ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

29.4.15

Σταύρος Θεοδωράκης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος στον τρόπο διαπραγμάτευσης”

Screen Shot 2015-04-29 at 4.19.52 PMΣυνέντευξη στην καταλανική εφημερίδα La Vanguardia έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Διαβάστε την συνέντευξη: ..

Ο ηγέτης του ελληνικού κόμματος Το Ποταμι πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “περιμένει απλώς να ξαναβρέξει ευρωπαϊκό χρήμα στην Ελλάδα”
Ευρωπαϊστής, προοδευτικός, αλλά ούτε της αριστεράς ούτε της δεξιάς. Σας θυμίζει κάτι; Ο Σταύρος Θεοδωράκης (1963) -και όχι ο Αλέξης Τσίπρας- είναι το πρόσωπο της “αντιπαλαιοκομματικής” (αντιπολιτικής) στην Ελλάδα. Ενας δημοσιογράφος, αστέρας της τηλεόρασης, που κάνει το αλμα στο στίβο της πολιτικής κορεσμένος από την παλαιά πολιτική. Το κόμμα του, Το Ποτάμι, αναρριχήθηκε στις δημοσκοπήσεις με την ίδρυσή του, πριν από ένα χρόνο, έχασε όμως ορμή και στις εκλογές του Ιανουαρίου αναδείχθηκε στην τέταρτη θέση με ποσοστό 6,1%.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε στην Βαρκελώνη με τον Άλμπερτ Ριβέρα. Οι έλληνες δημοσιογράφοι, που παρακολουθούν στενά την Ισπανία, τον συγκρίνουν συχνά το Ποτάμι με τους Θιουδαδάνος. Ο Θεοδωράκης αμφιβάλλει. Πριν είχε συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, το Φελίπε Γονθάλεθ και την Κάρμε Τσακόν.
Όπως οι Θιουδαδανος, αρνείσθε να πείτε εάν είστε της Αριστεράς ή της Δεξιάς. Και επίσης σας κατηγορούν ότι είστε μια επινόηση των ελίτ ως αντίδοτο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ελλάδα η Αριστερά και η Δεξιά έχουν πεθάνει ως πολιτική ιδεα. Οι μόνοι που την χρησιμοποιούν είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το κράτος πρέπει να ελέγχει την οικονομία και τα πάντα. Είναι αυτό προοδευτικό; Είναι ιδέες του 19ου αιώνα. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια για αναλωνόμαστε σε διαμάχες για το αν το παγκάκι είναι μπλε ή πράσινο. Το σημαντικό είναι να υπάρχει καρέκλα για να καθήσουμε. Η Ελλάδα χρειάζεται θέσεις απασχόλησης, ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο… όχι συζητήσεις για χρώματα. Και εκείνον τον οποίο στήριξαν οι επιχειρηματίες στις εκλογές ήταν ο Σαμαράς, όπως τώρα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ΜΜΕ τους μας δίνουν ελάχιστη προσοχή. Εμείς δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά τους: δεν έχουμε γραφεία και η εκστρατεία μας στοίχησε 150.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι άλλοι δαπάνησαν εκατομμύρια τα οποία δεν εξηγούν από πού τα πήραν. Το Ποτάμι θέλει να σπάσει το τρίγωνο τραπεζών, ΜΜΕ και πολιτικών. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έγινε Κυβέρνηση, δεν έχει σταματήσει να κάνει συμφωνίες με τα ΜΜΕ, τα τιμωρούν και τα ανταμείβουν αναλόγως με το πώς τους φέρονται.
Παίζουν με την παλιά πολιτική;
Στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει πολύ το παλαιό σύστημα των κομμάτων, μόνο που τώρα θέλουν να διατάζουν αυτοί. Όπως οι προηγούμενοι, τοποθετούν τους δικούς τους στη δημόσιο τομέα, μέχρι και στα σχολεία. Και μόλις ανέθεσαν χωρίς διαγωνισμό ένα συμβόλαιο για την Άμυνα 500 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό συμβόλαιο εδώ και χρόνια, όταν δίνουν μόνο 207 εκατ. προκειμένου να καταπολεμήσουν την ανθρωπιστική κρίση. Οι παλαιές προτεραιότητες των παλαιών κομμάτων.Τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Η συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Ελλήνες, ένα ξενοφοβικό κόμμα, φέρνει σε δύσκολη θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί θα προτιμούσαν το Ποταμι. Εσείς ομολογήσατε πριν από λίγο καιρό ότι ο Τσίπρας σας πρόσφερε δυο υπουργεία. Τι έγινε; Γιατί δεν φτάσατε σε μια συμφωνία;
Ο Τσίπρας αποφάσισε να υποχωρήσει στους κομμουνιστές του κόμματός του και να συμμαχήσει με τη λαϊκιστική άκρα δεξιά του Καμμένου, ο οποίος ήταν υπουργός της Νέας Δημοκρατίας. Και μετά μας κάλεσε να ενωθούμε. Αλλά έχουμε ηθικές και αισθητικές αρχές. Ποτέ δεν θα καθόμασταν μαζί με τους αντιδραστικούς και τους αντιευρωπαϊστές. Και πολλοί ψηφοφόροι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ντρέπονται. Σε μια συνέντευξή του ο ίδιος ο Βαρουφάκης ήταν σαφής: ότι έπρεπε να διαπραγματευτούν μαζί μου και ότι τον Καμμένο, αντίθετα, τον ενδιέφερε μόνο ένα υπουργείο.
Δεν ήταν αυτή η συμφωνία και ένα μήνυμα σκληρότητας προς την ΕΕ;
Πιθανόν. Με τους Ευρωπαίους όμως έχουμε πράγματα να λύσουμε και οφείλουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά προκειμένου να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού. Η Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, δεν χρειάζονται πια περισσότερη λιτότητα αλλά ανάπτυξη. Μια Ευρώπη πιο δίκαιη, με λιγότερη γραφειοκρατία, με λιγότερες ανισότητες. Θέλουμε να δώσουμε μια μάχη αλλά όχι ενάντια στην ΕΕ αλλά εντός της ΕΕ. Μαζί με τους ευρωπαίους πολίτες, μαζί με τους νέους…
Αυτά που μόλις είπατε είναι αυτά που επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί στην Ευρώπη και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται όπως εμείς. Η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μόνο μια απλή νομισματική ένωση αλλά και πολιτική. Το θέμα είναι, τί κάνεις για να την αλλάξεις. Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα μεταρρυθμίσεων. Το σύνθημά μας είναι να τα αλλάξουεμ όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την Ελλάδα, και να τα αλλάξουμε όλα στην Ευρώπη χωρλις να γκρεμίσουμε την Ένωση. Με το ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τη διάγνωση, αλλά η λύση του συνίσταται στο να γυρίσουμε προς τα πίσω, χωρίς να αλλάξουμε τίποτε. Να περιμένουμε να ξαναβρέξει χρήμα από την ΕΕ στην Ελλάδα και να λυθούν όλα τα προβλήματα.
Στην Ευρώπη επιμένουν ότι αργά η γρήγορα η αρχική ευφορία με το ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί και οι Έλληνες θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Ωστόσο, στις δημοσκοπήσεις έχουν ακόμη μεγάλη στήριξη.
Πολλοί, ακόμη και ψηφοφόροι του Ποταμιού, ακόμη και με επιφυλάξεις, χάρηκαν όταν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πίστεψαν ότι ήταν το τέλος μιας εποχής, της παλαιάς πολιτικής, της διαφθοράς, της ακινησίας. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μεγάλη απογοήτευση. Η κατάθλιψη έχει επιστρέψει. Υπάρχουν μόνο δύο θετικά πράγματα: Ο Τσίπρας είναι ακόμη πολύ δημοφιλής και μια πλειοψηφία πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ πρέπει να είναι σκληρή και να συνεχίσει.
Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι εχουν θέσει τελεσίγραφο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συμπορευθεί με την Ευρώπη ή με τα παρωχημένα μυαλά της Κυβέρνησής του. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τους δύο. Ελπίζω να αποφασίσει να συμπορευθεί με την Ευρώπη και τη λογική, γιατί η άλλη οδός, η αντιευρωπαϊκή οδός, την οποία κάποιοι από το κόμμα του προτείνουν, οδηγεί στην καταστροφή της Ελλάδας.
Δεν φοβάστε μήπως η ταπείνωση την οποία αισθάνονται πολλοί Έλληνες ‘εκτοξεύσει’ τον αντιευρωπαϊσμό;
Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να διαπραγματευθεί είναι λανθασμένος. Αντί να πάει στην Ευρώπη με μια λίστα μεταρρυθμίσεων όπως προτείναμε, επέλεξε μια συνεχή πολιτική συζήτηση. Στο ένα Eurogroup μετά το άλλο, έχουν διεξαχθεί μόνο πολιτικές συζητήσεις και όχι τεχνικές επί συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Τώρα, που βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, προτείνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά φοβάμαι ότι ο Τσίπρας έχει πια χάσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα πολύ βλαπτική στην Ελλάδα, στην οποία οι Ευρωπαίοι είναι κακοί άνθρωποι και υπεύθυνοι για τα πάντα.
Βλέπετε την Ελλάδα εκτός ΕΕ;
Το φοβάμαι. Ο Τσίπρας δεν το θέλει. Ξέρει ότι το να είναι πρωθυπουργός μια χώρας σε χρεωκοπία δεν έχει καμιά αξία. Αλλά όλους τους μήνες που πέρασε ζητώντας εκλογές, δεν προετοιμαζόταν για την στιγμή που θα ερχόταν στην εξουσία. Τίποτε από αυτά που κάνει δεν μας δείχνει ότι έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Ο Τσίπρας έχει απομακρύνει λίγο το Βαρουφάκη από την διαπραγμάτευση. Αυτό θα απεμπλέξει την κατάσταση;
Η απόφαση εναπόκειται στον Τσίπρα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να τρέξουμε, ότι δεν έχουμε χρόνο. Θέλεις να πας στη Μαδρίτη και δεν πάς με αεροπλάνο ή τραίνο, αλλα επιλέγεις τα βουνά και επιπλέον λές στον κόσμο ότι αυτός είναι ο πιο σύντομος δρόμος. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
Έχει ξαναπροσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Ποτάμι το τελευταίο διάστημα;
Στη Βουλή ο Τσίπρας πάντα επαινεί τις προτάσεις μας, γιατί εμείς κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και δεν ασκούμε κριτική για την κριτική γιατί πάντα καταθέτουμε προτάσεις. Φοβάμαι όμως ότι στο τέλος οι προτάσεις μας καταλήγουν στα σκουπίδια.
Επιθυμείτε ή φοβάστε μια νίκη του Podemos στην Ισπανία; Θα ευνοούσε την Ελλάδα;
Η Ελλάδα όπως η Ισπανία, χρειάζεται μια νέα πολιτική σκηνή, με νέα κόμματα και νέους ανθρώπους αντί των παλιών. Ανθρώπους που να καταλβαίνουν τους καιρούς στους οποίους ζούμε. Χωρίς να υποπίπτουν όμως στο λαϊκισμό, σε ιδέες του παρελθόντος και σε ιδέες αντιευρωπαϊκές. Διότι η Ισπανία και η Ελλάδα δεν έχουν κανένα μέλλον εάν η ΕΕ καταστραφεί. Χρειαζόμαστε νέα θεμέλια για το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου