ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

28.4.17

Ρ. Σβίγκου: Έχουμε συγκρουστεί με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις κι αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει

Αποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  
 Για το ψήφισμα στο ΕΚ για τη Βενεζουέλα

Η στάση που επέλεξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της αποχής. Αυτό που έχουν υποστηρίξει και στις προηγούμενες συζητήσεις στο ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της Βενεζουέλας είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει ο διάλογος μεταξύ της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Μαδούρο και της αντιπολίτευσης. Προφανώς μας ανησυχεί η ένταση που υπάρχει στη χώρα και, αλλά πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα. Γιατί η κατάσταση δεν έχει εκτραπεί μόνο από τη μία πλευρά, αλλά και από την άλλη.

Για τη χτεσινή συζήτηση στο Eυρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα
Χθες, εκτός από τη συζήτηση για τη Βενεζουέλα, την οποία δεν θέλω να υποτιμήσω, έγινε μια πολύ σημαντική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Αντί λοιπόν η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης να αναγάγουν ως κορυφαίο ζήτημα της ατζέντας τους στην Ελλάδα το ζήτημα της Βενεζουέλα και το αν απείχαν ή καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν τη στάση της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, στις τρεις συζητήσεις που έχουν γίνει όπου επέλεξαν μια στάση ολοκληρωτικής αποδοχής των θέσεων των δανειστών.  Είδαμε ευρωβουλευτές της ΝΔ, όπως η κυρία Σπυράκη, να μην δέχεται τα στοιχεία της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα, είδαμε την κυρία Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ να κάνει ακριβώς το ίδιο…

-       Κύρτσος –Είδατε κι εμένα, στη φαντασία σας βέβαια, γιατί διάβασα τα δημοσιεύματα της ΑΥΓΗΣ…
Είδα στην προηγούμενη συζήτηση να λέτε κι εσείς ότι θα καταρρεύσει το ελληνικό πρόγραμμα.. Το θυμάμαι πολύ καλά όπως και την απάντηση του κ. Κούλογλου στις κατηγορίες σας.
Αυτό που καταλαβαίνουν όσοι μας ακούνε είναι ότι όσο η ΝΔ δεν μπορεί να βρει πειστικό αφήγημα στην Ελλάδα, θα το ψάχνει στη Βενεζουέλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που θυμήθηκε τη Βενεζουέλα. Δεν θα είναι φαντάζομαι και η τελευταία

-       Ναι, αλλά έκαναν σκληρή κριτική χθες στον κ. Ντάισελμπλουμ…
Για τις δηλώσεις του, ναι, το έκαναν. Κι επειδή θέλω να είμαι δίκαιη, η τοποθέτηση της κας Βόζεμπεργκ στο ευρωκοινοβούλιο η χθεσινή δεν είχε σχέση με την τοποθέτηση της κας Σπυράκη. Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και εντός της ΝΔ. Θέλω να είμαι ειλικρινής σ’  αυτό. Συνολικά όμως  άμα δούμε τη στάση της ΝΔ και από τον κ. Κεφαλογιάννη και από την κα Σπυράκη, η προηγούμενη τοποθέτηση του κ. Κύρτσου στον οποίον είχε απαντήσει τότε και ο κ. Κούλογλου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια στάση αποδοχής των πιο σκληρών επιχειρημάτων του ΔΝΤ.

Για την τροπολογία στο νσχ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
 Κανένα πρόστιμο δεν χαρίζεται και αυτό έγινε εμφανές και από τη συζήτηση χθες. Δεν πρόκειται για καμία χαριστική τροπολογία, όπως θέλει να φαντάζεται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που προτείνεται να γίνει είναι οι νέοι διοικούντες που έρχονται σε μια επιχείρηση δεν θα είναι αυτοί υπεύθυνοι για προηγούμενες παραβάσεις, των προηγούμενων διοικήσεων για τις οποίες δεν είχαν γνώση όταν έκαναν την επένδυση. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που φέρνουμε τροπολογίες το βράδυ, όπως έκανε σωρηδόν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ., όπως για παράδειγμα έκαναν οι προηγούμενοι με τις αμνηστίες στα τραπεζικά στελέχη για τα θαλασσοδάνεια.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ο λόγος των καθυστερήσεων, είχε να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για 4,5 δις πρόσθετα μέτρα. Έγιναν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. Έγινε υποχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση ως προς το δημοσιονομικό μείγμα για μετά το ’19 -και αυτό βέβαια δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Την ίδια στιγμή, όμως υπήρξε ένα μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Και δεν μιλούμε μόνο για μέτρα επιβάρυνσης, αλλά μιλούμε και για μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και στήριξης του κοινωνικού κράτους, όπως είναι τα θετικά αντίμετρα. Ούτε το αντίμετρο για τον ΕΝΦΙΑ, ούτε το αντίμετρο για τα σχολικά γεύματα, ούτε για τη φαρμακευτική δαπάνη και μια σειρά ζητημάτων δεν αφορούν τους πλούσιους, αλλά αφορούν αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς  στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας, ισορροπημένης, η οποία θα έχει μέσα και το σκέλος του χρέους και το σκέλος των βιώσιμων πλεονασμάτων. Η μεγαλύτερή μας προσπάθεια, όμως, αφορά στο να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Όλες μας οι κινήσεις και όλες μας οι ενέργειες εκεί συγκλίνουν. Είναι τεράστιες οι προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να βγει η χώρα από την επιτροπεία. Και αυτό δεν το κάνεις μόνο μέσα από δηλώσεις. Το κάνεις μέσα από συντονισμένες  ενέργειες και μέσα από συγκρούσεις. Έχουμε συγκρουστεί με τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις κι αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου