ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

23.6.17

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την καθυστέρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας»

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκληρωμένη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γραμματέας
Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ.
Αναφερόμενος στην πολύ χαμηλή θέση της Ελλάδας (3η από το τέλος μεταξύ 28 χωρών) στον δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία (Digital Economic and Society Index (DESI) για το 2017, σχολίασε ότι είναι το αποτέλεσμα παρελθοντικών και συνεχιζόμενων δομικών αδρανειών, αλλά και αποσπασματικών κινήσεων όλων των Κυβερνήσεων μέχρι τώρα. Σχολίασε ότι δεν αρκεί απλά ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το τι δεν έκαναν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας αλλά να εξηγήσει τι θα κάνει ο ίδιος, αξιοποιώντας τις ραγδαίες εξελίξεις και τις πολλές προσφερόμενες δυνατότητες. Όλα αυτά όπως τόνισε ο κ. Μαυρωτάς, δεν γίνονται χωρίς βιώσιμο στρατηγικό σχέδιο, χωρίς κατασκευή εφαρμόσιμων δημόσιων πολιτικών, χωρίς ανάπτυξη υποδομών και χωρίς την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Εκτός από την ανάγκη των υποδομών εστίασε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα με άριστους και καλά καταρτισμένους επιστήμονες και τεχνικούς σε όλον το φάσμα των ψηφιακών τεχνολογιών, συστημάτων και εφαρμογών. Τόνισε ότι αν δεν υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο και δεν ευδοκιμήσουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις τότε το brain drain δεν θα σταματήσει και εμείς απλά θα το παρατηρούμε. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας θα δώσει όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έναυσμα και στην καινοτομία και στη δημιουργία μικρών δυναμικών start-ups.
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έχει για την ψηφιακή πορεία της χώρας η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Τάχθηκε υπέρ του Ψηφιακού Σχολείου και των θετικών που έχει πέραν από την επαφή των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες, και στην άμβλυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Αρκεί βέβαια όπως σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού να μην πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα τεχνολογικά μέσα «…αποστειρώνουν τη διδακτική σχέση. Την εξαϋλώνουν τείνοντας τελικά να την καταργήσουν», όπως είχε υποστηρίξει ο πρώτος Υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Μπαλτάς.
Ο κ. Μαυρωτάς προέτρεψε την κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τη σημαντική και ραγδαία πρόοδο χωρών, όπως η Τσεχία, Σλοβενία, Λετονία και Σλοβακία οι οποίες δεν είχαν ψηφιακό προβάδισμα και να διερωτηθεί γιατί αυτοί τα κατάφεραν και η Ελλάδα όχι. Η ψηφιακή σύγκλιση της χώρας, όπως τόνισε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση του ΑΕΠ, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη γενικότερη σύγκλιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου