ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

19.6.17

Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ. Μπ. Γιλντιρίμ, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα. Είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο, όμως, και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις ευρύτερα.

Η τελευταία συνάντηση που είχαμε, σε διακυβερνητικό επίπεδο, στη Σμύρνη έχει ανοίξει μια πολύ ευρεία ατζέντα, θετική ατζέντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα, προκειμένου να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, αλλά και τη σχέση της συνεργασίας. Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι, αυτές ότι σχέσεις της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας, μπορούν να αποβούν προς όφελος των δύο λαών.
Βεβαίως, υπάρχουν μπροστά μας και προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εγώ θέλω, κύριε Πρωθυπουργέ,  να επισημάνω ένα πράγμα: Το προηγούμενο διάστημα και οι δύο χώρες μας πέρασαν δυσκολίες, αλλά ως καλοί γείτονες καμία χώρα δεν προσπάθησε να επωφεληθεί των δυσκολιών του γείτονα. Αντιθέτως, στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Και αυτό κάνουμε.
Προσβλέπω, λοιπόν, στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα -αν θέλετε- ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Και ακόμη περισσότερο, δεν σας το κρύβω, προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα θετικό τρόπο, καθώς γνωρίζω ότι και το δικό σας background, οι σπουδές σας, είναι θετικές σπουδές. Είστε μηχανικός και εσείς, όπως και εγώ. Άρα, πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε με έναν θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχουμε, τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με μία εποικοδομητική διάθεση.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα.

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα και για την τιμή που μου κάνετε να με δεχτείτε. Είμαστε γείτονες και έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά, που λέμε ότι «ο γείτονας χρειάζεται ακόμη και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας». Αυτή είναι η καλή γειτονία. Χρειαζόμαστε τα πάντα. Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον. Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή, σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα.
Αναμφίβολα, αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Έχουμε θέματα, τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μέσα στα πλαίσια της λογικής με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσουμε στην επίλυση.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς. Ιδιαίτερα, γνωρίζετε ότι στα νότια σύνορά μας, στη γείτονά μας Συρία, εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια. Και πιστεύω ότι τα προβλήματα, που προκύπτουν από αυτές τις καταστάσεις, μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πιστεύω ότι αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί, οι θετικές διεργασίες και οι ευκαιρίες που θα προκύψουν από μία τέτοια συνεργασία, οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και να δούμε τι θα κάνουμε με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τις οποίες πιστεύω ότι μέσα σε ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο και με μία αντίληψη καλής γειτονίας, διαλόγου και δικαιοσύνης, θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε.
Συμφωνώ μαζί σας, είμαστε και οι δύο μηχανικοί και ως προς αυτό έχουμε έναν πολύ πραγματιστικό, έναν θετικό τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων. Μπορούμε να αναλύσουμε τις συντεταγμένες και να βρούμε τη λύση που χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις, οι προκαταλήψεις ή οι παρανοήσεις ορισμένων θεμάτων.
Ευελπιστώ ότι η παρούσα επίσκεψη θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο εμπορικό, αλλά και σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου