ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

8.5.16

«Το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό»

«Στο Ποτάμι θα συνεχίσουμε, από αύριο το πρωί, την προσπάθεια της έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου για την μεγάλη ασφαλιστική ..
μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα και η οποία δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με κόλπα και αναβολές Η πρότασή μας διαφοροποιείται από αυτή της κυβέρνησης γιατί δεν υπολογίζει την ανταποδοτική σύνταξη με βάση έναν μαθηματικό τύπο αλλά βασίζεται κυρίως σε αυτό που λέγεται νοητή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των εισφορών που ο κάθε εργαζόμενος χωριστά έχει πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Είναι μια τελείως διαφορετική λογική, σκοπός της οποίας είναι κυρίως να συνδεθεί η σύνταξη με τις εισφορές και μέσω αυτού να υπάρξει κίνητρο για τον εργαζόμενο κάθε φορά και η αίσθηση ότι υπάρχει ανταποδοτικότητα, η οποία κατά τη γνώμη μας διαταράσσεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην Ολομέλεια στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων».
Στη συνέχεια ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε τη διαχρονική απροθυμία του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λέγοντας «Καμία πολιτική δύναμη στη χώρα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης και πριν δεν θέλησε να απαντήσει με τρόπο οριστικό και μόνιμο στα προβλήματα του ασφαλιστικού. Θυμίζω, απλώς, ότι η ενοποίηση των ταμείων εκκρεμεί από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Έπρεπε να συζητάμε –έπρεπε να έχουμε κλείσει ήδη τη συζήτηση- για τη διάσωση της δυνατότητας που έχει το σύστημα να πληρώνει συντάξεις για τις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες. Όχι για τη μετάθεση του προβλήματος, όπως κάνουμε διαρκώς από τη δεκαετία του 80, αλλά για μια οριστική, μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα έπρεπε να είναι σύγχρονη, δίκαιη για όλους και κυρίως βιώσιμη και σταθερή τουλάχιστον για 25-30 χρόνια».
Ακολούθως, ο βουλευτής επέκρινε με σφοδρότητα το προτεινόμενο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ολόκληρη η Ευρώπη έχει απορρίψει, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ακούσαμε στις Επιτροπές περιχαρή τον κ. Υπουργό να λέει ότι το 90% των συνταξιούχων προστατεύεται. «Ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που επανέφερε στις ράγες το ασφαλιστικό σώζοντας τις συντάξεις και ταυτόχρονα περικόπτοντας 1,8 δις» ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όχι ριζοσπαστικό. Μαγικό λέγεται ένα τέτοιο κόλπο! Μόνο ο Χάρι Πότερ θα μπορούσε να το κάνει! Όχι πολιτικοί! Όλοι θα επιθυμούσαμε να πούμε ευχάριστα πράγματα: επαναφορά των συντάξεων στο επίπεδο του 2009, μείωση των εισφορών κλπ. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είμαστε όλοι λαϊκιστές. Κάποιοι πρέπει να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Να λένε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν εύκολες, ανώδυνες λύσεις στο ασφαλιστικό. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν υφίσταται. Ακόμα και στον κόσμο της μαγείας. Αυτό που έχουμε σήμερα εδώ ως νομοσχέδιο, ως μεταρρύθμιση, είναι στην πραγματικότητα μια δημοσιονομική προσαρμογή 1,8 δις μεταμφιεσμένη σε μεταρρύθμιση. Οδηγός της μεταρρύθμισης είναι η εκτίμηση του πολιτικού κόστους και η ψηφοθηρία, δυστυχώς. Η ίδια η αναλογιστική μελέτη, που παρουσιάστηκε, κατόπιν εορτής, λέει ότι έχει γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή το κόστος διατήρησης των σημερινών συντάξεων για την οποία επαίρεται ο Πρωθυπουργός. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: το 2018 τα νούμερα δεν θα βγαίνουν. Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, ο νόμος Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Ολοκληρώνει τις μνημονιακές αλλαγές και -αν ακολουθεί κάποιες ράγες, που είπε ο Πρωθυπουργός- ακολουθεί τις ράγες της προηγούμενης μεταρρύθμισης που είχε συμφωνηθεί με την τρόϊκα στο 2011. Έχει ακριβώς την ίδια λογική, εφαρμόζει ακριβώς τα ίδια μέτρα με τη διαφορά ότι τα φέρνει μπροστά».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο βασικό πρόβλημα του νομοσχεδίου, την έλλειψη δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τονίζοντας «Βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό δεν σημαίνει να βγαίνουν μόνο τα νούμερα. Σημαίνει κυρίως την εξασφάλιση της δικαιοσύνης και της ανταποδοτικότητας. Σε μια χώρα με έντονο πρόβλημα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, η έλλειψη ανταποδοτικότητας κάνει τις εισφορές να φαίνονται τιμωρητικός φόρος στην εργασία. Το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα αποτελειώνει την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων προς το σύστημα. Είναι άδικο, άνισο, ξεπερασμένο και αναχρονιστικό. Κανένας νέος εργαζόμενος δεν πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη ανάλογη των εισφορών του. Έτσι, αποτελεί κίνητρο για εισφοροδιαφυγή και μαύρη εργασία. Και τελικά οδηγεί τις εισφορές σε ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης. Όποιος έχει χρήματα για εισφορές και μπορεί να εισφοροδιαφύγει, θα αγοράσει ένα ιδιωτικό πακέτο στο οποίο δεν μπορεί να επεμβαίνει κάθε τρεις και λίγο ο Υπουργός με τη χατζάρα του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου