ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

13.12.14

Συνέντευξη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον SKAI RADIO 100,3 FM

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:    Ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. 
Κύριε Δένδια, θα ξεκινήσω, όπως και χθες, με τον κύριο Μητσοτάκη, «όποιος τον πόλεμο ξεκινάει δεν πάει να χάσει». 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συμφωνώ απολύτως, αλλά γιατί το λέτε;   ..


Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:    Ως προς το αν θα καταφέρει το Κοινοβούλιο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όχι, γιατί εκφράζεται αμφιβολία επ’ αυτού. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αμφιβολία μπορεί να υπάρχει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το επιδιώξουμε και δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μία σημαντική πιθανότητα να το κατορθώσουμε. 

Και να σας πω την αλήθεια δεν μπορεί κανείς παρά να βασιστεί στην ευθυκρισία και στην αντίληψη της πραγματικότητας των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας των άνω των 200 εξ αυτών που αντιλαμβάνομαι ότι είναι αντίθετα ή εν πάση περιπτώσει δεν συμπλέουν κατ’ ανάγκη με την αντίληψη που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πράγματα και τη ζωή. 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:    Είναι πραγματικό γεγονός η κρίση των διεθνών μέσων ενημέρωσης ως προς το ότι η Ελλάδα πηγαίνει στα βράχια, είναι πραγματικότητα οι αναλύσεις αυτών των εταιρειών στις οποίες επενδύονται χρήματα παγκοσμίως από τους ανθρώπους, το κάνουν άλλωστε και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως βλέπουμε από τη δήλωση πόθεν έσχες οι οποίοι εκτιμούν αυτά που εκτιμούν για την ελληνική κοινωνία, ή είναι αυτή η τρομοκρατία που θέλει να ασκήσει ο κύριος Σαμαράς και εσείς όλοι, κύριε Δένδια, για να φοβίσετε το Κοινοβούλιο πρωτίστως; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας πω τώρα, πιστεύει κανείς ότι είμαστε τόσο ισχυροί και έχουμε τόσο μεγάλη επιρροή στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις παγκόσμιες αγορές που να μπορούμε εμείς εναντίον της πραγματικότητας να ενσπείρουμε τρόμο; Αυτό μόνο αστειότητα είναι. 

Και κοιτάχτε, ως καθρέφτης όλης αυτής της πραγματικότητας είναι η δραματική πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου τις τελευταίες τρεις μέρες. Η πτώση 21% και επιπλέον, οφείλεται σε ενθουσιασμό για την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανή βουλευτική εκλογή; 

Υπάρχουν απόλυτα αντικειμενικές μετρήσεις οι οποίες δείχνουν την τεράστια αβεβαιότητα, και το λέω κομψά, που δημιουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:    Έχετε την αίσθηση, κύριε Δένδια, ότι η δήλωση του κυρίου Τσίπρα, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  ότι εμείς θα χτυπάμε το νταούλι και θα παίζουμε το ζουρνά και αυτές θα χορεύουν στο ρυθμό μας,  δεν απηχεί σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ποιες είναι οι «αυτές»;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:    Αυτές είναι οι αγορές. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα χτυπάει ο κύριος Τσίπρας το ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές; 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι, ναι. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τι να σας πω…

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Αυτό δεν απηχεί σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας, κύριε Δένδια; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό αν έχει λεχθεί από κάποιον είναι….

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:  Έχει λεχθεί, το έχω και….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Συγνώμη που το λέω, το λέω το «αν» εν πάση περιπτώσει, θα προτιμούσα να μην είχε λεχθεί, είναι folie de grandeur αν νομίζει κανείς ότι η Κυβέρνηση, η οποιαδήποτε Κυβέρνηση, όχι η Κυβέρνηση Τσίπρα -η οποία, μακριά από το κακό, ελπίζω να μην συμβεί και ποτέ-  αλλά μπορεί η Κυβέρνηση μίας μικρής περιφερειακής και σε οικονομική αδυναμία χώρας, όπως η Ελλάδα,  να ποδηγετήσει τις διεθνείς αγορές. Νομίζω ότι πραγματικά  δεν πρόκειται περί απλής πλάνης, πρόκειται περί κάτι βαρύτερου το οποίο ίσως δεν είναι καλό και να το χαρακτηρίσω. 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας, κύριε Δένδια, ότι εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λοιπόν, θα κληθεί μεθαύριο το Κοινοβούλιο να υλοποιήσει μία σειρά, τα λέει η ελληνική δημοσιογραφία και η πολιτική, μέτρα. Εγώ θα το πω: υποχρεώσεις, προϋποθέσεις προκειμένου να εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ευρωζώνη. Μπορεί το Κοινοβούλιο, κύριε Δένδια, δηλαδή θέλω να πω αντέχει η ελληνική κοινωνία να πέσει σε αυτή τη σκληρή, δύσκολη κατηγορία της Super League ή θα πάει παρακάτω; Γιατί υπάρχουν και παρακάτω κατηγορίες. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Προφανώς υπάρχουν και παρακάτω και δεν θέλουμε να το καταλάβουμε. Μερικοί από εμάς έχουν τη ψευδαίσθηση και το διατυπώνουν μάλιστα στον πολιτικό τους λόγο, ότι “τι χειρότερο έχουμε να πάθουμε από αυτά που πάθαμε”;

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Ναι και είναι και πολλοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ του παλαιού. Ξέρετε του ΠΑΣΟΚ, το ότι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ εν πάση περιπτώσει. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αρκεί να τους πει κανείς ένα απλό παράδειγμα, ότι όταν ο βασικός μισθός στην Ελλάδα έχει πέσει- βεβαίως έχει πέσει σημαντικά στα 550 ευρώ - ο βασικός μισθός σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που μας δανείζουν λεφτά, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, είναι πολύ πιο κάτω, είναι στα 300 έως 400 ευρώ. Άρα, πολύ πιο κάτω και αυτό δεν είναι κακό παράδειγμα. Αυτό είναι καλό παράδειγμα χειρότερης κατάστασης. 

Τα κακά παραδείγματα χειρότερης κατάστασης βρίσκονται έξω από την Ευρώπη και μακριά το κακό, να μην τα δούμε. Όμως, εάν θυμηθούμε τι έγινε στη Κύπρο εκείνες τις 24 ώρες, νομίζω ότι μπορούμε να αποκτήσουμε μία μικρογραφία μιας εικόνας το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα από ένα ατύχημα. 

Άλλα, ας μην πάμε σε αυτό. 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Να μη πάμε σε αυτό. Πολλοί πιστεύουν ότι το ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ό,τι συνέβη ακριβώς το ’81. Υπήρχε ασυναρτησία και τότε και ότι θα επικρατήσουν αυτοί οι οποίοι μπορούν να μανιπουλάρουν τα πράγματα. 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι έτσι. Κατ’ αρχήν, η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη παρέδωσε τη χώρα στο ΠΑΣΟΚ το ’81 με ένα έλλειμμα της τάξης, μάξιμουμ, με όποιο τρόπο και αν το μετρήσεις, του 28%. 

Δεν έχει καμία σχέση και η χώρα ποτέ δεν χρειαζόταν να δανειστεί χρήματα από κανέναν. Είχε μπροστά της δε ανοιχτές πηγές χρηματοδότησης, όπως αν θυμάστε τα ΜΟΠ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το 1ο πακέτο Ντελόρ, σειρά ΕΣΠΑ τα οποία ήρθαν. Ήρθε κρουνός χρημάτων στη χώρα, ο οποίος δυστυχώς δεν χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα. Αντί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας,  σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη ενός δημόσιου τομέα αντιπαραγωγικού και αδηφάγου, που μας έφτασε με τη σειρά του εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. 

Όποιος λοιπόν κάνει αυτόν τον παραλληλισμό, είναι καλό να κοιτάξει τα πράγματα με μεγαλύτερη προσοχή. Η χώρα αυτή τη στιγμή δεν αντέχει ούτε 24 ώρες να υπάρξει χωρίς  να έχει τη προστατευτική ομπρέλα των Ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας. 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Και τώρα σε εσάς. Εννοώ στο χώρο το δικό σας. Γιατί η επιλογή ενός πολύ σοβαρού ανθρώπου όπως είναι ο κύριος Δήμας, δεν το συζητώ, αλλά κεντροδεξιού και όχι κεντροαριστερού, όπως ζητούν πολλοί μέσα στο Κοινοβούλιο, για να δοθεί ένα, τι να πω, άλλοθι στους Βουλευτές στους ανεξάρτητους ή της ΔΗΜΑΡ,  να πάνε να ψηφίσουν; 

Γιατί όχι τον κύριο Φώτη Κουβέλη; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Γιατί εμείς πιστεύουμε στις απόψεις του κυρίου Δήμα και είναι πολύ φυσιολογικό σαν Νέα Δημοκρατία και νομίζω ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη επιλογή να προτείνουμε ως αρχηγό κράτους τον κύριο Δήμα. 

Αλλά, να σας πω και το εξής. Εάν κάποιο άλλο κόμμα έχει μία άλλη αντίληψη, και νομίζει ότι μία άλλη προσωπικότητα, εξίσου ελπίζω αξιόλογη όπως αυτή του κυρίου Δήμα, μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη συγκυρία αυτή τη στιγμή, ας την  προτείνουν.  Αυτό που παρατηρώ, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να αρθρώσει υποψηφιότητα Προέδρου Δημοκρατία. 

Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Υπάρχει περίπτωση να δώσει ημερομηνία εκλογών ο κύριος Σαμαράς πριν από τη 3η ψηφοφορία κύριε Δένδια, για να ξεπεραστεί όλο αυτό το αδιέξοδο; Αν υπάρξει; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά, εάν μπορώ να καταθέσω τη προσωπική μου άποψη, αυτό το οποίο είναι σωστό να γίνει, είναι να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και η ημερομηνία εκλογών να παραμείνει στη συνταγματική της προθεσμία, στο τέλος της τετραετίας. 

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει κάθε φορά να σχετικοποιούμε. Είναι καλό οι εκλογές να γίνονται στην ώρα τους. Κάθε κυβέρνηση να έχει έναν πλήρη χρόνο για να αναπτύξει τη δραστηριότητά της και εν πάση περιπτώσει, στη παρούσα κρίση το τελευταίο που χρειαζόμαστε, είναι αβεβαιότητα και σύντομες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου