ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

2.12.16

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ GROWTH AWARDS

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι κοντά σας, σε μια λαμπρή τελετή που θεσμοθετεί σήμερα τα Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards»...
 Βλέποντας τόσο κόσμο μαζεμένο, δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι όταν μια εκδήλωση για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη μαζεύει περισσότερο κόσμο από μια πολιτική συγκέντρωση, ίσως κάτι πραγματικά αρχίζει να αλλάζει προς το θετικότερο στην ελληνική κοινωνία.
 
Θέλω να συγχαρώ τη Eurobank, που σε συνεργασία με την Grant Thornton, όχι μόνο ανέλαβε την πρωτοβουλία, αλλά κυρίως για τους στόχους που έθεσε. Μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα που τείνει προς την καθιέρωση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή ως στόχευση και πρότυπο, εσείς προάγετε και επιβραβεύετε την αριστεία.
 
Βραβεύουμε, σήμερα, επιχειρήσεις που ξεχώρισαν σε δύσκολους καιρούς. Τιμούμε και αναγνωρίζουμε την δημιουργική επιχειρηματικότητα. Που συμβάλλει στο να αναδειχθούν και να στηριχθούν οι υγιείς, καινοτόμες, ανταγωνιστικές, δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Αυτές που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την αναίτια παρατεινόμενη κρίση. Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιχειρηματικότητα ως το κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Δεν την συκοφαντούμε.  Δεν την ποινικοποιούμε.  Δεν την εμποδίζουμε. 
 
Αλλάζουμε το αποτυχημένο παράδειγμα του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που μας οδήγησε στην κρίση, ανοίγοντας την οικονομία μας στον υγιή ανταγωνισμό. Πληρώσαμε ακριβά ιδεοληψίες και αναχρονιστικές εμμονές. Ωστόσο, σήμερα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Και έχουμε καταλάβει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να υποστηρίζει τη δράση τους. Ξέρουμε ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας.
 
Αυτά τα αυτονόητα, εμείς αργήσαμε να τα εμπεδώσουμε. Και ακόμη και σήμερα – για λίγους ευτυχώς – αποτελούν ακόμη αντικείμενα ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό και το νόημα της παρουσίας μου σήμερα εδώ είναι να στείλω ένα μήνυμα εμπεριστατωμένης ελπίδας προς όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Προσβλέπουμε σε εσάς, είμαστε αποφασισμένοι να σας στηρίξουμε και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε. Και αυτό το μήνυμα θέλω να το στείλω, όχι μόνο στις εταιρείες που βραβεύονται σήμερα - και που αξίζουν κάθε έπαινο και τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας - αλλά σε κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που προσπαθεί σήμερα με νύχια και με δόντια, απέναντι σε πολύ μεγάλες αντιξοότητες, να επιβιώσει και να διακριθεί στην Ελλάδα της κρίσης.
 
Δυστυχώς, όμως, αυτά τα αυτονόητα που κατανοεί πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν υπηρετούνται από την σημερινή ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι περίπου υπό διωγμό. Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης.
 
Παρά την βαθιά εσωτερική υποτίμηση, η οποία μείωσε σημαντικά το κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μας, τα τελευταία δύο χρόνια, επιδεινώθηκε, όπως μας δείχνει ο δείκτης Ease of Doing Business Index της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επενδυτές, όχι μόνον δεν έρχονται, αλλά, δυστυχώς, φεύγουν από τη χώρα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Αντιπρόεδρος - προωθείται αλλά με μεγάλες δυσκολίες. Και δεν μπορώ να μη σχολιάσω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα απωλέσει περί τα 190.000.000 ευρώ. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, ποιος θα πληρώσει τελικά κι αυτή την αποτυχία. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας μας ως διεθνή επενδυτικό προορισμό τέτοιες κραυγαλέες αποτυχίες. Αυτό που πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί στελέχη της ίδιας της Κυβέρνησης επιμένουν να τορπιλίζουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Δεν είδαμε κανέναν να απολογείται για το φιάσκο του ΔΕΣΦΑ. Δεν είδαμε κανέναν να αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη. Αντίθετα, ο φυσικός αυτουργός κ. Σκουρλέτης, επιβραβεύτηκε και αναβαθμίστηκε ως πρώτος τη τάξει Υπουργός στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η πραγματικότητα για το ελληνικό επιχειρείν είναι λίγο διαφορετική από αυτήν που περιέγραψε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
 
Η σημερινή Κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις σε:
 Εξοντωτική φορολογία, η οποία εν τέλει λειτουργεί αντιαναπτυξιακά.
 Αυξημένες εισφορές, που αυξάνουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος και καταλήγουν να λειτουργούν αποτρεπτικά και για την πρόσληψη νέων εργαζόμενων και τη μισθολογική αναβάθμιση των υπαρχόντων.
 Μεγάλη γραφειοκρατία, που δυσκολεύει σε όλα τα επίπεδα την υλοποίηση νέων επενδυτικών επιχειρηματικών σχεδίων.
 Και βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι, σήμερα, η πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ακόμα είναι εξαιρετικά δυσχερής. Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.              Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς των ελέγχων κεφαλαίου, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
 
Για κάθε ένα από τα προβλήματα αυτά, η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που εκτιμούμε ότι, σε πολύ σύντομο χρόνο, μπορούν αλλάξουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία.
 
Και οι στόχοι που πρέπει να θέσουμε απαιτείται να είναι φιλόδοξοι. Μια οικονομία, η οποία έχει απωλέσει το 25% του πλούτου της, τα τελευταία 7 χρόνια, δεν μπορεί να συμβιβάζεται με ανελλιπούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο στόχος πρέπει να είναι ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι να ξεπερνάνε το 4% και δημιουργία 120.000 θέσεων απασχόλησης το χρόνο. Πως θα πετύχουμε, όμως, αυτό το φιλόδοξο στόχο; Με ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και σημαντικές αλλαγές στο Κράτος, ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.
 
Η πολιτική μας στηρίζεται σε 3 βασικούς άξονες:
 
Ο πρώτος άξονας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού Κράτους, το οποίο λυπάμαι που το λέω – και σήμερα ακόμα – εξακολουθεί να ανθεί και να μεγαλώνει. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά, πρώτον, τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, ο φορολογικός συντελεστής μπορεί να διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η δε φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί αμέσως από το 15% στο 5%. Και παράλληλα  στοχεύουμε να δρομολογήσουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10%. Έχουμε προσδιορίσει και συγκεκριμένα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
 
Η αποκλιμάκωση αυτής της φορολογίας θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αναπνεύσουν, επιτέλους, οικονομικά. Οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν πρόσθετο κίνητρο, όχι μόνο να βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, η οποία κάθε φορά που αυξάνουμε φορολογικούς συντελεστές βγαίνει επιδεινούμενη, αλλά και να επενδύσουν στις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Το δε ποσό των φόρο-ελαφρύνσεων έχει απολύτως προσδιοριστεί – όπως σας είπα ποσοτικοποιημένο - και μπορεί να επιτευχθεί με ισοδύναμη μείωση των κρατικών δαπανών. Αν καταφέρουμε – κάτι το οποίο πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο - να αποκτήσουμε μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, διεκδικώντας μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, από το 3,5% στο 2%, τότε οι μειώσεις τόσο στους φόρους, αλλά και στις εισφορές θα είναι αναλογικά μεγαλύτερες. Και εδώ, θέλω να υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταφέρει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, σηματοδοτώντας έτσι την κατεύθυνση που χρειάζεται η χώρα. Αυτή είναι η καλύτερη πορεία, η οποία τεκμηριώνει κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε, από την οικονομική πρακτική πολλών άλλων χωρών. Η μείωση φορολογικών συντελεστών που οδηγούσε στην οριστική έξοδο από την κρίση, δυστυχώς διεκόπη απότομα τον Ιανουάριο του 2015 με τα αποτελέσματα που όλοι σήμερα βιώνουμε.
 
Ο δεύτερος άξονας αποτελείται από ένα συνεκτικό και απολύτως τεκμηριωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην δημόσια διοίκηση. Δεν αρκεί, όμως, να μιλάμε μόνο για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει και να τις πιστεύουμε. Ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Αλλά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, που θα διευκολύνει το επιχειρείν.
 
Όλοι σε αυτή την αίθουσα έχετε ζήσει ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας, που εμπόδισαν σχέδια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες δουλειές. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απαιτούνται τολμηρές και ταχύτατες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη.
 
Ο τρίτος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
 
Για να γίνει πράξη απαιτούνται:
 Πρώτον, η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες που σήμερα έχουν εκτοξευτεί στα 6,5 δις και συνεχώς διογκώνονται. Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, η οποία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Η εξόφληση των οφειλών αυτών είναι για τη Νέα Δημοκρατία άμεση προτεραιότητα.
 Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Είναι αναγκαία συνθήκη για να ανασάνουν τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες. Να μπορέσουν όλοι να επανασχεδιάσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα σε νέες χαμηλότερες, αλλά στέρεες, βάσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σκοπό αυτό. Την έχουμε ονομάσει «δεύτερη ευκαιρία», γιατί το μήνυμα που στέλνουμε είναι ακριβώς αυτό: ότι όλοι μπορεί να αποτύχουν, αλλά όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξανασηκωθούν.
 Και τρίτον, η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει κάποια βελτίωση ως αποτέλεσμα της δικής μας πολιτικής την περίοδο 2012-14, που ανασχεδιάσαμε τον τρόπο απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, που η σημερινή Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει.
 
            Κυρίες και κύριοι,
            Αγαπητοί φίλοι,
 
            Η χώρα μας περιμένει, εύλογα, πολλά από σας, τον επιχειρηματικό κόσμο. Περιμένει να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε, εντός κι εκτός Ελλάδος, να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας, αλλά και της χώρας. Να είστε οι πρώτοι που θα αδράξετε τις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Και οι πρώτοι που θα δώσετε ώθηση στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης. Εξάλλου εσείς το γνωρίζετε καλύτερα, οι πρώτοι τολμηροί, οι οποίοι επενδύουν όταν το σκοτάδι είναι ακόμη βαθύ, είναι οι πρώτοι οι οποίοι καρπώνονται τα οφέλη όταν ανατέλλει ο ήλιος. Αλλά θα το κάνετε με υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Που θα αντανακλάται στη σχέση της επιχείρησης με τους εργαζομένούς της. Και που θα προεκτείνεται στην δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία αλλά και στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, που συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
 
            Ειλικρινά πιστεύω ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Είμαι βέβαιος ότι υιοθετώντας τις βασικές αρχές τις οποίες σας ανέπτυξα, σύντομα μπορούμε βρεθούμε στην αρχή ενός δυναμικού αναπτυξιακού κύκλου. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση – πόσο μάλλον αυτές που διακρίθηκαν και βραβεύουμε σήμερα – θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές. Υπό προϋποθέσεις η ανηφόρα μπορεί να τελειώσει. Και στην ομαλότητα, όλοι όσοι πέρασαν την ανηφόρα θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Η δική μας δουλειά – των πολιτικών – είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. 
 
            Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Να διαμορφώσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα ανταμείβουν την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη συνέπεια, την αριστεία.
 
            Θερμά συγχαρητήρια στις επιχειρήσεις που ξεπέρασαν τις αντιξοότητες της κρίσης και σήμερα λαμβάνουν τα Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards».
 
            Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου