ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

25.6.17

Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά , στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ»

Στην συνάντηση σας με τον κ. Τσίπρα, σας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια αλλά εκείνος θα την βγάλει. Πόσες πιθανότητες του δίνετε; 
 Από εκεί που θα τα έσκιζαν έχουν υπογράψει ήδη δύο επαχθή αχρείαστα μνημόνια. Αλυσόδεσαν τη
χώρα και τώρα αφού μας έβαλαν τη θηλιά στο λαιμό, μιλούν για έξοδο. Όμως αυτά που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας σε τίποτα δεν πείθουν ότι είμαστε προς την έξοδο. Ήδη άρχισαν τα όργανα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι  αγορές και αναλυτές είναι  άκρως επιφυλακτικοί.  Η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια, όμως  με άλλη πολιτική και άλλη κυβέρνηση και όχι με νέες ψεύτικες ελπίδες.
 Και τα τρία κόμματα εξουσίας έχουν υπογράψει μνημόνιο. Πόσο ελκυστικό είναι για τον πολίτη να έχει ως μόνη επιλογή τον καλύτερο διαχειριστή της λιτότητας; 
 Η κρίση έφερε τα μνημόνια και την λιτότητα και όχι τα μνημόνια την κρίση. Πολλοί έχτισαν πολιτικές καριέρες επάνω στην αντιμνημονιακή ρητορεία και υστερία. Όμως η αλήθεια έχει πλέον αποκαλυφθεί και την βρίσκουν μπροστά τους. Η περίοδος 2004-2009 με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή, επέφερε καίριο πλήγμα  στην οικονομία.
Με τις Κυβερνήσεις Τσίπρα η χώρα πισωγύρισε. Εγκλωβίστηκε στο δίλημμα Grexit  ή διαρκής λιτότητα και οδηγήθηκε στην μόνιμη επιτροπεία με δεσμεύσεις που ναρκοθετούν την  προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας  και την έξοδο από την κρίση. Δεν ξεχνάμε  τίποτα, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν. Όμως η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Με εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και αξιόπιστη κυβέρνηση ευρείας στήριξης.  Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική ελπίδα.
 Μήπως η πολιτική έδωσε τη σκυτάλη στους διαχειριστές των δημοσιονομικών μεγεθών; 
 Για όνομα του Θεού, δεν ήρθε το τέλος της πολιτικής. Όσοι το πίστεψαν  έχουν διαψευσθεί από τις εξελίξεις και στην Ευρώπη και στον κόσμο όλο. Αντιθέτως η λύση βρίσκεται στην ολική επαναφορά της Πολιτικής.
Είναι προϋπόθεση για να επανέλθει  η Ελλάδα στην κανονικότητα.
Όμως άλλο Πολιτική και άλλο μικροπολιτική και λαϊκισμός.
Όσο λάθος είναι να μην πιάνει η πολιτική το σφυγμό της κοινωνίας, τόσο λάθος είναι και να αγνοεί τους αριθμούς  και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Με άσχημα μεγέθη στην οικονομία, δεν μπορούν να ευημερούν οι άνθρωποι.
Η πραγματικά προοδευτική πολιτική βασίζεται και στην τεκμηρίωση και στην αλήθεια.
 Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες σειρά αποκαλύψεων για τον Πάνο Καμμένο. Προκύπτει ζήτημα για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας;
 Τα ζητήματα ήθους και ανεπίτρεπτης παρέμβασής Υπουργού σε θέματα της δικαιοσύνης, σίγουρα δημιουργούν μείζον θέμα  το οποίο αναδείξαμε με πρωτοβουλίες μας και στη Βουλή. Το ζήτημα για εμάς παραμένει ανοιχτό.
Όπως και το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά.
Η δικαιοσύνη βέβαια έχει την ευθύνη να περιφρουρήσει την ανεξαρτησία της και να προασπίσει το κράτος δικαίου.
 Το παζλ αυτών των αποκαλύψεων μπορεί  να κλονίσει το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο σημείο σύγκλισης ανάμεσα στη ΔΗΣΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ; 
 Η συγκολλητική τους ύλη είναι η εξουσία. Είναι ανθεκτική ….και αυτό τα λέει όλα.
Αν κρίνω από τις έως τώρα αντιδράσεις του κ. Τσιπρα και του Υπουργού Δικαιοσύνης δεν βλέπω «να ιδρώνει το αυτί τους».
Όσον αφορά εμάς, η  θέση μας είναι ξεκάθαρη, σταθερή και όχι ευκαιριακή.
Συμπλήρωμα κανενός δεν θα γίνουμε.
 Αν στις επόμενες εκλογές βρεθείτε ενώπιον του διλήμματος για συγκυβέρνηση – πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό θα είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας – με ποιον είστε ποιο κοντά; Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;
 Το δίλλημα δεν μας αφορά. Έχουμε αυτόνομη πορεία, λόγο και στρατηγική. Πολλοί κόπτονται και πασχίζουν να μας πάνε πότε από εδώ και ποτέ από εκεί. Φαίνεται πως αυτοί έχουν το πρόβλημα…
Ας το πάρουν απόφαση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου. Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική δική μας ενίσχυση είναι το κλειδί.
Το πραγματικό δίλλημα σήμερα είναι: εθνική συνεννόηση ή καταστροφή.  Σε αυτό το εθνικό δίλλημα έχουν  να απαντήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που εξακολουθούν να παίζουν το παιγνίδι του μικρού δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού.
 Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύεται την παρουσία του στους Ευρωσοσιαλιστές, στέλνοντας μήνυμα ότι αγκαλιάζει την «αριστερή σοσιαλδημοκρατία». Δεδομένου ότι σας χωρίζουν πολλά, αν όχι η άβυσσος, γιατί δεν βάλατε βέτο για τη συμμετοχή του ως παρατηρητή; 
 Ο Πρωθυπουργός ως παρατηρητής καλείται και ως παρατηρητής θα μείνει. Παρατηρητές πάντα καλεί η Σοσιαλιστική ομάδα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές και την παράδοση των σοσιαλιστών.
Συγκυβερνώντας με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ προωθεί  τον εθνολαικισμό και τη σκληρή συντηρητική πολιτική. Προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει συμμάχους, η διγλωσσία του όμως και το περιεχόμενο της  πολιτικής του δεν το επιτρέπει. Αυτά είναι αποκρουστικά για τους σοσιαλδημοκράτες. Έχουν γνώση οι φύλακες …
 Δύο συνέδρια για τη ΔΗΣΥ, ένα για το ΠΑΣΟΚ. Σας ασκείται κριτική ότι θα μπορούσατε να επιλέξετε πιο άμεσες διαδικασίες, πηγαίνοντας απευθείας στο Ιδρυτικό Συνέδριο για το νέο φορέα. Τι απαντάτε; 
 Στη ζωή όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Στην πολιτική, δεν σκοντάφτει απλά, πέφτει και στον γκρεμό. Εμείς δεν κάνουμε άλματα στο κενό. Προχωράμε με σταθερά βήματα και συλλογικές αποφάσεις για τον τελικό μας  στόχο, που είναι η δημιουργία, στο συντομότερο δυνατόν χρόνο, του ενιαίου πολιτικού φορέα. Το Συνέδριο μας στο τέλος του μήνα, πολιτικό και προγραμματικό, είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτή την πορεία. Το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016, λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί θετικά και προωθητικά σε αυτή την κατεύθυνση.
 Από τι θα εξαρτηθεί η οριστική ημερομηνία του Ιδρυτικού Συνεδρίου (τέλη 2017 ή αρχές 2018); Θα ανακοινώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επ’ αυτού στο ερχόμενο Συνέδριο;
 Το Συνέδριο μας  θα συζητήσει και θα εισηγηθεί προς όλους τους πολιτικούς φορείς του ευρύτερου χώρου τις διαδικασίες, τα βήματα και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας μου για τον ενιαίο φορέα της Παράταξης. Αμέσως μετά το συνέδριο μας τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όσοι θελήσουν να συμπορευτούν μαζί μας, θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Η προσωπική μου θέση έχει διατυπωθεί. Μόνο έκτακτες πολιτικές εξελίξεις θα εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.
 Τι φιλοδοξείτε με το προγραμματικό Συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή;
 Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει το λαό μας είναι το περιεχόμενο και η ουσία της πολιτικής μας πρότασης και αυτό ορίζει και τα προτάγματα και τις προτεραιότητες μας. Στο Συνέδριο μας οριοθετούμε με σαφήνεια το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο για μια προοδευτική  διακυβέρνηση της χώρας. Κάνουμε ένα δημιουργικό άλμα σε μια πορεία που έχει ως στόχο να αναδειχθεί η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη σε  πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις. Να δημιουργηθεί ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα πραγματικής ελπίδας.
 Αισθάνεστε αυτό που λέγεται, εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, ότι κρατάτε την τύχη του χώρου στα χέρια σας; Τι σκοπεύετε να κάνετε για να μην χαθεί η – ίσως και τελευταία – ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του;
 Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που μου αναλογεί. Η απόφαση μου να αναλάβω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε μια δύσκολη περίοδο εμπεριέχει  και την δέσμευση να αγωνιστώ για την δημιουργία μιας μεγάλης, αυτόνομης προοδευτικής Παράταξης. Που θα κλείσει οριστικά τον κύκλο  του κατακερματισμού και της εσωστρέφειας. Έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Με ενότητα – ανανέωση – διεύρυνση που συσπειρώνει και εκφράζει καθημερινά και περισσότερες δυνάμεις.  Ξανασυναντάμε τους προοδευτικούς πολίτες και χτίζουμε  μια νέα άμεση σχέση με την κοινωνική μας βάση σε όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί θα κάνουμε τα επόμενα αποφασιστικά βήματα.
 Έχουμε δει όλες τις κυβερνήσεις από το 2010 και μετά να εγκαταλείπουν τα σχέδια τους, ανάλογα με το πως ανοιγοκλείνει το ψαλίδι των θεσμών. Πόσο σίγουρη είστε ότι οι θέσεις που θα παρουσιάσετε για την έξοδο της χώρας από την κρίση («σχέδιο Ελλάδα» – και όχι μόνο) θα τύχουν της έγκρισης των δανειστών;
 Με το «Σχέδιο Ελλάδα», επιδιώκουμε το πέρασμα στην Ελλάδα της δημιουργικότητας, της εξωστρέφειας και της παραγωγής  πλούτου. Με την προώθηση τολμηρών ανατροπών, στο κράτος, στην Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στη φορολογία, στην λειτουργία της αγοράς, που θα ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία. Με μεγάλες επενδύσεις και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας που προστατεύει τους αδύναμους.
Πιστεύω πως μια τέτοια προσπάθεια, με αυτά τα προγραμματικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, που ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας θα στηριχτεί έμπρακτα από τους εταίρους και δανειστές.
 Είναι εθνικό θέμα το χρέος; Ήταν βιώσιμο (το χρέος) το 2014, όπως έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ το κατέστησε μη βιώσιμο; 
 Το θέμα του χρέους είναι και παραμένει εθνικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ άλλαξε τα δεδομένα και για το χρέος προς το χειρότερο. Η αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους παραμένει ανάγκη αλλά και δέσμευση των εταίρων απέναντι στον Ελληνικό λαό. Η  κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την συμφωνία του 2012 για το θέμα αυτό, ενώ απέτυχε στην «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές να πάρει κάτι συγκεκριμένο, πέρα  από αόριστες υποσχέσεις για  κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις  μετά το 2018, αν και εφόσον….
Έβαλε το χρέος  στο ράφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου