ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

26.11.15

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς

Τσίπρας: Η Ελλάδα στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα - ΒΙΝΤΕΟΜΑΧΜΟΥΤ ΑΜΠΑΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, κύριε Τσίπρα, καλωσορίσατε εσείς και η συνοδεία σας στην Παλαιστίνη. Με χαρά σας φιλοξενούμε στα παλαιστινιακά εδάφη.
Η σημερινή επίσκεψή σας χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από τον λαό της Παλαιστίνης και από εμένα και είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ιστορικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εμείς οι Παλαιστίνιοι βλέπουμε ήδη έναν ευκρινή ορίζοντα ως προς τις σχέσεις αυτές...

Με αυτήν την ευκαιρία απευθύνω στον λαό της Ελλάδας, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θερμό χαιρετισμό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη εκτίμησή μου για τη στήριξη της χώρας σας προς την Παλαιστίνη και τον λαό της να ζει ελεύθερα, να έχει το κράτος του και την ανεξαρτησία του.
Κυρίες και κύριοι, αποφασίσαμε τη σύσταση κοινής διϋπουργικής επιτροπής των δύο χωρών. Ενημέρωσα διεξοδικώς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Τσίπρα, για τις εξελίξεις στην περιοχή και γι’ αυτά που αντιμετωπίζει ο λαός της Παλαιστίνης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κατοχής των Ισραηλινών στη χώρα μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το πρόβλημα των εποίκων, οι οποίοι προβαίνουν σε ενέργειες ενάντια σε χριστιανικές εκκλησίες και μουσουλμανικά τεμένη στην Παλαιστίνη. Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει την ταυτότητα της Παλαιστίνης και στο σημείο αυτό θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι η υφιστάμενη διαμάχη που είναι πολιτική να μην εξελιχθεί σε στρατιωτική.
Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, αυτό που ζούμε εμείς, ο λαός της Παλαιστίνης, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ενέχουν μεγάλους κινδύνους, λόγω της κατοχής των Ισραηλινών και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι έποικοι του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, εκτελώντας τα παιδιά μας, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού εμπάργκο στην Παλαιστίνη, το οποίο κατ’ επέκταση οδηγεί και σε πολιτικό αδιέξοδο.
Όλα αυτά τα προβλήματα που σας προανέφερα, κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, δημιούργησαν και εξακολουθούν να επιφέρουν μεγάλη απογοήτευση στον λαό της Παλαιστίνης με φυσικό αποτέλεσμα την αντίδραση των νέων της Παλαιστίνης για την ισραηλινή κατοχή.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέτυχε στις όποιες προσπάθειές της για να υπάρχει ειρήνευση μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Το Ισραήλ γκρέμισε όλες τις βάσεις επί των οποίων εδράζονται οι πολιτικές και οι οικονομικές συμφωνίες Παλαιστίνης-Ισραήλ. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε να εφαρμόζουμε μονομερώς τις συμφωνίες αυτές που έχουμε υπογράψει με το Ισραήλ και το Ισραήλ να αθετεί την υπογραφή του.
Εμείς ανέκαθεν τασσόμαστε υπέρ ενός ρόλου της Ευρώπης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Παλαιστινιακό, τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης και την ανακήρυξη του κράτους της Παλαιστίνης, υπάρχοντος φυσικά του κράτους του Ισραήλ και συμφώνως προς τα σύνορα του 1967, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες καθορίζουν και αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα. Εμείς δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και συγχρόνως απορρίπτουμε τόσο τις μεταβατικές, όσο και τις μονομερείς λύσεις. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο αποτελεί την πυξίδα μας για να έχουμε κράτος.
Όπως σας προανέφερα, κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να υπερασπίζεται τον λαό της Παλαιστίνης μέχρις ότου αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας. Και θέλω ακόμη να σας πω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουμε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του εποικισμού και των προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτόν. Επιπροσθέτως, εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας απέναντι σε αυτές τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, των οποίων οι χώρες αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης. Και ζητάμε από τα κράτη εκείνα που δεν έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και πιστεύουν στη λύση των δύο κρατών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Άλλωστε, κατά τις συνομιλίες που είχα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον ενημέρωσα λεπτομερώς για το τι βιώνουμε από την ισραηλινή κατοχή.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουμε απερίφραστα τις πάσης φύσεως τρομοκρατικές ενέργειες, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αμέριστη συμπαράστασή μας προς όλες τις φιλικώς προσκείμενες σε εμάς χώρες, οι οποίες δοκιμάστηκαν από τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν όχημα θρησκευτικές πεποιθήσεις, όπως έγινε στο Παρίσι, στο Βέλγιο, στην Αίγυπτο, στον Λίβανο και σε άλλα κράτη που έχουν φιλικές σχέσεις με την Παλαιστίνη και τα οποία υπέστησαν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας, για άλλη μια φορά, σας καλωσορίζω, ευχόμενος στον ελληνικό λαό πρόοδο και ευημερία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά κύριε Πρόεδρε για τη σημερινή πρόσκληση και για τις συζητήσεις που είχαμε. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να βρισκόμαστε εδώ στην Παλαιστίνη και να συζητάμε μαζί σας.
Οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Παλαιστίνης και της Ελλάδας αποτελούν μια πολύ σταθερή βάση για τις διπλωματικές μας επαφές και σχέσεις. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος για όλες τις εξελίξεις και για τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων μας, καθώς και για τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή.
Γνωρίζω ότι επισκέπτομαι την Παλαιστίνη σε μια πολύ δύσκολη χρονική στιγμή, σε μια στιγμή μεγάλης έντασης και βίας έναντι του άμαχου πληθυσμού. Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι γι’ αυτό το γεγονός, είμαστε πολύ ανήσυχοι γι’ αυτήν την εν εξελίξει βία και για την κλιμάκωσή της. Και, επίσης, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πολιτική του εποικισμού και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της προστασίας και του σεβασμού του ιστορικού καθεστώτος όλων των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Χαράμ Αλ-Σαρίφ.
Υπάρχει μια πολιτική εξέλιξη με δυνατότητα προώθησης και υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα και αυτό θα πρέπει να δώσει ξανά την ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό που την έχει μεγάλη ανάγκη και την χρειάζεται.
Στην ευρύτερη περιοχή βαθαίνουν οι συγκρούσεις και η ρίζα του παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί έναν παράγοντα, τον κύριο –θα έλεγα- παράγοντα της αποσταθεροποίησης της περιοχής και επηρεάζεται από αυτή την κρίση. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγμή να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα. Και είναι η στιγμή να στηρίξουμε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω και επικροτώ οποιαδήποτε προσπάθεια του Προέδρου Αμπάς και έχει την πλήρη στήριξή μας. Η Ελλάδα στήριξε και ενεργά στηρίζει, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα διεθνή fora, τη λύση των δύο κρατών, όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα, με ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα προ του 1967 και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.
Και θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μας, όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα. Αποτελεί μία αρχή για εμάς, ανεξαρτήτως από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ, που είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με την ισραηλινή ηγεσία.
Από την πλευρά μας, και κυρίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να πάψει, να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθεί ένα εποικοδομητικό κλίμα για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών και συζητήσεων. Ταυτόχρονα είχα τη χαρά να μιλήσω με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αμπάς θα έρθει στην Ελλάδα στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, έπειτα από πολλά χρόνια. Αυτή η επίσκεψη αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση, την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας. Παράλληλα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τον πολιτικό διάλογο και να προωθήσουμε μία κοινή επιτροπή, όσον αφορά σε οικονομικά και άλλα ζητήματα.
Έτσι, κύριε Πρόεδρε, ανυπομονώ να σας καλωσορίσω στην Αθήνα τον επόμενο μήνα και νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ένα νέο βήμα στην παραδοσιακά φιλική σχέση μεταξύ των χωρών μας και μεταξύ των λαών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου