ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

28.3.17

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού της Γεωργίας, Γκιόργκι Κβιρικασβίλι

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλωσορίζω τον κ. Γκιόργκι Κβιρικασβίλι στην Ελλάδα. Είχα τη χαρά να τον υποδεχθώ και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση των εγκαινίων ενός πολύ σημαντικού ενεργειακού έργου, του αγωγού ΤΑΡ, που ενώνει τις χώρες μας και χαίρομαι ιδιαίτερα που τον υποδέχομαι και πάλι, σήμερα, στην Αθήνα, σε μια επίσης ξεχωριστή συγκυρία.

Ο Γεωργιανός Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Γεωργιανός πολίτης που επισκέπτεται χώρα του χώρου Σένγκεν μετά την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της χώρας του και επέλεξε συμβολικά αυτή η χώρα να είναι η Ελλάδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για μας, καθότι, από εδώ και στο εξής, οι πολίτες της Γεωργίας θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα, που είναι χώρα Σένγκεν, χωρίς να χρειάζονται θεώρηση στο διαβατήριό τους, χωρίς τη βίζα που ήταν απαραίτητη και πολλές φορές χρονοβόρα, στο παρελθόν. Πράγμα το οποίο, πιστεύουμε ότι θα αναπτύξει ιδιαίτερα τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον ελληνικό τουρισμό και, βεβαίως, είναι μια εξέλιξη που αναμφίβολα αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις της Γεωργίας με την Ε.Ε. Θα ήθελα να τονίσω ότι γι` αυτήν την εξέλιξη, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο Έλληνας Επίτροπος, δουλέψαμε εντατικά, την υποστηρίξαμε θερμά και συστηματικά, γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια εξέλιξη που ενισχύει την κινητικότητα των πολιτών και την επαφή των λαών μας.
Με την ευκαιρία αυτή συνομιλήσαμε για τις σχέσεις Ε.Ε.- Γεωργίας. Επαναλάβαμε τη σταθερή υποστήριξή μας στην περαιτέρω προσέγγιση της Γεωργίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να θυμίσω ότι η συμφωνία σύνδεσης και ελευθέρου εμπορίου της Γεωργίας με την Ε.Ε. υπεγράφη κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας και να θυμίσω τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα σε αυτή την κατεύθυνση και σε μια σειρά από άλλους τομείς. Να επισημάνω τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, όπου πρόσφατα βρέθηκε στην Τιφλίδα η υπουργός μας κ. Γεροβασίλη, για να συνεργαστεί με τους εκεί ομολόγους της και να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει η καλύτερη δυνατή μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Να θυμίσω, επίσης, την παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τιφλίδα, πριν από λίγες ημέρες, και με αυτή την έννοια να πω ότι για μας η Γεωργία είναι μια φίλη χώρα με την οποία θέλουμε να έχουμε πολύ στενές σχέσεις, καθότι θεωρούμε ότι η Ελλάδα, παρότι μεσογειακή χώρα, με την ευρεία έννοια, είναι μια χώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη λεγόμενη «παρευξείνια γειτονιά».
Τονίσαμε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, επίσης, ότι φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων και αυτή είναι μια ευκαιρία αυτές τις διπλωματικές σχέσεις να τις εμβαθύνουμε. Είναι γνωστό ότι οι λαοί μας έχουν μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Ο κ. Πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του, μόλις έφθασαν στην Αθήνα, σήμερα το πρωί, πήγαν στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου συμμετείχαν σε ένα συνέδριο που ανέδειξε τους πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας, τους οποίους άλλωστε τονίζει και η εδώ παρουσία σήμερα δεκάδων φοιτητών και πανεπιστημιακών που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του. Και αυτό, για εμάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Διότι στη βάση αυτών των πολιτισμικών δεσμών έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε και την ευρύτερη συνεργασία μας. Συζητήσαμε, επίσης, με τον Πρωθυπουργό τις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα τις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Τονίσαμε τη σημασία της αναβάθμισης αυτού του διαλόγου σε στρατηγικό επίπεδο. Τέλος, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε από κοινού μια σειρά από δράσεις που έχουν δρομολογηθεί σε πολλούς τομείς, διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, αλλά και την ενέργεια. Θα ήθελα, λοιπόν, γι` άλλη μια φορά, να εκφράσω τη χαρά μου γι` αυτή την επίσκεψή σας. Τη χαρά μου γιατί η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που Γεωργιανός πολίτης, ο Πρωθυπουργός εν προκειμένω, έχει την ευκαιρία να εγκαινιάσει, μ’ αυτή την επίσκεψη, το ταξίδι χωρίς βίζα. Και να πω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική αρχή που πιστεύω ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο, τόσο στις σχέσεις της Γεωργίας με την Ε.Ε., όσο, όμως, και στις σχέσεις Ελλάδας με τη Γεωργία. Και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου ότι μετά από αυτή την εξέλιξη οι σχέσεις των δύο χωρών μας θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς προς αμοιβαίο όφελος.
ΓΚΙΟΡΓΚΙ ΚΒΙΡΙΚΑΣΒΙΛΙ
Είναι μεγάλη μου χαρά που αυτή τη σημαντικότατη ημέρα για τη Γεωργία, πραγματοποιώ την πρώτη συμβολική επίσκεψη στη χώρα σας, στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε μια χώρα με την οποία μας συνδέουν μακροχρόνιες φιλικές και πολιτισμικές σχέσεις. Σήμερα, στους πολίτες της χώρας μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες Σένγκεν και αυτή είναι μια ιστορική ημέρα. Η Γεωργία κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για να το επιτύχει.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πορεία της Γεωργίας. Κατά την Προεδρία της Ελλάδας υπογράφτηκε η Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφερθήκατε και εσείς ο Επίτροπος Αβραμόπουλος συνέβαλε σημαντικά στην ολοκλήρωση του διαλόγου περί κατάργησης της βίζας, μεταξύ της Γεωργίας και της Ε.Ε..
Η σημερινή επίσκεψη έχει άλλη μια συμβολική πλευρά. Μαζί μου βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα οι φοιτητές της χώρας μου, η νέα γενιά της Γεωργίας. Η κατάργηση της βίζας στις χώρες Σένγκεν θα συμβάλλει στην ευημερία και στην εξέλιξη της νεολαίας, καθώς και του κάθε πολίτη της Γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων και των συμπολιτών μας στις κατεχόμενες περιοχές της Γεωργίας. Πιστεύω βαθύτατα ότι αυτή η γενιά έχει λαμπερό μέλλον και θα μπορέσει να συνεχίσει επάξια την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, η οποία φρονώ ότι οπωσδήποτε θα μας οδηγήσει στον στόχο, που λέγεται επιστροφή στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Δράττομαι της ευκαιρίας και θέλω να σας συγχαρώ για την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Επίσης, να αναφέρω ότι γιορτάζουμε την 25η επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Γεωργίας και της Ελλάδας. Οι σχέσεις, όμως, αυτές θεμελιώνονται πάνω σε δεσμούς χιλιετιών. Αυτές οι μακραίωνες σχέσεις αποτελούν ιδιαίτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την επίτευξη αμοιβαίων στόχων και να τις ενισχύσουμε προς όφελος των πολιτών μας.Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Γεωργίας και της Ελλάδας είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα, η οποία πάντοτε υποστηρίζει τη Γεωργία και τις ευρωπαϊκές μας φιλοδοξίες.
Αναφορικά με τη σημερινή μας συνάντηση: Μαζί με τον Έλληνα ομόλογό μου, κύριο Αλέξη Τσίπρα, συζητήσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές της διμερούς συνεργασίας. Υπογραμμίσαμε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο. Δώσαμε έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς και κυρίως στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση και οι δύο χώρες έχουν αρκετά μεγάλο δυναμικό και σκοπεύουμε να συνεργαστούμε καταβάλλοντας τη μέγιστη προσπάθεια.
Θα ήθελα να σημειώσω με ικανοποίηση ότι η Γεωργία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερα αποτελεσματική συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Συνεργάζονται Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των δύο χωρών.
Θα ήθελα να χαιρετήσω το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από την ελληνική πλευρά σχετικά με την ανταλλαγή της εμπειρίας, που έχει αποκομίσει η Γεωργία στον τομέα των επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οργάνωσης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Πάνω σε αυτό πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη της κυρίας Γεροβασίλη στη Γεωργία και είχαμε πάρα πολύ σημαντικές συνομιλίες.
Ακόμη μια φορά θα ήθελα να υπογραμμίσω τη συμβολική πολιτική και πρακτική σημασία της κατάργησης της βίζας, που θα προκαλέσει την αύξηση του τουρισμού, τη διευκόλυνση στην επικοινωνία των λαών, τη σύσφιξη των επιχειρηματικών και άλλων συνεργασιών, καθώς και τη θεμελίωση και ενίσχυση των ευρωπαϊκών αξιών και ιδεών στη Γεωργία. Η κατάργηση της βίζας αποτέλεσε σημαντική ώθηση στην επιτυχή πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και θετικών αλλαγών στη χώρα μου. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωσή μας, η οποία πηγάζει από την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων. Δρομολογούμε σειρά ενεργειών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την πιστή τήρηση των προϋποθέσεων της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιείται εντατική καμπάνια, με στόχο την ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, που συνδέονται με την κατάργηση της βίζας.
Ο στόχος μας είναι αμετάκλητος. Συνεχίζουμε δραστικά τις μεταρρυθμίσεις, τηρώντας πλήρως τους όρους της Συμφωνίας Σύνδεσης και καθιερώνουμε στη χώρα τα αρτιότερα πρότυπα της Ε.Ε.. Στόχος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης της Γεωργίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι μεταξύ της Γεωργίας και της Ελλάδας υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική πολιτισμική βάση, κάτι που μας δίνει το κίνητρο να γίνουν οι σχέσεις μας σε όλους τους τομείς ακόμη πιο βαθιές, να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς. Ήταν χαρά μας που φιλοξενήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στη Γεωργία. Τέλη Μαΐου η επίσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής από τη Γεωργία στην Αθήνα, είναι ένα άλλο ξεκίνημα, το οποίο θα συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Ευχαριστώ θερμά τον Έλληνα ομόλογό μου για τη σημερινή ιδιαίτερη φιλοξενία και ευελπιστώ ότι η σημερινή ημέρα θα συμβάλλει δραστικά στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου