ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

17.10.16

Σημεία παρέμβασης Αναπλ. Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ»

Για το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ:
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θύμισε σε τίποτα τα συνέδρια των προηγούμενων χρόνων. Δεν θύμισε σε τίποτα συνέδριο ενός κόμματος πολιτικά οριοθετημένου στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς...
Δεν άκουσα κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, κάποιο προγραμματικό σχέδιο – και πώς, βέβαια, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πνίγεται στις ψευδαισθήσεις τις οποίες είχε καλλιεργήσει ο κ. Τσίπρας, στα ψέματα τα οποία είπε, στις ιδεοληψίες, στα μνημόνια – και ειδικά στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο που έφερε, – σε όλη αυτή τη δυσκολία που βιώνουμε.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο σχόλιο περί συντροφικότητας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ: Πραγματικά ήταν εντυπωσιακό, όχι το ότι ο Πάνος Καμμένος ανέβηκε στο βήμα και αποκάλεσε “συντρόφους” τους συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε με πολύ έντονο χειροκρότημα.
Αυτό αποδεικνύει ότι πραγματικά ότι το μόνο ιδεολογικό πρόσημο που έχει απομείνει σε αυτήν την κυβέρνηση είναι η παραμονή στην εξουσία.
Για το χρέος και την αξιολόγηση:
Για το πολύ σημαντικό ζήτημα του χρέους εμείς από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση και συνεννόηση. Πρέπει να υπάρξει μια εθνική γραμμή, την οποία να μην θυμόμαστε κατά το δοκούν ή όποτε μας συμφέρει.
Όμως βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να μην έχει χρησιμοποιήσει το πολύ θετικό κεκτημένο του Νοεμβρίου 2012, αλλά ουσιαστικά να έχει απεμπολήσει τα 6 δις των ελληνικών ομολόγων. Είναι μείζον ζήτημα το ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση χάρισε 6 δις ευρώ στους ευρωπαίους τραπεζίτες.
Πρέπει λοιπόν να γίνει μια πάρα πολύ σοβαρή κουβέντα και να μπορέσουμε επιτέλους να μιλήσουμε θετικά. Αυτή τη στιγμή δεν έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και έχει δοθεί μόνο το 1,1 δις από την υπο-δόση της πρώτης δόσης. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτώβρη και ακόμη περιμένουμε. Βεβαίως ελπίζουμε να πάει καλά, όμως δυστυχώς βλέπουμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει, πνιγμένη στην ανικανότητα και ανευθυνότητά της. Και αυτό φυσικά στοιχίζει στην ελληνική οικονομία.
Εν τέλει – και απευθύνομαι στον ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο – μην περιμένετε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην κάνουν αντιπολίτευση! Δεν πρέπει να πάρουμε πίσω αυτά τα 6 δις; Δεν πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση, η οποία με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ πυρπολήθηκε όταν ο ίδιος δίχασε τον ελληνικό λαό;
Όσο αυτό δεν προχωρά, όσο δεν υπάρχει συναίνεση, η οικονομία θα βουλιάζει και δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Για τα εργασιακά:
Εμείς έχουμε θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές μη υποχώρησης σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για τις συλλογικές συμβάσεις, που μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως ένα ακόμη όπλο στη διαπραγμάτευσή της.
Η δική μας σκληρή στάση, που είχαμε και όταν ήμασταν κυβέρνηση, είναι το πιο δυνατό όπλο της παρούσας κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις τις με τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου