ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

16.8.15

Συνέντευξη Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στο ραδιόφωνο ΕΡΤ

Σημαντική συνεδρίαση στη Βουλή η σημερινή, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα στηρίξει το μνημόνιο, τη νέα συμφωνία. Θεωρείτε πως αυτό θα γίνει με όλους τους βουλευτές; Θα είναι συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα;..

 Είναι μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση η σημερινή της Βουλής. Είναι μια συνεδρίαση η οποία έχει ως κύριο θέμα τη ψήφιση της συμφωνίας, η οποία θα απομακρύνει το ενδεχόμενο Grexit, το οποίο βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Χωρίς τη συμφωνία η χώρα οδηγείται σε άτακτη χρεωκοπία και η στήριξη του ΠΑΣΟΚ είναι για τη διάσωση της χώρας και όχι για αυτή καθ’αυτή τη συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ ούτε συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ούτε διαμόρφωσε τους όρους της Συμφωνίας. Θεωρούμε πως είναι μια πολύ κακή συμφωνία ως προς τους όρους των προαπαιτούμενων αλλά και ως προς τις επιβαρύνσεις τις οποίες έχει για τον Ελληνικό λαό τα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ έχει επίγνωση, πως αυτό το οποίο έχει φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση είναι το επαχθέστερο μνημόνιο των τελευταίων πέντε ετών. Από κει και πέρα η θέση του, είναι η θέση για τη διάσωση της χώρας και όχι στήριξη στην κυβέρνηση, όχι στήριξη στην συμφωνία η οποία βρίσκεται σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή. Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ χθες κατέληξε στην έγκριση της εισήγησης της Προέδρου. Η εισήγηση της Προέδρου της κ. Γεννηματά ήταν ότι στηρίζουμε τη διάσωση της χώρας, όμως ζητάμε πολιτικές εγγυήσεις από τον Πρωθυπουργό για το αυτονόητο. Κατ’αρχάς να δεσμευτεί πως θα εφαρμόσει το συγκεκριμένο μνημόνιο το οποίο ο ίδιος έφερε, να δεσμευτεί επίσης ότι θα ζητήσει συγνώμη από τον Ελληνικό λαό γι’ αυτά τα οποία έλεγε προηγουμένως και για την ανικανότητα την οποία επέδειξε αυτούς τους 7 μήνες, έτσι ώστε να φτάσουμε μέσα από μια καταστροφική διαπραγμάτευση στους όρους του μνημονίου τους οποίους σήμερα εισηγείται η κυβέρνηση. Επίσης θα πρέπει από δω και πέρα να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από την επόμενη μέρα, διορθωτικές κινήσεις που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει για την επαναδιαπραγμάτευση και επίσης πολιτικές οι οποίες θα απαλύνουν τα βαριά μέτρα που φέρνει το μνημόνιο σήμερα.

Αναμένετε πολιτικές εξελίξεις μετά από αυτή την πολύ επίπονη διαδικασία που θα γίνει σήμερα;

Νομίζω ότι όλοι βλέπουμε τα πράγματα τα οποία εξελίσσονται και θα είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Χθες είχαμε μια παρακμιακή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων με την ευθύνη της Προέδρου της Βουλής. Ήδη υπάρχει ρήγμα εδώ και καιρό αλλά χθες οριστικοποιήθηκε το ρήγμα μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του Πρωθυπουργού. Αυτά τα οποία ακούστηκαν δεν θα τα σχολιάσω, δεν μπορώ να τα σχολιάσω, δεν είμαι καθόλου χαρούμενος, δεν είμαι καθόλου υπερήφανος για τον τρόπο τον οποίο λειτουργεί η Βουλή σήμερα με ευθύνη της Προέδρου της Βουλής. Επομένως, το πρώτο το θέμα είναι αυτό που έχει ξεκινήσει με τη διαδικασία ρήξης μεταξύ της Προέδρου της Βουλής και του Πρωθυπουργού. Και το δεύτερο είναι αυτό το οποίο πληρώνει η χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό, πληρώνει δηλαδή, το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνει το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές, όπως επίσης πληρώνει το γεγονός ότι μαζί με τους ακραίους Ευρωπαϊκούς κύκλους που θα έφερναν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, υπάρχει ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επομένως, βρισκόμαστε σήμερα ενώπιων μιας κυβερνητικής κρίσης η οποία διαρκεί αρκετούς μήνες και νομίζω ότι η κυβέρνηση θα υποστεί τις συνέπειες αυτού του ρήγματος. Από κει και πέρα τις πολιτικές εξελίξεις νομίζω πως όλοι τις βλέπουν και όλοι τις απεύχονται, διότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή της ρήξης ή της κρίσης που δημιουργείται στο κυβερνητικό πεδίο. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια γιατί η χώρα θα πρέπει να πορευτεί με ασφάλεια από την επόμενη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας και σ αυτό νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε. Από και πέρα όμως, το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή δείχνει ανίκανος και αδύναμος να συγκρατήσει το εσωτερικό του μέτωπο, δημιουργεί πολλαπλές και αρνητικές συνέπειες για την πορεία της χώρας από δω και πέρα. Αν θα γίνουν εκλογές ή όχι αυτό θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Πάντως για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά, κόμμα το οποίο εξελέγη με ισχυρή δύναμη από το λαό διασπάται επτά μήνες μετά την εκλογή. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα η οποία βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία διαπραγματεύσεων όπου δεν έχει λήξει το Grexit κινδυνεύει από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να κυβερνήσει, όπως αυτή η αδυναμία καταδείχθηκε όλους αυτούς τους επτά μήνες και μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια όλα για πρώτη φορά τα βλέπουμε αυτά που γίνονται στην πολιτική και στη χώρα γενικότερα.

Νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση για πρώτη φορά έχουμε την αδυναμία να συνεννοηθούν βουλευτές του ιδίου κόμματος οι οποίοι φτάνουν θεσμικό παράδοξο και στο παράλογο να λένε ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζουμε τις επιλογές της.

Σε κάθε μνημόνιο ή μακροπρόθεσμο αποχωρούσαν μερίδα βουλευτών

Η δυνατότητα ξεκαθαρίσματος μέσα από πολιτικές διαδικασίες ήταν κανονικές. Εδώ από τη μια πλευρά ο Πρωθυπουργός αρνείται να διαγράψει αυτούς οι οποίοι του λένε πως δεν θέλουν να ακολουθήσουν την πολιτική του, αρνείται να λύσει το πρόβλημα της Προέδρου της Βουλής. Η κ. Γεννηματά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει επιστολή στις 24 Ιουλίου στον Πρωθυπουργό και του ζητούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα της κ. Κωνσταντοπούλου, γιατί το αντίθετο θα είχε αρνητικές συνέπειες για την πορεία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αλλά και της διαπραγμάτευσης της χώρας. Τα πάντα που γίνονται στην Ελλάδα τα βλέπουν και αυτοί που βρίσκονται έξω και καταλαβαίνουν πως αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν έχει μέλλον. Αυτό ο Πρωθυπουργός δεν το έλυσε και το πληρώνει σήμερα όπως θα το πληρώσει και ο Ελληνικός λαός με κάποια μέτρα παραπάνω, κάποιων δις παραπάνω το επόμενο διάστημα. Άρα αυτό το οποίο λέω σήμερα, είναι ότι πράγματι είναι πρωτοφανής ο τρόπος της αποσύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία δεν μπορεί να πάρει τα μηνύματα του τι σημαίνει αυτή η αποσύνθεση και να λειτουργήσει υπέρ της χώρας αλλά λειτουργεί υπέρ της διάσωσης του κόμματος. Αυτό το οποίο ο κάθε πολίτης σκέφτεται, πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα με κάποιους βουλευτές που δεν ακολουθούν την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί δεν κάνει άλλες επιλογές ο Πρωθυπουργός εάν θέλει πράγματι να σώσει τη χώρα, εάν θέλει πράγματι να είναι θετική η παρουσία του από δω και πέρα; Δεν το κάνει διότι αυτή η στρατηγική ήττας που είχε από την αρχή ήταν μέσα στο κόμμα του, εξελίσσεται με την προοπτική ότι θέλει να διασώσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ που ζει με συνιστώσες, που φτιάχτηκε έτσι ώστε να φέρει μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ελληνικό λαό. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτό δημιουργεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα και στο κοινοβούλιο αλλά και στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου