ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΣ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ

28.11.14

Ομιλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, σε εκδήλωση της ΕΚΨΨΥ.

Ομιλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, σε εκδήλωση της ΕΚΨΨΥ.Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, παρευρέθηκε και μίλησε στην τριήμερη Πανελλήνια Συνάντηση Δικτύωσης και Συνεργασίας που διοργάνωσε η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ), με την υποστήριξη του Mental Health Europe και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φορέων Ψυχικής Υγείας ‘Ασκληπιός’, με θέμα: ‘Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην περίοδο της κρίσης: Από το αδιανόητο στο αυτονόητο’.  ..

Κατά την ομιλία της, η Υφυπουργός τόνισε πως η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, με  πυρήνα της τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, επισημαίνοντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι η διαφύλαξή τους και η αποστιγματοποίηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Όπως είπε, η ψυχική νόσος εντάσσεται στα γενικά νοσοκομεία, ώστε οι πολίτες που επιθυμούν, να έχουν, απενοχοποιημένα, πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
«Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να αναχαιτίσουμε το κοινωνικό στίγμα που συνόδευε τους ψυχικά ασθενείς, να τους αποασυλοποιήσουμε, και το σημαντικότερο, να αλλάξουμε όλοι, ως κοινωνία  νοοτροπία απέναντι στην ψυχική υγεία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, με τον νόμο 4272/2014 εντάσσονται για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές, εκπρόσωποι ή συγγενείς των ψυχικά πασχόντων.
Τέλος, η Υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), ως ‘’εργαλεία’’ της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά τους, όπως είπε, έχει προβεί σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, με σκοπό θεσμική, οικονομική και επιχειρησιακή ενίσχυσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου