευταίο Eurogroup. Δικαιώθηκε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που απέρριψαν την προηγούμενη πρόταση και παλέψαμε για μια λύση πολύ καλύτερη, όπως ήταν η χθεσινή.

Θεωρείτε ότι αυτό το πλαίσιο εξασφαλίζει μια άρση του βαθμού αβεβαιότητας που επικρατούσε τον προηγούμενο καιρό στον τομέα της οικονομίας;
Όπως γνωρίζετε οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερες από τους προβλεπόμενους στόχους. Οπότε αυτό που εμείς επισημάναμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι θα πρέπει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να συνάδει με αυτές τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι τώρα αυτό το έχουμε και μας επιτρέπει και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη –είναι πολύ θετική και η αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζες- . Η άρση της αβεβαιότητας επιτρέπει στην κυβέρνηση με πολύ πιο γρήγορο βήμα να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο της σε μια σειρά από τομείς. Και μιλάω για την καθημερινότητα, για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για τη στήριξη των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων.

Σε ότι αφορά το χρέος ειδικότερα.. εντάξει, η δόση θα εκταμιευθεί, θα εισρεύσουν χρήματα, θα μπορεί να κινηθεί η οικονομία.. Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ή τέλος πάντων αυτό το σήμα που δόθηκε για το χρέος είναι ικανές ώστε να διασφαλίσουν ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον; Δηλαδή να μπορεί ο άλλος που θέλει να επενδύσει να μην έχει το άγχος τι θα γίνει την επόμενη μέρα με τα λεφτά του …
Πιστεύω πως ναι και αυτή είναι η αξιολόγηση που κάνουν για τη συμφωνία τόσο ο διεθνής Τύπος όσο βέβαια και οι θεσμοί. Δηλαδή και το ΔΝΤ αξιολογεί θετικά πλέον τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως και τον μηχανισμό για την ανάπτυξη. Το ίδιο κάνουν –το είδαμε και στις χθεσινές δηλώσεις- και οι ευρωπαϊκοί  θεσμοί. Και με αυτόν τον τρόπο αποτιμάται και η συμφωνία στο διεθνή Τύπο.

Μια και μιλάμε για το διεθνή Τύπο, ένα σημερινό δημοσίευμα λέει ότι θα μπορεί πλέον η ελληνική κρίση να βγει από τις προτεραιότητες της Ε.Ε., ενώ άλλα δίνουν μεγάλη έμφαση στο πώς τέλος πάντων ήταν μια καλή συμφωνία για τη ζώνη του ευρώ εν γένει. Εσείς εκτιμάτε ότι η ελληνική κρίση λειτούργησε και ως παράδειγμα ή τέλος πάντων ως αντίβαρο σε όλη την υπόλοιπη κρίση στην ευρωζώνη;.. Γιατί δεν είναι μόνο το ελληνικό πρόβλημα. Έχουμε μια Ιταλία από πίσω που παραπαίει, είχαμε άλλες χώρες που ήταν σε μνημόνια, βγήκαν αλλά και πάλι δυσκολεύονται… Θεωρείτε ότι έδειξε η Ελλάδα το δρόμο για την υπόλοιπη ευρωζώνη;
Αυτό μένει να το δούμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα κατάφερε να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα και έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της. Η Ελλάδα δεν είναι πια εκείνος ο αποδιοπομπαίος τράγος που όλοι οι ευρωπαίοι αλλά και ο διεθνής Τύπος θεωρούσαν ότι φταίει για την κρίση. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα. Κι αυτά τα βήματα είχαν να κάνουν τόσο με τη στήριξη της ανάπτυξης, όσο και με τη ρύθμιση για το χρέος. Καταλαβαίνουμε ότι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί είναι δυσμενείς, οπότε εμείς προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να  τους αλλάξουμε ώστε να μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα για τη χώρα μας εντός της ευρωζώνης. Και χθες αποτυπώθηκαν και οι συμμαχίες που έχει καταφέρει να συνάψει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αναφέρομαι βέβαια στη γαλλική πρόταση που έγινε αποδεκτή για τη σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος και τη δημιουργία ενός σχετικού μηχανισμού. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη την οποία θα δούμε και το επόμενο διάστημα πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί και μπορούμε να μιλήσουμε για μια σημαντική αλλαγή.

Πάντως η ΝΔ δεν είναι το ίδιο ικανοποιημένη και μιλάει για άλμα κάτω από τον πήχη. Νωρίτερα, φιλοξενώντας εδώ τον κ. Μηταράκη, είπε ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία ουσιαστικά, γιατί υπονομεύει και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Αν η ΝΔ συνεχίσει σε αυτή την κριτική ζητώντας εκλογές, υπάρχει καμία περίπτωση να πάμε σε πρόωρες κάλπες; ..
Όχι βέβαια. Κατ’  αρχήν κανέναν δεν εκπλήσσει η στάση της ΝΔ. Η ΝΔ είχε ετοιμάσει τις ανακοινώσεις για το Eurogroup πολύ πριν αυτό συνεδριάσει. Όπως επίσης έχει επιλέξει μια τακτική η οποία κινείται πάντοτε στο πλαίσιο της καταστροφολογίας και μας κατηγορεί τώρα ότι περνάμε κάτω από την πήχη, την ίδια στιγμή που μόλις χθες κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι έχει θέσει το χρέος ως διαπραγματευτική προτεραιότητα. Θεωρούσε δηλαδή ότι το χρέος έκανε κακό στα ελληνικά συμφέροντα. Και σήμερα που έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τα ζητήματα του χρέους, κατηγορεί ότι αυτά δεν είναι αρκετά. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε μας ακούει μπορεί να καταλάβει ότι η ΝΔ έχει επιλέξει μια στρατηγική από την οποία χάνει καθημερινά.

Και κλείνοντας, μετά το κλείσιμο της χθεσινής αξιολόγησης θα μπορέσει τώρα πραγματικά η οικονομία να δει στην πράξη την ανάπτυξη; Δηλαδή να ξεκινήσουν διάφορα projects, να μπουν σε τροχιά εκκίνησης σχέδια επί χάρτου ώστε να μπορέσουμε αυτή την ανάπτυξη να τη νιώσουμε κι εμείς, οι απλοί πολίτες….
Κατ’  αρχήν δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τα βήματα που έχουν ήδη γίνει σ’  αυτόν τον τομέα. Αλλά σίγουρα η χθεσινή απόφαση του Eurogroup μας επιτρέπει με πολύ πιο γρήγορα βήματα, αφού δίνει αυτό το σήμα σταθερότητας και άρσης της αβεβαιότητας, στο οποίο αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Οπότε μιλούμε για μια διαφορετική σελίδα, όπου με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα μπορούμε να παλέψουμε για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου