ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

7.5.17

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ»

 1. Πού οδηγεί η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης- Θεσμών και πώς την κρίνετε;
 Πρόκειται για μια συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου, για μια συμφωνία καταδίκης της χώρας. Μια
συμφωνία ντροπής. Μας έφεραν  ένα 4ο Μνημόνιο  χωρίς νομιμοποίηση και χωρίς χρηματοδότηση. Ένα μνημόνιο διαρκείας που δεν περιλαμβάνει μέτρα για το χρέος. Αντίθετα προβλέπει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.  Τα νέα μέτρα υπονομεύουν την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση και την καταδικάζουν στο δίλημμα Grexit η διαρκής λιτότητα. Τα δε πολυδιαφημισμένα αντίμετρα δεν είναι ούτε ασπιρίνη για πονοκέφαλο, τη στιγμή που με τα μέτρα, έχουν πυροβολήσει εν ψυχρώ την Ελληνική κοινωνία στο κεφάλι.
2. Από τη συμφωνία αυτή υπάρχει θυμός και νέα απογοήτευση στους πολίτες- και ιδιαίτερα σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πώς θα καταφέρετε να φέρετε αυτόν τον κόσμο κοντά σας και τι μπορείτε να του υποσχεθείτε για την επόμενη μέρα;
Υπάρχει αγανάκτηση και θυμός και είναι λογικό. Νοιώθουν οι πολίτες προδομένοι. Η κυβέρνηση βυθίζει την οικονομία, φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Το εξοργιστικό δε, είναι ότι πέρσι τον Οκτώβριο  δεν υπήρχαν στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου. Η ανεπάρκεια της Κυβερνητικής πολιτικής, τα παιχνίδια με τον χρόνο με μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα με οδυνηρές συνέπειες στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Ο κύκλος που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις  ψεύτικες υποσχέσεις  και το λαθρεμπόριο ελπίδας , κλείνει οριστικά με την υπογραφή του κ. Τσίπρα σε αυτή την  συμφωνία ντροπής.  Εμείς θέλουμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των αγνοημένων  Ελλήνων από την πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Να ανοίξει ένας νέος κύκλος  στην πολιτική ζωή με κυρίαρχα στοιχεία την ειλικρίνεια, τη συνεννόηση , τη συλλογική δουλειά, το σχέδιο με σκοπό να βγούμε με ασφάλεια από τα μνημόνια. Γι αυτό διαμορφώνουμε εναλλακτική προοδευτική πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα». Η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ για παραγωγή πλούτου και νέες θέσεις εργασίας. Με κίνητρα για επενδύσεις και μέτρα για κοινωνική προστασία. Αυτοί δεν μπορούν, η Ελλάδα μπορεί.
3. Γιατί αποφασίσατε την σύγκλιση έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ;
Χρέος μου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να εγγυηθώ την ενότητα. Απέναντι στο ζήτημα που δημιουργήθηκε προέκρινα καταστατική και πολιτική λύση.  Τη σύγκλιση  του έκτακτου συνεδρίου. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη λαϊκή μας βάση που έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις. Την ώρα που η χώρα καίγεται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενισχύεται και αποκτά νέα δυναμική, δεν είναι ώρα για σκιαμαχίες και άσκοπες αναταράξεις. Ξεπερασμένες λογικές του χθες δεν έχουν θέση  στο χώρο μας. Η εσωστρέφεια που πυροδοτήθηκε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εγγυώμαι ότι  θα είναι ένα ενωτικό συνέδριο, με έκφραση όλων των απόψεων και καθαρές αποφάσεις.
4. Με το Συνέδριο  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , πάμε σε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό με περισσότερο ανοιχτές πόρτες σε άλλες πολιτικές δυνάμεις του χώρου σας; Και ποιες μπορεί να είναι οι δυνάμεις αυτές;
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προχωρούμε με τις πόρτες ανοιχτές. Η πρωτοβουλία που έλαβα τον Ιανουάριο του 2016 παραμένει ενεργή, σε ισχύ  και επίκαιρη. Κάποιοι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν. Το προσκλητήριό μας δεν έχει ούτε αποκλεισμούς ούτε βέβαια και ειδικούς παραλήπτες. Αν κάποιοι δεν θέλουν να ανταποκριθούν, αναλαμβάνουν και την ευθύνη απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε ανοδική πορεία, διευρύνει τα ερείσματα της στην κοινωνία. Είναι ο πόλος συσπείρωσης  για τη δημιουργία προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος στη χώρα.
Στο Πολιτικό-Προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του Ιουνίου θα αποτυπωθεί το πολιτικό μας στίγμα και η νέα στρατηγική μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Θα διαμορφώσουμε ακόμη πρόταση πλαίσιο  για τα επόμενα βήματα που αφορούν  τη μετεξέλιξη της συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα. Βήματα μετρημένα και σταθερά .
5. Θα ζητήσετε «εδώ και τώρα εκλογές» όπως ήδη κάνει ο κ. Μητσοτάκης;
O κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές εδώ και ένα χρόνο. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις προκαλέσει. Εμείς πιστεύουμε ότι κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, την κοινωνική και πολιτική απομόνωση της Κυβέρνησης θα οδηγηθούμε σε εκλογές πριν τη λήξη της θητείας τους.  Τώρα επιδιώκουμε αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία. Ασκούμε ουσιαστική και αυστηρή αντιπολίτευση. Μιλάμε απευθείας με τους πολίτες. Αποκαλύπτουμε την αδιέξοδη Κυβερνητική πολιτική, την ανεπάρκεια και την ανικανότητα και προτείνουμε λύσεις που αφορούν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Όχι άλλη δημαγωγία και ψέματα. Ο λαϊκισμός θα ηττηθεί και στρατηγικά στις κάλπες.
6.Θα συνεργαστείτε εάν χρειασθεί και θα μετέχετε σε μία κυβέρνηση συνασπισμού; Εάν ναι ποια θα ήταν η πρώτη σας επιλογή, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα και γιατί;
Ζητάμε συνεννόηση και διαμόρφωση εθνικής γραμμής για να αφήσουμε πίσω μας τα αδιέξοδα. Μόνο μια βιώσιμη Κυβέρνηση ευρύτατης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί αυτό να το επιτύχει. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το αρνούνται και με τη δύναμη που έχουν σήμερα το επιβάλλουν. Για να σπάσουμε αυτό το τεχνητό δίπολο, που αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία της χώρας επιδιώκουμε την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
7. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την πόλωση και τον διχασμό. Ποια θα είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Θα ακολουθήσετε τον ίδιο δρόμο ή θα επιλέξετε την μεσαία, ήρεμη λύση, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται για τις «ήρεμες δυνάμεις» ο φανατισμός και η πόλωση;
Επιμένουμε ότι δεν είμαστε σε κανονική περίοδο και αυτό που προέχει είναι η ανάκαμψη της χώρας. Το δίλημμα σήμερα είναι εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή.  Οι ευθύνες βαρύνουν τις πλάτες όλων. Ελπίζω ειλικρινά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψουν την πόλωση και το φανατισμό ώστε να υπερβούμε το χθες και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Ο τόπος χρειάζεται αυτή τη δημιουργική αλλαγή. Έτσι το πολιτικό σύστημα θα ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και θα κλείσει την πόρτα στις σειρήνες της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Έτσι η χώρα θα βρει το δρόμο της.  Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας και απαντιέται μόνο με νέες αντιλήψεις και συμπεριφορές.
8. Για πολλούς η συνεργασία σας με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ήταν μία έκπληξη. Γιατί προχωρήσατε σε αυτήν;
Ήταν απαίτηση της κοινωνικής βάσης της παράταξης και σταθερά η δική μου επιδίωξη και δέσμευση ήταν και είναι η ενότητα όλων των δυνάμεων του χώρου. Κλείνουμε  μία – μία τις πληγές. Η ενότητα είναι δύναμη και δε χωρά αποκλεισμούς.
9. Ισχύει η πρόταση σας για την εκλογή του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη βάση;
Ισχύει απολύτως. Και συνδυάζεται  με τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης . Η  όσμωση, η συνάφεια στις πολιτικές μας θέσεις και τον προγραμματικό μας λόγο, η κοινωνική δυναμική θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα μας σε συνδυασμό πάντα με τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτά θα συζητηθούν και στο Συνέδριό μας τον Ιούνιο. Άλματα στο κενό δεν κάνουμε, κάθε πράγμα στην ώρα του.   Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά λειτουργούμε από το 2015 προωθητικά σε αυτή την πορεία, με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες μας και έτσι θα συνεχίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου