ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

26.6.16

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

Κυρία πρόεδρε, πολλές φορές έχετε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης των λεγόμενων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Η πρότασή σας αυτή, αν υιοθετηθεί, εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση ή απλά προσδοκάτε σε μια πιο καλή διαχείριση της όλης κατάστασης;..
Ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι η έξοδος από την κρίση. Αυτό το στόχο μπορεί να τον  υπηρετήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης και ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Πρώτοι εμείς, βλέποντας τα νέα αδιέξοδα στα οποία μας οδηγούσε η Κυβέρνηση Τσίπρα, είπαμε  «παραιτηθείτε», για να μπορέσει μια Κυβέρνηση να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης . Ο κ. Τσίπρας προχώρησε μόνος του, τα έδωσε όλα και έφερε μια επαχθή συμφωνία με δυσμενέστατους όρους  για τη χώρα. Αυτή η συμφωνία δεν βγαίνει. Γι’ αυτό επανερχόμαστε και αναδεικνύουμε την  ανάγκη αλλαγής πολιτικής στη βάση μιας εθνικής γραμμής που θα οδηγήσει και σε αλλαγή όρων της συμφωνίας.
Αυτή η Εθνική γραμμή πρέπει να έχει τρεις στόχους.
1ον : Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία,  ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.
2ον: Επαναπροσδιορισμός του  στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα  στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.
3ον: Επιτάχυνση  της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.
 Βεβαίως, η συζήτηση μόλις έχει ξεκινήσει αλλά πως τοποθετείστε στο διαφαινόμενο κυβερνητικό σχέδιο για αναθεώρηση του Συντάγματος και τροποποίηση του εκλογικού νόμου;
Τόσο στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος όσο και στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου η Κυβέρνηση αφού παραβίασε μέχρι σήμερα αρκετές φορές την συνταγματική και κοινοβουλευτική  τάξη έρχεται τώρα να τα χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπονται πολύ συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες και πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Εκεί θα τοποθετηθούμε καταθέτοντας τις προτάσεις που η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επεξεργαστεί, συνολικά και αναλυτικά.
Στα θέματα που αφορούν στο Σύνταγμα της χώρας και τον Εκλογικό Νόμο τοποθετούμαστε σταθερά, με βάση τις αρχές μας και τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε πως είναι αναγκαίες και ώριμες να πραγματοποιηθούν.
 Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πως προσεγγίζει την πρόταση που υπάρχει στη μειοψηφία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για καθιέρωση της άδολης απλής αναλογικής;
Πρότασή μας είναι η  υιοθέτηση ενός συστήματος της απλής αναλογικής, με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και με την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Η θέση μας αυτή είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια.  Την είχαμε φέρει και πριν τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά δυστυχώς δεν είχε υιοθετηθεί τότε ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ζητήσαμε από τον  κ. Τσίπρα το  περασμένο  καλοκαίρι, να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου,  αλλά αυτός επέλεξε να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη των bonus για μικροκομματικό όφελος. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται  σήμερα η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση και ευρύτερες συγκλίσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνουν τα τελευταία χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθούν σήμερα, Τσίπρας και Μητσοτάκης.
Ο διχασμός, η πολιτική μισαλλοδοξία το «φύγε εσύ για να έρθω εγώ» που τάχα μου «έχω τις μαγικές λύσεις», δοκιμάστηκε, απέτυχε, το πλήρωσε ακριβά η χώρα.
 Σε ποιο σημείο βρίσκεται η επαφή σας με το Ποτάμι και τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου; Αισιοδοξείτε για την έκβαση του διαλόγου;
Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε και να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που είναι αυτή τη στιγμή διάσπαρτες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη και αναγέννηση της παράταξης και αυτό επείγει, αρκετές ευκαιρίες και χρόνος έχουν χαθεί.
Η Επιτροπή Διαλόγου έχει προχωρήσει το έργο της και ελπίζουμε και σύντομα να έχουμε στη διάθεση μας τα συμπεράσματα της..
Αυτό που βλέπω παντού όπου πάω, σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι την υπόθεση της Κεντροαριστεράς  την έχουν αγκαλιάσει και θα την πάρουν επάνω τους οι πολίτες της δημοκρατικής παράταξης.
 Ο Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου. Θέλετε τη συμμετοχή τους στις σχετικές διεργασίες;
Η πρόσκλησή μας  για συμμετοχή τους ισχύει πάντα και αυτό το ξέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.
 Φιλοδοξείτε να ξανακάνετε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο;
Οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται, σε μια στροφή της ιστορίας. Επίσης δεν αντιγράφονται, δεν τιμαριοποιούνται, δεν  κληρονομούνται.
Το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα  που ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, άλλαξε στην διάρκεια της μεταπολίτευσης την μορφή της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας. Τράβηξε την χώρα μπροστά, την έκανε ισχυρή, έβαλε τέλος στο κράτος της Δεξιάς, έφερε την Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εχει αφήσει το ανεξίτηλο προοδευτικό του αποτύπωμα και τώρα πρωταγωνιστεί  στην αναγέννηση της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξής της Κεντροαριστεράς.
 Που έχετε τον πήχη για το κόμμα σας και για τον ευρύτερο πολιτικό σας χώρο;
Ψηλά. Έχουμε ξανά την πίστη και τη δύναμη να θέτουμε φιλόδοξους στόχους.
Το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη κεντροαριστερά, αποτελούσαν και αποτελούν πάντα και σύντομα αυτό θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά, μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης , απέναντι στην Δεξιά και την συντήρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου