ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

28.5.17

Φώφη Γεννηματά: Ξαναχτίζουμε τους ισχυρούς δεσμούς με την αγροτιά

1) Ενώ διανύουμε πλέον τον έβδομο χρόνο της κρίσης που έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία, από την περασμένη εβδομάδα έχουμε και την υπερψήφιση της νέας δέσμης μέτρων – το επονομαζόμενο και 4ο Μνημόνιο. Πώς χαρακτηρίζετε τη
συμφωνία της κυβέρνησης με τους
δανειστές, μέσω του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου;
Είναι μια συμφωνία ντροπής. Προσβλητική για τη χώρα και εξοντωτική  για τους πολίτες.
Τα έδωσαν  όλα, για να κρατήσουν  την καρέκλα τους. Το 4ο μνημόνιο έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Τσίπρα.
Καμία ελπίδα δεν υπάρχει με  την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να βγούμε από την κρίση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί, η Ελλάδα μπορεί με μια άλλη πολιτική. Με μια εθνική γραμμή βασισμένη στη συνεννόηση.

2) Το κυβερνητικό αφήγημα εστιάζει τον αντίλογό του στα αντίμετρα – τα θετικά μέτρα που ψηφίστηκαν από κοινού με τα αρνητικά του 4ου Μνημονίου – καθώς και στην εξασφάλιση για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτά τα δύο δεν βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση;

Τα λεγόμενα αντίμετρα είναι  το νέο μεγάλο παραμύθι του κ. Τσίπρα για να θολώσουν τα νερά. Τα δήθεν αντίμετρα, για  να εφαρμοστούν, θα πρέπει τα  πρωτογενή  πλεονάσματα να υπερβαίνουν τον πολύ υψηλό στόχο του 3,5 τοις εκατό. Και τότε όμως θα απαιτείται η έγκριση του  ΔΝΤ. Ο Υπουργός Οικονομίας θα δημοσιεύει απλά την απόφαση του ΔΝΤ, γραμματέας του κ.Τόμσεν δηλαδή. Αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους είναι απολύτως απαραίτητη. Να θυμίσω  πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε πετύχει μέσω του PSI, το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ. Μαζί με την απόφαση του Eurogroup του 2012 που θα εφαρμοζόταν το 2015, εξασφαλιζόταν η βιωσιμότητα του ελληνικού  χρέους. Ο Πρωθυπουργός εγκατέλειψε το κεκτημένο της απόφασης του 2012, χάρισε στους Ευρωπαίους τραπεζίτες τουλάχιστον 6 δις ευρώ και πήρε αόριστες υποσχέσεις το 2016. Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας η Κυβέρνηση μετέτρεψε  τη χώρα σε παιχνιδάκι στα χέρια των δανειστών. Η αξιολόγηση δεν έκλεισε, δεν  αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης, η ρύθμιση του χρέους ξανά στις καλένδες. Οι πανηγυρισμοί του Πρωθυπουργού, αποδείχθηκαν ένα ακόμη ψέμα, που λειτούργησε ως άλλοθι  για να ψηφίσουν οι βουλευτές του το 4ο μνημόνιο. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν. Τις προάλλες ο κ.Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών, ασχέτως αν προσπαθεί να το μπαλώσει, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με την πρόταση του κ. Σόιμπλε. Για άλλη μια φορά ψεύτικα λόγια. Σόιμπλε και Τσίπρας μας έχουν κλείσει σε μία κατσαρόλα και θα βράζουμε στο ζουμί μας.

3) Θεωρείτε ενδεδειγμένη λύση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που ζητάει η Νέα Δημοκρατία, ή την εξάντληση της τετραετίας στην οποία ξεκάθαρα αποβλέπει η κυβέρνηση; Τι είναι απαραίτητο για τη χώρα στη δεδομένη συγκυρία;

Η παραμονή της Κυβέρνησης κάνει μεγάλη ζημιά στη  χώρα. Έχουμε ζητήσει, επανειλημμένα να φύγουν. Τις  εκλογές δεν μπορεί να τις επιβάλλει η αντιπολίτευση. Βέβαια η πολιτική και κοινωνική απομόνωση της Κυβέρνησης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Διαστάσεις κοινωνικής κατακραυγής  που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις. Είναι αναγκαίο να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του ο λαϊκισμός και ο κυνισμός. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής παράταξης. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Εκείνο όμως που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο είναι το μετά τις εκλογές. Μια επανάληψη Κυβερνήσεων «από τα ίδια», αυτοδύναμων ή με τσόντες θα παρατείνει τα αδιέξοδα. Ούτε  η λύση στα προβλήματα της χώρας  μπορεί να είναι η παλινόρθωση της Δεξιάς. Η λύση είναι μια ισχυρή και  βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρύτατη λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη, που θα προωθήσει την εθνική γραμμή και θα μας βγάλει από τα μνημόνια.

4) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ήδη η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την συνεχή της άνοδο. Σε αυτό το σκηνικό, πόσο σημαντικό είναι – για την ευρύτερη κεντροαριστερά – το επικείμενο συνέδριο, στα τέλη Ιουνίου; Ποιες εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει και τι διακυβεύεται; Είναι εφικτή η συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις του χώρου;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει σταθερά ανοδική πορεία. Καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Η αίσθησή μας από την καθημερινή επαφή με τον κόσμο είναι πως η τάση ενίσχυσης των δυνάμεων μας είναι ακόμη πιο μεγάλη.
Η Δημοκρατική Παράταξη με την ψήφο των πολιτών θα έχει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Το Συνέδριο μας είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην πορεία ανασυγκρότησης και ενότητας της παράταξης μας.
Ένα πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο. Θα οριστικοποιήσει το πολιτικό μας  στίγμα και το σχέδιο Ελλάδα ως βάση για την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Γι αυτό θέλουμε και εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές δυνάμεις αναφοράς της παράταξής μας, προοδευτικές δυνάμεις της αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών και κοινωνικών κινημάτων. Οι δημοκρατικές διαδικασίες με τις οποίες προχωράμε είναι ανοικτές. Το κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης είναι από μας συνεχές και σταθερό. Αφορά όλους όσους προσδιορίζονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το Συνέδριό μας θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πορείας προς τον ενιαίο  φορέα της Κεντροαριστεράς. Έχω προτείνει να πάμε σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Έτσι θα γίνει ταυτόχρονα και το μητρώο της κοινωνικής μας βάσης. Είναι η πρόταση μου που έχω καταθέσει από τις αρχές του 2016. Προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα. Δεν κάνουμε άλματα στο κενό. Έτσι η Δημοκρατική παράταξη θα είναι στα σίγουρα ξανά, ενωμένη και δυνατή.

5) Σε λίγες μέρες θα βρεθείτε ξανά, για δύο μέρες αυτή τη φορά, στο νομό Λάρισας, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, πάλαι ποτέ προπύργιο του ΠΑΣΟΚ. Οι αγρότες βιώνουν τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, προσπαθώντας να επιβιώσουν. Ποιες είναι οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον πρωτογενή τομέα;

Για εμάς ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε από την ίδρυσή του και διαχρονικά το κόμμα της ελληνικής αγροτιάς. Τώρα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ξαναχτίζουμε αυτούς τους δεσμούς με τον κόσμο μας, τον κόσμο της ελληνικής υπαίθρου.
Ο χώρος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Η ανάκαμψη του είναι κλειδί για την ανασυγκρότηση της χώρας
Είμαστε το μοναδικό κόμμα που παρουσιάζει τώρα, χωρίς οι κάλπες να είναι ορατές, 12 ουσιαστικές προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα, τις οποίες θέτουμε στη διαδικασία του διαλόγου και σας παραθέτω.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

1η Πρόταση: Θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων. Ο φόρος εισοδήματος να μειωθεί προοδευτικά. Μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% των αγροτικών εφοδίων και εισροών, που πρώτοι εμείς ζητήσαμε, πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη της επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ στους οργανωμένους παραγωγούς και να καταργηθεί άμεσα και ο αντιπαραγωγικός ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
2η Πρόταση: Να αποσυνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών τα πρώτα 5 χρόνια να πληρώνονται οι εισφορές από έναν.
3η Πρόταση: Να  καθιερωθεί η καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες.
4η Πρόταση: Τη διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων και την εφαρμογή ακατάσχετου λογαριασμού και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις  και επιχειρήσεις.
5η Πρόταση: Την καθιέρωση αγροτικού Πετρελαίου καθώς και την στήριξη επέκτασης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα.
6η Πρόταση: Την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για την αγροτική γη με διανομή σε νέους αγρότες και επιστήμονες, τη διαχείριση και εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, παράλληλα με την ουσιαστική εποπτεία της αγοράς για την προστασία από τις ελληνοποιήσεις γεωργικών προϊόντων.
7η Πρόταση: Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας  με την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2015-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις ώστε να αξιοποιηθούν τα συνολικά 20 δις € που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με έμφαση στους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και μεταποίησης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το αρδευτικό νερό, τις γεωργικές συμβουλές και τα προγράμματα κάλυψης από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και των απότομων μεταβολών της αγοράς.
8η Πρόταση: Δημιουργία ταμείου (ΕΤΕΑΝ) χρηματοδότησης των παραγωγικών επενδύσεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
9η Πρόταση: Αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του πρωτογενούς τομέα.
10η Πρόταση: Aναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στη αγορά, τα ποιοτικά προϊόντα  και ειδικό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία για υποκατάσταση των εισαγωγών. Σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της ντόπιας παραγωγής και ενίσχυση των εξαγωγών. Προγράμματα στήριξης των εξαγωγών με ενέργειες προώθησης των αγροτικών προϊόντων αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα.
11η Πρόταση: Άρση του αδιεξόδου στον ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων.
12η Πρόταση:  Εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης νέων αγροτών και ανέργων σε λειτουργούσες αγροτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύσεις με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  για απόκτηση εμπειρίας και στήριξη όλων των κοινωνικών υποδομών υγείας και παιδείας στην ύπαιθρο για την στήριξη της αγροτικής οικογένειας και της ελληνίδας αγρότισσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου