ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

8.6.15

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Φίλες και φίλοι,
Παντού και πάντα, η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ είναι πρωτοπόροι! Τους ευχαριστούμε, χωρίς αυτούς δεν υπάρχουμε! Να είναι πάντα δυνατοί και πρώτοι! ...
Αισθάνομαι βαθιά τιμή, συγκίνηση και χαρά γιατί βρίσκομαι σε μία από τις ωραιότερες περιοχές του κόσμου, δίπλα στους αγωνιστές της πιο πετυχημένης ιδεολογίας του κόσμου, στους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισσες.  
Ξεκινάω από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, γιατί έβγαλε ορισμένα πολύ κρίσιμα συμπεράσματα. 
* Πρώτον, μας κάλεσε ο κ. Τσίπρας, για άλλη μία φορά, χωρίς να έχει να πει τίποτα το συγκεκριμένο. 
* Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, πλέον, παρελθόν και αποδείχθηκαν τα ψέματα τα οποία έλεγε το προηγούμενο διάστημα: Αποδείχθηκε ότι αυτή η συμφωνία για την οποία θα μας ενημέρωνε, δεν υπήρχε! Την πρότασή του κατάφερε να καθαρογράψει μετά από τόσους μήνες! Αλλά η πρόταση των δανειστών ήταν τελείως διαφορετική και η απόσταση μεταξύ τους τεράστια… 
Και αυτά όλα, τη στιγμή που ο χρόνος τελειώνει! Η παράταση που είχε ο ίδιος ζητήσει, τελειώνει στα τέλη αυτού του μηνός, όπως τελειώνουν και τα χρήματα. Η Ελλάδα, ήδη, ζητάει παράταση στο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεών της. Το «ατύχημα» που όλοι απευχόμαστε και όλοι φοβόμαστε έρχεται όλο και πιο κοντά. Κι αυτό φέρνει την πατρίδα μας όλο και σε πιο δύσκολη θέση. 
Κι αυτά γίνονται με αποκλειστική ευθύνη των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου. Και μάλιστα, ο κ. Τσίπρας προχθές στη Βουλή ομολόγησε ότι «εξεπλάγη δυσάρεστα» όταν συνειδητοποίησε εκείνα που του ζητούσαν. Και το πρώτο που ρωτάς είναι: Τόσους μήνες δεν είχες πάρει χαμπάρι τίποτα; Ο ίδιος διακήρυσσε πριν τις εκλογές ότι θα κάνει μία τέτοια πρόταση προς τους δανειστές που «δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να αρνηθούν». 
* Αποδείχθηκε προχθές και κάτι ακόμα. Θυμίζω ότι κέρδισαν τις εκλογές καταγγέλλοντας το email Χαρδούβελη! Αλλά το emailΤσίπρα που μας παρουσίασε προχθές ήταν ασύγκριτα πιο επώδυνο. Και δικά του, κορυφαία στελέχη βγήκαν δημόσια και είπαν πως μπροστά στην δική τους πρόταση, το emailΧαρδούβελη ήταν «παιδική γιορτή». 
Κατέρρευσε, λοιπόν, το ψέμα ότι εκείνοι τάχα έκαναν «υπερήφανη διαπραγμάτευση». Μετά από 4 μήνες διαπραγμάτευσης, έφεραν πρόταση τρεις με πέντε φορές χειρότερη από εκείνη που διαπραγματευόμασταν εμείς! Και στην οποία δική μας, υπήρχαν ακόμη αντιρρήσεις της τάξης των 980 εκατ. για τις οποίες και σταματήσαμε τη διαπραγμάτευση. 
* Κατέρρευσε και το ψέμα ότι δηλαδή εμείς, τάχα, «υποχωρούσαμε στα πάντα», ενώ εκείνοι, τάχα, «διαπραγματεύονται πάντα σκληρά». Εκείνοι σήμερα προτείνουν πράγματα, που εμείς απορρίπταμε πέρσι το Νοέμβριο! 
Ακούστε, εμείς απορρίψαμε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο τα δέχθηκε. Τα πρότεινε κιόλας!
Εμείς απορρίψαμε κάθε γενική αύξηση του ΦΠΑ. Εκείνος, όχι μόνο δέχθηκε την αύξηση του ΦΠΑ στα περισσότερα είδη, αλλά την πρότεινε κιόλας! Αυτή είναι η πραγματικότητα.
* Κατέρρευσε και το ψέμα του ότι θα καταργούσε, τάχα, το Μνημόνιο από το οποίο εμείς βγάζαμε τη χώρα. Όχι μόνο δεν το κατάργησε, αλλά έφερε την Ελλάδα στην ανάγκη τώρα πια, να έχει ανάγκη και τρίτου Μνημονίου.
* Προσπάθησε να αρνηθεί ότι πάμε σε τρίτο Μνημόνιο. Κι όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον ρωτήσαμε πώς θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας, τις φετινές και των επομένων ετών, που φτάνουν τα 40 με 50 δισεκατομμύρια, ο κ. Τσίπρας δεν είχε τίποτα να απαντήσει για τα 40 με 50 δισεκατομμύρια. Τίποτα απολύτως, τσιμουδιά, σιωπή αντί για τα νταούλια!
Βέβαια, το νέο Μνημόνιο, όλοι το ξέρουμε, αλλιώς θα το βαπτίσουν εκείνοι, αλλά Μνημόνιο θα είναι! Και σκληρά μέτρα θα έχει. Ενώ εμείς τα τελειώναμε όλα αυτά. Σήμερα θα είχαμε, ήδη, βγει εκτός Μνημονίου. 
* Προσπάθησε μετά να διαψεύσει ότι εμείς, δήθεν, βγαίναμε από τα Μνημόνια. Ατύχησε και πάλι: Όταν παρουσίασα την επίσημη απόφαση του Eurogroup, από τον περασμένο Νοέμβριο, που έδειχνε την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο, σιωπή και πάλι. Δεν είχε τίποτε να πει ούτε και σε αυτό. 
* Φάνηκε και κάτι ακόμα: ότι η πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τη στηρίζουν οι ίδιοι οι δικοί του! Και ρωτούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν στηρίζουν την πρότασή του, όταν κανείς δεν ξέρει, αν τη στηρίζει το ίδιο το κόμμα του! Ιδιαίτερα τώρα, που με δική τους ευθύνη έχουν ανεβάσει το λογαριασμό στα ύψη. 
Έτσι, κανείς δεν ξέρει, αν θα υπάρχει «δεδηλωμένη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφίσει την τελική συμφωνία και βέβαια για να την εφαρμόσει μετά.
Η «δημιουργική ασάφεια» έχει μετατραπεί πια σε ένα απίστευτο χάος!
* Τέλος, ο κ. Τσίπρας αναζήτησε προχθές βράδυ απεγνωσμένα στηρίγματα στην καταστροφική πολιτική του και συνενόχους για τα αδιέξοδα, στα οποία οδήγησε τη χώρα. Αλλά δεν τα βρήκε, από κανένα κόμμα! Που όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, του είπαμε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Σταμάτα τα ψέματα, άλλαξε πολιτική και τότε μόνο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Με την πολιτική που ασκείς, τις συκοφαντίες και τα ψέματα που εξακολουθείς και λες, συνενόχους μην ψάχνεις, κ. Τσίπρα. 

Έτσι λοιπόν, φίλοι και φίλες,​
Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, συζητάμε απόψε εδώ στην Πρέβεζα, για το μέλλον της πατρίδας μας στην Ευρώπη. 
* Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας πω είναι πως η παράταξή μας, η Νέα Δημοκρατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπήρξε πάντα και παραμένει σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο εγγυητής για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. 
* Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, θέλει την Ελλάδα, θέλει αυτήν την πατρίδα, αναπόσπαστο μέλος να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν το συζητά αυτό ο Έλληνας. Δεν το διαπραγματεύεται αυτό ο Έλληνας. 
Όχι μόνο γιατί από το 1981 η Ελλάδα έχει εισπράξει  - και αν θέλετε μεταφράστε το αυτό σε δραχμές – σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ συνολική (πάνω από 72 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομική) ενίσχυση από τα Ευρωπαϊκά ταμεία. Όχι μόνο γιατί την τρέχουσα εφταετία θα πάρει πάνω από 25 δισεκατομμύρια. Όχι μόνο γιατί χάρις στην Ευρωπαϊκή στήριξη απέφυγε αυτήν  την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τα τελευταία χρόνια… 
Αλλά και γιατί οι Έλληνες έχουν συναίσθηση ότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, πως η χώρα μας είναι η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, κι αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή ταυτότητα στηρίζεται πάνω στην Ελλάδα και τη μεγάλη πολιτιστική της παράδοση. 
Κι ακόμα, γιατί η Ελλάδα είναι το σύνορο, φίλες και φίλοι, της Ευρώπης, το σύνορο με την πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου σήμερα. 
Έτσι λοιπόν, μία απομάκρυνση της χώρας μας από την Ευρώπη, δεν θα ήταν μόνο αδιανόητη, θα ήταν και εξαιρετικά επικίνδυνη. Και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη. 
Θα πω μόνο δύο θέματα που ακούμπησαν οι προηγούμενοι. Να πω για τη λαθρομετανάστευση; Να πω για το γεγονός ότι δεχόμαστε τεράστια έσοδα από τους Ευρωπαίους για να μας βοηθήσουν να έχουμε μία ορθολογική λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, στο οποίο κατορθώσαμε στη δική μας κυβέρνηση να βάλουμε και Έλληνα συγκεκριμένο Επίτροπο για το συγκεκριμένο πρόβλημα; 
Να πω ότι η υπόθεση του λαθρομετανάστη ακουμπάει την κάθε περιοχή της χώρας, ακουμπάει ακόμα και το θέμα της τρομοκρατίας. Ακουμπάει όλα τα ζητήματα, για τα οποία υπάρχει το μικροσκόπιο, ο φακός της παρακολούθησης της καθημερινής από όλο τον κόσμο.
Και να πω το δεύτερο; Ότι σε αυτήν την περιοχή με τις πολλές αναταράξεις, βρίσκονται και απίστευτα μεγάλες πηγές πλούτου για εμάς, που είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Και ως εκ τούτου, απαιτείται αυτή η σχέση, η άμεση, η σύνδεση του μέλλοντός μας, των συμφερόντων των παιδιών σας αύριο, με το ζήτημα του πλούτου που κρύβει η Ελλάδα κάτω από τη γη και κάτω από τις θάλασσές της. Και ότι έχουμε ανάγκη την Ευρώπη, να μας βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης που μπορούμε να πάρουμε όλοι. 
Επομένως, η ευρωπαϊκή μας ένταξη, μεταξύ άλλων θωρακίζει και την Ελλάδα. Και το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν αρκετοί που επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Ακόμα και η Αλβανία, τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αβεβαιότητα, τώρα που βρήκαν ότι έχουμε ένα κλίμα απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη, άρχισε να λέει απαράδεκτα πράγματα και να μιλάει, θα το πω διπλωματικά, με τρόπο εντελώς αναντίστοιχο προς την έννοια της  «καλής γειτονίας». 
Δεν θεωρώ βέβαια, ότι αυτό αποτελεί απειλή. Θα έπρεπε, βέβαια, η απάντηση της Αθήνας να είναι πολύ πιο αυστηρή. Σκεφτείτε όμως: μια ρήξη της Ελλάδας με τους εταίρους της, σε τι κινδύνους θα έβαζε τη χώρα και ποιοι θα έμπαιναν σε πειρασμό για πραγματικά σοβαρές  απειλές σε βάρος της. 
Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι ο φυσικός μας χώρος, αλλά είναι και πηγή δύναμης και πλούτου για το σύγχρονο Ελληνισμό. Αλλά και η Ελλάδα, το ξαναλέω, είναι η πνευματική πατρίδα ολόκληρης της Ευρώπης και μεγάλο πλεονέκτημα της γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης για την ίδια την ευρωπαϊκή ασφάλεια. 
Ελλάδα και Ευρώπη είναι από την φύση, την ιστορία, δεμένες. Το πεπρωμένο τους είναι αξεχώριστο. 
* Το τρίτο που θέλω να σας πω, είναι ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ, είναι επίσης αδιαμφισβήτητη για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Πριν λίγες μόνο μέρες, μου έκανε εντύπωση, ένας επιστήμων ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα μία ενδεχόμενη ρήξη της Ελλάδας με την Ευρώπη. Μίλησε, ο ΣΥΡΙΖαίος,  για συνθήκες χάους και καταστροφής. Για απειλή για την ίδια τη δημοκρατία μας. 
Και στο βάθος είπε μιαν αλήθεια. Που αυτός κατάλαβε μόλις τώρα. Οι σύντροφοί του δεν την έχουν καταλάβει ακόμα. Εν πάση περιπτώσει, μία αλήθεια που εμείς την ξέρουμε εδώ και δεκαετίες. 
Τώρα κατάλαβαν αυτοί, ότι ρήξη με τους εταίρους μας, θα ήταν ανυπολόγιστη καταστροφή. Και θα ήταν ανυπολόγιστη κυρίως για την Ελλάδα! 
Κι αν το είχαν καταλάβει περισσότεροι από το ΣΥΡΙΖΑ, έστω και τώρα, ίσως δεν θα έκαναν εκείνα, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να κάνουν… 
* Το επόμενο που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι η Ευρώπη ήταν, είναι και θα παραμείνει  ένας ζωντανός οργανισμός, που αλλάζει, που εξελίσσεται, που προχωράει. 
Όταν είχα την τιμή να ήμουν υπουργός Εξωτερικών, οι Πρωθυπουργοί ήταν 12, οι χώρες στην Ευρώπη ήταν 12 και μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών ήμασταν 24. Σήμερα, επειδή είμαστε παραπάνω συνολικά χώρες στην Ευρώπη, οι Πρωθυπουργοί συναντώνται μόνοι τους. Δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν μαζί τους κανένα άλλον Υπουργό. Η Ευρώπη μεγάλωσε, η Ευρώπη αγκάλιασε και η Ευρώπη πήρε μέσα της μέχρι τη Σοβιετική Ένωση όλες τις χώρες και κυρίως εκείνες οι οποίες κάποτε ήταν στη σφαίρα επιρροής του Κομμουνισμού. Τα πάντα έχουν αλλάξει. 
Σφάλματα γίνονται, προσπαθεί και  τα διορθώνει. Δείχνει αδυναμίες που τις ξεπερνάει. Δεν είναι τέλεια η Ευρώπη. Δεν τα κάνει όλα σωστά. Δεν αποφεύγει τα λάθη. Αλλά τουλάχιστον διδάσκεται και βγαίνει κανείς ισχυρότερος, όταν ξεπερνά τις αδυναμίες του.
Η Ενωμένη Ευρώπη, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση σήμερα με εκείνη που ήταν ακόμα και πριν από πέντε χρόνια. Και η νέα Ευρώπη που χτίζεται, σε λίγα χρόνια παλεύουμε για να γίνει  πολύ πιο ενωμένη και πολύ πιο ανταγωνιστική από την Ευρώπη του σήμερα. Για ένα λόγο παραπάνω, λοιπόν, θα ήταν ολέθριο σήμερα η Ελλάδα να έρθει σε σύγκρουση με μιαν Ευρώπη, που ξεπερνά τα λάθη της και που δυναμώνει. 
Και το είδατε πρόσφατα: Απέναντί μας, ποιους άλλους θα μπορούσαμε να έχουμε για συμμάχους μας; Σήμερα δόθηκε το μήνυμα από την Αμερική, μαζί με την Ευρώπη, προς την κυβέρνηση, να σοβαρευτεί να βρει μία ευρωπαϊκή λύση. 
Χθες ακούγαμε ότι η λύση μπορεί να είναι από την Κίνα ή από την Ρωσία ή από την Αμερική. Και βγήκε η καθεμιά τέτοια Υπερδύναμη ξεχωριστά και απάντησε ότι: «Βρείτε τα με την Ευρώπη». Αν αφαιρέσετε αυτές τις Δυνάμεις στον Παγκόσμιο Χάρτη, που αλλού υπάρχει να πας; Βενεζουέλα; Ζάμπια;
Στις χώρες αυτές που ξέρετε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της ανάπτυξης και η δυνατότητα του αύριο να είναι αισιόδοξο για τα παιδιά μας; 
Άλλωστε και η Ελλάδα είναι μια ζωντανή κοινωνία. Και η Ελλάδα εξελίσσεται, ξεπερνά τα λάθη της και τις αδυναμίες της. Για να γίνει καλύτερη και ισχυρότερη. 
Και εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που ήμασταν πριν λίγα χρόνια. Η κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε και το τίμημα που πληρώσαμε, πόνεσαν όλον τον κόσμο. Αλλά τα βήματα τα οποία κάναμε τα τελευταία χρόνια επιτρέπουν να ξεπεράσουμε σήμερα και την κρίση και τα Μνημόνια…
Αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτή η καταστρεπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες, το ξαναλέω, θα είχαμε βγει ήδη από τα Μνημόνια. Θα είχαμε ήδη εξασφαλίσει την πιστοληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρώπη.  Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να βγαίνουμε ομαλά από τις αγορές, δεν θα είχαμε ελλείμματα, θα ήμασταν σε ανάπτυξη... 
Και, ήδη, από τον Νοέμβρη του 2012, με το Γιάννη Στουρνάρα, είχαμε λύσει το πρόβλημα του χρέους και είχε αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη ότι με το που θα κάναμε πλεονάσματα, που κάναμε, ότι θα υπήρχε μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, για να μπορεί πράγματι το χρέος να είναι βιώσιμο.
Και το λέω αυτό, γιατί προχθές στη Βουλή ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία, αν δεν υπάρξει και συμφωνία για το χρέος. Με την ευκολία που ανάβει κανείς το τσιγάρο του, ρίχνει το ψέμα.
Σας θυμίζω ότι στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν ότι: «Πλήρως και εγκαίρως θα ξεχρεώνουν, θα πληρώνουν στους πιστωτές τα δάνεια».
Και σας θυμίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε πει στην κα Λαγκάρντ, όχι απλώς πλήρως και εγκαίρως, αλλά εις το διηνεκές , ad infinitum.
Επρόκειτο, λοιπόν, να βγούμε άνετα και από τα Μνημόνια και από την ασφυξία του χρέους. Και να μπαίναμε δυναμικά σε αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο, που είναι η μεγάλη ανάπτυξη. 
Είχαμε, φίλες και φίλοι, φτάσει στο σημείο, μετά από 5 χρόνια να κατεβαίνει συνέχεια η καμπύλη, να χάνουμε, να χάνουμε, να χάνουμε, να κατεβαίνουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, το εισόδημα της χώρας, το ΑΕΠ και ξαφνικά, ξεκίνησε η στροφή προς τα πάνω. 
Και όπως ξεκινήσαμε προς τα πάνω, δυόμιση χρόνια μετά, έχοντας ακόμα ενάμιση στην τετραετία που δικαιούται να έχει μία κυβέρνηση, μας έκοψαν ενόψει της προοπτικής ότι όλα αυτά δεν είναι χρήσιμα.  Και κατευθείαν υπάρχουν και πάλι λεφτά να δώσουμε. 
Και μπήκε ο κόσμος σε αυτήν τη λογική, όχι επειδή φταίει ο κόσμος, τον κορόιδεψαν. Όπως είχαν κοροϊδέψει τον κόσμο με το «λεφτά υπάρχουν», λεφτά υπάρχουν και σήμερα του υποσχέθηκαν. 
Και αυτό ότι βγαίναμε στην ανάπτυξη, δεν ήταν από τα «θα»! Βρισκόμασταν στην  ανάκαμψη από πέρσι την άνοιξη!  Ακούστε το και να το συνειδητοποιήσετε αυτό. Το τρίτο τρίμηνο, έτσι τα υπολογίζουμε στα οικονομικά, το τρίτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε βεβαιωμένα, τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη! Την ώρα που η Ευρώπη δεν πήγαινε καλά. Και σήμερα η Ευρώπη αρχίζει να πηγαίνει καλύτερα και εμείς, μέσα στην Ευρώπη, είμαστε η μόνη χώρα που βρίσκεται και πάλι σε ύφεση. Από την άνοδο, στην κάθοδο και πάλι.  
Είχαμε ήδη βγει στις αγορές από πέρσι την άνοιξη, δανειζόμασταν με λογικά επιτόκια. Σήμερα είμαστε πάλι αποκλεισμένοι από τις αγορές και έχουμε κάνει εσωτερική στάση πληρωμών.  Δεν μπορούμε  να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο εξωτερικό.   Αλλά δεν πληρώνουμε και τους μέσα. Ρωτήστε τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας της περιοχής. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα που έβγαινε από την ύφεση, από την κρίση και από το Μνημόνιο. Και την επέστρεψε στην ύφεση, στην κρίση και στα Μνημόνια. 
Και τώρα τελειώνουν τα ψέματα αυτά. Έχουν παρελθόν. Διαψεύδονται ένα προς ένα όσα είπαν. Διαψεύδονται οι κάλπικες υποσχέσεις. Διαψεύδονται  οι προσδοκίες που καλλιέργησαν. Και πολύ σύντομα θα αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να αποδεχθεί την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε να πληρώσει πολύ ακριβά την ανευθυνότητά του. 
Το πρόβλημα όμως, είναι να μην πληρώσει η Ελλάδα την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για αυτό είστε εσείς εδώ. Για αυτό είναι αυτά τα παιδιά εδώ. Για αυτό είναι η ΟΝΝΕΔ εδώ. Για αυτό είμαστε υπερήφανοι που είμαστε εδώ. Γιατί είμαστε η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 34 χρόνια. Είχα την τιμή να είμαι βουλευτής όταν υπέγραφε εκείνη την ώρα ο Καραμανλής. Στήριξε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και παραμένει η μεγάλη εγγύηση. Προσοχή όμως. Θέλουμε μια νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη:

* Μια νέα Ελλάδα, η οποία θα στηρίζεται, που; Στην ανταγωνιστικότητα, να μπορείς να πουλήσεις το δικό σου το προϊόν καλύτερα, γιατί έχει ποιότητα με άξιους ανθρώπους. Δηλαδή στην αξιοκρατία. Εκείνος ο οποίος κάθεται, δουλεύει, στρώνεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και διαβάζει το παιδί και βγαίνει στους πρώτους, δεν έχεις δικαίωμα -ξεχνάω κάθε ιδεολογία- σαν άνθρωπος δεν έχεις δικαίωμα να του πεις ότι η αξιοσύνη του και η επιτυχία του λέγεται αυτή η αριστεία, ρετσινιά. Δεν έχεις δικαίωμα να το πεις. Απέναντι στο νέο το παιδί. Θα πάμε λοιπόν με την ιδιωτική πρωτοβουλία. 
Με το δυναμισμό του ιδιώτη, την εξωστρέφεια, ευκαιρίες για όλους. Ανάπτυξη. 
Και εκεί είναι ακριβώς που χρειαζόμαστε όχι μεγάλο κράτος, όχι κομματικό κράτος, όχι προσλήψεις «ημετέρων», που χρηματοδοτούνται, πώς;  Από μεγαλύτερους φόρους και μόνο. Όχι «αναδιανομή» από δανεικά, έχουν ήδη οδηγήσει στη χρεοκοπία. Μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι. Για τον αυτοαπασχολούμενο, για τον μικρομεσαίο, για τον επιχειρηματία, για τον επενδυτή. 
Θα ξαναπώ κάτι που το λέω πάντα: Τα τελευταία τρία χρόνια αναγκαστήκαμε και  βάλαμε φόρους, γιατί η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, διαφορετικά θα βγαίναμε από το ευρώ. Και  ήταν ότι πιο οδυνηρό, ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο σαν και μένα που ως θέση επί χρόνια διακηρύσσω ότι πρέπει για παράδειγμα να πάει ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 15% . Ήταν αντίθετο αυτό με την ιδεολογία μας. Και ήταν λάθος, κυρίαρχο λάθος, που δεν το εξηγήσαμε πιο επίμονα στον κόσμο, ότι αυτό ήταν μια προσωρινή «λύση ανάγκης». Γιατί διαφορετικά ο Ελληνικός λαός θα έχανε πολύ περισσότερα. 
Αλλά είναι επίσης αλήθεια, πως μόλις ξεκινήσαμε να βγαίνουμε στα πλεονάσματα και στην Ανάπτυξη, ξεκινήσαμε να μειώνουμε τους φόρους. Σταδιακά! Αλλά να τους μειώνουμε. Και θα τους μειώναμε πολύ περισσότερο στη συνέχεια… 
Είχαμε, ήδη, μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση, την εισφορά αλληλεγγύης, το φόρο στο πετρέλαιο.  Είχαμε ήδη δύο φορές μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές και το φόρο στα ακίνητα. Και προγραμματίζαμε νέες μειώσεις από τα φετινή χρονιά και για όλα τα επόμενα χρόνια, στο φόρο επί των κερδών, όπως σας είπα από το 25% στο 15%, στο φόρο εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και στον ΦΠΑ.  Την ώρα που εκείνοι από την άλλη έταζαν «λαγούς με πετραχήλια». Και άρχισαν ήδη δυστυχώς, να χτίζουν το μεγάλο κράτος και να βάζουν φόρους. Να αυξάνουν τους φόρους που εμείς μειώναμε. Να ματαιώνουν τις αποκρατικοποιήσεις που εμείς προχωρούσαμε και που θα ελάφρυναν και το χρέος και τα φορολογικά βάρη. Και ήδη προσλαμβάνουν τους «ιδιαιτέρους» τους, τους «δικούς» τους για το κομματικό κράτος που θέλουν να φτιάξουν.
Για αυτό και η φωτογραφία του ΣΥΡΙΖΑ για μένα είναι ότι εκπροσωπούν όλα όσα οδήγησαν τη χώρα μας στην κρίση. Όλα εκείνα που έπρεπε να αλλάξουμε για να βγούμε από την κρίση. 
Εκπροσωπούνε αυτό το χθες που έχει χρεοκοπήσει. Όλα αυτά που έπρεπε να παραμερίσουμε για να μη χρεοκοπήσει και η Ελλάδα μαζί. 
Επομένως η νέα Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων, είναι εκείνη που πηγαίνει χέρι-χέρι με την Ευρώπη. 
Που κι αυτή, εγώ θα πω, η Ευρώπη η ίδια, πρέπει πολλά να διορθώσει. 
--Γιατί δεν μπορούν να ζητούν για παράδειγμα αύξηση στη φορολόγηση των αγροτών μας. Όταν ο ίδιος ο αγρότης αντιμετωπίζει τεράστια διαφορά κόστους σε σύγκριση με τους ευρωπαίους συναδέλφους του.
--Δεν μπορούν ,για παράδειγμα, να ζητούν να καταργηθεί το αγροτικό πετρέλαιο, όταν το ενεργειακό κόστος του Έλληνα αγρότη, όπως και το επιτόκιο που πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, είναι πάρα πολλές φορές υψηλότερο από εκείνο που πληρώνουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι συνάδελφοί των δικών μας αγροτών.
--Δεν μπορούμε να ζητάμε από όλη την κοινωνία να κάνει θυσίες, αλλά την ίδια στιγμή, εμείς να αυξάνουμε τους φόρους αυτής της πρωτογενούς παραγωγής.
Όπως και δεν μπορούν να μας ζητούν να αυξηθεί στο 100% η προκαταβολή φόρου από τους επαγγελματίες για τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο γιατί είναι ήδη πολύ υψηλή. Αλλά και γιατί σε περίοδο ύφεσης, όπου ο επαγγελματίας δυσκολεύεται να πληρώσει τους σημερινούς του φόρους, είναι πολύ αφύσικο να του ζητάς να προκαταβάλει  τους φόρους των επομένων ετών.  
-Και βέβαια δεν μπορούν να μας ζητούν να καταργήσουμε τη «νησιωτικότητα» και την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά. Θα μου πείτε βέβαια, ότι αυτό η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε, ενώ προεκλογικά έλεγε ακριβώς τα αντίθετα. Ναι, αλλά εμείς πρέπει να πούμε και στην κυβέρνηση και στους εταίρους μας ότι η νησιωτικότητα είναι μια στοιχειώδης στήριξη που δίνεται σε ελληνικό πληθυσμό, που ό,τι αγοράζει κι ό,τι παράγει έχει πολύ υψηλότερο κόστος μεταφοράς από άλλες περιοχές.
Και όλα αυτά, σας θυμίζω, μας τα ζήτησαν στο παρελθόν και τα αποτρέψαμε. 
Και πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις.  Πρέπει οριστικά να φύγει από το λεξιλόγιο το αρνητικό, το κακό, η λέξη «έλλειμμα». Αλλά όχι με μέτρα άδικα ή αντιαναπτυξιακά. 
Για να το πω με δύο λόγια: Ο δρόμος που επιλέγουμε για αυτή τη νέα Ελλάδα, είναι ο δρόμος της Ανάπτυξης.
Δεν μπορεί να υπάρχει ευημερία, χωρίς Ανάπτυξη. Αλλά και δεν μπορεί να υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς ανταγωνιστικότητα. 
Και στην Ευρώπη, δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη, αν δεν υπάρχει υπευθυνότητα απ’ όλους. 
Δυστυχώς, αυτό δεν το καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
--Μιλάει για Ανάπτυξη, αλλά δεν καταλαβαίνει τι θα πει αυτό. Θέλει μεγάλο κράτος, για τη δικιά του την πελατεία που σημαίνει μεγάλους φόρους που οι μεγάλοι φόροι όμως πνίγουν την Ανάπτυξη. 
--Μιλάει για αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αλλά και εδώ δεν καταλαβαίνει τι θα πει αυτό. Για να είναι οι Ευρωπαίοι αλληλέγγυοι προς όποια χώρα-μέλος έχει πρόβλημα, πρέπει κάθε χώρα-μέλος να είναι υπεύθυνη, να τηρεί τους κοινούς κανόνες που υπάρχουν στην Ευρώπη. 
Ασφαλώς είμαστε μια Ένωση κυρίαρχων κρατών. Αλλά κυριαρχία είναι να ορίζεις την τύχη σου, όχι να ζητάς συνεχώς δανεικά από τους άλλους για να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες. 
Δημοκρατία είναι να αποφασίζεις εσύ ως χώρα για τις δικές σου υποθέσεις. Όχι για το πώς και πότε θα σε δανείσουν οι άλλοι!
Γιατί δεν έχει υπερηφάνεια όποιος μονίμως ζητάει δανεικά από τους άλλους για να περάσει τη χρονιά. 
Το ξαναλέω λοιπόν. Ότι εμείς βγάζαμε τη χώρα από αυτή τη μόνιμη εξάρτηση από τα δανεικά. Φέτος θα σας το πω και θα το εξηγήσω, εμείς θα μηδενίζαμε τελείως το έλλειμμα. Εμείς τι είχαμε κάνει; Είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, τι θα πει αυτό; Ότι για τη χρήση της χρονιάς 2014, 2015, 2016, για μια χρονιά, όσα ξόδευες, τόσα εισέπραττες. Και εισέπραττες και κάτι παραπάνω για να μπορέσεις να μειώσεις σιγά- σιγά το έλλειμμά σου. Εμείς επρόκειτο φέτος να είχαμε 3% πλεόνασμα. 
Το 3% είναι ακριβώς ότι χρειαζόταν για να πληρώσουμε τους τόκους από τα προηγούμενα δάνεια που είχε πάρει η χώρα. Επομένως για πρώτη φορά θα ήμασταν απολύτως ισοσκελισμένοι. Δεν θα είχαμε ανάγκη για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες να πάρουμε σε μια χρονιά μέσα κανένα δάνειο από κανέναν απολύτως. Αυτή είναι η πραγματική ανεξαρτησία. Εκεί τότε αισθάνεσαι όταν μιλάς με τον ξένο, τον ηγέτη τον άλλο, δυνατός. Ότι έχεις φτάσει σε ένα σημείο που μπορείς πια να του μιλάς όπως πρέπει. 
Θα μηδενίζαμε το έλλειμμα. Και εκείνοι καυχώνται ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια, θα βγάλουν και πάλι έλλειμμα για να ξαναζητήσουν δανεικά! Και έτσι λένε θα πετύχουν μείωση χρέους.
Μα όσο περισσότερα δανείζεσαι τόσο αυξάνεις το χρέος.. 
Και λένε ότι έτσι θα κάνουν ταχύτερη ανάπτυξη. Μα ήδη με όσα κάνουν, έχουν βυθίσει τη χώρα σε ύφεση! Και κοιτάξτε το λέω εδώ, γιατί ο νομός Πρεβέζης είναι από τις περιοχές που έχουν τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. 
Και βλέπω ξαφνικά μια κυβέρνηση να μιλάει για Ανάπτυξη και ότι έχει βάλει μπροστά τη μηχανή, έστω την κρατική για να δουλέψει, την ώρα που απαιτήσεις, όπως είναι η σύνδεση της Πρέβεζας με την Εγνατία οδό μέσω του κόμβου της Τύριας δεν υπάρχει. Η σύνδεση της Ιόνιας με την Αμβρακία και τη ζεύξη Πρέβεζας- Άκτιου, από το ύψος της γέφυρας του Καλογήρου δεν υπάρχει. Αμβρακία- Άκτιο, την προηγούμενη βδομάδα το ξέρετε, απολύθηκαν 90 εργαζόμενοι από τα εργοτάξια. Το βλέπει κανείς στο δρόμο, έχουν σταματήσει. Όπως έχει σταματήσει σε όλη την Ελλάδα αυτό που γινόταν, παντού!
Στον τομέα Υγείας, αντιλαμβάνεστε ότι, δεν λέω για το νοσοκομείο της Πρέβεζας ότι υπολειτουργεί με ελλείψεις, αλλά τα τρία κέντρα Υγείας του νομού είναι σχεδόν έτοιμα να κλείσουν και ιδιαίτερα της Πάργας, που το θεωρώ αδιανόητο σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς με χιλιάδες τουρίστες το χρόνο. Ή στο Καναλάκι ήδη εφημερεύουν εναλλάξ τις μονές και ζυγές μέρες του μήνα, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει στην περιοχή για υγειονομική και ιατρική φροντίδα και στους ντόπιους και στους τουρίστες.
Αλλά επαναλαμβάνω τα ψέματα αυτά τελειώνουν. Και τότε κερδίζει η αλήθεια, κερδίζει η υπευθυνότητα. 
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται δύο λέξεις: Την αλήθεια και την Ευθύνη. 
--Την αλήθεια, γιατί;  Γιατί φοβάται ότι έχει στηριχθεί σε κραυγαλέα ψέματα.
--Και την ευθύνη τη φοβάται, γιατί δεν μπορεί να αναλάβει εθνικές ευθύνες, να πάρει δύσκολες αποφάσεις.
Και τώρα πια που τελείωσαν τα ψέματα, έχει δυο επιλογές:
--Είτε να πάει τη χώρα στα βράχια και να το πληρώσει πανάκριβα…
--Είτε να προσχωρήσει στη μεγάλη συνεννόηση, να απαλλαγεί από τα βαρίδια του, να απαλλαγεί από τις εμμονές του, να αναλάβει τις ευθύνες του. Γιατί με αυτούς που είναι σήμερα δεν μπορεί να αναλάβει καμία ευθύνη. 
Για να προσχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη εθνική συνεννόηση που εμείς του προτείνουμε, πρέπει πρώτα βέβαια να πάψει να συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Άλλωστε, όλο και λιγότερο ο κόσμος τον πιστεύει. Πρέπει μετά να αλλάξει πολιτική. Όλα εκείνα που διακήρυσσε έχουν πλέον διαψευστεί. Και αποδεικνύονται ολέθρια: Και για την αξιοπιστία της Πατρίδας και για τη σταθερότητα της Οικονομίας. 
Η μεγάλη συνεννόηση είναι για να αλλάξει η χώρα πολιτική! Όχι για να στηρίξουμε αυτή την χρεοκοπημένη πολιτική.
Και είναι η τελευταία τους ευκαιρία. 
Τους το είπα και στη Βουλή: Διαφορετικά θα είσαι ο μοιραίος άνθρωπος για την Ελλάδα. Τους είπα καθαρά και κάτι άλλο προχθές στη Βουλή:
Ότι οι εκλογές δεν είναι διέξοδος γι’ αυτούς! Με τις εκλογές δεν απειλούν εμάς. Απειλούν την Ελλάδα! Πρόωρες εκλογές η χώρα δεν τις αντέχει… 
Τις προηγούμενες τις πλήρωσε ακριβά. Ήδη βρίσκεται πολύ πίσω. Αν γίνουν εκλογές, θα πάμε ακόμα πιο πίσω. 
Χώρια που θα γίνουν, αν γίνουν υπό πολύ άγριες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες πόλωσης και χρεοκοπίας. Χώρια που θα γινόντουσαν τελικά ένα δημοψήφισμα υπέρ του ευρώ ή της δραχμής. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. 
Άρα το ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ούτε τον συμφέρουν οι εκλογές και ότι θα ήταν ολέθριο για τον τόπο. Ότι θα το πλήρωνε η Ελλάδα πολύ ακριβά και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ ακριβότερα. Και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει τα δεινά και τις ενοχές από εκείνα που θα προκαλούσε.
Μόνη του διέξοδος είναι να προσχωρήσει στη μεγάλη συνεννόηση και να αλλάξει η χώρα πολιτική. 
Αν δεν το κάνει, ας μη ψάχνει για συνενόχους στα αδιέξοδα, στα οποία έχει εγκλωβίσει και τον εαυτό του και τη χώρα. 
Θέλω από εδώ, από την Πρέβεζα, να σας πω ότι εμείς, η παράταξη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία στον τόπο μας, η παράταξη του Καραμανλή που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι, παραμένουμε οι μεγάλοι εγγυητές για το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη.
Κοιτάξτε γύρω σας: Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι, από οποιαδήποτε άλλη φορά συμπολίτες μας, πέρα και πάνω από κόμματα, που αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ανησυχούν σοβαρά, για το τι θα ξημερώσει αύριο. Υπάρχουν πάρα πολλοί, και πέρα από την παράταξή μας, ακόμα και ψηφοφόροι του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ! Που αρχίζουν και καταλαβαίνουν τα αδιέξοδα, στα οποία τους έχει εγκλωβίσει. 
Κοιτάξτε γύρω σας: Τι βλέπετε; Πέρα από μας, υπάρχει καμία άλλη δύναμη που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή; Υπάρχει κάποια άλλη δύναμη που να μπορεί να εγγυηθεί, ότι η χώρα θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης; Υπάρχει καμία άλλη παράταξη που να μπορεί, σε σύντομο χρόνο, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και την ομαλότητα στο εσωτερικό, από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου