ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

5.5.17

Ανακοίνωση ΚΚΕ για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί κι ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά «πανηγυρίζει» για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί το επιστέγασμα του «εργασιακού μεσαίωνα». Το μέτρο αυτό χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των  εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.
Είναι προπομπός κι οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή ημέρα ανάπαυσης για όλους.
Την ίδια στιγμή οδηγεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα -όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας- ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, που πλέον, με ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, θα αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.
Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν μόνο κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. Είναι μια ακόμη απόδειξη για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης», που επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.
Οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
Είναι ανάγκη, οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο, με τον κοινό τους αγώνα,  να ορθώσουν τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη από όλους τους  εργαζομένους.
Η λύση βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ο δρόμος της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των δικών τους αναγκών και όχι για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου