ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

26.5.17

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤHN EKΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»: «ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ»

Σόιμπλε και Τσίπρας προσπαθούν να μας  κλείσουν σε μια κατσαρόλα και να μας  αφήσουν  εκεί να βράζουμε στο ζουμί μας όσο υπάρχει νερό
Τώρα είμαστε στο 4ο μνημόνιο το οποίο είναι χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς χρηματοδότηση.

Οδηγούμαστε να  δεσμευτεί η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλά, μέχρι το 2060, με Επίτροπο του προγράμματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,. Δηλαδή  θα έχουμε επιτροπεία και λιτότητα μέχρι και για τα εγγόνια μας. Χωρίς προς το παρόν καμία δέσμευση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα βάλει χρήματα, με αποτέλεσμα όταν θα  έρθει το ΔΝΤ και  πει «τώρα συμμετέχω στο πρόγραμμα», θ’ ακολουθήσει προφανώς το 5ο μνημόνιο.
Επιτροπεία, λοιπόν, για πολλά χρόνια χωρίς αυτή η κυβέρνηση να μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη, μπλοκάρει συνεχώς, ιδεοληπτικά όλες τις επενδύσεις. Τα δε πρωτογενή πλεονάσματα  στηρίζονται αποκλειστικά στην υπέρ- φορολόγηση και στις περικοπές στο  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων,  στις επιδοτήσεις και των αγροτών ακόμα  και στα προνοιακά επιδόματα. Μέχρι πότε αυτό θα συνεχιστεί;
Με λίγα λόγια, Σόιμπλε και Τσίπρας προσπαθούν να μας  κλείσουν σε μια κατσαρόλα και να μας  αφήσουν  εκεί να βράζουμε στο ζουμί μας όσο υπάρχει νερό.

Η μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στη διαχείριση των οικονομικών του κράτους.
Έχουμε τοποθετηθεί πολύ σκληρά για τις ακραίες απαιτήσεις που έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης που εκφράζονται μέσα από τον κ. Σόιμπλε  και για τις απαιτήσεις  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά δε μπορεί ο κ. Τσίπρας που έλεγε  παλαιότερα να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, να έρχεται σήμερα και να εκχωρεί τη διαχείριση των οικονομικών του κράτους που είναι η μεγαλύτερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έχει γίνει ποτέ σ’ αυτό τον τόπο.
Να υπενθυμίσω, ότι πέρυσι, πριν ακριβώς ένα χρόνο, έκλεισε την πρώτη αξιολόγηση με μια συμφωνία στο Eurogroup η οποία προέβλεπε ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος θα έρθουν μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το ’18.
Τότε κρίθηκε το παιχνίδι. Επομένως προς τί όλη αυτή η φασαρία τώρα;
Ο κ. Τσίπρας έκανε και στο θέμα του χρέους μια στροφή 180 μοιρών. Από το επονείδιστο χρέος και την πλήρη διαγραφή του πήγε στο γενναίο κούρεμα μετά στην απομείωση του και σήμερα προσαρμόζεται πλήρως σ’ αυτά  που λέει ο κ. Σόιμπλε.
Το πρώτο μεγάλο λάθος που έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν ότι απεμπόλησε τις συνέπειες της απόφασης του Eurogroup του 2012, όπου για πρώτη και μοναδική φορά υπήρξε σαφής αναφορά σε μέτρα απομείωσης του χρέους, η οποία συνδεόταν με το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή την απόφαση ο κ. Τσίπρας την εγκατέλειψε – χάρισε μ’ αυτή την απόφαση 6 δις στους Ευρωπαίους τραπεζίτες από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων – γιατί προσπάθησε το α’ εξάμηνο του ’15 να κάνει τη γνωστή τυχοδιωκτική και επιπόλαιη δήθεν διαπραγμάτευση που κατέληξε στο δικό του μνημόνιο, που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ζούμε σήμερα.

Ο κ. Τόμσεν από δω και πέρα θ’ αντικαθιστά τον Υπουργό Οικονομικών.
Το νέο μεγάλο παραμύθι της κυβέρνησης, είναι τα αντίμετρα. Γιατί τα μέτρα είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Τ’ αντίμετρα τί  λένε; Ότι θα εφαρμοστούν εάν όταν και εφ’ όσον ξεπεράσουμε κατά πολύ τους υψηλούς στόχους  μας έχουν βάλει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα έρθει ο κ. Τόμσεν, θα τα εκτιμήσει όλα αυτά  και θα μας πει αν μας επιτρέπει να υλοποιηθούν κάποια από αυτά τα «αντίμετρα». Ο κ. Τόμσεν από δω και πέρα θ’ αντικαθιστά τον Υπουργό Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών απλώς θα δημοσιεύει την απόφαση του κ. Τόμσεν.   Γραμματέας του θα γίνει.
Τα όποια δε δήθεν αντίμετρα σε καμία περίπτωσή δεν ισοσκελίζουν τα μέτρα, δεν αφορούν τις ίδιες κατηγορίες πληθυσμού, τις ίδιες κοινωνικές ομάδες και σε κάθε περίπτωση δεν είναι λύση. Και μάλιστα δεσμεύουν τη χώρα ακόμα και ως προς  διάθεση του όποιου πλεονάσματος για ποια αναπτυξιακή ή  κοινωνική πολιτική θα ασκήσει η κάθε επόμενη.
Διότι για ν’ ασκηθεί από δω και πέρα οποιαδήποτε πολιτική, θα πρέπει να διαπραγματευθεί η όποια κυβέρνηση στο μέλλον με τους εταίρους για ν’ αλλάξει τις δεσμεύσεις  από το 4ο μνημόνιο Τσίπρα.
Και ρωτάω μέχρι σήμερα ποιος εμπόδιζε την ελληνική κυβέρνηση εφ’ όσον έφθανε στα πρωτογενή πλεονάσματα να διαθέσει το κοινωνικό μέρισμα; Και σήμερα εμείς τους προκαλούμε: Αφήστε τις κουβέντες για τ’ αντίμετρα που δεν έχουν αντίκρισμα αυτή τη στιγμή και δώστε το κοινωνικό μέρισμα που φτάνει μέχρι και στα 1,9 δις. και μπορεί να δοθεί σύμφωνα με το τρέχον  πρόγραμμα. Δεν τα δίνουν, όμως, γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση και επιλέγουν να τα δώσουν για τους τόκους του χρέους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κανένα περιθώριο συνενοχής και ανοχής  στις επιλογές και τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα..
Η συνεννόηση είχε νόημα στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.
Είναι επιλογή του κ. Τσίπρα να  γυρίσει την πλάτη στη συνεννόηση. Έγινε φανερό από το 2015 τότε που όλες οι πολιτικές δυνάμεις έδωσαν στήριξη στη χώρα για ν’ αντιμετωπίσει την άτακτη χρεοκοπία. Τότε του είχα πει, «αξιοποίησε αυτή την πολιτική συνεννόηση και τη στήριξη που υπάρχει απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την προσπάθεια της χώρας», που δεν είχε καμία προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι τώρα. Μην πας σε εκλογές μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα και φτάσουμε στη ρύθμιση για το χρέος». Τα τίναξε όλα στον αέρα. Γύρισε την πλάτη του σ’ αυτή  τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που έγινε τότε. Έκοψε κάθε γέφυρα, πήγε σε εκλογές και από κει και πέρα κάνει χειρισμούς μόνος του.
Πως λοιπόν τώρα θα μας καλέσει ο κ. Τσίπρας να μιλήσουμε για το χρέος αφού τα έχει κάνει μαντάρα; Πλήρωσε ήδη ακόμα  5 δις ο ελληνικός λαός μήπως και  βάλει γραβάτα ο κ. Τσίπρας. Μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά.
Έπρεπε να στηρίξει την εθνική γραμμή για το χρέος που δεν είναι άλλη από το κεκτημένο της απόφασης του 2012.
Εγώ θα συνεχίσω τις προσπάθειες που έχω κάνει όλα αυτά  τα τελευταία δυο χρόνια με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, προσπαθώντας να υπάρξει σεβασμός στις  προσπάθειες της χώρας και τις  θυσίες του ελληνικού λαού, για μια  απόφαση στο πλαίσιο αυτών των δεσμεύσεων των εταίρων που δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Συγκολλητική ουσία για τη δήθεν Αριστερά η εξουσία
Καθυστερούν   σκόπιμα τις αξιολογήσεις και τις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη στρατηγική και στο τέλος με την πλάτη στον τοίχο έρχονται και λένε σε όλα «ναι». Ναι σε όλα, αυτό κάνουν συνεχώς μέχρι τώρα.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία.
Αποδεικνύεται πολύ ισχυρή για τη δήθεν πρώτη φορά αριστερά η συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Ήταν μια θλιβερή εικόνα να βλέπεις ανθρώπους να χαζογελούν θρασύτατα , ψηφίζοντας όλα αυτά  τα μέτρα χωρίς να συναισθάνονται και να συνυπολογίζουν τί κόστος επιφέρουν όλα αυτά  στον ελληνικό λαό. Σε αντίθεση με την περίσκεψη, τον προβληματισμό και πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που είχαμε εμείς σε αντίστοιχες διαδικασίες.
Και σας θυμίζω, ότι τότε   οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές, ήταν δραματικές.  Όταν έχεις ν’ αντιμετωπίσεις ένα δυσθεώρητο ετήσιο έλλειμμα του επιπέδου των 35 δις είσαι αναγκασμένος να κάνεις συμβιβασμούς οδυνηρούς με τους εταίρους, που ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να μας δανείσουν και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια. Όταν όμως ο κ. Τσίπρας παρέλαβε το ’15 τη χώρα με, χαμηλό έστω,  αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα, δεν έχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό που κάνει σήμερα.  Είναι απόλυτα δική τους ευθύνη. Θα έπρεπε λοιπόν να έχουν χαμηλά το κεφάλι.

Τον τόνο σ’ αυτή την κυβέρνηση τον δίνουν οι ακροδεξιοί.
Έχουμε μια ετερόκλητη συμμαχία  που οδήγησε σε αυτή την κυβέρνηση ΑΝΕΛ –ΣΥΡΙΖΑ. Και λέω ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ γιατί αποδείχθηκε πολλές φορές ότι τον τόνο τον δίνουν οι ακροδεξιοί σ’ αυτή την κυβέρνηση.
Το λέω με αφορμή και την διάταξη για το τέμενος. Διότι για μια ρύθμιση που διακομματικά είχε αποφασισθεί από το 2006 και ομοφώνως είχε ψηφιστεί επί της Αρχής στη Βουλή, ήρθαν οι ΑΝΕΛ και το καταψήφισαν και κάποιοι άλλοι  μασούσαν τα λόγια τους. Και αν η δεν  στηρίζαμε εμείς το άρθρο δε θα είχε μπει στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Πρέπει λοιπόν όλοι ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέρμα οι μάγοι, οι μαγικές λύσεις, οι σωτήρες.
Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να έχει παραιτηθεί τουλάχιστον από πέρυσι. Ήμουν η πρώτη που το ζήτησε στη Βουλή.
Η λύση στα προβλήματα της χώρας μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει, αυτό είναι ολοφάνερο. Το θέμα είναι ότι η αντιπολίτευση τις εκλογές αφ’ ενός δε μπορεί να τις προκαλέσει, αφ’ ετέρου για μένα το μεγαλύτερο θέμα είναι τί θα γίνει μετά απ’ αυτές τις εκλογές. Δηλαδή θα πάμε πάλι σ’ ένα αντίγραφο αυτού που ζούμε σήμερα, σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σ’ ένα ισχυρό κόμμα και σ’ ένα συμπλήρωμα σαν αυτό που συμβαίνει τώρα;
Δεν μπορεί να δοθεί λύση στα προβλήματα της χώρας και ν’ αντιμετωπισθεί οριστικά ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας, αν δεν υπάρξει εθνικό σχέδιο για τη χώρα κι αυτό το εθνικό σχέδιο δε στηριχθεί  από μια πολύ ισχυρή και βιώσιμη κυβέρνηση με  την ευρύτερη δυνατή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη. Μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος  σ’ αυτό που ζούμε σήμερα.
Τέρμα οι μάγοι, οι μαγικές λύσεις, οι σωτήρες.
Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο το «όλοι μαζί», το θέμα είναι με ποιο πρόγραμμα. Αυτό είναι το βασικό. Και γι’ αυτό εμείς δίνουμε προτεραιότητα  στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στο «σχέδιο Ελλάδα» που μπορεί, το λέω, ίσως είναι φιλόδοξο, αλλά μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση για έναν διάλογο γύρω από ένα εθνικό σχέδιο.

Δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα καθορίσει τί θα γίνει μετά από τις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό παλεύουμε για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Εάν μειωθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και ισχυροποιηθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη,  θα υπάρχει μια ισορροπία που θα οδηγεί στη συνεννόηση. Είναι τόσο απλό.
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους.

 «Σχέδιο Ελλάδα»: μια ατμομηχανή που θα συμπαρασύρει τομές, ρήξεις μεταρρυθμίσεις
Έχουμε καταθέσει μια σειρά από ολοκληρωμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επενδύσεις, τον πρωτογενή τομέα , τα κόκκινα δάνεια, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και το κοινωνικό κράτος, Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι όλες τις ρυθμίσεις που καταθέσαμε να υπακούν σ’ ένα γενικότερο σχέδιο
Το «σχέδιο Ελλάδα» έχει την εξής φιλοσοφία: Πρέπει να υπάρξουν πιλοτικά projects αναπτυξιακά, διακλαδικά σε κάθε Περιφέρεια συμφωνημένα με τους παραγωγικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση. Αυτά  είναι που θα συμπαρασύρουν και τις μεγάλες τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε όλο υφιστάμενο πολιτικό, διοικητικό, θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο.
Τόσα χρόνια όλοι λέμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν,  κανείς δεν τις αποφασίζει, κανείς δεν τις τολμά, όλοι σκοντάφτουν σε μικρότερα τοπικά ή μεγαλύτερα  κεντρικά συμφέροντα.  Αν όμως υπάρξει μια ατμομηχανή σε κάθε Περιφέρεια μπορεί να συμπαρασύρει τις αναγκαίες αλλαγές για την υλοποίηση της. Στη βάση αυτών των αναγκών η  Βουλή θα νομοθετήσει με διαδικασίες fast track όπως κάναμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Και αυτή η νομοθέτηση θα παραμείνει για κάθε επένδυση από δω και πέρα.
Η κεντρική φιλοσοφία του σχεδίου μας, στηρίζεται και  σε μεγάλες επενδύσεις αλλά και σε κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Και πρέπει να τους δώσουμε τη βοήθεια να εκσυγχρονιστούν, να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν καινοτόμες λύσεις με ποιοτικά επώνυμα ελληνικά προϊόντα και συνεργασίες κλάδων. Έτσι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα οφέλη και μπορούμε να πυροδοτήσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία την ανάπτυξη.
Αυτό συζητάμε με την ελληνική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, ακριβώς γι’ αυτό στο συνέδριο επιλέξαμε να έρθουν οι αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας για να μας πουν τις απόψεις τους. Γιατί όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν  μόνο από κάποιους τεχνοκράτες, που έχουμε καλούς και με μεγάλη εμπειρία στο χώρο μας αλλά χρειάζεται και η φωνή των ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτή τη στιγμή.

Είμαστε προοδευτικοί, δημοκράτες, ευρωπαϊστές, φιλομεταρρυθμιστές στην πράξη, όχι στα λόγια.
Δεν είμαστε ένας άχρωμος μεσαίος χώρος. Είμαστε ένας χώρος που ενώνει τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, την Ανανεωτική Αριστερά, την Πολιτική Οικολογία και το Ριζοσπαστικό Κέντρο. Αυτοί είμαστε. Είμαστε προοδευτικοί, δημοκράτες, ευρωπαϊστές, φιλομεταρρυθμιστές στην πράξη, όχι στα λόγια.
Η παράταξή μας έχει συνδεθεί με όλες τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, ανεξάρτητα από λάθη που έγιναν στην πορεία που μπορεί κανείς να τα καυτηριάσει και εμείς φτάσαμε κάποια στιγμή μέχρι το αυτομαστίγωμα σ’ αυτό τον τομέα. Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει κάνει τόσο σκληρή αυτοκριτική όσο έχουμε κάνει εμείς.
Μίλησε ποτέ η Νέα Δημοκρατία για τα ελλείμματα, για την εκτόξευση του χρέους, για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009; Εγώ δεν έχω ακούσει καμία κριτική.  Ούτε δέχτηκαν να πάμε να κάνουμε την Εξεταστική για να δούμε τί έγινε σ’ αυτό τον τόπο από το 2000 μέχρι σήμερα. Τί έφτιαξε. Τουλάχιστον για να μην επαναληφθεί, όχι για να ρίχνουμε τις ευθύνες στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Να δούμε τί πρέπει να διορθώσουμε.
Γιατί όταν μιλάμε για εθνική συνεννόηση, πρέπει να μάθουμε  από τα λάθη του παρελθόντος. Κοιτώντας λοιπόν πίσω, η παράταξή μας είχε κάνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες άντεξαν στο χρόνο γιατί: Γιατί διαμόρφωσε συμμαχίες κοινωνικές που στήριξαν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.  Αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθούμε.
Δημιούργησε και το ΑΣΕΠ και όλες τις ρυθμίσεις, όταν είδε τις στρεβλώσεις και τα λάθη προσπάθησε να τα διορθώσει. Και διογκώθηκαν οι προσλήψεις το 2004-2009. Γιατί το πελατειακό κράτος  δυστυχώς συνέχισε να υπάρχει και όταν θα έπρεπε να έχουμε λάβει τα μέτρα μας, για να μην είμαστε τελικά τόσο ευάλωτοι απέναντι στη διεθνή κρίση.

Όσοι θέλουν να προσφέρουν και πιστεύουν ότι έχουν να προσφέρουν κάτι στην προσπάθεια μας για την ενότητα του χώρου, θα πρέπει να συμμετάσχουν και να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους.
Δεν έχει αμφισβητηθεί ότι η εκλογή θα γίνει από τη βάση, από κανέναν και ποτέ. Είναι μια δική μας κατάκτηση που μάλιστα την έχουν αντιγράψει πολλά κόμματα και στην Ελλάδα και στην της υπόλοιπης Ευρώπη..
Το κάλεσμά μου είναι ανοιχτό, σε όλους όσοι  αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστερά. Αν κάποιοι έχουν άλλες επιδιώξεις και κοιτούν αλλού, προφανώς δεν τους αφορά το κάλεσμα αυτό. Επίσης έχουμε πει ότι όσοι έφυγαν από το χώρο μας και πήγαν να βρουν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν σχέση με την εξουσία, δε μπορούν να γυρίσουν πίσω σ’ εμάς.  Η πόρτα μας είναι κλειστή μόνο γι’ αυτούς.
Όσοι θέλουν να προσφέρουν και πιστεύουν ότι έχουν να προσφέρουν κάτι, θα πρέπει να συμμετάσχουν και να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους. Έχω καταθέσει μια πάρα πολύ  ανοιχτή πρόταση και νομίζω ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση σε όσους θέλουν να συνεισφέρουν στην Κεντροαριστερά. Σημασία να φτάσουμε σ’ αυτό  το σημείο και τότε  ναι, θα είμαι υποψήφια ξανά.

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει η βάση του και κανένας άλλος.
 Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά τα κλισέ για το αν  το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του. Αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως ΠΑΣΟΚ ή όχι, θα το αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ, η βάση του ΠΑΣΟΚ και κανένας άλλος.
Ακολουθεί έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε έχει ήδη προκηρυχθεί και σε αυτό  θα γίνουν όλες αυτές οι συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ένας πολυκομματικός, ομοσπονδιακός φορέας με μεγάλη πολυσυλλεκτικότητα. Κάθε πράγμα λοιπόν στον καιρό του και στην ώρα του.

Υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρχει άβατο στο κέντρο της Αθήνας
22 επιθέσεις μετράμε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ μόνο από την αρχή του ’17. Έχουμε στείλει επιστολές, έχω μιλήσει με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έχω διαμαρτυρηθεί εντόνως. Την τελευταία φορά έγιναν σοβαρότατα επεισόδια και τραυματίστηκαν  αστυνομικοί από τη φρουρά του ΠΑΣΟΚ.
Η κατάσταση είναι όμως εκτός ελέγχου σε όλη την περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα άβατο κι ένας χώρος βίας και ανομίας  υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Και επειδή εδώ υπάρχει ένα σοβαρότατα θέμα με το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια, αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα αυτή τη στιγμή στα Εξάρχεια. Μεγάλωσα στα Εξάρχεια μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα με την ανοχή της κυβέρνησης να υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια των πολιτών και στο δικαίωμά τους να ζήσουν στα σπίτια τους και στη γειτονιά που μεγάλωσαν.
Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει να συνεδριάσει άμεσα η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, να κληθεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Τόσκας, αλλά και ο Δήμαρχος και οι φορείς της πόλης, για να συζητήσουμε από κοινού ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης που δε μπορεί να συνεχιστεί ούτε μία μέρα.
Και προκαλώ αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση ν’ ανταποκριθεί το γρηγορότερο στο αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Πρέπει να μας προβληματίσει το μεγάλο ποσοστό της αποχής στις φοιτητικές εκλογές
Πρέπει να μας προβληματίσει το μεγάλο ποσοστό της αποχής. Η ΠΑΣΠ είναι η μόνη παράταξη που έχει αριθμητική και ποσοστιαία αύξηση και στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ ακόμα μεγαλύτερη.
Αλλά ο κίνδυνος που διαφαίνεται από το γεγονός ότι η νέα γενιά γυρνάει την πλάτη της στα κοινά, είναι πάρα πολύ μεγάλος και πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου