ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

2.4.15

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι

Σ. Κοσιώνη: Να καλωσορίσω στο σημείο αυτό στο στούντιο του ΣΚΑΪ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε που είστε εδώ.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.  .


Σ. Κοσιώνη: Μιας που σας υποδεχθήκαμε αμέσως μετά το βίντεο το συγκεκριμένο θα ήθελα να ρωτήσω τον άποψή σας για την παρουσία μέχρι τώρα της κας Κωνσταντοπούλου, όπου βλέπουμε ότι προκαλεί πολλές εντάσεις, εκνευριστήκατε κι εσείς χθες. Και να σας ρωτήσω αν και εσείς όπως είδαμε κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να λένε σήμερα στο ρεπορτάζ σκέφτεστε να καταθέσετε πρόταση μομφής.
Ευ. Βενιζέλος: Δε θα ήθελα να κάνω σχόλια που αφορούν την εσωτερική λειτουργία της Βουλής, εκτός Βουλής. Αλλά βεβαίως ο κορυφαίος θεσμός του δημοκρατικού Πολιτεύματος είναι η Βουλή, οι πολίτες, τα μέσα ενημέρωσης, δικαιούνται να ασχολούνται με τη Βουλή και δε θα πω τίποτα άλλο από αυτό που έχω πει παρουσία της κας Κωνσταντοπούλου: ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί συνιστά μία πρόσθετη θεσμική επιβάρυνση, δεν διευκολύνει τη λειτουργία της Βουλής.
Σ. Κοσιώνη: Θα αποσύρετε την εμπιστοσύνη σας; Γιατί εσείς την κα Κωνσταντοπούλου την ψηφίσατε, τη στηρίξατε.
Ευ. Βενιζέλος: Την ψηφίσαμε γιατί; Την ψηφίσαμε γιατί γνωρίζαμε τους οιωνούς, ξέραμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ξέραμε πως αντιδρά από την προηγούμενη Βουλή. Η θετική ψήφος είχε την έννοια της υπόμνησης ότι τώρα αλλάζει ρόλο, ότι τώρα δεν είναι ένας μαχητικός Βουλευτής της Αντιπολίτευσης.

Σ. Κοσιώνη: Άρα θεωρείτε ότι κάνατε λάθος;
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά είναι ο εγγυητής της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, ένας ουδέτερος ,αμερόληπτος Πρόεδρος ,στο ύψος της έδρας του. Δεν κάναμε λάθος, η υπόμνηση χρειαζόταν, απλώς δε λαμβάνεται υπόψιν.
Άρα το να έχουμε τόσα προβλήματα ως χώρα και να έχουμε επιπλέον μία επιβάρυνση της ατμόσφαιρας χωρίς λόγο, δε βοηθάει κανέναν, ούτε την Κυβέρνηση. Πιστεύω ότι αυτό είναι βλαπτικό πρωτίστως για τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι για να διευκολύνει τη δημιουργία συναινέσεων, είναι για να απαλύνει τις εντάσεις, είναι για να προστατεύει την Αντιπολίτευση.
Σ. Κοσιώνη: Ναι αλλά σας επαναφέρω το ερώτημα, δεδομένου ότι αυτό δεν φαίνεται κατά την άποψή σας να το κάνει η κα Κωνσταντοπούλου, σημαίνει ότι θα αποσύρετε την εμπιστοσύνη σας;
Ευ. Βενιζέλος: Τι εμπιστοσύνη; Να σας πω κάτι; Το να κάνουμε πρόταση μομφής δηλαδή;
Σ. Κοσιώνη: Ναι, αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Θα την απορρίψει την πρόταση μομφής η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Σ. Κοσιώνη: Οπότε δεν έχει νόημα λέτε.
Ευ. Βενιζέλος: Έχει νόημα τι, να πούμε ότι η κα Κωνσταντοπούλου δεν έχει ακόμη αφομοιώσει το ρόλο της; Δεν το έχει. Της εύχομαι να καταλάβει τη μεγάλη ευκαιρία που της έχει δοθεί. Είναι μία νέα σε ηλικία γυναίκα, με πολλά προσόντα, έχει την ικανότητα τη διανοητική να αντιληφθεί τι συμβαίνει, αλλά χρειάζεται και μία άσκηση συναισθηματική και χαρακτηριολογική.
Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων είναι συνήθως ώριμοι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν διανύσει μία διαδρομή και οι οποίοι ξέρουν να αίρονται υπεράνω των εντάσεων, αυτός είναι ο ρόλος τους και γι΄ αυτό έχει σημασία να μελετάμε και την ιστορία και τα συγκριτικά δεδομένα.

Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα. Λοιπόν ας μείνουμε σε αυτά και να έρθουμε τώρα στην ουσία της χθεσινής συζήτησης κ. Πρόεδρε. Ειπώθηκαν πολλά χθες κι εσείς είπατε πολλά και κράτησα τα εξής: Χαρακτηρίσατε αυτή την πρωτοβουλία, την κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ως «ένα ρηχό επικοινωνιακό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης». Στο κάλεσμα που σας απηύθυνε για στήριξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας της Κυβέρνησης είπατε «δε στηρίζουμε τον τυχοδιωκτικό, την αλαζονεία, την ανευθυνότητα».
Ευ. Βενιζέλος: Ωραία.
Σ. Κοσιώνη: Τελικώς δεν καταλάβαμε, θα στηρίξετε ή δε θα στηρίξετε τον κ. Τσίπρα;
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε αυτό είναι το θέμα; Το θέμα είναι γιατί το έκανε αυτό ο κ. Τσίπρας.
Γιατί ενώ διεξάγεται μία διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο για το δημοσιονομικό πλαίσιο, για το χρηματοδοτικό κενό, για τον κατάλογο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και για την απόδοσή τους τη δημοσιονομική και γενικότερα την οικονομική και αναπτυξιακή, συγκαλεί μία συνεδρίαση της Βουλής για να μας ενημερώσει επί των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν μας ενημέρωσε για τίποτα, δε βγήκαμε σοφότεροι ούτε εμείς ούτε ο ελληνικός λαός.
Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, αν αυτή ανακοινωνόταν προς τη Βουλή. Δεν έγινε αυτό. Δε φωνάζεις τη Βουλή προκειμένου να επιτεθείς στην Αντιπολίτευση, να την απαξιώσεις, για να ζητήσεις συναίνεση.
Σ. Κοσιώνη: Αυτό σημαίνει τι, ότι επιφυλάσσεστε να μάθετε τις λεπτομέρειες του σχεδίου και να τοποθετηθείτε;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι καθόλου, εμείς παρόλα αυτά προ πολλού, από την πρώτη στιγμή, από τις 27 Ιανουαρίου, έχουμε δώσει με πολύ μεγάλη γενναιοδωρία τη στήριξή μας.
Έχω απευθύνει επιστολή σε όλους τους πρωθυπουργούς και ηγέτες που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να στηρίξουν την Ελληνική Κυβέρνηση, έχουμε ψηφίσει το νομοσχέδιο το προνοιακό διότι ούτως ή άλλως είναι ένα μικρό μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που εμείς είχαμε για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα.
Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, παρότι ίσχυε ρύθμιση για τις 100 δόσεις που υπονομεύθηκε από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα ψηφίσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που χαρίζει φορολογικά πρόστιμα σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας ή οργανωμένης φοροδιαφυγής.
Σ. Κοσιώνη: Συγνώμη, μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα γι΄ αυτό; Γιατί είδα λίγο πριν το δελτίο ότι καταθέσατε μία ερώτηση, τι ακριβώς εννοείτε, που χαρίζει δηλαδή λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ευ. Βενιζέλος: Αν έχετε την καλοσύνη να το κρατήσουμε λίγο αυτό για να σας πω  το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε;

Σ. Κοσιώνη: Ωραία ολοκληρώστε, αλλά να επανέλθουμε, γιατί υπάρχουν κάποιες σοβαρές υπόνοιες εδώ.
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, διότι εδώ εμείς έχουμε στηρίξει μία Κυβέρνηση η οποία μέχρι τις εκλογές μας κατηγορούσε ως δοσίλογους, ως προδότες. Εάν εμείς είχαμε στοιχειώδη στήριξη από την Αντιπολίτευση ,θα είχαμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση επί τη βάσει των δικών μας κόκκινων γραμμών και θα είχαμε πάει στις εκλογές και στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες.
Σ. Κοσιώνη: Ξέρετε κύριε Πρόεδρε πολλοί αμφισβητούν αυτό που λέτε, ότι δηλαδή κάνετε μία ειλικρινή προσπάθεια στήριξης, διότι λένε πολύ απλά ότι το λογικό είναι να εύχεστε αυτή η Κυβέρνηση να αποτύχει, προκειμένου να δικαιωθείτε πολιτικά, δε σας πιστεύουν ότι στηρίζετε.
Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Κοσιώνη τι θα πει «πολιτική δικαίωση»; Διότι αν πολιτική δικαίωση είναι να έχεις υψηλά εκλογικά ποσοστά και να κάνεις μία σταδιοδρομία πολιτική, αυτό εμείς και προσωπικά - θα μου επιτρέψετε να πω -μιλώντας ,το έχουμε θυσιάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, τα τελευταία έξι χρόνια. Δε θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε μία επικοινωνιακή πολιτική;
Δε θα μπορούσαμε να οδηγούμε τη χώρα κάθε φορά στο απροχώρητο, να αφήνουμε τη χώρα επί ξηρού ακμής ,έναν πόντο πριν το γκρεμό, προκειμένου να δημιουργούμε την επικοινωνιακή αίσθηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, να καλλιεργούμε έναν αντιευρωπαϊσμό, έναν αντιγερμανισμό, να καλλιεργούμε έναν στείρο εθνικισμό…
Σ. Κοσιώνη: Θέλετε λοιπόν να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση.
Ευ. Βενιζέλος: Να καλλιεργούμε έναν στείρο εθνικισμό και να λέμε μας χτυπάνε από παντού ελάτε να συσπειρωθούμε για να κάνουμε αυτά που ούτως ή άλλως τα κάναμε; Άρα εμείς έχουμε πληρώσει το κόστος χάριν του τόπου, για να αποφευχθεί η καταστροφή, για να ανασυγκροτηθεί η χώρα. Εμάς η χαρά μας και η δικαίωσή μας είναι να πετύχει η πολιτική αυτή.
Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να προσχωρήσει στην πολιτική μας, αν θέλει να κάνει τη στροφή, αυτό ας το πει και ας το κάνει, αλλά να το κάνει σωστά, ολοκληρωμένα, έγκαιρα ,με αποτέλεσμα. Αν από την άλλη μεριά θεωρεί ότι έχει εντολή να προχωρήσει σε μία μετωπική ρήξη και να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης, ας το πει. Ας μην το κάνει, τον παρακαλώ πάρα πολύ, γιατί θα είναι καταστροφικό, το κόστος θα είναι τεράστιο.
Δεν πιστεύω ότι έχει τέτοια εντολή εθνική και κοινωνική, αλλά είναι μία γραμμή. Αυτό που δεν είναι γραμμή είναι η καθυστέρηση, το χάσιμο του χρόνου, το σύρσιμο, η διολίσθηση, αυτή όλη η πολιτική που τρώει τις σάρκες της χώρας. Διότι εδώ επί δέκα εβδομάδες παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα το ίδιο "κάτι γίνεται, κάτι θα γίνει, συζητάμε, διαπραγματευόμαστε" και το αποτέλεσμα τζίφος.
Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, βάζετε ένα διαζευκτικό ή. Ή να μας πει ότι πάμε σε ρήξη ή να προσχωρήσει στην πολιτική που κάναμε εμείς πριν.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι.
Σ. Κοσιώνη: Άλλη οδός δεν υπάρχει κ. Πρόεδρε;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει όχι, απεδείχθη ότι δεν υπάρχει.
Σ. Κοσιώνη: Δηλαδή ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής δεν μπορεί να επιδιώξει αυτή η Κυβέρνηση;
Ευ. Βενιζέλος: Μα το μείγμα πολιτικής κα Κοσιώνη βεβαίως το συζητάμε, μα αυτό ήταν η δική μας επιδίωξη.
Τι είπε χθες ο κ. Τσίπρας; Λέει "οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι όχι μείωση μισθών και συντάξεων, όχι ομαδικές απολύσεις, όχι νέες απολύσεις στο δημόσιο, όχι αλλαγή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, όχι άνοιγμα του ασφαλιστικού υπό εκβιαστικές συνθήκες".
Μα αυτά ήταν οι δικές μας κόκκινες γραμμές, γι΄ αυτό δεν είχαμε συμφωνήσει εμείς μέχρι τις εκλογές. Γιατί δεν είχαμε συμφωνήσει; Δεν είχαμε συμφωνήσει γιατί θεωρούμε ότι τώρα πλέον ,εν έτει 2015 ,δε χρειάζεται η χώρα τέτοιου είδους μέτρα, δε χρειάζεται μέτρα που προκαλούν ύφεση, συμφωνώ απολύτως σε αυτό.
Επίσης δική μας ιδέα είναι να πούμε ότι πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα που επιδιώκουμε να είναι μικρότερο από αυτό που αριθμητικά είχε συμφωνηθεί ,διότι αλλάζουν οι συνθήκες.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, παρόλα αυτά δεν το πετύχατε αυτό, εσείς επιδιώκατε να φέρετε τον προϋπολογισμό σαν ένα πεδίο που να πιάσει το πλεόνασμα που είχε χαρακτηριστεί ως στόχος.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι. Όχι διότι είναι άλλο να έχεις πλεόνασμα 1% ή 1,5% και άλλο να θέλεις πλεόνασμα 4,5%. Αυτά συνδέονται..
Σ. Κοσιώνη: Ναι, εσείς για ποιο πλεόνασμα δουλεύατε; Δουλεύατε για το μεγάλο πλεόνασμα.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι κα Κοσιώνη, εμείς δουλεύαμε για τη στιγμή που θα θέταμε ξανά το ζήτημα του χρέους, όπως είχε συμφωνηθεί το 2012 και με τις νέες παραμετρικές αλλαγές θα άλλαζε το μακροοικονομικό πλαίσιο. Δηλαδή η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και θα ήταν αποδεκτό από όλους, δηλαδή και από μας και από τους εταίρους, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα αρκούσε να είναι μικρότερος και άρα θα δώσουμε έμφαση όχι στον αριθμητή που είναι το πλεόνασμα ,αλλά στον παρονομαστή που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Αυτό όμως είναι η μεγάλη επιτυχία και η στρατηγική του 2012.
Ο κ. Τσίπρας λέει λοιπόν μετά από δύο μήνες ,μετά από 65 μέρες ,ότι θα προχωρήσει λίγο-πολύ σε μία πολιτική την οποία καταγγέλλει και για την οποία τώρα θέλει και Εξεταστική Επιτροπή, για να δει ,ας πούμε  πως έγινε το κούρεμα του χρέους.
Σ. Κοσιώνη: Ναι θα έρθουμε και στην Εξεταστική, μη μου βάζετε όλα τα θέματα μαζί γιατί θα σας τα ρωτήσω, αλλά επειδή συζητάμε τώρα για το πλεόνασμα, χθες είδαμε τον Πρωθυπουργό να κατηγορεί την προηγούμενη Κυβέρνηση στην οποία ήσασταν Αντιπρόεδρος ότι "άλλο πλεόνασμα ανακοινώνανε"..
Ευ. Βενιζέλος: Καλά, αυτό είναι επίσης μια πρόκληση.
Σ. Κοσιώνη: Μισό λεπτό, γιατί είναι σοβαρό και άλλο βρήκε και άλλα χρήματα λέγατε εσείς ότι υπάρχουν στα κρατικά ταμεία κι άλλα χρήματα βρήκε. Εδώ πρέπει να ξέρουμε, επειδή ξέρετε, οι απόψεις έχουν εν πάση περιπτώσει ένα εύρος, τα νούμερα είναι πολύ συγκεκριμένα.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ακούστε γιατί αυτό είναι ένα πολύ ωραίο ερώτημα. Κατ΄ αρχάς ο κ. Τσίπρας ως υπεύθυνος ηγέτης είναι προφανές ότι ενημερώθηκε από τα αρμόδια όργανα, πριν διατυπώσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις.Επισκεπτόμενος την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Γενικό Λογιστήριο, γιατί σε όλα αυτά είχε πάει προεκλογικά ή έκανε την επίδειξη των σχετικών επισκέψεων, άρα είχε πολύ καλή ενημέρωση για το τι συμβαίνει.
Θα έπρεπε λοιπόν να ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο τέλος της χρονιάς, οι αποδοτικοί μήνες είναι ο Δεκέμβριος και οι δύο πρώτοι μήνες του επόμενου έτους, οι οποίοι δημοσιονομικά υπολογίζονται στο προηγούμενο.
Σ. Κοσιώνη: Άρα δεν είχαν υπολογιστεί οι τελευταίοι μήνες;
Ευ. Βενιζέλος: Το προεκλογικό κλίμα, το κίνημα "δεν πληρώνω -δεν πληρώνω", η υπόσχεση ότι "περιμένετε θα τα χαρίσουμε όλα ή θα τα ξαναρυθμίσουμε όλα ευνοϊκά", δημιούργησαν ένα τεράστιο πρόβλημα και δημοσιονομικό και ταμειακό.
Σ. Κοσιώνη: Και αυτό αλλοίωσε λέτε τους αριθμούς.
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά τι λέει ο κ. Τσίπρας; Δεν μας αφήσατε επαρκές πλεόνασμα, δηλαδή μεγαλύτερο πλεόνασμα.
Ξέρετε εμείς πώς παραλάβαμε τη χώρα από την Κυβέρνηση Καραμανλή το 2009; Με πρωτογενές έλλειμμα 12,5% του ΑΕΠ, με πρωτογενές έλλειμμα 25 δισεκατομμυρίων και με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεστε πώς γινόταν η διαπραγμάτευση ,τότε;
Ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να κλείσει με μία χώρα που έχει πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης και υγιείς τράπεζες και έχει βελτιώσει και την ανταγωνιστικότητά της. Σκέφτεστε πως γινόταν η διαπραγμάτευση το 2010, το 2011, το 2012;
Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε μου το λέτε αυτό για να σας κάνω τώρα την πάσα για την Εξεταστική Επιτροπή, θα επανέλθουμε όμως στο θέμα της διαπραγμάτευσης γιατί έχω κι άλλα ερωτήματα να σας κάνω, επειδή αναφερθήκατε στην κατάσταση την οποία παραλάβατε τότε υπό τον κ. Παπανδρέου το 2009 από την Κυβέρνηση Καραμανλή.
Αυτή η Εξεταστική Επιτροπή λοιπόν τώρα που προαναγγέλλεται και προφανώς θα προχωρήσει, διότι επαρκούν οι αριθμοί, δεν περιλαμβάνει την περίοδο πριν το 2009.
Ευ. Βενιζέλος: Μα θα την ψηφίσουμε κι εμείς την Εξεταστική Επιτροπή. Ναι, αυτό είναι τώρα μια πολιτική πρόκληση, διότι αυτό τώρα τι είναι;
Κατ΄ αρχάς γιατί σήμερα η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή. Χθες ζήτησε συναίνεση, συστράτευση της Αντιπολίτευσης. Δεν μας πρότεινε βέβαια να συναντηθούμε, δεν πρότεινε να στείλουμε στελέχη μας, δεν πρότεινε να οργανώσουμε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως του ζητούσαμε εμείς να έρθει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ως Αντιπολίτευση.
Και την επόμενη μέρα, την επόμενη μέρα της συναίνεσης που υποτίθεται ότι θα ήθελε, θέλει Εξεταστική Επιτροπή, την οποία Εξεταστική Επιτροπή θέλει να την ξεκινήσει από το 2010. Δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο κι όχι για τα αίτια της κρίσης. Διότι δεν είναι το μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά η κρίση που μας ανάγκασε να πάμε στο μνημόνιο, δηλαδή στο δάνειο, για να μην καταστραφούμε.
Σ. Κοσιώνη: Τότε πώς λέτε θα στηρίξετε αυτή την πρόταση;
Ευ. Βενιζέλος: Μα θα στηρίξουμε την πρόταση κατ΄ αρχάς γιατί εμείς θέλουμε την Εξεταστική Επιτροπή ως ένα φόρουμ, ως βήμα, για να γίνει ένας σοβαρός διάλογος, για να καταγραφεί η προσπάθειά μας, όλος ο αγώνας μας.
Διότι εδώ υπάρχει η εξής μεγάλη παρεξήγηση. Εμείς τι κάνουμε τόσα χρόνια, γιατί αγωνιζόμαστε, τι είναι αυτό που νομίζουμε στη συνείδησή μας, τι είναι αυτό που πιστεύουμε ότι προσφέραμε στον τόπο; Την αποφυγή της καταστροφής. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα κατεστράφη, επειδή έγιναν θυσίες και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα για να σώσουμε τα πολύ περισσότερα. Εμείς κάναμε αγώνα να αποφευχθεί η απόλυτη καταστροφή, αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Σ. Κοσιώνη: Βεβαίως κι εσείς έχετε παραδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη και προφανώς θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι μπορεί να υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα και πολιτικές ευθύνες.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, κα Κοσιώνη, λάθη έχουν γίνει πρωτίστως από τους εταίρους μας οι οποίοι είχαν τη δύναμη, αλλά φυσικά και από μας. Και επικοινωνιακά λάθη, λάθη πολιτικά υπό την έννοια ότι πληρώσαμε παραπάνω κόστος από ότι έπρεπε και είπαμε περισσότερες αλήθειες από ότι έπρεπε και εκτεθήκαμε παραπάνω από ότι έπρεπε μέσα στη μάχη, βεβαίως έγιναν. Τέτοια λάθη όμως, λάθη με έναν πολύ συγκεκριμένο ιστορικό σκοπό.
Σ. Κοσιώνη: Άρα δεν υπάρχει πεδίο αναζήτησης ποινικών ευθυνών λέτε.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, τι;
Σ. Κοσιώνη: Λέω ότι δεν υπάρχει λέτε πεδίο αναζήτησης ποινικών ευθυνών.
Ευ. Βενιζέλος: Ποιων ποινικών ευθυνών;
Σ. Κοσιώνη: Διότι όταν γίνεται μία Εξεταστική Επιτροπή κ. Πρόεδρε αναζητούνται οι ευθύνες.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, τι ποινικές ευθύνες, εδώ την ιστορική μας προσπάθεια την αναγνωρίζει κανείς;
Δηλαδή εμείς γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί δέχθηκα να μπω εγώ στη φωτιά ως Υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011; Γιατί αναλάβαμε αυτό το κόστος, γιατί κατεστράφη το ΠΑΣΟΚ εκλογικά; Αυτό εμείς θέλουμε να καταγραφεί, να εξεταστεί, αλλά θέλουμε την Επιτροπή αυτή ως μια Επιτροπή διαρκή, μια Επιτροπή που θα εξετάζει τι κάνει τώρα ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη. Τα λάθη, το κόστος που πληρώνει η χώρα.
Η χώρα αυτή τη στιγμή επιδεινώνεται καθημερινά, στριμώχνεται με την πλάτη στον τοίχο, έχουμε υστέρηση εσόδων, διαρροή καταθέσεων, απώλεια του θετικού ρυθμού ανάπτυξης.
Σ. Κοσιώνη: Πού θα ξεκινά από τότε;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό όλο δεν είναι ένα αντικείμενο έρευνας; Και το μνημόνιο ΙΙΙ στο οποίο θα πάμε τον Ιούνιο με το όνομα "νέα αναπτυξιακή συμφωνία";
Σ. Κοσιώνη: Ένα λεπτό, εσείς λέτε λοιπόν να ξεκινήσει μία συζήτηση..
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ λέω να ξεκινήσει η συζήτηση για τα αίτια της κρίσης..
Σ. Κοσιώνη: Από;
Ευ. Βενιζέλος: Από την ένταξη στην ΟΝΕ θα έλεγα, αλλά σίγουρα από το 2004, διότι η κρίση κορυφώθηκε μεταξύ 2007 και 2009 και παρελήφθη από το ΠΑΣΟΚ, η βόμβα παρελήφθη, ενώ βεβαίως τότε θα έπρεπε να έχουμε εξηγήσει στον κόσμο ότι εδώ υπάρχει μία βόμβα η οποία θα απασφαλιστεί με εθνική συναίνεση κι όχι με την ευθύνη ενός κόμματος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Εδώ είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνίες ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς. Κατ΄ αρχάς ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς είναι ο εταίρος του ο κ. Καμμένος ,οι ΑΝΕΛ που είναι ένα μέρος της πολύ σκληρής δεξιάς.
Σ. Κοσιώνη: Με τον κ. Καραμανλή εννοείτε.
Ευ. Βενιζέλος: Και ο κ. Καραμανλής βεβαίως, πιστεύω ότι υπάρχει μία προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησής του.
Σ. Κοσιώνη: Που ορμάται από;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά θα τα εξηγήσουμε στην Εξεταστική Επιτροπή. Άλλωστε βλέπετε και το τι έγινε στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σ. Κοσιώνη: Εσείς στηρίξατε πάντως τον…
Ευ. Βενιζέλος: Τι στηρίξαμε;
Σ. Κοσιώνη: Τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν τον στηρίξαμε, εμείς ψηφίσαμε τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο.
Σ. Κοσιώνη: Ναι, με συγχωρείτε κάνω λάθος.
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι φίλος μου και είναι άξιος Πρόεδρος, αλλά άλλο τα πρόσωπα, άλλο τα συναισθήματα και άλλο τα ιστορικά και πολιτικά δεδομένα.
Λοιπόν εδώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, διότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «ηγεμονική» διείσδυση στο χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως φυσικά κάνει διείσδυση και στο χώρο της παλαιοπασοκικής αντίληψης η οποία είναι εδραιωμένη στη λειτουργία του κράτους, σε κεκτημένα τα οποία είναι ένα πρόβλημα κι αυτά για τη συζήτησή μας.
Άρα λοιπόν θέλουμε μία συζήτηση η οποία θα έντιμη και ιστορική, για την κρίση όχι για το μνημόνιο ξαφνικά, λες και το μνημόνιο ήταν το πρόβλημα. Η άλλη λύση ποια θα ήταν; Η άλλη λύση θα ήταν η καταστροφή.
Σ. Κοσιώνη: Μάλιστα, λοιπόν να σταθούμε εδώ..
Ευ. Βενιζέλος: Και; Και όχι όριο χρονικό τις εκλογές .Και μετά τις εκλογές ,το τώρα, διότι βαδίζουμε πλησίστιοι στο μνημόνιο ΙΙΙ ,ενώ θα βγαίναμε από το μνημόνιο.
Σ. Κοσιώνη: Λοιπόν από δω να το πιάσουμε τώρα, μπράβο να έρθουμε σε αυτά τα περί μνημονίου ΙΙΙ που λέτε, που από ότι καταλαβαίνω και από τα όσα λέτε εσείς, όσα λένε άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πιστεύετε ότι πηγαίνουμε ντουγρού. Υπάρχει ένα ερώτημα. Εάν συνεχίζατε εσείς το δικό σας πρόγραμμα, γιατί βλέπω ότι ψέγετε γι’ αυτό τον κ. Τσίπρα.
Eυ. Βενιζέλος: Θα έπρεπε να το συνεχίσει ο κ. Τσίπρας.
Σ. Κοσιώνη: Δεν θα έπρεπε η χώρα να πάρει ένα νέο δάνειο προσεχώς, άρα να μπούμε σε ένα τρίτο μνημόνιο;
Eυ. Βενιζέλος: Όχι. Το εξήγησα στη Βουλή κυρία Κοσιώνη. Το εξήγησα στη Βουλή. Εμείς είχαμε ένα σχέδιο που έλεγε ότι η χώρα παίρνει τις υπολειπόμενες δόσεις του δανείου γιατί μας χρωστάνε δόσεις από το 2014, συνεχίζεται το δάνειο του ΔΝΤ που φτάνει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.Εμείς θέλαμε αυτό να μετατραπεί σε προληπτικό. Εάν δεν μπορούσαμε να πάρουμε καλύτερα επιτόκια από τις αγορές . Βγαίνουμε από το μνημόνιο, πηγαίνουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή έχοντας ως απόθεμα τα 11 δισεκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης που τα πήρε πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα χέρια του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη.
Σ. Κοσιώνη: Πού κι αυτό θα προέβλεπε μια συμφωνία έτσι.
Eυ. Βενιζέλος: Βεβαίως συμφωνία, αλλά μια συμφωνία άλλου τύπου. Μια συμφωνία η οποία οδεύει στην έξοδο από το μνημόνιο. Που οδεύει στις αγορές.
Σ. Κοσιώνη: Για μια συμφωνία άλλου τύπου μιλάει και ο κ. Τσίπρας. Μιλάει για ένα αναπτυξιακό συμβόλαιο.
Eυ. Βενιζέλος: Όχι κυρία Κοσιώνη. Αυτό είναι ένα άλλο όνομα. Δεν είναι συμφωνία άλλου τύπου. Αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Συμφωνία άλλου τύπου ξέρετε τι σημαίνει; Συμφωνία άλλου τύπου σημαίνει γυρίζω στην ομαλότητα σιγά – σιγά ,προστατευμένα .Και ,δυστυχώς ή ευτυχώς, ομαλότητα σημαίνει δυνατότητα να πάω πίσω στις αγορές και να  δανείζομαι από τις αγορές.
Κανονικά κυρίαρχα κράτη είναι στις μέρες μας, ευτυχώς ή δυστυχώς, τα κράτη που δανείζονται με ικανοποιητικά επιτόκια από τις αγορές. Άρα λοιπόν εμείς είχαμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν οι υπολειπόμενες δόσεις των δυο δανείων-του ευρωπαϊκού που τελειώνει και του ΔΝΤ -η προληπτική πιστωτική γραμμή και η επιστροφή στις αγορές.
Σ. Κοσιώνη: Μην τα ξαναπούμε. Τα έχετε πει πολλές φορές.
Eυ. Βενιζέλος: Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να αξιοποιήσει το Φεβρουάριο, να θέσει τα θέματά του αυτά όλα τα ουσιαστικά, να πει ποια είναι η λίστα μεταρρυθμίσεων, να κλείσει τη συμφωνία και να προχωρήσει έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, τα κατέστρεψε όλα ως πλαίσιο. Δημιούργησε καχυποψία, εκτινάχθηκαν τα επιτόκια τα ελληνικά, ξανακρεμαστήκαμε στα μανταλάκια των διεθνών μέσων ενημέρωσης, προκαλέσαμε δυσπιστία, υποβάθμιση της χώρας στους οίκους αξιολόγησης και βγάλαμε τα μάτια μας.
Και τώρα βεβαίως μένουμε στο μνημόνιο το ισχύον, το τρέχον μέχρι 30 Ιουνίου, αγωνιζόμαστε να πάρουμε μια δόση του τρέχοντος μνημονίου και η προοπτική είναι μια αναπτυξιακή συμφωνία, λέει ο κ. Τσίπρας. Τον ρωτάω χθες προβλέπει δάνειο αυτή η συμφωνία; Θα προβλέπει όρους δανειοδότησης; Εφόσον προβλέπει δάνειο και όρους είναι μνημόνιο.
Σ. Κοσιώνη: Να σας ρωτήσω το εξής κ. Πρόεδρε. Ο κ. Τσίπρας κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση, εσείς τη θεωρείτε υπερβολικά ριψοκίνδυνη ….
Eυ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, όχι. Δημιουργεί την εντύπωση ….
Σ. Κοσιώνη: Να διατυπώσω το ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Τσίπρας έχει την ψήφο του ελληνικού λαού.
Eυ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Και εμείς την είχαμε. Σας διαφεύγει.
Σ. Κοσιώνη: Όχι δεν μου διαφεύγει. Δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω. Αυτό που εσείς περιγράφετε ως τη συνέχεια της δικής σας διακυβέρνησης, το δικό σας πλάνο, το δικό σας σχέδιο, το περιγράψατε και εσείς πολύ αναλυτικά προεκλογικά. Το καταδίκασε ο ελληνικός λαός. Έδωσε μια εντολή στον κ. Τσίπρα να μην ακολουθήσει προφανώς την οδό που εσείς ακολουθούσατε.
Eυ. Βενιζέλος: Και να ακολουθήσει ποια οδό;
 Τι είπε στον ελληνικό λαό ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Τσίπρας είπε ότι "δεν θα πληρώσω το επαχθές χρέος "και τώρα λέει όχι ,βεβαίως θα εφαρμόσω αυτά που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2012. Έλεγε ο κ. Τσίπρας δεν θέλουμε τις δόσεις, θέλουμε να μας δώσει παραπάνω λεφτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, τον ELA. Δεν γίνεται αυτό. γιατί αυτό είναι νομισματική χρηματοδότηση που απαγορεύεται. Λέγανε, δεν συζητάμε με την τρόικα και τώρα συζητάνε με τους τρεις θεσμούς. Λόγια. Εσείς τι εντύπωση έχετε; Τι ψήφισε το 36% του ελληνικού λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ; Ψήφισε τη ρήξη; Ή ψήφισε ….
Σ. Κοσιώνη: Ψήφισε μια άλλη πολιτική.
Eυ. Βενιζέλος: Μια άλλη πολιτική ποια; Ποιος μπορεί να περιγράψει ποια είναι η άλλη πολιτική;
Τη διαμορφώνουν τώρα αυτοσχεδιάζοντας. Κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα έχουμε μια άλλη λίστα, μια άλλη ιδέα, μια άλλη πρωτοβουλία. Τι ψηφίστηκε; Ψηφίστηκε κάτι που δεν ήξερε κανείς. Κάτι που δεν το ξέρει κανείς ούτε τώρα. Κάτι που φτιάχνεται στο εργαστήριο αυτή τη στιγμή. Ποια είναι η πολιτική;
Και ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του πήρε το υψηλό ποσοστό του 36%, καθόλου ευκαταφρόνητο. Πολύ υψηλό ποσοστό. Όμως μαζί με τον κ. Καμμένο αθροίζουν 42%. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012 αθροίζαμε το 47% του ελληνικού λαού.
Σ. Κοσιώνη: Εντάξει. Τι θα πει αυτό κ. Πρόεδρε;
Eυ. Βενιζέλος: Ότι κι εμείς είχαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Μας το αναγνώρισε ποτέ ο κ. Τσίπρας αυτό;
Σ. Κοσιώνη: Ναι. Ωστόσο σας την πήρε πίσω. Αυτό λέω.
Eυ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε. Μας το αναγνώρισε αυτό ποτέ ο κ. Τσίπρας; Μεταξύ Ιουνίου 2012 και Ιανουαρίου 2015 υπήρξε μια μέρα, θυμάστε μια μέρα, που αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας;
Σ. Κοσιώνη: Τώρα αναφέρεστε στην αντιπολίτευση. Σαφές.
Eυ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Που αναγνώρισε την εντολή του ελληνικού λαού, τη νομιμοποίησή μας και μας βοήθησε σε κάτι; Επικαλούμαι τη δημοσιογραφική σας ικανότητα και οξυδέρκεια.
Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχει σημασία τι λέω εγώ. Σημασία έχει τι κρίνει ο κόσμος.
Eυ. Βενιζέλος: Αυτά τα 2,5 χρόνια θυμάστε μια μέρα δημοκρατικής και θεσμικής γενναιότητας να πει η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "ρε παιδιά ,έχετε την εντολή του ελληνικού λαού, κερδίσατε τις εκλογές, να βοηθήσουμε και εμείς";
Σ. Κοσιώνη: Πάντα η αξιωματική αντιπολίτευση έριχνε πέτρες.
Eυ. Βενιζέλος: Όχι πάντα. Με συγχωρείτε. Διότι εμείς τώρα λέμε να η πρότασή μας, να η στήριξή μας, να η βοήθειά μας. Εδώ είμαστε. Δεν μας ζητάνε καν βοήθεια.
Σ. Κοσιώνη: Νέες εποχές, νέες ανάγκες.
Eυ. Βενιζέλος: Δεν μας ζητάνε. Παρατηρήσατε ότι χθες ο κ. Τσίπρας ως ηγεμών έμπλεος αλαζονείας δεν αναφέρθηκε μια φορά στο ΠΑΣΟΚ και στο όνομά μου;
Σ. Κοσιώνη: Σας πικραίνει αυτό; Προσωπικά σας προκαλεί προσωπική πικρία;
Eυ. Βενιζέλος: Όχι καθόλου. Εμένα με ευχαριστεί.
Σ. Κοσιώνη: Τότε γιατί το αναφέρετε;
Eυ. Βενιζέλος: Με ευχαριστεί γιατί μου αφήνει περισσότερο χώρο, αλλά δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται. Και γιατί δεν απευθύνθηκε στο ΚΚΕ;
Σ. Κοσιώνη: Γιατί το λέτε αυτό;
Eυ. Βενιζέλος: Καλά ο κ. Μιχαλολιάκος στηρίζει αυτεπαγγέλτως την κυρία Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν μας φωνάζει θεσμικά να συζητήσουμε;
Σ. Κοσιώνη: Ώπα, μισό λεπτό. Θέλετε να πείτε ότι αυτή η θετική στάση, γιατί είναι σοβαρό αυτό που λέτε, απέναντι στην κυβέρνηση που εμφάνισε χθες ο κ. Μιχαλολιάκος ξεκινάει από τις κινήσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου;
Eυ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, αυτό το λέω παρεμπιπτόντως. Λέω ότι η συνάφεια αυτή έχει αναλυθεί. Μην επανέλθουμε σε αυτό. Είναι δευτερεύον ζήτημα. Το πρωτεύον ζήτημα είναι
Σ. Κοσιώνη: Δεν είναι δευτερεύον γιατί είναι σαν να περιγράφετε μια συναλλαγή τώρα κ. Πρόεδρε. Με συγχωρείτε.
Eυ. Βενιζέλος: Δεν βλέπετε να υπάρχει μια φιλική σχέση; Δεν βλέπετε να υπάρχει μια ροπή συμπάθειας; Δεν το βλέπετε αυτό; Δεν είναι προφανές; Είναι. Τώρα σας λέω την ουσία του θέματος. 18 Φεβρουαρίου ζητάω συνάντηση από τον κ. Τσίπρα. Πηγαίνω στο Μέγαρο Μαξίμου, του λέω "αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, γιατί δεν συνεχίζετε από εκεί που είχαμε αφήσει εμείς τη διαπραγμάτευση; Προσθέστε κόκκινες γραμμές …"
Σ. Κοσιώνη: Καλά, δεν είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί πάντως επειδή του το είπατε.
Eυ. Βενιζέλος: "Πάρτε την παράταση της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, αυτή υπογράψαμε, αυτή θα σας ζητήσουνε να υπογράψετε. Διαβάστε την να ξέρετε περί τίνος πρόκειται". Την έδωσα και στη Βουλή μετά. Γιατί η Βουλή δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση αυτή; Είναι δυνατόν να μην γίνεται καμία συζήτηση επί του συγκεκριμένου;
Σ. Κοσιώνη: Εσείς τι εξήγηση δίνετε σε αυτό;
Eυ. Βενιζέλος: Ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στον εσωτερικό του συσχετισμό. Δεν θέλει να βάλει τους βουλευτές του να διαβάσουν ότι αυτά που έφτυνε, το αγγλικό δίκαιο ,η δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου, το μνημόνιο, γιατί αυτά λέγονται μέσα στο κείμενο, η τρόικα, οι αξιολογήσεις, έχουν υπογραφεί και από τον κ. Βαρουφάκη.
Και γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει τότε ότι τους έχουν βάλει όρο να επιστραφούν αμέσως τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ και τώρα εκλιπαρούν να πάρουν πίσω ξανά το 1,2 δις. Ξέρετε πόσο χρήσιμα ήταν τα 11 δις; Τα 11 δις ήταν το κλειδί για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Το κλειδί γιά  την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς νέο δάνειο.
Σ. Κοσιώνη: Θέλω να σας ρωτήσω τώρα, πώς αντιμετωπίζετε μια προσπάθεια που βλέπουμε ότι γίνεται ….
Eυ. Βενιζέλος: Και αφήσαμε και το θέμα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
Σ. Κοσιώνη: Θα έρθουμε. Θα κλείσουμε με αυτό. Πώς αντιμετωπίζετε την προσπάθεια που βλέπουμε ότι γίνεται από την κυβέρνηση και για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης;
Eυ. Βενιζέλος: Αυτά είναι παιδαριώδη. Αυτά τα έχουμε ζήσει στο παράδειγμα της Κύπρου.
 Η Κύπρος δεν μπήκε στο μνημόνιο την πρώτη μέρα, είπε ότι δεν θέλουμε το σχέδιο άλφα, είναι σκληρό, θα αναζητήσουμε ένα σχέδιο βήτα. Πήγε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου την εποχή εκείνη στη Μόσχα, ζητούσε 2 δισεκατομμύρια, δεν τα βρήκε τα δύο δισεκατομμύρια. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για μια αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα ,μέλος της ευρωζώνης, η οποία έχει πάρει δάνειο 250 δισεκατομμύρια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Σας έχω πει σε προηγούμενη συζήτησή μας, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει πάρει τέτοια βοήθεια. Τώρα η Ουκρανία, μια χώρα 50 εκατομμυρίων, αναζητά ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων. Και εμείς μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουμε πάρει ήδη 250 δισεκατομμύρια.
Σ. Κοσιώνη: Επειδή έχετε χρηματίσει και Υπουργός Εξωτερικών κ. Πρόεδρε, συνολικά αυτό το άνοιγμα προς τη Ρωσία πώς το βλέπετε; Είδα σήμερα και τον κ. Τσίπρα να τάσσετε κατά των κυρώσεων.
Eυ. Βενιζέλος: Αυτό το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει για τις κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ελλάδα συμφώνησε με τις κυρώσεις επί των ημερών της νέας κυβέρνησης και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Υπάρχουν πολλές χώρες, για να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μιλάνε συμπαθητικά για τη Ρωσία, που θέλουν μια μετριοπαθή πολιτική. Θα σας πω ότι η Γερμανία είναι μία από τις χώρες αυτές. Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που έχει πολύ μετριοπαθή στάση σε σχέση με τη Ρωσία. Και εμείς είμαστε μετριοπαθής χώρα. Όμως η ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα των κυρώσεων, είναι αρραγής και ενιαία.
Σ. Κοσιώνη: Μια τελευταία λέξη για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία αναφερθήκατε πριν, γιατί υπονοήσατε ότι ….
Eυ. Βενιζέλος: Δεν υπονόησα. Είπα ευθέως.
Σ. Κοσιώνη: Ναι. Ότι εδώ υπάρχει μια κάλυψη κάποιων συμφερόντων.
Eυ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Κατ’ αρχάς δείτε την διαδικασία. Ψηφίζεται με την κατεπείγουσα διαδικασία η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Σ. Κοσιώνη: Εννοείτε κάτι συγκεκριμένο κ. Πρόεδρε;
Eυ. Βενιζέλος: Και αφού ψηφίζεται λέμε στη Βουλή "γιατί δεν διατηρείτε το όριο του ενός εκατομμυρίου στις οφειλές"; Λένε "γιατί θέλουμε να διευκολύνουμε και μεγαλύτερους οφειλέτες". Και την επόμενη μέρα ,εκτός Βουλής ,φέρνουν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επίσης είχαν καταγγείλει άπειρες  φορές ως μέθοδο και καταργούν, όχι μόνο τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις λόγω καθυστέρησης ή αδυναμίας καταβολής.
Σ. Κοσιώνη: Κύριε Πρόεδρε είναι απλή η ερώτηση. Λέτε ότι πάνε να ….
Eυ. Βενιζέλος: Καταργούν φορολογικές ποινές οι οποίες έχουν επιβληθεί για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και για λαθρεμπόριο. Όχι για αδυναμία ή καθυστέρηση καταβολής.
Σ. Κοσιώνη: Έχετε παραπάνω στοιχεία;
Eυ. Βενιζέλος: Όχι. Θα δούμε τώρα ποιοι θα ωφεληθούνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου