ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

16.1.17

Σημεία συνέντευξης της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»

Για την συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη
Είναι ένα  θετικό βήμα η συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η πρώτη εντολή που ..
είχα όταν εκλέχτηκα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν η ενότητα. Άρα δίπλα στη λέξη «ενότητα» εγώ βάζω ένα τσεκ κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να κάνουμε τα  επόμενα βήματα.
Καλούμε όλο το στελεχιακό μας δυναμικό σε εγρήγορση και συστράτευση.

Σχετικά με την συγκέντρωση-συνάντηση με τους παλαιούς και νέους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Τιμάμε τους ανθρώπους αυτούς. Έχουν μια τεράστια εμπειρία και γνώση που αποτελεί δύναμη για την παράταξη μας είναι ένα «κοιμισμένος γίγαντας». Μπορούν να βοηθήσουν με πάρα πολλούς τρόπους και να στηρίξουν την προσπάθεια μας όχι πάντα στην πρώτη γραμμή. Μπορούν με διάφορους τρόπους να στηρίξουν την προσπάθεια των δεκάδων νέων στελεχών μας (στις περισσότερες Νομαρχιακές και τους τομείς οι επικεφαλής είναι νέοι 30-35 ετών).  Η δημιουργική επίθεση στο μέλλον χρειάζεται μαζί με την φρέσκια ματιά και την σύγχρονη αντίληψη και την ωριμότητα των μεγαλύτερων.

Σχετικά με τις «ευθύνες» του ΠΑΣΟΚ
Δεν φέραμε εμείς την κρίση. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η εκτόξευση του χρέους, η ύφεση και η επιτήρηση, έγιναν από το 2004 έως το 2009 και δεν μιλάει κανένας για όλα αυτά.
Όσα λέγονται για το  «κακό ΠΑΣΟΚ» είναι πάρα πολύ βολικά και για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΣΥΡΙΖΑ που έχτισαν πάνω σε αυτή την ιστορία τις καριέρες τους. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να ξαναγνωριζόμαστε όλοι.

Για τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ
Έχουμε απευθυνθεί και στους τρεις. Το κάλεσμά μας είναι ανοιχτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά είναι για τώρα. Όχι λίγο πριν από τις εκλογές. Τώρα, καλούμε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς και εκφράζονται από τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας και να συνδιαμορφώσουμε και τις πολιτικές θέσεις και τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι λένε.  Αν εσείς έχετε καταλάβει τι λένε, να μου το πείτε σας παρακαλώ.
Ο χώρος μας πρέπει να στηριχθεί και πάνω σε μια ηθική. Και το ηθικό για ανθρώπους που τιμήθηκαν επί σειρά ετών από ένα Κόμμα, είναι αν δεν έχουν αλλάξει τοποθέτηση πολιτική και ιδεολογική, και δεν έχουν άλλους στόχους, να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Σχετικά με τις πολιτικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
Έχουμε μια πάρα πολύ καθαρή πολιτική θέση και δουλεύουμε και προγραμματικά. Η πολιτική μας θέση είναι: αυτόνομη πορεία, διακριτός ρόλος, προγραμματικός και μεταρρυθμιστικός λόγος. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός και το έχω πει σε όλους τους τόνους. Διεκδικούμε ρόλο καταλύτη στις πολιτικές εξελίξεις. Δεν θέλουμε απλώς να δυναμώσουμε λίγο περισσότερο. Θέλουμε να γίνουμε πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα, που θα καθορίσουμε τις εξελίξεις. Αυτό διεκδικούμε.

Για το θέμα των κυβερνητικών συμμαχιών
Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η μόνη λύση για να βγάλουμε τη χώρα με ασφάλεια από την κρίση και τα Μνημόνια, είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς λέμε ότι μόνο μια τέτοια Κυβέρνηση θα είναι ισχυρή για να μπορέσει να πάει να κάνει όχι παζάρια που κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας, αλλά να διαπραγματευτεί σοβαρά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, που μας το οφείλουν οι εταίροι και δανειστές. Να αλλάξουν αυτά τα εξωπραγματικά πλεονάσματα που δέχεται η Κυβέρνηση σήμερα για μετά το ’18.
Σιγά – σιγά κερδίζει έδαφος αυτή η φωνή της συνεννόησης. Βλέπουν οι πολίτες ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.  Αρκετά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εναλλάχθηκαν στο ρόλο του μάγου με τα δώρα, αυτού που έχει την λύση στο τσεπάκι και θα γίνει ο σωτήρας της χώρας.
Τα δυο πρώτα Κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αλλάξει σε τίποτε από τα προηγούμενα χρόνια.
Εάν δείτε λίγο την ομιλία μου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και δείτε και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, θα δείτε τις διαφορές μας. Είναι ολοφάνερες. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και τι μας είπε; Ότι η αγορά θα τα λύσει όλα από μόνη της ως δια μαγείας. Εμείς πήγαμε στη Θεσσαλονίκη και είπαμε: φορολογικά κίνητρα για να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι, αλλά και προτάσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια.
Μίλησε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτούς που είναι πραγματικά αδύναμοι και χρειάζονται έμπρακτη αλληλεγγύη; Η Νέα Δημοκρατία , αν δείτε και τη σκιώδη Κυβέρνηση που έκανε, δεν έχει αλλάξει σε τίποτε από τα προηγούμενα χρόνια.

Ανίκανη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, εμείς είμαστε η ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση
Υπάρχει μια Κυβέρνηση η οποία είναι ανίκανη, αναποτελεσματική και έχει μια τυχοδιωκτική στάση.  Το τελευταίο διάστημα έχει και καθεστωτική, αυταρχική συμπεριφορά, προσπαθώντας να παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία
Έχω πει πολλές φορές ότι στην πραγματικότητα εμείς είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία απλά περιμένει το ώριμο φρούτο  να πέσει. Εμείς κάνουμε την πιο σκληρή αντιπολίτευση.
Από την άλλη μεριά όμως το ότι εμείς έχουμε αυτή την σκληρή αντιπολιτευτική στάση απέναντι σε μια Κυβέρνηση που είναι κατώτερη των περιστάσεων, δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ότι ο πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία και η Δεξιά.

Έχουμε γυρίσει σελίδα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ρετρό διαφωνίες.
Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε γυρίσει σελίδα, όλοι έχουν την ωριμότητα και την αυτογνωσία να βοηθήσουν σε αυτό που γίνεται. Προχωράμε μπροστά …
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ρετρό διαφωνίες.
Ο καθένας έχει τα δίκια του, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, ούτε τα ισοπεδώνω ούτε τα μοιράζω, αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα είμαστε σε μια νέα αρχή, κοιτάμε μπροστά και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Σχετικά με το Ποτάμι και τον κ. Θεοδωράκη
Χτυπάει ανοιχτές πόρτες. Κοιτάξτε, 15 Ιανουαρίου του 2016 είχα ένα άρθρο στα «Νέα» και λίγες μέρες μετά έστειλα μια επιστολή στο Ποτάμι και στο ΚΙΔΗΣΟ, στις ηγεσίες τους. Στην επιστολή αυτή και στο άρθρο είπα ότι χρειάζεται να συναντηθούμε, να συμφωνήσουμε προγραμματικά και αν υπάρχει προγραμματική βάση να κάνουμε το επόμενο βήμα, που είναι η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση και ένα Συνέδριο πολιτικό και οργανωτικό, που θα συγκροτήσει το νέο ενιαίο φορέα.
Σε αυτή τη συζήτηση προσήλθε το Ποτάμι, υπήρξε η Επιτροπή διαλόγου, σε αυτό ήταν και το Δίκτυο της κας Διαμαντοπούλου. Κατέληξε η Επιτροπή διαλόγου σε πόρισμα ομόφωνο, σοβαρό και αξιόλογο και αξιόπιστο, εμείς το αξιοποιούμε ήδη . Κάποια  στιγμή στην πορεία όταν ενώ  είμαστε έτοιμοι να πούμε τα επόμενα βήματα για να φτάσουμε στην εκλογή του επικεφαλής από τη βάση και το Συνέδριο, το Ποτάμι και οι υπόλοιποι έφυγαν από τη συζήτηση και τώρα επανέρχονται με τις δικές μου προτάσεις. Σε λίγο θα ξεχάσω και τι έχω πει! Δηλαδή τώρα αυτά είναι αστειότητες.
Η πόρτα είναι ανοικτή με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει έτσι όπως ήρθε και το ΚΙΔΗΣΟ, δηλαδή με συμμετοχή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματα και τον οδικό χάρτη για να φτάσουμε στο Συνέδριο του ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Ο επόμενος εθνικός στόχος όλων μας είναι να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο
Δεν μπορούμε ενώ βλέπουμε που οδηγούνται τα πράγματα και να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Είναι περίπου σαν να χορεύουμε το χορό του Ζαλόγγου και να πέφτουμε στον γκρεμό ένας – ένας ενώ φεύγουν τα παιδιά μας από την Ελλάδα. Εγώ ξέρετε τι λέω; Ο επόμενος εθνικός στόχος όλων μας είναι να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να φέρουμε ξανά πίσω αυτά τα μυαλά που έφυγαν. Έτσι άλλαξε κάποια στιγμή η χώρα στη μεταπολίτευση, όταν γύρισαν όλοι αυτοί που είχαν φύγει και είτε ως οικονομικοί μετανάστες ή από τη δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου